Taxe noi, taxe reinventate, declarații periculoase, promisiuni neonorate

Ionuț Mișa, ministrul care a deviat de la program

Ministrul Ionuț Mișa, ajuns în funcție în mandatul guvernului Tudose, a reușit în puținele luni de mandat să bulverseze complet mediul de afaceri și societatea în general prin diversele declarații, propuneri și măsuri luate, precum desființarea pilonului doi de pensii, introducerea plății defalcate a TVA, experiment unic în lume, mărirea accizelor la carburanți, deși a spus mai înainte că nu va mări nicio taxa sau impozit, iar ultima găselniță este reinventarea taxei de solidaritate, 2% pe nu se știe ce. Desființarea pilonului doi nu există în programul de guvernare, mărirea accizelor de asemenea, iar taxa de solidaritate se referea la cei care câștigă mai mult, nicidecum la firme. În plus, split TVA-ul, prevăzut în respectivul program se dorea aplicabil pentru toate companiile, nu doar pentru cele aflate în insolvență sau în relație cu statul, așa cum a declarat premierul Tudose că se va aplica de la 1 ianuarie 2018. În plus, Mișa se vede nevoit să renunțe la eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei, la eliminarea impozitului pe dividende și la eliminarea impozitării medicilor. Toate acestea erau trecute în programul de guvernare însă au fost trecute la „discutate și uitate”. Cauzele sunt simple: guvernul din care face parte Mișa trebuie să cheltuie mai mulți bani pentru salarii și pensii, conform programului de guvernare. Însă și aici sunt mari probleme. Legea pensiilor, promisă pentru 1 octombrie, a fost amânată și conform lui Călin Popescu Tăriceanu, unul din stâlpii guvernării, a declarat că se va lucra și anul viitor la ea pe motiv că este extrem de complicată, stufoasă și că măsurile care trebuie avute în vedere sunt de o amplitudine fără precedent. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus la rândul său că niciunul dintre cei aflați la guvernare nu știa de dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii. Absolut nimeni!

În luna iulie, o câteva cuvinte rostite de premierul Tudose au devenit virale: „taxa de solidaritate am trecut-o la discutate și uitate”. Numai că uitarea nu a fost așa cum a spus-o șeful Executivului că doar după câteva luni sintagma de taxă de solidaritate a revenit, dar sub altă formă. „Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondului de salarii. Această taxă nu poate fi eliminată sub nicio formă (…) Este o directiva europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă. Nu numai mediului privat, ci si sistemului public. 0,25 este valoarea exactă a taxei. Taxa o plăteşte angajatorul la fondul de salarii. Au fost foarte multe discuţii cu sindicatele care spuneau: domne, nu va rămâne nicio responsabilitate în sarcina angajatorului. Dacă el trebuie să plătească pentru angajat, dar nu va fi responsabil din acest punct de vedere, va crea o problemă angajatului în sine. Lăsaţi taxe şi la nivelul angajatorului astfel încât să vă puteţi îndrepta asupra lui, să puteţi realiza ulterior nişte măsuri de coerciţie pentru a putea răspunde faţă de bugetul de stat pentru neplata acelei sume. Şi am zis ok, transferăm o parte din aceste contribuţii şi la nivelul angajatorului să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat”, a explicat Mişa. El a insistat ca această taxă „nu poate să însemne o taxă în plus sau o creştere salarială. „E o taxă ce se aplică la fondul de salariu, care nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii”, a spus ministrul. Primele reacții din mediul de afaceri au și apărut. „Din ciclul “PSD a dat, PSD a luat, fie-I numele lăudat”: am aflat că de la anul voi plăti pt. fondul de salarii ale angajaților firmei o taxă de solidariate(?) de 2%! Solidar cu cine? Cu angajații care muncesc? În niciun caz, pt. că vor crește costurile firmei și deci, vor fi mai puțini bani de prime, investiții sau profit. Solidar cu putorile din Parlament care reinventează geografia în timp ce au ajuns la salarii astronomice, halal! Cu pensionarii cu pensii nesimțite, nici atât, iar cu bețivanii de pe marginea șanțului care beau o cinzeacă să nu moară de plictiseală în așteptarea ajutorului social, nu mă simt. Atunci cu cine? Cu funcționarii din primării sau cu cei de la ghișeele statului care mă privesc cu silă că-i deranjez cerându-le vreo hârtie de care ei nu au nevoie, dar am eu pt. că tot ei mi-o cer? Sau poate cu infractorii proaspăt eliberați din închisori pe motiv de stres?” este răspunsul dur al lui Dan Adrian Cherciu, proprietarul companiei IT Polisea. Consultantul fiscal Adrian Bența susține că de fapt crește fondul de garantare de la 0.25% la 2%. „10% din suma merge pentru sprijinirea salariatiilor (0,2%) iar 90% în bugetul de stat. Şi acum surpriză : scade cheltuiala angajatorului, pentru că acei 0,2% este mai mic de 0,25% din prezent”, a spus Bența.

În campania electorală, PSD anunța că impozitul pe venit va scădea de la 16 % (2016) la 0 % la 1 ianuarie 2018 pentru salariaţii care au minim 2.000 de lei brut pe lună şi de la 16 % la 10 % (2018) pentru cei cu un salariu brut lunar de peste 2.000 de lei. Ionuț Mișa a venit cu o corecție în ceea ce privește impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei: „Această măsură nu va fi implementată”. De asemenea, în programul de guvernare era prevăzut ca de la 1 septembrie 2017 să se introducă „un mecanism îmbunătăţit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarant şi neplătit în prezent”. Măsura a fost aspru contestată de tot mediul de afaceri. Astfel, termenul de 1 septembrie a fost amânat pentru 1 octombrie, dar doar facultativ, 1 ianuarie 2018 devenind ziua obligatorie pentru toate firmele. După criza Dragnea-Tudose lăsată cu demisia miniștrilor Shhaideh, Plumb și Cuc, premierul a ieșit în public și a spus că de la anul split TVA se va aplica numai celor aflați în insolvență și în relația cu statul. Astfel, Mișa, unul dintre artizanii plății defalcate a TVA-ului, a rămas din nou în afara programului de guvernare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Mai zilele trecute domnul ministru Mișa asigura sindicatele că salariile nu vor fi micșorate datorită trecerii asigurărilor la angajat pentru că domnia sa a „vorbit” cu patronatele. Adică, înțelegem noi, le-a zis de la obraz „Măi băieți, mențineți salariile ridicate pe banii voștri ca să nu scadă veniturile angajaților. Vă rog eu frumos”. La care patronatele au răspuns probabil „Da boierule. E ca și rezolvată”. Guvernul și parlamentul, în infinita lor înțelepciune, ar trebui să legifereze această situație nu să se milogească, să vorbească, să se descurce, etc. Concluzia este însă că avem de-a face cu niște diletanți hoți și incompetenți care numai guvernanți nu se pot numi. Locul lor este la măturatul străzilor și spălatul toaletelor publice nu la guvernare.

  2. O RUSINE DE MINISTRU.INCOMPETENT SI OSTIL MEDIULUI DE AFACERI SI IN FINAL CELOR CARE MUNCESC CINSTIT, ATAT INVESTITORI CAT SI ANGAJATI.
    E FOARTE TRIST CA IN ANUL 2017 AVEM UN ASEMENEA INCOMPETENT INTR-O FUNCTIE DE O ASEMENEA IMPORTANTA.
    PERICOLUL MARE ESTE CA EL FACE PARTE DINTR-UN EXECUTIV FARA NICI UN FEL DE HABAR DESPRE CUM TREBUIE ADMINISTRATA TARA.
    RAUL PE CARE IL FAC ESTE DE DURATA SI EFECTELE GREU DE ESTIMAT.
    RUSINE!

  3. Oare Mihai Tudose, Victor Ponta sau Eugen Teodorovici „susțin” „evaziunea fiscală la TVA” ?

  4. Remarcați totuși că politica fiscală se face de către ministrul de finanțe, conform programului de guvernare, și nu de primul ministru ?

  5. Misa a DEVIAT de la Program pentru ca Dragnea a renuntat la mariri de salarii si pensii IMPOSIBIL de pus in aplicare, deja Romanii au inteles ca e o MINCIUNA atat de mare ca ar putea insemna Faliemntul Tarii!
    Asa ca Dragnea se concentreaza acum pe legile Justitiei, pana la vacanta de Iarna vor fi Aprobate in Parlament, vor fi asa cum vor Dragnea si Taricenau, adica ii va scapa de dosarele panle!
    Iar Tudose care NU a vrut sa se lege la cap cu Legile Justitiei, TRIMISE la Parlament fara sa si le ASUME ca Initiativa a guvernului, sa va lalai in bascalii la inceputul sedintei de guvern!
    Spera Dragnea si Tariceanu sa nu intram in faliment pana ce vor „rezolva” Legile Justitiei si vor scapa de Dosarele penale1
    Apoi, Dragnea va pleca cu iubita in Maldive sau in Brazilia!
    Dupa el, POTOPUL!

  6. Domnule ministreu Misa, Va rugam impozitati (tva, redevente) multinationalele! Restul…vorbe de claca !

    • Noua Lege a redeventelor, pusa in dezbatere publica: Pentru productia onshore de petrol si gaze, redeventele vor fi LA FEL ca acum, dar apar modificari pentru cea offshore, fiind introdusa o cota fixa si una variabila.
      Ministerul Economiei a pus luni in dezbatere publica un proiect de lege pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si hidrominerale. Practic, pentru toate aceste resurse va exista un singur cadru legal privind redeventele, nu separat ca acum. In ceea ce priveste reglementarile privind redeventele petroliere, asteptate de cel putin trei ani, nu apar mari modificari fata de ce prevede legea in prezent. In cazul productiei onshore de gaze si titei, revedentele raman la fel ca acum. In cazul productiei offshore (cea din Marea Neagra), redeventa va fi formata dintr-o cota fixa si una variabila, in functie de volumul de volumul de titei si gaze extras. Pana acum, redeventele nu erau diferentiate in functie de tipul de exploatare (onshore sau offshore)

      Vezi aici sau atasat proiectul de lege

      In cazul zacamintelor offshore de titei, se stabileste o cota fixa de 8% pentru intreg volumul extras si una variabila intre 4,5% si 5,5% in functie de volumul extras. In cazul zacamintelor offshore de gaze naturale, se stabileste o cota fixa de 10% pentru intreg volumul extras si una variabila intre 2% si 3%, in functie de volumul extras.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.