Ispășire prin artă: Expoziția unui criminal devenit artist

O inedită expoziţie de sculptură, avându-l ca autor pe un deţinut de la Penitenciarul Aiud, decedat în urmă cu câteva luni, a fost vernisată, vineri, la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, prilej cu care a avut loc şi o prezentare de carte, cu grafică şi poezii scrise, de asemenea, de persoane private de libertate şi de angajaţi ai unităţii.

Organizat în cadrul proiectului „Arta în penitenciar”, evenimentul a cuprins vernisajul expoziţiei de sculptură mică „Ion Dăneasă”, lucrări realizate în condiţii de detenţie, şi prezentarea de carte „Liter-Art 2023. Penitenciarul Aiud”, tipărită la Editura Napoca Star, Cluj Napoca, în 2023.

„Lucrările pe care Ion Dăneasă le-a realizat încearcă să transmită modul în care domnia sa s-a raportat la lume. Într-un spaţiu închis, probabil cea mai uşoară modalitate este aceea de a te apropia de religie. Fenomenul acesta religios pe care lucrările lui Ion Dăneasă îl transmit are o dublă semnificaţie de data aceasta. În primul rând, modul în care el lucrează ca artist este o dovadă clară a înţelegerii termenului artistic, începe să sculpteze elemente care transmit dincolo de povestea obişnuită, reuşesc să transmit o imagine”, a spus managerul Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” din Aiud, Ioan Hădărig.

Decedat anul trecut, Ion Dăneasă a fost condamnat la 27 de ani de închisoare după ce, în 2010, şi-a ucis un unchi şi un frate.

La eveniment au fost prezenţi şi opt deţinuţi, care au realizat lucrări de grafică sau au scris poezii în perioada de când se află în penitenciar, publicate în volumul amintit. Încurajaţi de directorul adjunct de la Penitenciarul Aiud, Ciprian Sabău, ei au dat citire unora dintre creaţiile lor, în general poezii dedicate mamei sau libertăţii, şi au împărtăşit câteva din gândurile lor, punctând şi sprijinul pe care îl primesc prin acest proiect.

„Încercăm să conştientizăm populaţia civilă asupra a două elemente foarte importante. Unu, perioada în care o persoană se află încarcerată – ce anume îi oferă societatea pentru ca, în momentul în care termină această perioadă şi revine în societate, cum se va raporta perioada de detenţie? Este un element negativ sau în cele din urmă putem să o transformăm într-un element măcar în parte pozitiv? Cel de-al doilea element pe care încercăm să-l propunem opiniei publice este ce se întâmplă cu persoanele private de libertate după ce şi-au ispăşit pedeapsa şi ajung în societate. (…) Încercăm să oferim o alternativă culturală şi educativă, nu încercăm să facem o reeducare”, a mai spus Ioan Hădărig.

De zece ani, la nivelul Penitenciarului Aiud se derulează „Liter-Art”, un proiect unic la nivel de sistem penitenciar românesc, prin implicarea şi a unor literaţi consacraţi în demersurile de creaţie literară şi ilustraţie de carte atât ale deţinuţilor, cât şi ale angajaţilor aşezământului de deţinere.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, MNU Alba Iulia, Penitenciarul Aiud – Serviciul educaţie şi asistenţă psihosocială, Primăria Municipiului Aiud, Direcţia de Cultură, Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud şi Fundaţia „Inter-Art” Aiud.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

 1. Acest criminal a luat doua vieti (criminal in serie!) si a primit doar 27 de ani?!
  Atata valoreaza doua vieti in Epoca de Aur Capitalista instaurata post 1989?
  Inainte de ’89 ar fi fost executat. Pe drept.
  In puscarie si-a descoperit vocatia artistica, pe care i-o pot admira toti decreptii actuali.
  Poate aceste lucrari ii vor inspira si pe altii sa-i urmeze calea spre arta. Drogati si dementi sunt destui care sa si-l aleaga drept model de urmat.
  Aceasta expozitie este o rusine ptr Romania si ptr romani. Dementul acesta n-a furat doar un portofel sau o Eugenia din magazin, iar Muzeul Unirii il face vedeta? Romania a ajuns sa se mandreasca azi cu asemenea monstri?
  RUSINE! RUSINE! RUSINE!
  Vae victis!……[Rumburak]

 2. o paralela cu un alt infractor devenit coletionar de arta falsificata, se poate face?….multumesc

 3. Criminalul care a ucis o data, va mai ucide de ori de cate ori va avea ocazia, infractorii periculori trebuie exclusi din societate, izolati si evitati. Omul rau si ticalos nu se schimba, nici la batranete. Sa ne fereasca Bunul Dumnezeu de asemenea neoameni !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.