Israel în petrecere; Moarte și dezolare în Gaza

Începând de joi, 7 decembrie, comunitatea evreiască din întreaga lume va sărbători „Hannouka”, una dintre cele mai importante festivități din cultura evreiască. Anul acesta, din păcate, va coincide cu valul de bombardamente care provoacă sute de victime în sudul Gazei.

Până pe 15 decembrie, timp de opt zile, oamenii de credință evreiască vor sărbători „sărbătoarea luminilor”. „Hannuka” reafirmă idealurile iudaismului și „dedicarea” templului din Ierusalim, în secolul al II-lea înainte de Isus Hristos. Se obișnuiește să se așeze lumânări și să se lumineze cele nouă ramuri ale candelabrelor tradiționale.

Ar putea fi de așteptat ca, în timpul acestei sărbători, Israelul să suspende bombardamentele din Gaza ca un gest de compasiune, dar nu s-a dat nicio indicație în acest sens și este de imaginat că moartea civililor palestinieni, a refugiaților din sudul țării să continue.

Evreii își exprimă fericirea pentru sosirea „Hannuka” cu cântece simbolice pentru această sărbătoare, în timp ce fac schimb de cadouri. Menținerea tradițiilor reprezintă puterea credințelor și culturii evreiești. Desigur, ororile războiului din Gaza nu vor avea loc în acest scenariu.

În mijlocul atrocităților pe care forțele israeliene continuă să le comită în Gaza, a apărut cel puțin vocea de condamnare a unora dintre liderii care nu închid gura judecând statul evreu. Președintele Turciei, Racip Erdogan, a declarat luni, în cadrul unei reuniuni a Organizației Islamice de Cooperare (OCI), că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, „va ajunge să fie judecat ca criminal de război în același mod în care sârbul Slobodan Milosevic a fost judecat și condamnat la Haga pentru genocid“.

„Cei care acceptă moartea atâtor nevinovați, folosind scuza Hamas, nu au nimic de spus umanității”, a adăugat Erdogan în discursul său, subliniind ulterior că se referea la puterile occidentale „care par surde și oarbe”. Președintele turc a lăudat și poziția lui Antonio Guterres, regretând că „discursul său a fost sabotat de membrii Consiliului de Securitate”.

Bombardamentele din sudul enclavei palestiniene au crescut în intensitate în ultimele zile, fără a înceta complet în partea de nord, în ciuda faptului că purtătorii de cuvânt ai armatei israeliene au declarat că obiectivele din capitala Gaza au fost aproape îndeplinite.

Dintre cele șase spitale existente în capitala enclavei, doar unul dintre ele, Kamal Adwan, rămâne operațional, deși cu mari dificultăți în tratarea sutelor de răniți care se acumulează în unitățile sale.

Cel puțin o sută de civili palestinieni ar fi murit în atacurile aeriene din vecinătatea spitalului menționat anterior, în opinia grupului medical care lucrează în interior.

Anul acesta, Betleem nu va sărbători Crăciunul creștin, în solidaritate cu populația din Gaza. Scena Nașterii Domnului a fost plasată, dar este foarte diferită de alte vremuri: Pruncul Iisus apare învelit într-o eșarfă tradițională palestiniană și este așezat în mijlocul unei mase de pietre care simbolizează bombardamentele asupra Gazei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

9 Comentarii

 1. Vai de ea petrecere! Multi evrei se gandesc sa se reintoarca in tarile de unde au plecat. Toata lumea stie ca va fi un razboi de lunga durata. America pe ajutorul careia a sperat Bibi are tot mai multe probleme la ea acasa.

 2. La copiii si civilii Palestinei ar fi trebuit sa se gandeasca chiar hamesitii inainte de atacul animalic din 7 Oct. Sau te pomenesti ca idiotii or fi crezut ca inving Israelul in trei zile cu deltaplanele si motoretele lor, cum a crezut si Putina ca va invinge Ucraina!
  Si un oligofren s-ar fi gandit la niste represalii ulterioare dupa seria de bestialitati comise atunci. Ei or fi crezut ca se ascund in tunele ca sobolanii si scapa.
  In tunelel acelea eu le-as baga deocamdata porci infometati, sa alerge aia in cautare de hrana prin toate cotloanele si sa guite pana o sa-i auda si Allah cu fecioarele lui……[Rumburak]

 3. Iranul e un vax,Rusi asisderea,amicii Hamas nici o mana de ajutor nici macar de la Hezbolah sau Autoritatea Paklestiniana

 4. De Sarbatoarea Lumnilor, sper ca armata Israelului sa nu uite sa-i lumineze pe cei din HAMAS cu o ploaie de rachete.

 5. Hoardele HAMAS barbare si de o o cruzime animalica primitiva, cand au navalit ziua in amaiza mare peste cartierele evreiesti si-au macelarit civilii, au ucis copii si femei, trebuie distruse definitiv, sunt periculosi pt sec. XX. Nu le mai plangeti de mila asa-numitilor palestinieni, nu vedeti cum zbiara formula aia cu ..akbar, si ucid cetateni in Tarile Europene care-au facut prostia sa-i adaposteasca ?!

 6. Erdogan este islamist
  dar (editat)
  -Slobodan Milosevic NU A FOST CONDAMNAT!

 7. De ce au omorat 40.000 de copii ce spune Onu de acest genocid pruncucid nemaigasit in istorie au intrecut si recordul lui Irod cu 14.000 de prunci trecuti prin sabie dar atunci era antichitate. Solzii. Acum si in sud alti solzi. De ce mintiti?De ce omorati ati uitat placile?

 8. Ce spune cele 10 legi? Sa nu ucizi. sa nu minti. Sa nu ai solzi.sa nu faci moloz.

 9. Asistam la un genocid desfasurat de catre evrei impotriva palestininilor , iar lumea nu reactioneaza macar critic : media ne tot prezinta rude ale ostatecilor evrei , ostatecii evrei eliberati , dar trece criminal peste genocidul ce are loc in Gaza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.