Salvini: ”Mai bine barbar decât lacheu al Bruxellesului”

Italia: guvern eurosceptic, anti-euro și fără masoni

Misiune aproape imposibilă pentru președintele pro-european al Italiei, Sergio Mattarella. Dacă decide să blocheze formarea guvernului de partidele populiste Liga (Nordului) și Mișcarea de Cinci Stele, atunci riscă să provoace o criză politică și să se ajunga la alegeri anticipate. Dacă aproba guvernul propus de cele două partide, atunci Italia va aplica o serie de politici fiscale considerate iresponsabile de președinte, de mediul de afaceri din Italia, de Berlin și Bruxelles.

Numele premierului nu mai este subiect de dispută. Propunerea unui om de paie venită din partea Mișcării de 5 Stele pare să fi mulțumit toate părțile. Atât de puțin cunoscut este premierul desemnat Giuseppe Conte, încât publicațiile internaționale au foslosit aceeași fotografie, din campania electorală a Miscarii de 5 Stele, pentru a ilustra relatarea despre nominalizarea lui. Mai mult, presa italiană online a postat un mic discurs al lui Conte, pentru ca publicul să afle cum vorbește viitorul premier.

Majoritatea, acuzată de ”fascism”

Este limpede un lucru. În programul manifest al coaliției de guvernare se arată limpede că membrii masoneriei nu pot fi miniștri în viitorul guvern. Marele Orient a condamnat această prevedere, numind-o ”fascistă” și ”neconstituțională”. De altfel, chiar înaintea alegerilor din martie a circulat un proiect de lege prin care politicienii italieni ar fi fost obligați să declare dacă sunt masoni sau nu, asta după ce s-a descoperit că mai mute loji masonice din Italia au primit în rândurile lor circa 200 de persoane implicate în afacerile mafiei, care se foloseau de întrunirile masonice pentru a pune la cale afaceri cu politicienii. Apoi, programul mai prevede că nu vor putea ocupa funcții ministeriale cei care au fost acuzați de coruptie sau au fost investigați într-un dosar de corupție.

Însă punctele din program care dau dureri de cap la Bruxelles si Berlin sunt cele care prevăd ștergerea datoriei Italiei la Banca Centrală Europeană, studierea posibilității de introducere mascată a unei monede paralele în Italia și abrogarea reformei pensiilor făcută de guvernul de tehnocrați al fostului comisar europeana și bancher Goldman Sachs Mario Monti, la apogeul crizei financiare.

Roma atacată de barbari

În aceste condiții, este firesc ca lupta să se ducă pentru Ministerul de Finanțe, cel care ar urma să aplice cele mai controversate puncte din paltforma comună a Mișcării de 5 Stele și a Ligii. Matteo Salvini, liderul Ligii, îl susține pe Paolo Savono, un economist octogenar cunoscut pentru viziunile eurosceptice și mai cu seamă anti-euro. Este un economist care a vrut ieșirea Italiei din zona euro. Marile publicații au pus imediat tunurile pe noua coaliție și pe Savono. ”Provocarea Mișcării de 5 Stele și a Ligii nu este doar la adresa Europei tehnocrate. Atacul lansat printr-o retorică populistă multiformă, antielite și antiștiințifică merge mult mai departe. Ceea ce este în joc nu e nimic mai puțin decât moștenirea Europei iluminismului?”, scrie Le Monde. Financial Times a scris că ”Roma este asediată de barbari”. Matteo Salvini a răspuns: ”Mai bine să fii barbar decât lacheu al Bruxellesului”. ”Roma este atacată de 17 milioane de barbari”, completează site-ul italian Linkiesta, făcând referire la cetățenii italieni care au votat pentru partidele populiste. Explicația rezultatului este simplă: ”Generația Wikipedia este ignorantă și votează politicieni ignoranți”.

Spaima unei monede paralele în Italia

Noua majoritate populistă dorește impunerea unui impozit în două trepte, de 15% si 20% și introducerea unui venit universal de 780 de euro pe luna, reducerea vârstei de pensionare, lansarea unor mari investiții de stat în infrastructură. Guvernul ar trebui să cheltuiască cel puțin 125 de milairde de euro pentru aceste programe, lucru aproape imposibil dacă va accepta menținerea cosrsetului din Pactul de Stabilitate aplicat țărilor UE – un deficit bugetar de minimum 3% din PIB. Dacă s-ar rămâne la aceste proiecte, investitorii nu ar trebui să-și facă mari griji, spun analiștii.

Marea spaimă este posibila lansare a unei monede paralele mascate, un proiect pe care l-a avut și fostul ministru de Finanțe al Greciei, Yannis Varoufakis. După câteva luni, acesta a fost demis de către premierul stângii radicale. O măsură similară a fost aplicată în California, unde au fost emise astfel de certificate de treorerie, răscumpărate în cele din urmă de statul american, după revenirea din criza financiară. Rămâne de văzut daca di Maio și Salvini vor merge mai departe cu planul de a distribui populației bonuri de trezorerie cu valoare mică care vor fi acceptate de stat la plata taxelor, amenzilor și care vor putea fi acceptate și în magazine, mai cu seamă că economia suferă de pe urma legii ce interzice tranzacțiile în cash mai mari de 3000 de euro – în Italia, încercarea de a scoate la suprafață economia neagră duce la sufocarea economiei curate. Economistul Savona nu este deloc străin de introducerea acestor bonuri de trezorerie. Ar putea însemna începutul sfârșitului pentru moneda euro, avand in vedere greutatea monedei euro, iar turbulențele vin chiar în momentul în care, aflată în dispută comercială cu SUA, UE are nevoie de o monedă stabilă.

Alternativa tehnocrată

Pro-europenii italieni își pun speranța într-o dezagregare a coaliției sau într-o schimbare din mers a politicilor. Până la urma, Liga este formată din politicieni experimentați, are o istorie în spate, o ideologie xenofobă, antiimigrație, chiar dacă mascată acum, când se află la porțile puterii. De cealaltă parte, Mișcarea de 5 Stele este mult mai nouă, fără identitate clară, lucru dovedit si de piruetele făcute în Parlamentul Europeana de deputații săi: inițial au fost atrași de grupul parlamentar al ecologiștilor, apoi de eurosceptici, iar apoi au încercat fără succes o aderare la grupul liberal din PE.

Îngrijorările create în cancelariile vestice de di Maio și Salvini sunt îndulcite de speranța că în Italia poate rezulta o ”tehnocrație populistă”, un guvern tehnocrat de mâna a doua, ”cumpărat de la Lidl”, după cum scrie presa italiană. Asta în primul rând datorită strategiei Miscarii de 5 Stele de a coopta in rândurile sale mulți juriști și economisti puțin cunoscuți, apolitici și anodini.

Nu în cele din urma, privirile se îndreaptă asupra președintelui Sergio Mattarella, fost ministru și fost judecător la Curtea Constituțională. Va avea președintele proeuropean Sergio Mattarella o influență asupra guvernării, măcar în virtutea faptului că este garantul respectării tratatelor semnate de Italia? Presa vestică stăruie tot mai mult asupra biografiei lui Mattarella, care-l recomandă drept un politician extrem de hotărât. Este doar al doilea președinte din sudul Italiei și primul care vine din Sicilia, acolo unde fratele său, președinte al guvernului regional al Siciliei, a fost ucis de mafie în 1980. În cazul unei crize produse de disputa dintre UE și noul guvern, Mattarella poate fi cel care să aplice soluția clasică în Italia – numirea unui guvern tehnocrat. Până acum au fost preferați pentru conducerea acestor guverne în special guvernatorii Băncii Naționale (cazul lui Lamberto Dini sau Carlo Azeglio Ciampi, care apoi au urmat o carieră politică). De această dată, presa speculează că ar putea fi vorba despre Pietro Grasso, fostul șef al Directoratului Național Antimafie, acum președintele Senatului din partea unui mic partid socialist.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

5 Comentarii

  1. Tariceanu si Toader sunt la curent cu opinia Lojei Marele Orient?Macar un sms au primit,ca intre Frati?

  2. Succes noului guvern ! Daca am avut Brexit, cum s-ar numi iesirea Italiei din cercul de nebuni, Itaxit ?

  3. Sincer sa fiu, nu sunt adeptul UE. Daca UE dispare si Europa revine la forma din 2004 (adevarata Europa) nu am nimic impotriva.
    Singura mea ingrijorare in cazul desfiintarii UE, este ca diasporistii rumani s-ar putea intoarce acasa. Ei … din ziua aia, oamenii aia sunt in stare sa ne dea in cap pe strada pentru bani sau mancare. Pe aia nu-i angajeaza nimeni in rumania (de altfel de aia au si plecat in diaspora, ca nu mai gaseau locuri de munca decat necalificati. Insa ei nu vor sa lucreze in rumania necalificati, in UE insa accepta).

  4. Ehee…au viata grea …. Amintiti-va de asasinarea premierului Aldo Moro…. cine a fost in spatele celor care l-au ucis…Cupola….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.