Italia: Nu acceptăm lecții ipocrite de la statele ce ne întorc spatele

Noul guvern italian format de populiștii și naționaliștii din Mișcarea de 5 Stele și Liga a fost condamnat în Franța pentru că ”joacă jocuri politice mărunte cu viețile oamenilor”, după ce a refuzat să primească în țară peste 600 de imigranți veniți din Libia, care au rămas mai bine de trei zile izolați pe un vas în Mediterana. Se întâmplă după ce ministrul de Interne de la Roma, Matteo Salvini, liderul Ligii, a declarat că imigranții ilegali ”trebuie să-și facă bagajele” și este momentul să se întoarcă de unde au venit.

”Poziția Italiei ma face sa vomit”, a spus purtătorul partidului prezidențial din Franța, La Republique en Marche. ”Este inacceptabil să joci jocuri politice mărunte cu viețile oamenilor”, a spus Gabriel Attal. Purtătorul de cuvânt al Palatului Elysee a subliniat că, în situații limită, statul cel mai apropiat de nava respectivă are obligația de a interveni. ”Avem un anumit grad de cinism sș iresponsabilitate din partea guvernului italian”, a spus Benjamin Griveaux.

ONG-uri sau taxiuri pentru imigranți?

Sutele de imigranți din libia, printre care 123 de minori neînsoțiți, cărora statul în care ajung este obligat să le acorde o atenție specială și pentru care se alocă mai multe fonduri, se aflau pe un vas operat de un ONG, SOS Mediterana, și de organizația Medici fără Frontiere. Italia este prima țară europeană în care ONG-urile umanitare au intrat în atenția autorităților și unde procurorii au început investigații privind relația dintre aceste organizații și traficanții de imigranți din Africa. Unele ONG-uri sunt suspectate că oferă practic ”servicii de taxi” pentru traficanți, ducându-i pe imigranți în Italia. Un raport al Frontex, agenția UE pentru paza frontierelor externe, avea să confirme parțial aceste informații. În cele din urmă, noul guvern socialist spaniol condus de Pedro Sanchez a decis să-i primească pe imigranți, iar nava Aquarius a fost însoțită de vase al pazei de coasta italiene în drumul spre Valencia.

Reacția Italiei

Guvernanții italieni nu au întârziat să vina cu o replică. ”Declarațiile despre afacerea Aquarius care vin din Franța sunt surprinzătoare și demonstrează că nu au informații despre ce se întâmplă cu adevărat. Italia nu poate accepta lecții ipocrite din țări care au preferat mereu să ne întoarcă spatele când vine vorba de imigrație”, se arată într-un comunicat al guvernului italian condus de Giuseppe Conte.

Ministrul de Externe al Italiei, Moavero Milanesi, un tehnocrat, l-a convocat pe ambasadorul Franței pentru a da explicații despre declarațiile venite de la Paris. A ripsotat și ministrul Salvini, vicepremier și omul forte al executivului. ”Francezii ne tratează cu superioritate, însă chiar ei au împins 10.000 de imigranți la frontiera cu Italia”.

Nu este pentru prima dată când Italia și Franța se confruntă pe tema imigranților. Chiar guvernul pro-european anterior de la Roma a avut o dispută cu Franța. Roma și Parisul se află într-o cursă pentru încheierea unor acorduri cu Libia (un stat eșuat după intervenția NATO din 2011, unde puterea este disputată de două guverne). In 2017, Italia a acuzat Franța că nu a implicat și guvernul de la Roma în negocieri cu Libia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

2 Comentarii

  1. Franta preseaza Italia sa accepte emoigranti dat opreste trenurile la granita dintre Italia si Franta si da jos din tren toti emigrantii, interzicandu-le intrarea in Franta

  2. Era bine daca Franta si altii nu se amestecau in Libia si nu numai.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.