Preşedintele paralel şi Constituţia citită pas cu pas  

muie PSD

Din câte se observă, va mai trece un timp până când preşedintele României, Klaus Iohannis, va reuşi să citească motivarea Curţii Constituţionale a României, care-l obligă să o demită pe şefa DNA.

Cititul merge greu fiindcă se pare că domnul Iohannis nu este deprins cu această îndeletnicire şi, de aceea, are nevoie de un pic de antrenament. Pentru început, domnul preşedinte se poate încălzi citind articolul 80 din  Constituţia României pas cu pas, adică articol cu articol. Şi nu are de făcut decât doi paşi.

„(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

Klaus Iohannis, care susţine ferm că în România nu există un stat paralel, are dreptate atunci când spune că „există un singur stat și pe acela îl reprezint eu”. Da, dar nu în sensul că „statul sunt eu”, aşa cum consideră cel care şi-a dorit „Guvernul meu” şi l-a avut. În România nu o fi nici urmă de stat paralel, în schimb e cert că avem un preşedinte paralel. Asta, pentru că nicio clipă preşedintele Iohannis nu şi-a exercitat funcţia de mediere între puterile statului şi nici între stat şi societate. Mai mult, preşedintele Klaus Iohannis nu veghează la respectarea Constituţiei, care spune la aliniatul 5 din articolul 1 că „în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”.

Dacă va reuşi să citească de la cap la coadă Constituţia României, Klaus Iohannis ar putea scăpa de povara parcurgerii lungului text al motivaţiei Curţii Contituţionale referitoare la decizia în cazul şefiei DNA. Asta, numai dacă preşedintele paralel va înţelege că deciziile Curţii Constiţionale se execută, nu se discută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Sorin Avram 757 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Da, Sorine…?! De aceea respect si pretuiesc Cotidianul si jurnalistii sai pentru ca inainte de tot si toate sunt oameni normali la cap !

  2. Atita timp cit in constitutia Romaniei nu este prevazut un anumit terment exact,presedintele are dreptul sa nu se grabeasca .Nu prea inteleg agitatia si graba sobolanilor din PSD.

    • Cât timp așteptăm răspunsul celui care citește greu, activitatea DNA este blocată, adică harnelile voastre anti-corupție sunt suspendate pe un termen nedefinit, până când termină domnul cu delay lectura.

  3. Nu stapanim niciunul adevarul absolut , asa ca parerea mea , de mai jos poate fi gresita , fapt pentru care imi cer scuze anticipate ! Eu cred ca dl. Presedinte Iohannis are ceva datorii , fata de doamna Kovesi si d’ aia nu prea stie pe unde sa scoate camasa ! Orisicat ar studia hotararea CCR , aceasta ramane tot obligatorie pentru toata lumea , de la vladica pana la opinca ! Faptul ca studiaza asidu aceasta hotarare nu schimba cu nimic faptul ca ea este , absolut , obligatorie. Dl. Presedinte poate , trecand peste orisice logica , sa nu-i dea curs , fapt cu totul inacceptabil si in afara legii ! Doreste dl. Presedinte sa instaureze autocratia in Romania ? In acest caz , se va pune in mod serios problema suspendarii sale ! Totul depinde de dansul ! Parerea lui despre d-na Kovesi nu are nicio relevanta in respectarea hotararii CCR ! N.B. Asa o fi si-n alte tari ?

    • @ Didos; In alte tari scrie clar in Constitutie ca procurorii raspund disciplinar, pe linie ierarhica, in fata ministrului de justitie si ca, procurorii sunt angajatii statului. Nu scrie despre necesitatea unui aviz al CSM pentru ca ministrul de justitie sa poata cere revocarea cuiva din sistem.

    • Dar tu chiar esti orb si surd, nu vezi ca tara este condusa de un panal adevarat, condamat deja si care mai asteapta si alte condamnari unele cereri venite chiar de la OLAF? Nu vezi ca Dragnea isi bate joc de o tara intreaga cu santaje ordinare facand-ui sa zbiere pe toti coruptii si talharii santajati de el din tara asta impotriva justitiei? Oameni atat de prosti ca la mine in tara nu credeam ca exista. Nu erau asa pe vremuri, dar s-au dedat lenii si hotiei,i-a stricat PSD, doar un regim de mana forte ar mai putea scoate tara la lumina. Din pacate generalii nostri de astazi sunt mai incompetenti decat sergentii, nu mai e ca pe vremea lui Antonescu cand generalii erau niste capacitati organizatorice si mari patrioti.

    • Mai psdist ccr nu da ordine presedintelui si nu poate ordona nimanui. aceasta curte psdista cu superputeri data tot de psd si cu salarii astronomice (nu mai vorbim de jud.trimisa la cedo de psd pt a avea majoritate) poate sa spuna daca este conflict constitutional si atit. aCestia nu sunt judecatori sa dea verdict si solutie, fiind alesi politic. parlamentul nu trebuie demis? nu a incalcat constitutia cind s a hotarit 3oo parlamentzri singurul referend valid. si cite incalcari ale ccr nu a facut psd. numai lz referendumul de demisie a lui base

  4. @ Privind la articolul lui Sorin Avram opinați că ar fi și înțeles câte ceva din ceea ce a citit ?

  5. De ce evita jurnalistii argumentele obiective, clare, impartiale si cad mai toti in prapastia subiectivismului si a parerilor personale? Autorul articolului ar trebui sa exemplifice concret, in care situatii a evitat presedintele Iohannis o mediere intre puterile statului, asa cum afirma aici. Iohannis a spus corect: el, Presedintele, reprezinta statul roman. Orice alte comentarii sunt pur subiective, sau pot fi atacuri la persoana. **PS: In ce priveste cititul deciziei, ar fi foarte util sa aflam de unde a aparut ideea ca avizul CSM ar avea „doar un rol consultativ” pentru ministrul justitiei? Pana la introducerea cererii domniei sale, acest aviz avea un rol obligatoriu pentru a inainta o asemenea cerere catre presedinte, iar caracterul consultativ era valabil doar in raport cu presedintele tarii. Pe care legislatie se bazeaza largirea sensului constitutional al acestui termen?

    • @ Andrei Corecta observatia, stimate domn. Presedintele este reprezentantul statului roman, NU SEFUL acestui stat! Iar in privinta asta chiar nu este nimic de discutat. Cat priveste chestia cu „rolul consultativ” al avizului CSM, mai lecturati dumneavoastra legile si mai incercati sa nu intelegeti anapoda anumite prevederi. Avizul CSM este consultativ (si nu a fost niciodata obligatoriu) in privinta propunerilor de numire/revocare ale unor persoane in functii de conducere in Justitie si nu-l priveste exclusiv pe ministrul Justitiei, ci pe toti cei implicati in acest angrenaj. In rest, cu toata parerea de rau, bateti campii!

  6. @ Didos; Spun si eu acelasi lucru, cu scuzele anticipate daca gresesc, sau am o parere gresita! Nu era firesc, pe linie ierarhica, ca ministrul justitiei, in spirirul autoritaii sale, sa fi cerut CSM, sau sa faca presiuni asupra CSM, pentru o ancheta privind sanctionarea procurorului-sef DNA? Iar apoi, cu rezultatul acestei anchete judiciare sau manageriale, sa se si adresat Presedintelui? Ce se intampla atunci cand seful unui sistem stirbeste autoritatea organismelor aflate in subordinea sa?

  7. In mod evident acest iohanis isi bate joc de Romania si de romani , incalca legea si Constitutia cu nonsalanta bazandu-se pe sprijinul strainilor care l-au pus in functie si in interesul carora lucreaza !!!
    Nu intelegem de ce PSD-ul nu guverneaza cu fermitate si sa aplice legea in acest caz sa-l SUSPENDE PE IOHANIS SI SA-I DEMITA PE ACOLITII SAI !!!!!

    • Incerc un raspuns:
      -lasitatea clasei politice ,parvenirea lor prin orce mijloace(in guvern un singur ministru,parada pe meserie,restul…}
      -calculati pensia parlamentarului,,ABRAMBURICA”(care s-a marit de trei ori),a primarilor si a altor putori si veti vedea de ce coana Vasilescu are nevoie de cateva zile de odihna in Cuba
      -toti parlamentari au o capacitate intelectuala mai ceva decat Napoleon
      -intr-o zi de lucru la parlament ,ii gasim in mai multe locuri si la tv in acelasi timp.
      -trebuie sa devenim un popor de idioti, prin desfintarea scolilor profesionale,tehnice,maistri
      ca sa fim manipulati mai usor.
      -vorba unui premier ;economia romana e un morman de fiare vechi,iar ministul cu invatamantul ,, avem prea multi specialistii”.

      a mai ramas sa tragem apa,curentul s-a scumpit

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.