Italia taxează profiturile băncilor

Decizie dură luată de Guvernul Melloni. Italia a introdus o taxă unică de 40% care vizează profiturile suplimentare ale băncilor din ratele mai mari ale dobânzilor.

Noua taxă excepțională se va aplica numai în anii contabili 2022 și 2023 și va afecta marja netă de dobândă a băncilor, o măsură a rentabilității nete a activelor câștigătoare ale băncii, care include în mod normal împrumuturi, leasing și titluri de investiții. Taxa trebuie decontată până în iunie 2024.

Italia se așteaptă să încaseze cel puțin 2 miliarde de euro cu noua taxă, după cum au declarat pentru Reuters surse apropiate problemei. Taxa de 40% se va face dacă venitul net din dobânzi înregistrat în anul 2022 depășește cu cel puțin 3% valoarea exercițiului financiar 2021.

Pentru profiturile din 2023 față de 2022, pragul de la care se va percepe impozitul urcă până la 6%.

Încasările din impozit, au spus politicienii italieni, vor fi folosite pentru a ajuta deținătorii de credite ipotecare care se luptă.

Taxe similare au fost deja introduse pentru sectorul bancar de țări precum Spania și Ungaria, unde băncile au profitat și de beneficiile unor rate mai mari ale dobânzilor.

„Nu trebuie decât să ne uităm la profiturile băncilor din prima jumătate a anului […] pentru a realiza că nu vorbim de câteva milioane, ci de […] miliarde”, a spus vicepremierul Matteo Salvini de extrema dreaptă. Partidul Lega, parte a guvernului de coaliție al Giorgiei Meloni, a declarat luni în cadrul unei conferințe de presă la Roma.

„Dacă [este adevărat că] povara care derivă din costul banilor s-a dublat […] pentru gospodării și întreprinderi, ceea ce primesc titularii de cont curent cu siguranță nu s-a dublat”, a adăugat el.

Decizia a determinat acțiunile europene să cadă, indicele paneuropean STOXX 600 (.STOXX) scăzând cu 0,3% marți dimineață. Băncile italiene precum Intesa Sanpaolo (ISP.MI) și UniCredit (CRDI.MI) au scăzut cu peste 5%, prima cu 7,7%, iar cea din urmă cu 6,2%. Monte dei Paschi di Siena (Mps) a scăzut cu 7,3%.

La sfârșitul lunii trecute, Intesa Sanpaolo a declarat că se așteaptă să câștige peste 13,5 miliarde de euro în acest an numai din marja netă a dobânzii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

7 Comentarii

  1. Italia descopera legea lui Viktor Orban care a pus la ”respect” bancile?

  2. La noi nu se vrea . ,,Manole” ,Covrigare(de Buzău), Plăvane ce ziceți,aveți curaj ?

  3. Nu Italia descoperă ordonanța lui Dragnea. Când au venit în 2019 cei de la PnDL au anulat-o. Și în cel mai prost an statul a scos 2 miliarde la un robot de 3-3.5%. la ce jaf e in Romania sa va dau un exemplu. La 6% ircc un credit achiziționat în urmă cu 4 ani debitorul plătește lunar din credit 200 de lei iar până la 1800 de lei dobânda. WHAT? Ce păzește Manole? Ce păzește statul? Buzunarul băncilor. De asta in Romania avem cea mai crunta criza raportat la dobânzi și credite. Isărescu e la rilupere. Acuși mă aștept să demită toată conducerea de la ANPC. Mai țineți minte când Isărescu vroia sa prea atribuțiile ANPC pe plngerile și reclamațiile cetățenilor? Iceti voi ce vreți, dar Isărescu e o vipera, scorpion, vulpe bătrână infiltrată la gatul acestei țări. Regretul lui este că nu mai are 40-50 de ani. Unde mai găsești asa țară buna si coruptă de muls.

  4. Dragnea are din nou dreptate ! Iata ca Dragnea are din nou dreptate, ordonanta sa, anulata de dreapta dupa preluarea puterii(lovitura de stat practic) de catre Iohanis-USR-PNL, exact asta a motivat si a incercat punerea in aplicare. Nu am fi avut problemele de acum cu deficitul !

  5. praf in ochi!
    mafia din anii 70 are imobile care genereaza prin cei din sud fonduri de sustinere ptr diviziile vechi si „mormolocii” (mafia noua; ex. ndraghetta)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.