Italia vrea includerea cafelei espresso în patrimoniul UNESCO

Italia urmează să solicite statutul de patromoniu UNESCO pentru cafeaua espresso, susţinând că aceasta este „mult mai mult decât o simplă băutură”. Cafeaua espresso a devenit rapid o parte integrantă a identităţii naţionale după crearea sa la Torino în secolul al XIX-lea.

„Este un ritual autentic şi o expresie a societăţii noastre care ne distinge în întreaga lume”, a declarat Gian Marco Centinaio, subsecretarul pentru agricultură, confirmând că cererea a fost depusă.

Espresso a devenit rapid o parte integrantă a identităţii naţionale după apariţia sa la Torino la sfârşitul secolului al XIX-lea. Un espresso creează un prilej de întâlnire, de a discuta despre politică şi fotbal, de a te plânge, de a face pace sau de a plăti o datorie, este un motiv pentru care oamenii se întâlnesc să socializeze şi să savureze băutura, potrivit The Guardian.
Potrivit Institutului Italian Espresso, fondat în 1998 cu scopul de a proteja şi promova espresso-ul original, piaţa valorează mai mult de 4 miliarde de euro anual, iar mai mult de 90% dintre italieni beau câte o ceaşcă zilnic.

Reglementările stricte ale institutului pentru espresso-ul perfect includ utilizarea unui amestec de cafea certificat, echipamente certificate şi chiar personal autorizat.

Acesta precizează că spuma, crema mai uşoară care se aşează în partea de sus a ceştii, „trebuie să fie uniformă şi persistentă timp de cel puţin 120 de secunde din momentul în care cafeaua a fost distribuită fără amestecare”. De asemenea, culoarea ar trebui să fie „maro-alun până la maro închis și caracterizată prin reflexe brune”.

Încercările anterioare de a include cafeaua espresso italiană pe lista Unesco nu au fost niciodată finalizate oficial, se presupune că din cauza politicii turbulente a ţării.

Subsecretarul de stat pentru agricultură a spus că este încrezător că, de data aceasta, comisia naţională Unesco a Italiei va aproba oferta, verdictul fiind aşteptat în primăvară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. nutzi wudrea – sefa Asociatiei centuristelor din Romanika- ACR: Si io cer bagarea ACR pe lista unesco – asta e valoarea noastra suprema

  2. Degeaba, cea mai bună cafea o fac tot vienezii !!..o cafea băută la Cafè Central din Viena nu se compara niciodată cu porcheria făcută de macaronari!!..

  3. Banuiesc ca pe lista aceea se afla deja spghetti, pizza si mozzarella.

  4. O gasesti peste tot in lume si de fiecare data este exact la fel ca in tara mama. Bravo!

  5. Perfect de acord. Un espresso de calitate se face la un aparat profesional unde cafeaua este macinata la granulatia „optima” iar presiunea apei fierte este cat mai mare daca si cafeaua este proaspat prajita.
    Exista un cult si o tehnologie pentru producerea acestui delicios produs. Italienii nu beau cafea precum americanii sau est europenii, cu cana. Cafeaua, in cantitati mari, produce deseori disfunctionalitati in digestie.
    Am baut de multe ori in Milano si Genoa espresso de cea mai buna calitate in cafenele ce functionau pe langa sau in cladirile de birouri unde angajatii consumau cel putin trei sau patru cafele pe zi. Era cazul sa fie recunoscut ca o marca a culturii italiene.

  6. Pacat ca n-o sa mai avem gaze si curent sa ne facem un expresso! D-aia isoria trebuie sa consemneze ca a fost odata o cafea…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.