Jazz pentru vioară

Joi, la ora 20.00, renumitul muzician francez Jean-Luc Ponty concertează la Sala Palatului din Bucureşti. Violonist prestigios, fost solist al Orchestrei din Paris, Ponty şi-a descoperit pasiunea pentru jazz, împărţindu-şi o vreme timpul între muzica simfonică, pe care o practica la repetiţii şi în concertele de seară, şi concertele de jazz susţinute în cluburile pariziene până către ora 3 dimineaţa.

Ineditul apariţiei lui Jean-Luc Ponty pe scena jazzistică l-a constituit vioara sa, instrument neinclus în limbajul muzical al genului. Odată cu el, scria criticul Joachim Berendt, “vioara de jazz a devenit un instrument diferit”, şi că stilul de frazare al lui Ponty avea strălucirea şi pasiunea celui al lui John Coltrane, de exemplu. Ponty şi-a cucerit titlul de primul violonist care poate fi la fel de emoţionant în jazz ca un saxofonist. Şi ca interpret, şi în calitate de compozitor, el a fost unul dintre pionierii viorii electrice cu cinci corzi, folosind uneori şi vioara electrică cu şase coarde. “Folosesc vioara ca pe una din vocile formaţiei mele”, mărturisea el într-un interviu, explicând că scopul este adaptarea ei la jazz, şi nu invers. De-a lungul carierei sale, Ponty, care la sfârşitul anului trecut a avut un lung şi plin de succes turneu american, a colaborat cu nume celebre ale jazzului, cum ar fi Al Di Meola, Chick Corea, McLaughlin, Stanley Clark.

Pe scena Sălii Palatului, Jean-Luc Ponty va cânta alături de William Lecomte (clape), Guy Nsangué (bas) şi Damien Schmitt (tobe). Iubitorii jazzului îl ştiu, desigur, datorită celor 16 albume înregistrate până acum sau din cele două concerte anterioare din România, la Timişoara şi la Vama Veche.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.