John Kerry a sosit la Seul, în contextul tensiunilor din Peninsula Coreea

Secretarul de Stat american John Kerry a sosit vineri în Coreea de Sud, începând un turneu în Asia în cursul caruia va depune eforturi sa convinga China sa calmeze o Coree de Nord ce practica o retorica inflamanta, relateaza AFP.

În cadrul primului sau turneu de trei zile în regiune, Kerry va efectua vizite, în afara de cea la Seul, la Beijing si Tokyo.

La Seul, el se va întâlni cu noua presedinta Park Geun-hye si cu ministrul de Externe Yun Byung-se.

Un oficial de rang înalt din cadrul administratiei Obama, care calatoreste împreuna cu John Kerry, a subliniat vineri dimineata rolul-cheie pe care îl poate juca China în calmarea actualei crize din peninsula coreeana, în cadrul careia Phenianul a amenintat Coreea de Sud si Statele Unite cu un „razboi termonuclear”.

„China are un enorm interes privind stabilitatea, iar cautarea neîncetata a Coreei de Nord de a se dota cu o racheta nucleara armata este inamicul stabilitatii”, a declarat acest oficial de rang înalt. „Acest lucru ne ofera noua si chinezilor un obiectiv comun, foarte puternic, vizând dezarmarea nucleara”, a adaugat el.

Pe fondul unor tensiuni extreme, occidentalii se asteapta ca Phenianul sa efectueze un tir de racheta/rachete.

Ignorând avertismentele vecinului si aliatului sau chinez, Coreea de Nord a mobilizat pe coasta de est doua rachete de tip Musudan, cu o raza de actiune teoretica de pâna la 4.000 de kilometri, adica având capacitatea sa atinga Coreea de Sud, Japonia si Insula americana Guam.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.