Josep Borrell: „Da, Hamas a fost finanţată de guvernul Israelului”

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a afirmat vineri că Israelul a finanţat crearea grupării palestiniene Hamas, responsabilul european contrazicându-l astfel în mod public pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care a negat anterior astfel de acuzaţii, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Oponenţi ai guvernului israelian şi o parte a mass-media globale au acuzat cabinetele Netanyahu că au încurajat conducerea Hamas din Gaza, inclusiv prin permiterea finanţării enclavei palestiniene de către Qatar.

‘Da, Hamas a fost finanţată de guvernul Israelului ani de zile într-o încercare de a slăbi Autoritatea Palestiniană condusă de Fatah’, a spus Borrell într-un discurs la Universitatea Valladolid din Spania, fără a da detalii.

Borrell a adăugat că singura soluţie paşnică presupune crearea unui stat palestinian.

‘Noi credem că doar o soluţie cu două state impusă din afară ar aduce pacea, chiar dacă Israelul insistă că nu’, a subliniat el.

Hamas a întreprins un atac surpriză în sudul Israelului la 7 octombrie, omorând în jur de 1.200 de persoane şi luând aproximativ 240 de ostatici, în cea mai sângeroasă zi din istoria statului Israel.

Guvernul israelian a pornit o campanie militară în care, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, au fost ucişi peste 24.700 de palestinieni.

Mişcarea Hamas a condus Fâşia Gaza începând din 2007 după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah a preşedintelui Mahmoud Abbas, care are sediul în Cisiordania şi conduce de asemenea Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei.

Israelul a criticat diferite state, inclusiv Spania, ţara natală a lui Borrell, pentru ceea ce el spune că arată simpatie faţă de Hamas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

16 Comentarii

 1. EI SI ?

  Guvernul Israelului a fost de buna credinta , a respectat Conventii Internationale de PACE , s-a lasat dus de valurile vremurilor si prostit de hotomanii din subterrane , de cei 10000001 de talhari terroristi care au uneltit impotriva PACII .

 2. Copie indigo cu Al-Qaïda finanțată de SUA, ulterior scăpată de sub control…

 3. Adevarul iese la lumina cand se asteapta jidanii mai putin. Acest lucru s-a stiut de atunci, dar presa idioata si tradatoare a stat cu degetul in gura asteptanmd sa primeasca ordine, ce minciuni sa scrie.
  Satanistul CRIMINAL Bibi Netanyahu a pus la cale lovitura Hamas ca sa spuna ca ,,statul’’ terorist Israel a fost atacat si are dreptul sa se apere si sa faca GENOICID ! Toate statele sataniste au stiut adevarul dar au ajutat satanistii talmudisti sa omoare mii de copii si civili nevinovati ca sa le poata fura palestinienilor petrolul si gazele descoperite in zona Gaza. Asa au facut si SUA in Irak, ca sa le fure petrolul.
  SUA vor fi scufundate in ocean, asa cum a prezis Edgar Cayse, iar Isrelul paduchios terorist si satanist va fi ras de pe fata pamantului !

 4. ANTISEMITILOR CUM VA PERMITETI?EVREII SANT VICTIME SI VOR FI LA INFINIT, DACA NU ACCEPTI CE.TI FAC ,ESTI, NAZIST,ESTI ANTISEMIT,ESTI JIHADIST,ESTI TERORIST,ASTA DUPA CE TOT EI FINANTEAZA PE DIN DOS NAZISTII,JIHADISTII,TERORISTII.DACA ASTIA NU.S MALEFICI,PSIHOPATI CRIMINALI,BOLNAVI CU CAPU ATUNCI C???VOU VA UITATI PE TELEGRAM CUM FAV FILMARI SI RAD SI SE BUCURA CAND UCID NEVINOVATI,COPII ,FEMEI NEAJUTORATE,CIVILI???FEREASCA DUMNEZEU CE ANIMALE NEBUNE,DEZAXATI SI DEGRADATI MENTAL!

 5. … ca toti sunt in cardasie, aliati; au un singur scop:sa ne extermine.

 6. Razboinicii lui BB i-au promis ca-i termina pe luptatorii calare pe motorete in cateva zile. Au trecut peste 100 de zile iar acestia sunt tot mai multi in Palestina iar de jur imprejur sunt sute de milioane. Analistul militar de renume Scott Ritter a afirmat de la inceputul conflictului ca ‘hamasul’ nu poate fi invins el fiind o ideologie in lumea musulmana.Oare cine l-a atras in cursa pe Bibi?

 7. hamas a fost creat de shin beth securitatea israeliana in anii 80 sa divizeze palestinienii in speta sa slabeasca influenta al fatah ori plo….jidanii sint cei mai perfizi criminali care nu zita sa-si ucida propri cetateni daca le serveste intereselor israelilor si dau vina pe palestinieni..la fel ca cia cu alquaida care a fost folosita de mossad si cia sa fie facuta responsabila de asasinarea a 3000 de americani in 11 sept 2001 cind de fapt cia si mossad erau autorii…

 8. Responsabilii și cei care ne atrag in război ,eliminați înainte să ia deciziile iar cei care vor război să se ducă ei sa se bata intre ei,pân se extermina moi ne uitam la ei.

 9. Da Bibi Netanyahu l-a assasinat pe Itzic Rabin ca sa-i ia locul ca prim-ministru shi sa comita genocidul pe care Rabin nu l-ar fi aprobat nici-o-data daca ar fi trait.

 10. La Putin nu mai contenesc cu sanctiunile, la Bibi abia schelaie mareata urSula si marele micron

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.