Judecătorul Budă Marian, împroprietărit de afaceristul Mihai Rotaru (II)

Continuăm astăzi dezvăluirile incredibile despre relaţia dintre judecătorul MARIAN BUDĂ, şeful Secţiei a II-a civilă de la ÎCCJ (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), şi afaceristul MIHAI ROTARU, unul dintre regii retrocedărilor ANRP şi patronul echipei de fotbal CSU Craiova. Motivul? În acest moment, judecătorul Marian Budă conduce completul în care una dintre părţi este chiar Mihai Rotaru!

În prima parte a investigaţiei noastre, publicată duminică în „Cotidianul, v-am prezentat documentele care arată fără putinţă de tăgadă că această relaţie datează de multă vreme şi are conotaţii financiare atît de evidente, încît imprudenţa judecătorului Marian Budă, care a acceptat să facă parte din completul de la ÎCCJ în care este parte tocmai Mihai Rotaru, trebuie să facă obiectul cercetării nu numai la Inspecţia judiciară, ci şi la SIIJ (Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie)!

Cu atît mai mult, cu cît judecătorul Marian Budă nu numai că a ascuns relaţiile comerciale ale familiei sale cu Mihai Rotaru, care ar fi dus la recuzarea lui, ci chiar a încercat să deturneze atenţia instanţei prin depunerea unei cereri de abţinere, dar nu pentru aceste motive evidente, ci pentru că ar fi fost judecător în Craiova timp de 15 ani la Tribunalul Dolj, unde Adrian Mititelu, cealaltă parte în proces, în numele echipei FCU Craiova, ar fi avut nu ştiu ce litigii! Aşa cum am prezentat în prima parte a investigaţiei noastre, cererea de abţinere a fost respinsă de un complet condus de judecătoarea Carmen Teau, fosta lui colegă de la Craiova şi actuala sa subalternă la ÎCCJ, de care îl leagă o foarte, foarte apropiată relaţie!

JUDECĂTORUL MARIAN BUDĂ – UN AGRAMAT LA ÎCCJ

Dar, în acea cerere de abţinere, nu scoate o vorbuliţă despre relaţia lui cu Mihai Rotaru, cea care îl făcea cu adevărat incompatibil! Şi, ca totul să fie ridicol, cererea judecătorului a fost redactată într-un stil AGRAMAT care arată nivelul intelectual al acestui judecător care conduce una dintre secţiile ÎCCJ şi care a vrut chiar să devină vicepreşedintele acestei instituţii! Uitaţi-vă, stimaţi cititori, cum scrie judecătorul Marian Budă într-un document oficial: „MEMBRII ai completului nr. 3”, cînd şi un copil de clasa a patra ştie că se scrie corect „MEMBRI ai completului nr. 3”:

Or fi ei mai mulţi judecători care fac parte din acel complet, dar asta nu înseamnă că, în propoziţia aceasta, trebuie să se scrie cu doi „i”, căci doar unul ar fi fost de ajuns pentru a fi corect gramatical. Măcar dacă ar fi scris cu trei „i”, cîte unul pentru fiecare din cei trei judecători. Aaa, cu totul alta era situaţia dacă formula ar fi fost „membrii completului”, dar aşa, „membrii ai completului”, este total în afara limbii române!

DOUĂ CONTRACTE CIUDATE DE VÎNZARE-CUMPĂRARE ÎNCHEIATE ÎNTRE MIHAI ROTARU ŞI JUDECĂTORUL MARIAN BUDĂ

Să trecem, însă, la lucrurile extrem de grave din ancheta noastră. De data aceasta, vă prezentăm două documente pe care apare chiar semnătura judecătorului Marian Budă, în calitate de mandatar al fiului său, BUDĂ ŞTEFAN IONUŢ, în care firma lui Mihai Rotaru, SC DELTA BERCENI INVEST, îi vinde două suprafeţe de pămînt, deşi la acea dată afaceristul cumpăra pămînt!

În 2012, cînd se încheiau aceste contracte, Budă Ştefan Ionuţ era un copil şi este greu de crezut că ar fi putut să-l convingă pe Mihai Rotaru să-i vîndă din pămîntul pe care acesta abia îl cumpărase de la alţi cetăţeni. Dovada este cît se poate de limpede: cel care-l reprezintă pe tînăr ca mandatar este chiar judecătorul Marian Budă, tatăl său!

Noi am intrat în posesia a două astfel de Contracte de vînzare-cumpărare, în care firma lui Mihai Rotaru (acţionar unic) îi vinde două loturi de pămînt lui Budă Ştefan Ionuţ, sub semnătura judecătorului Marian Budă.

Primul „Contract de vînzare-cumpărare” a fost încheiat în ziua de 8 iunie 2012, în care firma lui Mihai Rotaru îi „vinde” fiului judecătorului Marian Budă 46.800 mp în comuna Leu pentru suma de 18.800 lei, sumă plătită ÎN NUMERAR:

Că firma „SC DELTA BERCENI INVEST SRL” îi aparţine lui Mihai Rotaru am demonstrat în primul episod cu datele de la ONRC, pe care le reproducem parţial mai jos:

Peste numai o lună, aceleaşi părţi încheie şi un al doilea contract de vînzare-cumpărare, în care aceeaşi firmă a lui Mihai Rotaru, SC DELTA BERENI INVEST SRL, îi vinde aceluiaşi BUDĂ ŞTEFAN IONIŢĂ, prin acelaşi mandatar BUDĂ MARIAN, nimeni altul decît judecătorul de la ÎCCJ, 68.090 mp de pămînt la preţul de 19.920 lei, ACHITAŢI TOT ÎN NUMERAR:

În ambele contracte, surprinde faptul că judecătorul achită numerar suma de 38.720 lei (18.800 lei şi, respectiv, 19.920 lei), deşi, conform propriei Declaraţii de avere depusă la CSM, în ziua de 10.05.2012 avea în conturi suma de 112.776 lei, aşa cum vedem în acest extras:

Faptul că, deşi Marian Budă avea în conturi o sumă cu mult mai mare decît cea pentru care ar fi plătit contravaloarea terenului pentru firma lui Mihai Rotaru, judecătorul a considerat că e mai bine s-o plătească în numerar, trezeşte şi mai mari suspiciuni privind tranzacţia. Budă Marian este, totuşi, judecător şi ar fi trebuit să plătească din contul său această sumă tocmai pentru a putea demonstra oricînd că plata a fost reală!

MIHAI ROTARU I-A VÎNDUT JUDECĂTORULUI MARIAN BUDĂ TERENURILE PE CARE ABIA LE CUMPĂRASE

Acest al doilea „Contract de vînzare-cumpărare” mai are ceva extrem de ciudat care amplifică semnele de întrebare privind tranzacţia respectivă. Se ştie că în acea perioadă, anul 2012, Mihai Rotaru cumpăra terenuri şi drepturi de proprietate pe oriunde găsea, acesta fiind şi motivul cercetării sale penale în „Dosarul retrocedărilor”. Să revedem două dintre ciudăţeniile din acest contract:

– 1. contractul este încheiat în ziua de 6 iulie 2012

– 2. firma lui Mihai Rotaru cumpărase acele terenuri în ziua de 8 iunie 2012, deci cu doar o lună şi două zile înainte de a i le vinde judecătorului Marian Budă, de la următoarele persoane: Ion Ana, Diaconu Elena, Păun Ecaterina, Crăciun Alexandru Ionuţ, Voicu Ion şi Crăciun Marineta

– 3. pentru Budă Ştefan Ionuţ semnează ca mandatar judecătorul Marian Budă, deşi fiul său nu era minor, ştiindu-se că acesta a intrat în barou în anul 2014, deci în 2012 era cel mult absolvent al facultăţii, dacă nu chiar avocat stagiar! Avea nevoie Mihai Rotaru ca pe acest act să fie numele judecătorului Marian Budă pentru a-l determina ulterior să-i fie loial?

Cum să credem că această tranzacţie nu avea nimic oneros în ea, văzînd că firma lui Mihai Rotaru abia cumpărase terenuri în suprafaţă de 68.090 mp de la atîtea persoane şi, brusc, i le vinde – culmea! – tocmai fiul judecătorului Marian Budă, pentru care semnase ca mandatar însuşi judecătorul de la ÎCCJ? Şi cu plata în numerar, o plată despre care notarul care a încheiat tranzacţia nu spune că s-ar fi făcut în faţa lui?

DE CE TOCMAI ÎN ANUL 2012, CÎND A ÎNCEPUT SCANDALUL RETROCEDĂRILOR?

Acestea sînt documentele care arată legătura directă de afaceri între judecătorul Marian Budă şi omul de afaceri Mihai Rotaru, o legătură care pune serios la îndoială imparţialitatea judecătorului în completul care judecă procesul dintre CSU Craiova şi FCU Craiova!

Lucrurile sînt însă mult mai grave dacă analizăm şi mai atent această situaţie, luînd în calcul şi momentul în care au avut loc aceste tranzacţii cu pămîntul între Marian Buda şi Mihai Rotaru.

Observăm că aceste două contracte au fost încheiate în anul 2012: primul în ziua de 8 iunie 2012, al doilea în 6 iulie 2012. Însă acest an 2012 este unul extrem de important pentru ceea ce s-a numit „Dosarul retrocedărilor”, în care Mihai Rotaru a fost implicat pînă în gît.

Astfel, acest dosar avea să înceapă la sfîrşitul anului 2011, odată cu arestarea lui Remus Virgil Baciu, vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat al ANRP, şi avea să explodeze cu adevărat tocmai în anul 2012, după ce s-a constatat existenţa unei reţele formidabile de persoane care au încasat sute de milioane de euro prin complicităţi cu şefii ANRP.

Mai întîi au intrat în anchetă evaluatorii, după cum citim într-un articol de pe Hotnews în 13 aprilie 2012: „Jaful de la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţii: care au fost firmele abonate la evaluarea dosarelor”. În aceeaşi zi, tot Hotnews titra: „Jaful de la restituirea proprietăţilor naţionalizate: Guvernul a blocat despăgubirile şi a sesizat Parchetul pentru nereguli grave constatate la ANRP”.

Era, deci, inevitabil ca şi adevăraţii profitori ai jafului de la ANRP să intre în vizorul procurorilor. N-a scăpat nici Mihai Rotaru, cel care era clasat pe locul 5 în topul retrocedărilor, aşa cum citim pe „G4Media”: „Omul de afaceri din Craiova, Mihai Rotaru a primit echivalentul a 44 de milioane de euro, între 2008 și 2011. 500.000 de lei în bani, în 2009, restul în acțiuni a Fondul Proprietatea. Rotaru este anchetat de DNA în două dosare penale. Primul, cu fostul deputat PDL Nelu Oltean și fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, a fost trimis în judecată, dar restituit la DNA”.

Este citat chiar un fragment dintr-un Comunicat DNA: „La data de 27 noiembrie 2009, inculpatul Rotaru Mihai a cumpărat contra sumei de 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deținea asupra unui teren în suprafață de 61.857 mp, situat în municipiul Pitești, județul Argeș. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță (…) Terenul în cauză a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 lei (de 10 ori față de prețul real)”. În 2015, Mihai Rotaru avea chiar să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare.

Nu vrem să speculăm sub nici o formă, dar nu credem că este o simplă coincidenţă în faptul că exact în anul 2012, Mihai Rotaru, care avea emoţii în ceea ce priveşte dobîndirea unor terenuri, l-a găsit ÎNTÎMPLĂTOR tocmai pe fiul judecătorului Marian Budă de la ÎCCJ pentru a-i vinde nişte terenuri pe care abia le cumpărase!

CONCLUZIILE UNEI ANCHETE CARE AR TREBUI PRELUATĂ DE AUTORITĂŢI.

Este greu de înţeles cum noi, cu mijloacele reduse ale unei anchete jurnalistice, am devoalat aceste tranzacţii ciudate ale judecătorului de Înaltă Curte, Marian Budă, cu afaceristul Mihai Rotaru, iar autorităţile statului, cu toate instituţiile abilitate, par să fi închis ochii chiar şi atunci cînd judecătorul Marian Budă a fost desemnat să conducă completul de judecată în procesul CSU Craiova vs. FCU Craiova, în care CSU este reprezentat chiar de către Mihai Rotaru, „prietenul de afaceri” al judecătorului!

În cele două articole ale noastre pe acest subiect, am devoalat afacerile familiei judecătorului Marian Budă cu afaceristul Mihai Rotaru, fie prin intermediul lui Toma Niţă, socrul judecătorului, fie prin intermediul fiului acestuia, Budă Ştefan Ionuţ: închiriere de spaţiu, vînzări de terenuri etc.

Peste cîteva zile, tocmai judecătorul Marian Budă urmează să se pronunţe într-un dosar în care parte este chiar partenerul său de afaceri, Mihai Rotaru! Crede, oare, CSM, Inspecţia judiciară sau SIIJ că sentinţa, oricare ar fi aceasta, va fi dată ca urmare a unui proces echitabil, din moment ce relaţiile de afaceri ale judecătorului cu una dintre părţi este atît de evidentă?

Multe lucruri s-au spus despre Justiţie şi despre relaţiile unor magistraţi cu unii oameni de afaceri, dar parcă niciodată lucrurile n-au fost mai clare ca în acest caz, în care este implicat atît de grosolan judecătorul Marian Budă, şeful Secţiei a II-a Civliă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ion Spânu 1818 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Din articol reiese că e mai mult samsar de terenuri, decât judecător. Nu știam că judecătorii sunt și afaceriști. În țara în care interlopii sunt înfrățiți cu magistrații și poliția, de ce să fie o problemă că judecătorul îi „judecă” (de fapt îi aranjează) o cauză partenerului său de afaceri? În Dosarul Caracal au trimis spre judecare un rechizitoriu care contrazicea fizica și chimia. Magistrații au luat drept adevăr povestea cu Dincă ăla care cu o brichetă, trei surcele, o sticlă de benzină și poliția la ușă ardea fără fum un corp de fată în 2 ore…. Fără să lase vreo urmă! La Dosarul Țăndărei au făcut intenționat greșeli ani de zile până i-au făcut scăpați pe traficanții de copii. La Dosarul Revoluției așteaptă să moară până și ultimul securist până vor finaliza ceva ce probabil va fi rejudecat. După 30 de ani!

    Viitorul probabil ne rezervă „procese” în care cine dă mai multă șpagă sau e mai rudă cu judecătorul va câștiga indiferent de probe. Iar cine nu este din grupul lor de prieteni beneficiză din orificu de prezumția de vinovăție. În curând o să fie legal să ne dăm și în cap pe stradă. Și poate mai târziu un pic o să ne întoarcem în copaci și o să mâncăm de pe jos mere pădurețe și gândaci. Pentru că societatea regresează. O societate fără judecători drepți este o societate a fărădelegii și a haosului.

  2. Asta au devalizat Romania cu legea retocedarilor in integrum, unica in lume, a maercenarei Monica Macovei si prin care
    i-au indestulat in primul rand pe ameriacani, vezi cablogramele Wikileaks si Gitenstein, si apoi pe hotii din servicii si justitie!
    Copii hotilor sunt acum USRisti si PNLlisti!

  3. justiția adusă în faza de mizerie totală de marxiștii lu Monica Macovei, Prună, Lăncrănjan și Danileț. doar o revoluție a poporului mai aduce la normalitate casta asta care sa umplut de îmbuibați.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.