Judecătorul Dorel Matei, cel care a condamnat-o pe Mariana Rarinca în procesul cu Livia Stanciu, preşedinta ÎCCJ, a fost reclamat la CNATDCU pentru că a plagiat în teza sa de doctorat susţinută la… Academia de Poliţie! Sesizarea a fost făcută de „Grupul de Investigaţii Politice” (GIP), condus de Mugur Ciuvică.
Dorel Matei şi-a dat în mod bizar doctoratul la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, deşi, în mod normal, ar fi trebuit s-o facă la o facultate de drept, însă, probabil, i-a fost mai uşor să-l obţină, fiind inclus în acel circuit al doctoratelor plagiate, creîndu-şi astfel obligaţii majore faţă de Sistem. După felul în care a fost desemnat să judece cazul Mariana Rarinca şi după sentinţa de condamnare pe care a dat-o pentru satisfacţia DNA şi a şefei ÎCCJ, se pare că s-a achitat măcar de o parte din obligaţii!
„Grupul de Investigaţii Politice” (GIP) a publicat ieri un amplu articol (http://www.grupul.ro/) în care pune faţă în faţă paginile din teza de doctorat a judecătorului şi lucrările de specialitate pe care le-a plagiat. „La fel ca și Kovesi, judecătorul a copiat inclusiv notele de subsol și greșelile din lucrările originale”, precizează cei de la GIP.
Acestea sînt doar cîteva din zecile de exemple postate de GIP în articolul „GIP a sesizat CNATDCU în legătură cu plagiatul comis în teza de doctorat de către judecătorul Dorel Matei de la Curtea de Apel București”. Se observă că studentul-doctorand Dorel Matei foloseşte ca formă de plagiat aproape toate metodele la care apelează „hoţii de texte”:
– plagiatul grosier, în care copiază pur şi simplu textele altora şi le trece în dreptul său
– copiază integral anumite pasaje din alte lucrări fără a pune ghilimele, iar apoi face trimitere la o Notă de subsol, copiată tot din lucrarea de unde a plagiat
– preia integral un text fără a-l indica prin semnele citării, dar reformulează cîteva cuvinte de conjunctură.
Sperăm ca vestitul CNATDCU să nu procedeze la fel ca în Cazul Kovesi, cînd a considerat că un procent de 4% face ca un plagiat să devină text original, căci un plagiat, în orice procent, rămîne un plagiat, adică un furt intelectual, şi autorul lui trebuie să fie pedepsit exemplar, mai ales că, în acest caz, este vorba despre un om al legii!
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.