Juncker, răspuns pentru Dăncilă, legat de ingerinţele CE

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a răspuns scrisorii premierului Viorica Dăncilă care solicita clarificarea adresei din 2012, transmisă de CE ministrului Justiţiei de atunci, Mona Pivniceru, în care cerea detalii despre anumite dosare.

„Am citit cu atenţie scrisoarea dumneavoastră din 21 martie 2018 în care cereaţi clarificări legate de scrisoare din Octombrie 2012 a Comisiei Europene adresată ministrului Justiţiei din România. Întâi de toate, permiteţi-mi să reiterez importanţa pe care o acord colaborării noastre şi, în special, pentru intensificarea implementării a celorlalte recomandări din Mecanismul de Verificare şi Cooperare. Sper că acest mesaj a fost clar, atât la întâlnirea noastră din 21 februarie, cât şi din vizita prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans pe 1 martie 2018”, se arată în mesajul preşedintelui Comisiei Europene transmis de Guvernul României, la solicitarea MEDIAFAX.

Preşedintele CE atrage atenţia că „mecanismul de Verificare şi Cooperare a necesitat, de la bun început, interacţiuni apropiate şi, mai important, cooperare între Comisie şi autorităţile române. Corespondenţa la care faceţi referire, de acum şase ani, a făcut parte din dialogurile dintre Comisie şi ministrul Justiţiei, sub MCV, şi a venit într-o perioadă de monitorizare intensificată a angajamentelor asumate de guvernul României în iulie 2012 (scrisoarea din 17 iulie 2012). Întrebările erau menite să ajute la pregătirea unei misiuni tehnice în noiembrie 2012 şi veţi observa că CE nu a cerut informaţii referitoare la date fundamentale din aceste dosare. Comisia nu a intervenit niciodată în gestionarea dosarelor individuale”.

„În raportul din ianuarie 2013, Comisia a salutat judecarea dosarelor de către instanţe. În timp ce Comisia continuă să primească datele generale referitoare la activităţile justiţiei din România, inclusiv despre gestionarea dosarele de corupţie la nivel înaltă, atenţia iniţială asupra gestionării cazurilor nu mai era considerată un element central în exerciţiul de raportare”, precizează Jean-Claude Juncker în scrisoare adresată premierului Dăncilă, potrivit Guvernului României.

Anterior, Reprezentanţa Comisiei Europene a transmis, la solicitarea MEDIAFAX, o sinteză a mesajului preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Președintele Juncker i-a răspuns pe 4 aprilie scrisorii trimite de premierul Viorica Dăncilă pe 21 martie. Președintele Juncker explică, în scrisoarea sa, contextul discuțiilor din trecut la care face referire Prim-ministrul român, care servesc colectării de informații legate de gestionarea dosarelor de corupție la nivel înalt un criteriu important al Mecanismulului de Verificare și Cooperare (MCV). Președintele Juncker a reamintit, în scrisoarea sa importanța cooperării pentru a îndeplinii celelalte criterii din MCV și a profitat de ocazie pentru a reitera că independența sistemului judiciar din România și abilitatea de a lupta eficient împotriva corupției sunt bazele unei Românii puternice în Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat de presă al Reprezentanței Comisiei Europene remis MEDIAFAX.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, în scrisoarea transmisă lui Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, clarificarea adresei din 2012, transmisă de CE ministrului Justiţiei de la acel moment, Mona Pivniceru, şi care conţine 21 de cerinţe adresate de instituţia europeană Guvernului, inclusiv solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale. În document Viorica Dăncilă a solicitat ca forul european să spună dacă documentul din 2012 ce presupune ingerinţe în justiţie e unul autentic.

„Este esenţial pentru colaborarea noastră instituţională şi pentru consolidarea funcţionării justiţiei în România să lămurim dacă documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat instituţional, şi dacă este singurul document de acest fel, de natură să aducă ingerinţe în funcţionarea justiţiei şi separaţia puterilor în stat (…) Consider că se impun clarificări urgente, domnule preşedinte Juncker, cu atât mai mult cu cât, la solicitarea mea, ministrul Justiţiei, domnul Tudor Toader, m-a informat că transmiterea unor astfel de cerinţe imperative autorităţilor române de către Comisia Europeană a constituit o practică repetată.”, potrivit sursei citate.

Redăm integral scrisoarea transmisă de premierul României:

„În calitate de prim-ministru al Guvernului României, am responsabilitatea să apelez la toate pârghiile legale şi morale pentru protejarea şi promovarea României ca stat democratic în care funcţionează separaţia puterilor în stat, independenţa justiţiei şi în care sunt garantate drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului.

Domnia legii şi apărarea statului de drept sunt pilonii fundamentali ai consolidării oricărei societăţi democratice, aşa cum este cea a ţării mele. Este convingerea mea, a Guvernului României şi a tuturor celor care împărtăşesc valorile democratice.

Din aceste considerente şi având în vedere convingerile noastre comune, mă adresez dumneavoastră, domnule preşedinte, în legătură cu un subiect care preocupă şi îngrijorează opinia publică din România. Mă refer la o scrisoare atribuită Comisiei Europene, datată 10 octombrie 2012, transmisă ministrului Justiţiei de la acel moment, doamna Mona Pivniceru, care conţine 21 de cerinţe adresate de instituţia europeană Guvernului României referitoare la Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Între aceste cerinţe se regăsesc şi solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale şi anumite persoane cercetate penal pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi de abuz în serviciu, respectiv George Becali, Adrian Năstase, Şerban Alexandru Brădişteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu.

Având în vedere relaţia de parteneriat construită de România cu Uniunea Europeană, relaţie bazată pe transparenţă şi încredere, vă adresez, domnule preşedinte, rugămintea de a clarifica aspectele de fapt şi de drept cu privire la documentul în cauză. Este esenţial pentru colaborarea noastră instituţională şi pentru consolidarea funcţionării justiţiei în România să lămurim dacă documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat instituţional, şi dacă este singurul document de acest fel, de natură să aducă ingerinţe în funcţionarea justiţiei şi separaţia puterilor în stat. Îmi exprim convingerea că în scurt timp, prin implicarea dumneavoastră directă, vom avea posibilitatea să înţelegem raţiunile, motivele şi criteriile care au stat la baza întocmirii de către reprezentanţii Comisiei Europene a acestei liste nominale, modalitatea în care informaţiile solicitate şi obţinute de către instituţia europeană au contribuit la analizarea şi, mai ales, la evaluarea progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Consider că se impun clarificări urgente, domnule preşedinte Juncker, cu atât mai mult cu cât, la solicitarea mea, ministrul Justiţiei, domnul Tudor Toader, m-a informat că transmiterea unor astfel de cerinţe imperative autorităţilor române de către Comisia Europeană a constituit o practică repetată.

Sunt ferm convinsă că răspunsul dumneavoastră va include detalii relevante şi utile, care să ne permită, în continuare, obţinerea de rezultate semnificative în cadrul MCV, întemeiate pe valorile respectării democraţiei, statului de drept, drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului, într-o societate caracterizată prin lipsa oricărei discriminări, justiţie, dreptate, adevăr şi egalitate în drepturi.
Am încredere deplină în menţinerea unui dialog efectiv, echilibrat şi eficient cu dumneavoastră, în urma căruia statul de drept şi justiţia din România să fie mai puternice şi mai bine consolidate, în spiritul principiilor şi valorilor europene care ne unesc.

Din considerentele menţionate mai sus şi având în vedere progresele făcute de România în domeniul justiţiei, subliniez, din nou, domnule preşedinte, că se impune ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pentru a îndepărta orice urmă de îndoială şi pentru a nu afecta credibilitatea relaţiei noastre de parteneriat”, a scris Dăncilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Nu-i spune nimeni lui Dancila ca NU ESTE ASTA SEFU! Asta doar „iezecuta” ordinili. Nu vedeti cum o rasuceste? Ce l-a intrebat Dancila si ce raspunde el …

  2. Afara ploua (totusi de ce intrebarile sunt numai despre persoane din anumita parte a esichierului politic?).

  3. Te uiți la Junker ăsta,. și cunoscând performanțele sale nu poți să nu te intrebi,. Cine dreaq pune astfel de figuri jalnice, umanoid rebut in fruntea unui continent totuși cu o imensă istorie și cultură,..pentru ca să vină unul alcoolic ca rebutul ăsta uman și să-și bată joc de toți și toate

    • Din fericire are IQ-ul triplu comparat cu putinatatea ta ,care orisicat,nu e la temperatura camerei !

    • Tarane, nu te intrebi, ba, si de ce o pune cineva pe 20 20, rebut uman, premier in fruntea unei tari numite Romanica?

    • Bucura-te si de asta, urmeaza p-acolo-sa unu’ mult mai tare!!!!Desigur, daca il va recomanda Dancila pentru o functie atat de smechera.

  4. Mister Junker plimba ursul! Esti batran ramolit si se pare nici inteligenta nu e unul din punctele matale tari! Mai stim si noi ca matale si Timmermans ati fost numiti prin decizia lui Merkel si a PPE, deci reflectati anumite interese politice si nationale! Punct. Se vede din continutul scrisorii ca nu v-a cazut bine nici intrebarea si nici nu prea ati avut argumente. Daca matale, nu ai aflat inca ca in Romania MCV e un fel de caca-maca si nu mai intereseaza pe nimeni, ba am putea spune ca, tinand seama de halul in care ati adus UE de s-au rasculat toate tarile, ne-am bucura sa nu ne aprobati niciodata in caricatura numita Schengen. Ce sa cautam noi acolo? Sa ne dati cote obligatorii de musulmani pe care voi si politica voastra sorosita si merkeliana vreti sa-i aduceti cat mai multi? Daca va plac atat de mult du-te tu si mamaia musulmana Merkel si toti care va tin isonul, in Etiopia, Yemen samd. Asa ca poti sa-ti bagi undeva scrisorica de raspuns. Pentru noi esti doar un mititel prostut si ramolit si ne ocupi timpul degeaba. Ai ajuns degeaba la varsta pe care o ai. Nu ai argumente si molfai vorbele. Si inca ceva: lasa dreaq amenintarile voalate. E clar ca voi ati vrea sa mentinem colaborarea. Dar sa va fie si voua clar ca s-a dus vremea amenintarilor. Nu vrem noi colaborarea cu marote ramolite ca tine.

    • Pai the Old nu este decat o expresie institutionala. Fizic, el este Ieuropa.

  5. Spre deosebire de aceasta „figura jalnica …” noi avem in fruntea tarii figuri „cu imensa istorie si cultura”, probabil de zarzavaturi din videle.

  6. ,,,bravo doamna premier !!!!marele junker da explicatii premierului roman !!,,,,,semne bune anul are,,,,,???

  7. Jalnic! Daca pana la acest moment traiam cu impresia ca doar in ROMANICA se intampla „ca nuca-n perete” acum, constatam ca MECANISMUL a fost FABRICAT, TESTAT si FOLOSIT la un nivel mult mai inalt, respectiv : comisia europeana! Am scris cu litere mici, pentru a intelege cat de jos a putut sa fie adusa aceasta institutie europeana(care se doreste a fi de prim rang!) de acest junker! Romanul are o vorba : DACA TACEAI FILOZIF RAMANEAI! Din pacate „omul” a vrut sa apara in adevarata sa haina de … FARSOR de FARISEU! Un asemenea individ merita un singur indemn : MARS la ….! PACAT, PACAT DE SANGELE VARSAT!

  8. Ce spune asta? Bate apa-n piua tra-la-la-la!,apoi ne face prosti si slugi care trebuie sa ascultam stapan! La dracu cu m Ue al lui!

    • Prosti ca noaptea, stie ce gandeste. Cand votezi o adunatura condusa de un condamnat penal, si care pune sa guverneze tara un motostivuitor model 20 20, normal ca noaptea e ceva mai desteapta decat tine. Partea nasoala e ca votul prostanilor afecteaza intreaga tara!

  9. Pentru eurosceptici, faptul ca unul de teapa lui Juncker conduce colhozul european, e de-a dreptul mana cereasca. Cine ar putea cere mai mult?

  10. Nu uitați, sceptici și proruși, că pînă la acceptarea României în UE starea țării era foarte jalnică, și debușeul european ne-a ajutat să ne dezvoltăm, cît de cît, ba și politicarzii au avut de furat și alte fonduri, decît cele locale! Orice creștere economică, cît de mică, era imposibilă în afara pieței europene, și a paralelor pompate de |UE în România! Iar UE nu e o grămadă de fraieri, niște vaci de muls de șmecherii noștri politici, ci aceștia pompează bani ca să stăvilească imigrația infracțională și pauperială, iar dacă politicarzii ciordesc paralele, e normal ca occidentalii să le ceară socoteală! O justiție temătoare în fața marilor corupți înseamnă parale pierdute și probleme cu imigranții în Vest!
    Deci, e nomal ca UE să ceară date despre rezolvarea marilor cazuri de corupție, ca să se asigure că nu doar hoții de găini sînt pedepsiți, dar și marii găinari politici! CAPISCI?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.