Trei vești neliniștitoare de la BNR

Datoria externă totală a României a crescut cu 1,558 miliarde de euro, conform informațiilor prezentate de Banca Națională a României (BNR)

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 172 milioane de euro, în primele două luni din 2018, în creştere cu 138,8% comparativ cu perioada similară din 2017, iar investițiile străine directe au scăzut cu 3,17% în ianuarie și februarie.

În plus, datoria externă totală a României a crescut cu 1,558 miliarde de euro, conform informațiilor prezentate de Banca Națională a României (BNR). Deficitul de cont curent este un indicator de măsurare a comerțului unei țări, ce arată că valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate.

Mai exact, ies mai mulți bani din țară decât intră sau românii plătesc mai mult munca prestată de alții. În ceea ce privește investițiile străine directe, acestea sunt unul dintre principalele motoare ale creșterii bunăstării unei țări.

În primele două luni ale lui 2017, deficitul de cont curent s-a cifrat la 72 milioane de euro. În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 434 milioane euro, balanţa serviciilor şi balanţa veniturilor secundare au înregistrat excedente mai mici cu 6 milioane euro, respectiv cu 2 milioane euro, iar balanţa veniturilor primare a înregistrat un excedent de 170 milioane euro, comparativ cu un deficit de 172 milioane euro. Referitor la datoria externă, în structură, pe termen lung, aceasta a însumat 69,503 miliarde de euro la 28 februarie 2018 (73,1% din totalul datoriei externe), în creştere cu 1,3% faţă de 31 decembrie 2017.

Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 28 februarie 2018 nivelul de 25,532 miliarde de euro (26,9% din totalul datoriei externe), în creştere cu 2,7% faţă de 31 decembrie 2017.

Investiţiile străine directe au scăzut la 794 milioane de euro. „Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 794 milioane euro (comparativ cu 820 milioane euro în perioada ianuarie – februarie 2017), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 592 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 202 milioane euro”, ssusțin oficialii BNR.

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate a crescut, în primele două luni ale acestui an, cu 6,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, la 848 unităţi, reiese din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Cele 848 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de peste 3,59 milioane dolari, în scădere cu 57,9% comparativ cu ianuarie-februarie 2017.

Anul trecut au fost înfiinţate în România 5.837 astfel de firme, cu 9,1% peste nivelul din 2016, când a fost înregistrat cel mai slab an din ultimii 18 ani în privinţa firmelor cu capital străin nou înfiinţate. În perioada 1991 – 2017, au fost înfiinţate 215.651 de societăţi cu participare străină la capital, valoarea totală a capitalului social subscris fiind de peste 61,3 miliarde de dolari.

Din cele 215.651 firme, 45.542 firme au capital italian, dar cea mai mare valoare a capitalului social este a societăţilor olandeze, respectiv 12,2 miliarde de dolari, în aproximativ 5.112 firme.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

12 Comentarii

  1. deficitul se datorează exclusiv politicii bnr de a nu susţine leul, o politică antiromânească ( cursul actual avantajează importatorii, dezavantajează exporturile şi distruge creşterile veniturilor populaţiei). La celelalte puncte, pesedeii, în frunte cu grenadă, trebuie împuşcaţi, politicile de dezvoltare economică, inclusiv de atragere a fondurilor europene, dirijarea fluxurilor monetare către haita de baroni locali nesăţioşi, precum şi politica fiscală inconştientă, fiind dezastruoase. În concluzie, atât bnr, cât şi psd, sunt duşmanii României, de parcă, ue, sua, rusia şi soros n-ar fi fost de-ajuns…

    • Mai baiete, daca tot nu intelegi nimic, de ce te apuci sa mai scrii si tampenii?

    • #dfg #Poli 21. dar voi ce-aţi înţeles dragilor, n-aveţi şi voi o părere, ceva, o opinie, desigur avizată? Sunt gata să învăţ de la voi, explicaţi, de vreme ce vă daţi atât de docţi…sau sunteţi doar nişte clone programate să latre aiurea…

    • Contabilitatea de la BNR arata ca datoria externă facuta de guvernarile postceausiste depaseste 95 de mld Euro ! In fatidicul 1989, pentru prima dată în istoria sa, RO nu mai avea datorie externă, nu mai plătea tribut strainilor, fiind cu adevărat independentă economic și oarecum politic. Intre 1975 – 1989 RO plătise circa 21 de miliarde de USD, din care dobânda reprezentase peste 7 mld (30%) . Plata datoriei externe s-a facut prin eforturi imense ale populatiei active si prin sacrificiul celor mai buni romani. Conducerea de atunci a PCR observase cum se înrăutățise continuu situația țărilor în curs de dezvoltare, obligate sa contracteze datorii externe ce cumulau peste 1.300 mld USD….Între anii 1981-‘89 guvernul RSR alocase pentru dezvoltare cca 2.000 mld lei( 200 de mld USD) in special catre ample lucrări industriale, agricole, catre cca 1 milion de noi apartamente la bloc, Canalul Dunăre – Marea Neagră, Canalul Poarta Albă – Midia, metroul București, amenajarea râului Dâmbovița, catre demolarile si sistematizarile din centrul Bucurestiului, catre uriasul Palat administrativ (Casa Poporului). Tovarasii au dorit sa adopte prin lege ca, în viitor, nimeni să nu mai poată să angajeze credite străine, iar întreaga dezvoltare a RO sa se realizeze prin mijloace proprii fără credite…Unii spun ca singura țară care și-ar fi plătit datoria externa ar fi fost RO socialista la finele anilor’80, singura excepție de acest tip in infernul Economiei mondiale… Si daca s-a intamplat asa ceva, asasinii economici internationali au transmis commando-urilor sa rezolve problema…

  2. Anado taurina , esti de admirat in prostia pe care o afisezi fara cea mai mica jena.

  3. Programul psd se bazează pe împrumuturi. De ce? Pentru că-i doare-n bască. Dacă-si rezolva problemele cu justiția și au buzunarele pline se cheamă că e bine. Romanii au fost și sunt prea blânzi cu conducătorii.

    • Dupa ce-si fac plinul de bani cer azil politic in Costa Rica. De aia-i doare in basca. Si daca se duc cu bani, primesc cetatenia si adio extradare.

  4. este dezastru, nu „nelinistitor”. guvernul se imprumuta 500mil euro pe luna (pe termen scurt, cu dobanzi mari). la popor ajung niste firfirici care se intorc imediat la multinationale!

    • @stanga caviar…banii ajung la pensiile nesimtite, mai nou la medici care nu merita nimic la ce atentie acorda romanilor si in general la bugetari cate uimitor castiga mai bine ca la privat.

  5. Si ce daca? Bine ca ne dau altii pe datorie. Daca nu muncim, sau fie muncim putin, fie muncim prost, fie deloc, cum sa traim altfel? Doar pe datorie si din vanzarea tarii la bucata. Pana s-o termina.

  6. Hai, ca e inca bine!
    Pana la faliment mai e inca!
    Nu mult!
    Asa „duduie” Romania in capul Vasilicai si a lui Dragnea!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.