Justiţia germană va ancheta 30 de presupuşi gardieni de la Auschwitz

Biroul german pentru investigarea crimelor naziste a anunţat marţi că va transfera justiţiei dosarele a 30 de presupuşi gardieni ai lagărului de concentrare de la Auschwitz, recomandând începerea urmăririi penale pentru complicitate la crimă, relatează AFP şi Associated Press.

Biroul, care nu are atribuţii de începere a urmării penale, a examinat 39 de dosare ale unor foşti presupuşi gardieni de la Auschwitz, dintre care cel mai vârstnic are 97 de ani, a declarat procurorul special Kurt Schrimm, în cadrul unei conferinţe de presă la Ludwigsbourg, în vestul Germaniei.

„Dosarele vor fi transmise procurorilor specializaţi” din landurile unde îşi au domiciliul presupuşii criminali de război, a explicat Schrimm.

Biroul central de anchetă privind crimele naţional-socialismului, pe care el îl conduce, a condus peste 7.000 de anchete de la crearea sa în 1958, însă nu are puterea de a angaja urmăriri penale. Procurorii regionali sunt cei care trebuie să decidă deschiderea de eventuale procese, dacă acuzaţii sunt apţi de a fi judecaţi.

Biroul a identificat iniţial 49 de presupuşi gardieni ai lagărului de la Auschwitz, construit de nazişti în Polonia ocupată. Nouă au murit, iar 30 locuiesc în continuare în Germania. Unul dintre supravieţuitori este judecat în acest moment la Stuttgart, în sud-vestul ţării.

Peste 6.000 de persoane au lucrat la Auschwitz, unde circa 1,1 milioane de evrei, romi, homosexuali sau opozanţi politici au murit în camerele de gazare, din cauza epuizării prin muncă forţată sau a bolilor.

Timp de peste 60 de ani, tribunalele germane nu i-au judecat decât pe acuzaţii pentru care aveau probe directe sau mărturii.

Însă condamnarea apatridului de origine ucraineană John Demjanjuk la Munchen, în mai 2011, a creat un precedent. Demjanjuk a fost găsit vinovat pentru complicitate la uciderea a 28.000 de evrei, instanţa stabilind că era gardian la lagărul de la Sobibor, chiar dacă nu a putut dovedi implicarea sa directă în crime.

John Demjanjuk a murit anul trecut în timp ce aştepta finalizarea apelului la sentinţa de condamnare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.