Kievul protestează după o decizie a lui Putin

Președintele rus Vladimir Vladimir Putin s-a deplasat sâmbătă în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, o vizită denunțată imediat de către Kiev drept „o încălcare a suveranității” Ucrainei, informează AFP, potrivit Agerpres.

În Crimeea, Putin a vizitat faimoasa tabără pentru tineri, Artek, situată pe malul Mării Negre, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

„Nu cu mult timp în urmă, Artek trăia timpuri destul de dificile. Dar acum este pe cale să renască și renaște ca tabără internațională de vacanțe”, a declarat Putin, într-un discurs rostit în fața tinerilor aflați în tabără.

După dezmembrarea URSS în 1991, Artek a rămas, la fel ca și Crimeea, în componența Ucrainei independente, primind copii ucraineni, iar în 2009 se afla în pragul falimentului. În 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, tabăra și-a redeschis porțile, după ce a fost renovată.

Creată în 1925 la ideea lui Lenin, Artek a funcționat mai întâi ca un sanatoriu pentru copii bolnavi de tuberculoză, devenind cu timpul un reper al epocii sovietice, primind pionieri, organizația tineretului comunist din care făceau parte copii cu vârste între 10 și 14 ani. Tabăra primea și copii din alte țări, îndeosebi din statele comuniste.

Ministerul de Externe ucrainean a denunțat vizita președintelui rus, care s-a deplasat de mai multe ori în Crimeea după anexarea peninsulei. „Partea ucraineană consideră această vizită (…) o încălcare grosolană a suveranității statului și a integrității teritoriale a Ucrainei”, a scris MAE de la Kiev într-un comunicat citat de agenția rusă TASS, potrivit AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.