”Nicio ţară nu este curtea din spate a altui stat”

Nicio ţară nu este curtea din spate a altui stat, cu atât mai puţin Republica Moldova, al cărei loc este în Europa, a declarat marţi şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Mihai Popşoi, aflat într-o vizită la Berlin, relatează Ziarului Naţional de la Chişinău.

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană „nu este doar o necesitate geopolitică sau o consecinţă a războiului de agresiune al Rusiei”, ci şi o consecinţă a reformelor realizate, iar Germania va sprijini parcursul european al Chişinăului, a declarat Baerbock.

Potrivit şefei diplomaţiei germane, liderul rus Vladimir Putin a iniţiat războiul hibrid împotriva R. Moldova folosind ca arme „energia, fake news şi separatiştii din Transnistria cu care vrea să dezbine R. Moldova”.

„În mod impresionant, oamenii din R. Moldova ţin piept zilnic de doi de zile acestui pericol, iar noi suntem ferm alături de voi, pentru că nicio ţară nu este curtea din spate a altui stat, cu atât mai puţin R. Moldova, iar locul vostru este în Europa”, a spus Baerbock, subliniind că „scenariul rus al zonelor de influenţă” trebuie contracarat „prin solidaritatea noastră europeană comună”.

Baerbock s-a referit în continuare la pregătirea Conferinţei Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, care va avea loc în toamna acestui an la Chişinău, structură coprezidată de Germania, România şi Franţa.

„Vom continua acest parteneriat şi pe viitor prin intermediul Platformei de Parteneriat, care, de la o platformă ad-hoc, se va transforma într-un parteneriat pe termen lung. Aceasta va fi esenţială pentru a vă sprijini necondiţionat parcursul vostru european şi în procesul de reforme în Uniunea Europeană”, a subliniat şefa diplomaţiei de la Berlin.

La rândul său, ministrul moldovean de externe, Mihai Popşoi, a vorbit despre referendumul preconizat să se desfăşoare în toamna acestui an, cu scopul de a introduce obiectivul integrării europene în Constituţia R. Moldova.

„Ne dorim ca Republica Moldova să-şi legalizeze statutul de ţară cu adevărat europeană. Pentru asta depunem eforturi susţinute în procesul de reformă atât în domeniul justiţiei, combaterii corupţiei, cât şi în promovarea drepturilor omului şi implicarea femeilor în politică. Ne dorim să devenim un stat membru al Uniunii Europene, fiindcă acest lucru garantează pacea, liniştea şi prosperitatea statului nostru”, a afirmat Popşoi, care este şi vicepremier.

În aceeaşi conferinţă de presă, Annalena Baerbock a îndemnat la intensificarea eforturilor internaţionale pentru a furniza mai multe sisteme de apărare antiaeriană Kievului, având în vedere ameninţarea unei ofensive ruse majore asupra oraşului Harkov (estul Ucrainei), informează dpa.

Preşedintele Vladimir Putin „vrea să bombardeze Harkovul pentru a-l face una cu pământul”, a avertizat Baerbock. „El vrea să distrugă, vrea să distrugă în mod deliberat”, a adăugat ea, avertizând că, dacă Rusia ar lansa o ofensivă majoră acolo, ar provoca suferinţe incomensurabile.

„Din păcate, stocurile, în special propriile noastre sisteme Patriot, sunt acum aproape epuizate”, a admis ministrul german de externe, pledând ca sistemele de apărare antiaeriană Patriot disponibile în Europa şi în întreaga lume să fie desfăşurate în beneficiul Ucrainei.

Ea a spus că se lucrează în prezent la un fond împreună cu Ucraina şi partenerii europeni pentru achiziţionarea de sisteme de apărare antiaeriană din ţări din întreaga lumea pentru a le livra cât mai rapid Kievului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

21 de Comentarii

  1. Annalena Baerbock + coana Sandu Cenzura Balamuc si reprentantii respectivei = coruptii lui Soros. Cine-a spus ca R. Moldova n-ar fi-n Europa, madam Baerbock? si Rusia tot în Europa este, cucoana! Si cine-ti da dreptul s-afirmi ca UE trebuie sa faca selectia „popoarelor europene superioare”, în timp ce rusii ar fi o natie inferioara, si „Putin”, presedintele ales al celei mai mari tari de pe continent, om inteligent si cultivat, de aruncat la gunoi, când de gunoi chiat tu esti, cucoana reprezentanta lui Soros, la rândul lui, ambasadorul de peste mormânt al dlui H. De Baerbock stiu ca nemtii sunt satui. La fel cum sunt satui si de Scholz, antipodul lui Schroeder. Ultimul, constructiv, primul, în schimb, un lash si-un distructiv. Sosia propriei sinistre de externe sorosiste apucate de delirium tremens: repede, si madam Sandu Balamuc în UE, ca una singura, Baerbock, nu era destul. UE, care nu mai are nici un haz: si necompetitiva – lipsita de bogatii naturale, industrii si agricultura -, si scumpa, si cu „lideri” inepti. UE = periferia sociala a lumii. Si mahala, si cu pretentii. Oamenii epocii de piatra, si erau mai inteligenti si creativi.

  2. Oamenii astia nu vad ca tot ce au trimis Ukrainei pana acum ,a fost tocat marunt de rusi .Nu mai comentam de ajutoarele trimise lui Zelenski , care au fost vindute pe piata neagra de ukrainieni.Cit despre declaratia doamnei Annalena Baerbock referitoare la dorinta ei de a intra in EU Republica Moldova este de inteles pt. ca o vaca de muls in plus, nu strica pt. cei de la Bruxelles.

  3. Pai atunci dați-le voi gratis gaze, lemne de foc și motorina, ca noi ne-am săturat de pomanagii ăștia!

  4. Cat o fi ea de…desteapta si de lobbysta Uniunea Sovietică Ailaltă, e totusi diplomata.Daca spune una trebuie sa intelegem alta. Nu suntem, noi si moldovenii, curtea din spate, suntem CONSTRUCTIA din curtea din spate, cu sau fara canalizare.

  5. Ce inocenta e duduia de la externele Germaniei ocupate de americani din 45. Politicienii intotdeauna se adreaseaza unor mase de naivi. Ma rog asa gandesc ei.

  6. Forate obraznica prostovana. Spune cu tupeu ca doar Ioropa are dreptul sa faca Moldova curtea din spatele casei.

  7. Femeia asta are un merit, a adus defavoruri Germaniei moderne, mai mult decat orice alt politician german

  8. Dacă e în curtea din spate e bine, din păcate suntem în fundul curții la curtea din fund. Orașul subteran cu butoaie și vinuri Cricova este vizat de toții propovăduitorii democrație. Până îl golesc! După care BBC vine cu reportaje despre gunoaie, sărăcie asezonate cu comuniștii care făceau petreceri departe de clasa muncitoare. Déjà Vu și trăit pe România în UE.

  9. Sunt curios ce cadou i-a oferi Popsoi nemtoaicei. O sticlă de vin din colectia lui Hermann Goering, depozitata la Cricova?

  10. Nemtoaica nu stie nici acum pe ce lume traieste. Majoritatea moldovenilor atat batranii cat si tinerii nu vrea in UE. Batranii din motive nostalgice iar tinerii pentru ca s-au convins de putregaiul europaean din toate domeniile. Doar niste trotinetisti de-ai lor vor in UE, restul populatiei stie ca pot avea un viitor sigur doar mentinand relatii amicale cu Rusia. Comunitatea rusilor din republica le-a deschis mereu usa Moscovei moldovenilor. Grija lui Putin pentru cei ai lui se rasfrange si asupra majoritarilor.

  11. Ati inteles, da? Moldova nu e curtea din spate a Romaniei, spune nemtaloaica. Adica sa nu mai visam la vreo unire cu Moldova, pentru ca planurile sunt altele…

  12. Adica Moldova sa se uneasca cu UE=Germania dar nu cu Romania. Puterilor mari le plac tarile mici si divizate!

  13. @vrajeala comunitara:

    Daca tinerii din RM s-au convins de putregaiul din Europa, de ce pleaca la lucru sau chiar emigreaza in Europa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.