Ucrainenii se apără cu fortificații pe model rusesc

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat liniile defensive consolidate cu fortificaţii ridicate recent în provincia nord-estică Harkov ca pregătire pentru o eventuală ofensivă majoră a armatei ruse, aceasta fiind o zonă în care atacurile şi bombardamentele ruseşti s-au intensificat în faţa unei armate ucrainene aflate în criză de oameni şi muniţii, relatează marţi agenţiile AFP şi EFE.

După eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut, trupele Kievului se confruntă cu asalturi ruseşti pe fronturile de nord-est, est şi sud, în faţa cărora armata ucraineană a început să sape tranşee şi şanţuri anti-tanc şi să amenajeze structuri defensive, cum ar fi blocurile piramidale de beton denumite „dinţi de dragon”, pentru a stopa înaintarea ruşilor şi a nu le permite acestora să străpungă frontul.

Aceste construcţii fortificate amintesc de tactica pe care însăşi armata rusă a folosit-o în timp ce era ameninţată de contraofensiva ucraineană, tactică ce s-a dovedit apoi a fi una de succes şi este cunoscută ca „linia Surovikin”, numele generalului rus artizan al acestei defensive. Respectivele linii defensive complexe, amenajate pe mai multe niveluri şi protejate de câmpuri de mine, sunt considerate cauza principală a eşecului contraofensivei ucrainene, în care Kievul a pierdut încă din primele zile numeroase efective de soldaţi şi echipamente în asaltul brigăzilor sale mecanizate asupra poziţiilor ruse pe trei axe de atac în provinciile Zaporojie şi Doneţk.

Vizitând poziţiile în curs de amenajare în Harkov, preşedintele Zelenski a subliniat că această zonă este „foarte importantă”. „Trebuie să fim pregătiţi. Şi ruşii trebuie să vadă că suntem pregătiţi să ne apărăm. Vreau ca poporul nostru să ştie că Ucraina este pregătită dacă inamicul atacă”, a mai spus el, conform contului de Telegram al preşedinţiei ucrainene, care nu precizează când a avut loc vizita preşedintelui în Harkov.

Ucraina întâmpină dificultăţi în recrutarea de noi soldaţi şi situaţia pe front este dificilă în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă mai numeroase şi mai bine echipate. În acest timp, noul ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari este încă blocat în Congresul SUA, iar cel oferit de UE înregistrează întârzieri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

14 Comentarii

  1. Are mână bună Zelenschi. Pe unde trece, mai cade un oraș. Sper să viziteze și garnizoana Bucureștiului.
    Altfel, cum să nu fie bun tot ce e rusesc?
    Bat rușii la francezi, nemți, turci, suedezi de 300 de ani!

  2. Utilizeaza acelasi manual de razboi sovietic;
    Manualul lua in considerare atacarea URSS de trupele NATO:)))))
    La fortificatii militare URSS era liderul lumii

  3. Sa cam terminat cu Ukraina ,este dejea pe faras ,praful si pulberea sa ales de ea .Zelenski ar trebuii sa pregateasca coliva si tot ce trebuie pt. un parastas crestinesc .

  4. Ucraina a pierdut ca nu forte aeriene, aparare antiaeriana. Degeaba faci linii fortificate, cand bombele curg ca ploua din cer.

  5. Se pipi rusii pe fortificatiile lor aruncandu-le in aer cu bombele planate de FAB 500-1500-3000kg. Acum vor s-o bage in lupta si pe cea de 5.000 kg. Si mai au una FAB 9.000 kg. Totul este ca urcacanii sa-si doreasca sa continue lupta ca sa le cada in cap si astea mari. Slava Z.

  6. Secolul XXI, 5G, iar ei se bat în tranșee ca-n primul război mondial. Să i-o spună lui mutu!
    Viața e un teatru, iar noi sîntem actorii, a zis-o cel ce semna cu Shakespeare sau cei ce semnau, poate au fost mai mulți. Ne-au spus-o mulți iar noi tot nu pricepem.

  7. Acuma un an, toata presa mainstream scria de reusita ofensivei ucrainiene. A trebuit sa treaca vreme buna pâna sa se afle si pe cale de presa NATO „oficiala” ca, de fapt, asa-zisa „ofensiva” ucraineana a fost un esec rasunator, cu pierderi umane imense. Titlul articolului „Ucrainienii se apara cu fortificatii ruse”, face, si el, o eroare: fortificatiile (subpamântene) sunt de pe vremea URSS, a lui Stalin, si mai bine spus, în cazul unei invazii NATO a tarii. @Paulian Ionescu : „parastas crestinesc” pregatit de Jale-nski? asta-i umor „spaniol”, negru.

  8. „Parastas crestinesc” ati spus!? Pai ce,Zelenski e crestina?!! Va iselati dragilor,Zelenski e khazar si ca atare credinta lui este judaismul,dar daca voi vreti sa-l crestinati e treaba voastra.Asa o sa faceti si la alegeri,bagati capu-n sac si dupa aia va duceti in cabina si la urna.

  9. Se mai gătește ceva.
    Cum de ambalat eșecul în staniolul unei victorii? Rușii încet încet își vor atinge scopul. Și ce se va întâmpla atunci? Occidentul numaidecât va încerca să anunțe ca Putin a pierdut iar Ucraina fără o ieșire la Marea Neagră va fi anunțată câștigătoare..!!!O s-o vedem si pe asta..

  10. e plin de rusi, si evrei pro rusi in Harkov…mai incet cu pianul
    au fost si batalii multe si mari la harkov in WW2…
    orasul are industrie—facuta din banii URSS…
    nu renuntza rusii la oras

  11. Toți îmbrăcați de frig, Zelensky cu tricoul verde cu mânecă scurtă pentru ședința foto. Penibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.