Rețeta finală prescrisă de Guvern pentru concediile medicale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, prin ordonanţă de urgenţă, scutirea de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi, a anunţat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Această ordonanţă a fost repusă în discuţie astăzi pentru că a fost amendată pentru a introduce şi o serie de scutiri de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi şi a fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenţionează. Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obişnuite, această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizaţia de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecţiuni ea va fi scutită”, a precizat Mihai Constantin, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

El a explicat şi criteriile în baza cărora se aplică scutirile de la plata taxei de sănătate la concediile medicale.

„Şi principiul este următorul: poate ştiţi, din propria experienţă sau oricum toţi medicii ştiu, pe spatele unei foi de concediu medical se găseşte o listă cu anumite cote, cu anumiţi indici. Ei bine, boală obişnuită înseamnă un indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecţiunile care se încadrează la indicele 01 cotizaţia de sănătate pentru indemnizaţia de concediu medical se va plăti; pentru toate celelalte, însă, ea nu se va plăti. Şi aici intră categoriile despre care presa a comunicat cu îngrijorare şi anumite asociaţii de pacienţi. Sunt exceptate, aşadar, de la plata acestei cotizaţii toate bolile grave aduse în spaţiul public, bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, mari arşi, urgenţele medicale şi o întreagă categorie. Ele se găsesc pe spatele oricărei fişe de concediu medical”, a explicat Mihai Constantin.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că noţiunea de boală obişnuită reprezintă „codul de indemnizaţie 01 prevăzut în Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1192/2020”.

„Acesta a fost criteriul introdus astăzi pentru a clarifica cine anume va plăti acea cotizaţie pentru concediu medical – cei care primesc concediu medical pentru codul de indemnizaţie 01 încadrat la categoria boală obişnuită. Decizia acestei încadrări se face, evident, de către medicul care dă acel concediu medical, pe baza investigaţiei şi tratamentului prescris, care decide, de asemenea, şi oportunitatea eliberării unor zile de concediu medical”, a arătat el.

În context, Mihai Constantin a prezentat, la solicitarea presei, şi afecţiunile în cazul cărora pacienţii sunt scutiţi de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale.

„Repet: medicul evaluează, tratează şi eliberează concediu medical şi medicul ştie foarte bine ce cod să pună pe concediul medical. Dacă vă este util, am să vă citesc: boală infectocontagioasă din grupa A, boală infectocontagioasă pentru care se instituie măsura izolării, urgenţă medico-chirurgicală, carantină, sarcină şi lăuzie, îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 12 ani sau copii cu handicap pentru afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani, îngrijire copil bolnav cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani, supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării, reducerea cu un sfert a duratei normale de lucru, trecerea temporară în altă muncă, tuberculoză, boală cardiovasculară, neoplazii, SIDA, risc maternal, unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, îngrijire pacient cu afecţiuni oncologice”, a enumerat Mihai Constantin.

Prevederile privitoare la scutirea de la plata taxei de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale au fost incluse în ordonanţa de urgenţă care conţine şi măsuri de sprijin pentru mamă – nou-născut aflate în situaţii defavorizate, aprobată marţi de Guvern.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Rețeta finala? Nu e cea pe care o urla ei, e cu dedicație pentru cei care sunt dați afară din funcții politice, și că sa nu piardă luxul plus confortul, își iau concediu medical! La fel a făcut și Gorghiu când a depășit cu mult peste 180 zile concediu medical legal și nu e doar ea! Sunt multi care își rezolvă prin concediu medical toate problemele inclusiv, câștigarea postului și repunerea în funcție plus salariile grase pentru perioada pierduta prin instanțele judecătorești romane! Nu e vorba de cetățeanul de rând, e legea tot pentru ei, leprele din politica românească!

  2. „Rețeta finală prescrisă de Guvern pentru concediile medicale”
    Mi-e putin greata.
    Ciolacu se simte furat de cei care-si iau CO pt un guturai. In schimb nu vede cum ii fura EL– CIOLACU (STATUL) pe romani. Muncim peste jumatate de an pt ac STAT dodolot si incompetent, platim o energie cea mai scumpa din Europa, cand energia este atat de ieftina…..si cate altele…. Romanii isi cauta de lucru in lumea intreaga, pt ca STATUl ii fura pe romani prin toate mijloacele posibile. Furaciuni mascate sau la vedere. DAR Cioalacu se simte furat de romanii cu guturai.
    Mai sa fie !!!

  3. cand,la criza covid(nu cred ca a existat dar nu exclud nici posibilitatea) ,la inceputuri , nu se stia despre stranuturi care macar nu ar proveni de la o raceala normala ..
    daca chiar a existat pandemia covid atunci masura asta e o greseala monumentala si un exploit medical de proportii: mai bine sa te pacaleasca aia cu concedii pe bani romanestio fara valoare decat sa fie o pandemie din alte cauze noi(virusuri dezvoltate de bacterii din ghetarii milenari care se topesc,bacteriile transportate usor din cauza defrisarii masive ,facute de omul prost ,bacterii din stratosfera care intra prin gaurile in ozon…alte cauze[chiar si intentionate]) … devenim „o ancoră strategică” a habarnismului, dam premii ptr prostie ! 😀

    pe scurt: masura luata e buturuga mica a pandemiilor care vor urma din cauze noi

  4. Verificati pe aia care isi iau medicalele cu lunile si in schimb nu ii gasesti acasa in pat ci pe iaht in caraibe sau tenerife!!!cine sa ii verifice?

  5. intrebare pentru ciolacu si gasca fomiista de bani la stat: de ce nu se retin asigurari de sanatate dim pensiile speciale pana cand posesorii acestora implinesc varsta de 60 de ani adica varsta minima la care un angajat are voie sa iasa la pensie si implicit cotizeaza OBLIGATORIU la cass? la fel ar trebui sa fie retinute si CAS. pentru ca pensiile speciale sunt acordate de la varste la care multi mai trebuie sa munceasca si sa plateasca aceste asigurari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.