Klaus Iohannis: Voi continua să veghez la respectarea Constituției

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul adunării solemne ”Centenarul Constituţiei României Întregite (1923-2023)”, eveniment organizat de Curtea Constituţională a României. că în calitate de preşedinte al României, va continua să vegheze la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, rămânând un susţinător ferm al parcursului european al ţării noastre.

Vă prezentăm textul declarației, integral:

Felicit organizatorii Conferinței „Centenarul Constituției României Întregite”, un eveniment cu o semnificație aparte pentru istoria constituțională a țării noastre.

Marcarea acestui centenar reprezintă un bun prilej de a readuce în atenția societății semnificațiile momentului constituțional din 1923.

Printr-un proces politic complex și un efort intelectual deosebit, Legea fundamentală adoptată a valorificat marile experiențe constituționale ale vremii, asigurând continuitatea tradițiilor și garantând diversitatea și pluralismul.

Actul fundamental al României Întregite a consacrat proiectul național și înfăptuirea statului unitar român, recunoscând cele mai importante drepturi și libertăți individuale, valori și principii sociale, precum și regulile de bază pentru buna conducere a statului. Actul politic al Marii Uniri a primit astfel o semnificație constituțională.

România Întregită nu a presupus doar crearea statului unitar național și o unificare teritorială, ci și crearea premiselor unei democrații incluzive.

Românilor, fără deosebire de origine etnică, de limbă sau de religie, li s-au recunoscut și protejat principalele drepturi fundamentale.

Totodată, Constituția României din 1923 a reprezentat atât o expresie, cât și o bază normativă pentru unificarea legislativă și pentru integrarea multiculturală a diverselor tradiții legislative.

Legea fundamentală românească era una dintre cele mai avansate din Europa acelor vremuri, devenind temelia juridică și politică pentru funcționarea instituțiilor României, o monarhie bazată pe un regim constituțional democratic, parlamentar.

Constituția din 1923 a fost o operă juridică modernă, de inspirație europeană, care a reflectat nu doar o serie de aspirații și tradiții specifice societății românești, ci și apartenența naturală a României la spațiul cultural, politic și juridic al democrațiilor occidentale.

Consacrarea expresă a caracterului unitar al statului, a drepturilor civile și politice, protejarea libertății religioase, dreptul minorităților naționale, regimul proprietății, interzicerea discriminării pe motive etnice, de limbă sau de religie și a pedepsei cu moartea în timp de pace, ca și interzicerea cenzurii sunt doar câteva dintre elementele modernizatoare pe care Constituția din 1923 le-a adus statului român.

În Legea fundamentală de acum un secol și-au găsit loc principiile constituționalismului liberal, printre care se numără separația puterilor în stat, raționalizarea procesului legislativ sau consacrarea controlului de constituționalitate asupra legilor, realizat atunci prin Curtea de Casație și Justiție.

Doamnelor și domnilor,

Istoria ne-a arătat însă că o constituție, indiferent cât este de avansată și de bine concepută, nu poate să devină singură o stavilă împotriva autoritarismului.

Pentru ca drumul unei națiuni să nu fie deviat spre autocrație și dictatură, este esențial ca cetățenii și autoritățile publice deopotrivă să conștientizeze că orice cedare de la principii fundamentale poate, în timp, să compromită parcursul democratic.

Constituția pe care o aniversăm astăzi rămâne expresia reușitei proiectului național, iar întreaga construcție a statului român modern a fost un efort de generații, cu sacrificii făcute mereu cu speranța unui viitor mai bun.

În anul 1991, după căderea regimului comunist, Constituția a cărei adoptare o aniversăm a inspirat și noua lege fundamentală, prin care a fost asigurată continuitatea unor principii și a unor idealuri.

Doamnelor și domnilor,

România este astăzi parte a marii familii democratice occidentale, o comunitate a valorilor care au trecut testul timpului.

Viitorul țării noastre este unul european, asigurat de însăși deschiderea oferită de dispozițiile Constituției noastre.

Parcursul țării noastre nu are o altă direcție decât cea în care valorile democratice sunt respectate, interiorizate și promovate. În vremuri tumultoase, acestea reprezintă o busolă și un filtru pentru deciziile publice, pentru clasa politică și pentru cetățeni.

La 100 de ani de la adoptarea Constituției României Întregite, moștenirea sa democratică ne îndatorează să ducem aceste valori mai departe, să le apărăm cu orice preț și să construim viitorul pe care ni-l dorim, într-un cadru constituțional permanent adaptat la realitatea momentului și la nevoile societății.

Această moștenire presupune o răspundere comună. Ea aparține clasei politice, Parlamentului, care are datoria ca, prin legile adoptate, să nu se abată de la valorile constituționale.

Responsabilitatea este, în egală măsură, și a celorlalte autorități publice, cărora le revine obligația de a respecta separația și echilibrul puterilor în stat, în spiritul loialității constituționale.

Prin misiunea sa constituțională, Curtea Constituțională are, deopotrivă, un rol major ca, prin fiecare decizie sau hotărâre adoptată cu obiectivitate și profesionalism, să consolideze încrederea cetățenilor în statul de drept.

Ca Președinte al României, voi continua să veghez la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, rămânând un susținător ferm al parcursului european al țării noastre, bazat pe unitate, perseverență și dorința continuă de a construi o societate mai bună!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

21 de Comentarii

  1. Sa vegheze Prea Sfanta Treime si Prea Sfanta Fecioara Marin, Nascatoare de Dumnezeu asupra ta de acum in colo, tot asa cum si tu, Klaus Werner Johannis ai vegheat si veghezi la respectarea Constitutiei Romaniei. Amin.

  2. Oare mai exista cineva care sa aiba un gram de incredere in ceea ce spune (editat) asta?

  3. Îmi permiteți să vărs. Ce bine că nu am votat așa un agarici. Să păzească casele, poate vine AUR și le cere. Că curvele lui PnDL și PSD nu se știe pe ce nisipuri mișcătoare stau. Recomand sa nu votați nici aur nici sos, dar nici vorbele.

  4. Dl. președinte a fost cel mai mare – din prisma funcției – inamic al Constituției așa că să ne scutească cu veghea Domniei Sale.

  5. Orice,in afara de „veghetorul Constitutiei”,dimpotriva,incalcatorul abuziv si netras la raspundere de catre regimul sau sluga!
    Du-te in „parcursul european”pina faci spume si clabuci, ai tradat Romania pe care ai inselat-o printr-un Juramint fals!
    Nu UE te-a ales ci inselatul -majoritar electorat romain-inselare la care au pus umarul toti vindutii si tradatorii,mituitii Romaniei!

    Ca slugi, duceti-va in „parcursul european”la alte hotii,minciuni,ilegalitati,sa va dea sa mincati,inselind natiuni!
    Inalta Tradare,cu Ciuca,Ciolacu,Gorghiu,Isarescu,Câciu,Botos,Virgil Popescu ,toti parazitii intestinali, in frunte cu Securitatea conducind un stat fantoma”constitutional” golit de substanta si continut de lacomia,ferocitatea si cruzimea carnivorilor decizind pt.miliaone de sclavi! Cine sunteti voi, desfiguratilor inumani (editat) slugi ale „parcursului” UE, si ale armelor NATO ,sa transformati in sclav poporul roman? Ati venit cu vreo Tara de-acasa si o faceti cadou pt.buzunarele voastre ?
    Tupeu de retea infractionala organizata ,confiscind Romania !
    Va umpleti gura cu rahat si fraze schilodind Adevarul ?Acest Neamt Tradator ,asta face!Nu a respectat o secunda, Constitutia Tarii!

  6. Tu veghezi ba?! Ai incalcat si incalci Constitutia de la inceputul primului mandat. Te comporti ca un dictator, nesimtitule!

  7. Mutule,tu ai călcat în picioare Constitutia!Ia-ți iapa și cară-te!

  8. CARE CONSTITUȚIE ? DE CÂND „PROTECTORATUL DEVESELU” ARE CONSTITUȚIE” AȘA CREZUTUL PREȘ SE GHIDEAZĂ ȘI FACE CE I SE SPUNE DE „BIDEN,URSULA&STOLZ”

  9. Discursul acestui individ este grotesc si aiuritor.constitutia romaneasca a fost anulata de vorbete si guwernul sau.

  10. Trădarea cum este definita în Constituție,Plavane?
    Dar subminarea economiei naționale? Nu ti-e rușine,talharule!?

  11. Mai oameni buni , il parafrazez pe inegalabilul Florin Piersic : „Ma tu esti prost sau esti prost „?Pai de cite ori a calcat in picioare CONSTITUTIA , mai are tupeul sa spuna : „voi veghea la respectarea CONSTITUTIEI „?Da stit cum e : Hotul cel mare striga cel mai tare….Unde sunteti mai aia care l-ati votat cu doua miini de doua ori ? Sunteti si voi in zisa Piersicului?

  12. Asa dupa cum se manifesta si se comporta ,se pare ca Johannis nu este sanatos la cap.Nu ar fi bine sa i se faca un consult medical ,nu de alta ,dar asa dupa cum judeca el, pana la urma arunca Romania si intr-un razboi impotriva Rusiei.

  13. Cel mai slab președinte din istoria României, dar și singurul care își urăște poporul

  14. Asta spune ca „vegheaza la respectarea Constitutiei”? Cum, facand naveta si cheltuind banul romanului cu excursii cu avion de lux? Sa fim seriosi! Discursul lui nu-i decat alta gargara de prostit prostii de parlamentari care au timp sa-l creada in loc sa-l huiduie! Demagogie pura, numele tau e Ciolanis!!!!!!

  15. „Klaus Iohannis: Voi continua să veghez la respectarea Constituției.” ? Ipocritul!

  16. …hai sa te vad!…art.16, egalitatea in fata legii, fara privilegii etc…ce se mai aude de cercetarea ravasitoarei in dosarul de fals si uz de fals-stim, tu ai imunitate(fals, constitutia nu ofera imunitate pt hotii, indiferent de functie)-tinand cont ca, in speta au fost condamnate cu executare trei persoane, ca si complici?…

  17. Care sunt valorile democratice occidentale,le vedem le simtim pe pielea noastra. Cum vegheaza presedintele , concret, la respectarea Constitutiei , la buna functioanare a autoritatilor publice, nu ne spune, dar noi ne-am lamurit. Zi de zi,din ce in ce mai mult, prin legile si masurile adoptate se incalca Constitutia , ni se ingradesc drepturile la viata,la sanatate,la munca,la un trai decent,la liniste si pace. Oare mai au ei, toti,presedintele si Curtea Constitutionala,impresia ca mai crede cineva in statul de drept?Mai crede cineva in democratie,in drepturi si libertati, in viitorul aceste tari,in valorile occidentale,in UE?Acum daca ar fi un referendum,nimeni nu ar vrea in UE,in NATO. Discursul presedintelui : ,,Insirand cuvinte goale /ce din coada or sa sune,, Credipilitate 0 . Nu am sperat prea mult,dar nici la prapadul pe care l-a facut si pe care il face nu m-am asteptat.

  18. Ipocritul! A incalcat Constitutia de o gramada de ori. Toti cei mai de sus ati comentat la unison. Jos palaria!!!

  19. Asa-i cand lupul ajunge la stina sa pazeasca oile! Am vazut cum „vegheaza” la respectarea Constitutiei in cazul Kovesi! Asta trebuia de mult demis si trimis in instanta, dar cine sa o faca?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.