Putea fi mai rău pentru NATO decât cu Rutte (sau chiar cu Iohannis)

După două mandate și o prelungire de doi ani, norvegianul Jens Stoltenberg va părăsi funcția de secretar general NATO. Tratatul NATO nu instituie un proces formal pentru numirea secretarului general al Alianței. De regulă, numirea se face prin consens, după discuții pe canale diplomatice, în spatele ușilor închise. Tratatul nu interzice ca un american să fie secretar general NATO, SUA nu au deținut niciodată șefia formală a Alianței, câtă vreme comandantul trupelor aliate din Europa este întotdeauna un general american.

Informația că președintele României ar dori să candideze la șefia NATO a mutat atenția unei țări întregi asupra acestui proces opac. Singurul aspect important este că alegerea secretarului general NATO este un indicator al tendințelor și loialităților în interiorul Alianței în raport cu Statele Unite. În rest, funcția de secretar general nu este una de mare importanță, fiind mai degrabă portavocea și interfața NATO cu lumea, fără vreun rol de conducere la nivel politic și militar, acesta revenind statelor membre.

Având în vedere rolul relativ limitat al secretarului general NATO, numirea sa este un ”Eurovison” în care juriul cel mai important este la Washington, la fel ca în cadrul unui consiliu de administrație în care cuvântul cel mai greu îl are deținătorul pachetului cel mai mare de acțiuni – în cazul de față un budget al Apărării care depășește bugetele luate la un loc ale restului statelor aliate.

 

În ultimul an, numele cele mai vehiculate pentru conducerea NATO au fost politicienii din țările baltice. Prima pe lista a fost premierul Estoniei, Kaja Kallas. Urmează președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, fostul premier și actual ministru de Externe al Letoniei, Krisjanis Karins, dar și fotul premier al Lituaniei, Dalia Grybauskaite. S-a vorbit și despre premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, precum și despre ministrul de Externe al Canadei, Chrystia Freland. Klaus Iohannis nu ar fi fost este deloc cel mai nepotrivit candidat.

Într-un interviu de la finalul anului trecut, Sven Mikser, fost ministru al Apărării și ministru de Externe al Estoniei, expunea câteva posibile criterii pentru alegerea urmatorului secretar general NATO. Mikser sublinia că echipa Stoltenberg va fi înlocuită în totalitate și că succesorul norvegianului nu va fi unul dintre cei care au lucrat împreună cu el la conducerea Alianței. În vara anului trecut, șeful de cabinet al lui Stoltenberg, Stian Jensen, a provocat mare iritare la Kiev și în capitatele aliate, după ce a declarat că Ucraina ar putea adera la NATO după ce va ceda teritorii Rusiei. „Cred că soluția ar putea fi ca Ucraina să renunțe la un teritoriu și să obțină în schimb aderarea la NATO. În același timp, Ucraina ar trebui să decidă singură când și în ce condiții dorește să negocieze”.

Apoi, fostul oficial estonian Mikser mai spunea: ”Cu cât statul din care provine candidatul este mai mic, cu atât este mai puțin probabil ca acesta să fie respins”, dacă are susținerea măcar a unei mari puteri din NATO. Apoi, trebuie ținut cont de noua ”religie” a egalității de gen, care ar putea favoriza candidații femei la șefia NATO, precum și de faptul că statele central și est-europene nu au dat până acum niciun secretar general al Alianței.

Având în vedere cele de mai sus, candidații din Europa de Est ar fi trebuit să aibă șanse. Însă purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că SUA consideră ca olandezul Mark Rutte este cel mai potrivit pentru șefia Alianței. Iar aparenta decizie a administrației Biden a fost apreciată chiar și de presa care îl critică pe președintele SUA: ”În ciuda deteriorării capacităților sale cognitive, Biden a făcut un calcul interesant susținând vechea Europă în dauna Estului ex-comunist. Este un semnal din partea SUA pentru ca Estul să o lase mai moale. A avea un secretar general precum Kaja Kallas sau, și mai rău, precum ministrul canadian de Externe Chrystia Freeland ar duce la o și mai mare confruntare cu Rusia. Retorica lor este în mod apocaliptic una binară și maniheistă. Ar fi ca și cum Hillary Clinton ar ajunge președintele SUA”, scrie The American Conservative.

 

Chrystia Freeland ar fi fost alegerea care să transmită cel mai dur mesaj Rusiei. Nu este vorba doar despre originile sale ucrainene, ci și despre istoria familiei sale și de propriile sale experiențe legate de Moscova. Bunicii săi materni au emigrat în Canada după Al Doilea Război Mondial, iar pe durata conflagrației bunicul său, Mihailo Homiak, a fost redactorul-șef al unei publicații naziste de limbă ucraineană ce apărea în Polonia ocupată, cu ajutor financiar german și promovare din partea lui Joseph Goebbels însuși. Aceste informații au fost folosite de presa rusă pentru a o ataca pe Freeland, care a infirmat acuzațiile aduse bunicului ei. Publicația canadiană Globe and Mail a demonstrat însă că Freeland avea știință despre legăturile bunicului ei cu naziștii. Mama Chrystiei Freeland a plecat din Canada în Ucraina, unde a devenit o figură relativ importantă a mișcării pentru independență. Iar Chrystia Freeland a fost bursieră vreme de mai bine de un an, 1988-1989, la Kiev, pentru a studia limba ucraineană pe care altfel o vorbea fluent. A intrat repede în vizorul KGB, deoarece, aflată la Kiev, colabora cu The New York Times la o serie de articole despre crimele comise de NKVD împotriva disidenților ucraineni. După o scurtă plecare la Londra, lui Freeland i-a fost refuzată reintrarea în Ucraina sovietică.

 

Cât despre premierul estonian Kaja Kallas, aceasta a susținut, la Conferința de Securitate de la Munchen din 2023, că liderii ruși vor trebui judecați într-un tribunal precum cel de la Nurnberg, că, după încheierea războiului din Ucraina, în Rusia ar trebui să aibă loc un vast proces de ”deputinizare”, un program care să-i reeduce pe ruși, să le rescrie cărțile de istorie și să le vorbească despre crimele comise de țara lor. ”Premierul Estoniei spune ceva foarte periculos. Ar trebui să înțelegem de ce cei din țările baltice se tem de ruși și-i urăsc pe ruși. Însă imaginați-vă că sunteți ruși și că auziți cum un lider al unei țări NATO face apel la reeducarea țării tale potrivit standardelor occidentale. Pentru a face asta, Occidentul trebuie să-ți invadeze țara, să o învingă și să o ocupe. Ce poți gândi după cele spuse de Kallas, dacă ești rus? Kallas i-a făcut un cadoul lui Vladimir Putin și propagandiștilor lui. Ea a arătat limpede că rușii poartă cu adevărat un război existențial, așa cum susține Putin”, scria atunci The American Conservative.

Sa mai amintim că premierul Kaja Kallas, născută în 1977, este fiica lui Siim Kallas, fost premier al Estoniei, fost comisar european, dar, înainte de asta, fost redactor-șef adjunct al oficiosului Partidului Comunist din Estonia și membru al Sovietului Suprem al URSS.

O poziție similară cu a lui Kallas are actualul ministru de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis. La câteva luni după invazia rusă în Ucraina, el a organizat o conferință în Lituania pentru a stabili modalități de ”deputinizare” a Ucrainei și pentru îndepărtarea de la putere a lui Vladimir Putin. Ministrul lituanian Landsbergis este născut în 1982 și este nepotul lui Vitautas Landsbergis, figura centrală a ruperii Lituaniei de URSS.

 

Voci care speră să rămână în istorie cerând un Nurnberg pentru liderii ruși se aud în întreaga Europă de Est. Este o regiune unde mediul universitar, politic, informațional este dominat total de viziunea ultra-neoconservatoare de peste Ocean, iar vocile „disidente” sunt lesne amuțite. Spre deosebire de statele vestice, inclusiv SUA, la conducere ajung oamenii unei singure cărți dintre cele mute pe care se bazează politica externă a Vestului. Țările din Flancul Estic al NATO par să plece mereu de la premisa că Statele Unite sunt o țară preocupată aproape exclusiv de politica externă (și nu este așa, dacă este sa privim doar la criza de la granița cu Mexicul) și de punerea Rusiei cu botul pe labe (ceea ce se poate dovedi fals, dacă este să ne gândim la disputa SUA-China, în care Washingtonul ar avea mai mulți sorți de izbândă dacă nu antagonizează total Rusia).

Declarații precum cele făcute de Kaja Kallas oferă măsură ștergerii memoriei instituționale în statele estice. A fost un proces obligatoriu chiar pentru aderarea la NATO și asumarea rolului de bastioane pe limesul alianței, locuri în care îndoielile, dezbaterea și nuanțele pot însemna vulnerabilitate și risc pentru NATO. Sunt state în care politica externă este privită nu de puține ori ca activismul ONG.

Pentru cei care văd astfel politica externa, site-ul Eurointelligence avea un sfat: ”Să țineți cont că pentru asta nu va mai exista solidaritate în UE. Războiul nu este ca Eurovisionul, cu Rusia exclusă, cu Franța și Germania luând zero puncte și cu est-europenii susținându-se reciproc la vârful clasamentului. Pregătiți-vă pentru niște dezamăgiri”.

Premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, vine dintr-o altă lume. Este apropiat de Statele Unite, dar a discutat și cu președintele Franței despre autonomia strategică a UE – ceea ce în Europa de Este este considerat erezie curată. Apoi, Rutte nu consideră că există amenințarea iminentă a unor divizii ruse de tancuri care să intre în țările NATO și să atace și polderele olandeze. ”Instinctul sau este similar cu cel al bancherilor olandezi din perioada ghildelor și a Renașterii: cumpătare financiară, stabilitate socială și echilibru mai presus de toate. Într-un fel, Rutte este o alegere conservatoare. Se putea mai rău”, scrie The American Conservative.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20

28 de Comentarii

 1. Deci nici prea multă slugărnicie nu e bună, din câte rezultă din articol…

 2. Vesnica nepomenire si uitarea pe vecie. Nato nu va fi ca sa mai fie. Aliluia.

 3. Uâi, să him ghine înțăleși! NATO este o instituțâie di forță, reapectată oriundi in Lumia largă. Cum să pui sicretar jeneral un mototol car’ nu-i in starii a vuorghi nij’ dacă-i suoptești in cască? Aista îl intrăce in ceia ce privește neputința până și pi Biden…Batăr aiela ari o scuză.

 4. Vor fi foarte interesante evolutiile in acest an ale acestei asociatii expansioniste,un fel de alianta a Germaniei fasciste cu Italia lui Moussolini,Romania lui Antonescu,fascistii lui Bandera,ai polonezilor si ai satelor baltice,sprijiniti de forta de munca colaborationista a majoritatii francezilor.Lupta din Ucraina,acest stat sovietic rus in totalitate, este exact preludiul Barbarossei II si comanda trupelor de exterminare a suboamenilor rusi trebuie sa apartina unui fascist notoriu.
  Acesta nu poate fi decat filogermanul Werner,care detine pe persoana fizica atat doctrina cat si patrimoniul Grupului Etnic German,organizatie eminamente fascista condamnata de Tribunalul de la Nurenberg sau fica lui Bandera Freeland,ucrainianca care duce astazi Canada de rapa.Se mai baga in seama ca si gaitele pe gard unele fasciste de prin satele baltice care vor sa jupoaie rusii de piele,dar fara multe sanse.Americanii,autorii morali si materiali,ai situatiei din Ucraina ruseasca,au nevoie ca de aer de un fascist recunoscut,tipic,cu sange rece si cu tendinta de ucidere de suboameni in glanda,dublata de o tendinta enorma de imbogatire.
  Cred ca Freeland ucrainianca va avea castig de cauza in primul rand ca este femeie si deci este pe trendul lgtb,cruzimea femeilor fasciste fiind de notorietate,Canada putand furniza mult mai multe materiale decat Romania plus ca romanii nu prea sunt rusofobi decat cu gura.Romanii au mai aruncat odata pustile si s-au infratit cu rusii.De ce nu ar face-o si acum….Ce avantaj aduce romanului de rand din tara sau strainatate victoria fascistilor asupra suboamenilor din Rusia…
  Abia astept sa vad ce se va intampla cand rusii vor mobiliza rusnacimea,ca in anii 40,ca iar vin FASCISTII ….Mai are cineva siguranta ca se poate negocia cum se negociaza astazi cu noul Gorbaciov Putin…
  Cred ca exponentul tarii drogurilor si a prostitutiei este doar un iepure pentru americani.

 5. Balticii Sint la fel de lipsiți de viziune și zurbagii, precum poleacii. Le ar fi bun tratamentul pe care îl aplica evreii acum, in Gaza. Chiar f bun le ar fi👍

 6. Observ amuzat cum nesimţitul de la Cotroceni este băgat forţat cu capul în poză – pardon! – în titlu. Ba chiar şi în conţinut: „În ultimul an, numele cele mai vehiculate pentru conducerea NATO au fost politicienii din ……… și despre ministrul de Externe al Canadei, Chrystia Freland.” şi aici -pac!- cu capu’-n poză: „Klaus Iohannis nu ar fi fost este deloc cel mai nepotrivit candidat”. Cine a spus asta? Ciolacu? Marchievici? Eu? Păi noi putem să spunem multe, dar spusele noastre nu conteaza!
  BĂI IOHANNIS, FII LINIŞTIT CĂ LA NATO NU PLECI! ÎNSĂ FĂ PE DRACU-N PATRU SĂ PLECI PE LA BRUXELLES CĂ DACĂ NU PLECI, LA CÂTE POLIŢE AU ĂŞTIA SĂ-ŢI PLĂTEASCĂ ŢI-O FURI MAI RĂU CA BĂSESCU!

 7. Nu cred că funcția de secretar NATO e înființată pentru o tara pe continuitate, după prostănac apare un turist leneș de lux. Repet: nu îl vor niciunii pe plavan langa ei, nu are șanse Plavanul cerșetor să ajungă în aceste funcții, Plavanul nu a învățat până la 65 ani, lecția de viață privind respectul de sine și fără de ceilalți, nu a învățat să fie decent și diplomat, nu a învățat să ajute semenii, dar nimic din tot ce a trăit! Milogul cerșetor insistă prin anumite compromisuri scoase în evidență sa i se aloce o funcție, crezând că cei care îl aud, habar nu au în ce mizerie morala și etică băltește! Ghinion!

 8. … de matracuci … Nu sint absolut deloc misogin (ce timpenie !) dar sper ca remarcati ca din Europa de Est (+ Canada) cele mai vehiculate propuneri sint numele unor fufe cu pusee razboinice postmenstruale, care vin in plus si din partea unor tari liliputane !

 9. Sunt vremuri tulburi , nu poți pune un papagal că klaus, asta e valabil și pentru ue

 10. Contează cine contribuie mai mult, restul praf in ochi.
  Conservatorii ii interesează doar banii, atât timp cât ei curg si nu există cineva din interior sau exterior sa ii oprească, își vor urmări propriile interese financiare.
  Povestea cu gardul este mai mult decât ridicolă. Înălțarea lui nu rezolvă problema, ci mai degrabă o acutizează.
  Dacă vrei să o rezolvi atunci te duci la cauze : sociale, economice, politice și războaie. Atât timp cât corupția în America Latină este la nivelul maxim și nicio o preocupare a clasei politice pentru cei mulți, atunci ești dispus la regimuri totalitare și că peste tot in lumea a treia intervenția axei Rusia China și a acoliților.
  Când închizi ochii te trezești că toată lumea a treia ia foc .
  Așa că vor face gardul, praf in ochi pentru cei de jos și vor constata cu stupoare că nu are niciun efect și… mult mai grav că milioanele de refugiați nu pot fi opriți deloc( ce faci? Tragi cu arma în ei… rușii da, chinezii da,).
  Politica struțului.( Cam ce pățesc finlandezii, polonezii, balticii)

 11. Oameni buni! Este o functie FORMALA! Poate fi ocupata de ORCINE stie sa citeasca de pe o bucata de hartie!…
  Romanilor le plac lucrurile formale!!! Dupa atata efort depus sa citeasca un comunicat ImPoRtAnT urmeaza VACANTA MULT DORITA !!! Vorbim de o ALIANTA militara??? Seful asta,, secretar general Natio,, bat pariu ca nu stie cati militari conduce !!! E de groaza… fara amanunte…

 12. Nea Calin merge cu incredere pe urma lui Radu Tudor. Sa nu fi realizat ca cauta potcoave de cai morti vorbind de viitor? Nato este deja la reanimare. Curand va fi oficiata slujba parastasului.

 13. Cică, Firea plânge că a fost dată la spate!Sosoaca a sărit la gâtul soțului! Sa înceapă circul! Unde este programul electoral pentru amarati? 150 de miliarde de euro datorie și 100 de miliarde venit! Succesuri guys!

 14. Spui” Klaus Iohannis nu ar fi fost este deloc cel mai nepotrivit candidat.” Am inteles! Adica nataflet.

 15. Hahaha! Rade Putin doua zile daca ajunge dulapul secretar nato!
  Doar niste comunisti l-ar propune pe Johannis!

 16. Cu toata implicarea in probleme care nu o privesc conducerea organiztiei NATO nu poate fi acordata unor ofticosi plini de ura.NATO stie si declara ca nu vrea razboaie ieftine menite a impresiona pe tinerele indragostite.Se cere la conducere un cerebral care in afara de tactica administrativa NATO sa includa in creierul lui si informatii complexe culturale.Fustele astea care si-o pun in cap la primul ceai sunt bune pe post de second service.

 17. Nu cred ca Johannis ar fi interesat de aceasta functie la NATO pt. ca stie foarte bine cam ce va urma in viitorul destul de apropiat.Nimeni nu isi doreste sa ajunga seful unei institutii care se apropie de faliment si se va dizolva singura.Ce auzim sau citim acum ,sint doar subiecte de reting si nimic mai mult.

 18. @ Care sunteți de acord ca școala de războinici să se facă, în limita locurilor stabilite pentru candidați, cu testări de tipul ”Bătălia tradițională de la Ruginoasa”, până rămân candidați pentru locurile aprobate, antrenamentele de acelați mod, iar pentru ofițERi , conducerea armatei, verificări bianuale, în bătălii cu experții de la Ruginoasa, să înțeleagă și angajații armatei pentru ce așteaptă salarii și pensii, ?

 19. Tocmai invers, pentru ca ingramaditul tau pe care l-ai votat de doua ori stie politica de la varanii cei mititei. Dar aia spre deosebire de el vad bine realitatea dar se vand pentru maruntis.

 20. Problema fundamentala a NATO
  dupa disparitia PACTULUI de la VARSOVIA
  a fost ca nu mai avea cu cine lupta si-mpotriva cui se inarama … rusii sub Jeltzin au fost extrem de calmi (vezi doar NATO in Yugoslavia si reticentele rusilor de-a anjuta cu arme Serbia cum ajuta USA Urkania acum )

  Mai rau insa USA=NATO a fost, a devenit, cand nemtii dupa ce englezii iesisera voluntari din UE prin BREXIT
  incepusera a devina vioara intai a unui UE bazat pe energia ieftina de la rusi si un promis viitor MASTODONRIC
  concurent anglo-saxonilor prin NORDSTREAM si win-win-ul cz rusii
  care prin comert reciproc-avantajos cu UE …devenise un GHIMpe in coaste
  americanilor care le vedea 2% … 1% …0% TAXA pe forta lor de „mentinere a pacii” intr-o Europe care deja nu mai credea in RUSSIA ca ainami ci ca partener ENERGETIC !

  USA insa a clacat … a piedut nu doar in URKANIA, pentru PR-ul modial si tarile satule de EXPORTIL DE INFLATIE MAERICANA prin DOLLAR
  stand la coada sa intre in BRICS … a piedut si iesirea din Orientul Mijlociu pentru a a se
  concentra pe adevarata PROPBLEMA a VIITORULUI lor ca tara cu 900 baze militare miondiale necesare apararii statulului DOLLAR-ului … tiparit si „garantat” de un stat de facto in faliment (cu PLAFONUL de indatorare desfiintat non-constitutional)

  USA …pierde ca imperiul roman din decadenta si culturala si politica dupa 911 (ceva s-a intamplat POLITIC in USA atunci 😉 )

  USA pierde urat … si SCREMUT ! Beliti ochii si priviti fara pre-judecati lumea ! Nu fiti partizani decat adevarului care va v-a face LIBERI IN GNDIRE ! 🙂

  SHALOM ! -> MAGA ! TRUMO=POTUS! 😐

 21. NATO nu este la reanimare…SUA continua sa aiba cea mai mare armata, cel mai bine inzestrata si cel mai bine finantata…problema este ca finantarea NATO impinge la faliment societatea occidentala, adica clasa medie. Daca degenerezi resursa umana ramai fara armata oricat de multi bani ai baga sau oricate arme le vei da. SUA a inceput deja reindustrializarea pentru ca a invatat o lectie dura de la China. Le vor lua cam zece ani. Industria germana se muta in SUA, un fel de 1942. Este mai usor sa iei gata facut, este mai usor sa ai si creiere gata educate…UE nu se mai ridica pentru cateva zeci de ani sau niciodata. Probabil ca vom produce grau ca ucrainieni pentru popoarele arabe si africane dispersate si popoarele europeene amestecate, deci mai usor de controlat. Pentru Romania este greu dar nu imposibil sa reindustrializeze daca lucreaza cu tari care o pot sustine. SUA nu vrea reindustrializarea nimanui, vezi Argentina in anii 1980.

 22. Iohanis , in cazul in care va fi numit la presedentia NATO, v-a face acelasi lucru ca si la presedentia Romaniei, adica se v-a plimba toata ziua inconjurat de garzi de corp si v-a citi niste discursuri scrise de altii, adica v-a ramane o marioneta slugarnica si umila ca si pana acum!

 23. Pentru ca in sfarsit NATO sa dispara dupa disparitia Tratatului de la Varsovia, ne rugan sa fie numit Klaus Iohannis ca Secretar General al NATO. Domnia sa este garantia prabusirii definitive a acestei aliante bare nu mai este defensiva ci a ramas doar agresiva pe fondul desfiintarii adversarului sau care a fost Tratatul de la Varsovia.

 24. Johanis n-are ce sa caute la NATO sau la oricare alta institutie democratica, deoarece, Johanis a calcat in picioare normele democratice atunci cand s-a pus in fruntea unei gloate de „rezistaci”, el infasurat in Geaca Rosie, si-a marsaluit pe strazile Bucurestiului incurajand gloata de mardeiasi sa arunce cu bolovani si sticle incendiare si sa loveasca letal o jandarmerita, exmplu prezidential de violenta si agresiune, toate pt caderea Guvernului legal si constitutional votat atunci de romani. Omul n-a raspuns pt faptele sale, pana in prezent, cum sa se incarce NATO cu un viitor cercetat penal ?!

 25. Declaratia actualului sef Nato, Stoltenberg cum ca ucrainienii au dreptul sa loveasca tinte aflate adanc in teritoriul Rusiei. Si bine inteles aceste tinte vor fi lovite cu rachetele puse la dispozitie de tarile membre Nato, se va atinge punctul critic care va duce la transformarea acestui razboi clasic intr-unul Termonuclear intre Nato si Rusia. Odata bifat acest punt de catre Nato si Ucraina nu va mai exista nici o posibiliatea ca razboiul Termonuclear sa fie oprit.

 26. Incepe razboiul Termonuclear intre Nato si Rusia! Cine are posibiliatea sa paraseasca Constanta, Bucurestul, Caracalul, Campia Turzii, Sibiu s-o faca cat mai repede cu putinta. „Dar, în general, trebuie să ne amintim despre ce este vorba. Acesta este un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea flagrantă a dreptului internaţional. Iar conform dreptului internaţional, Ucraina are dreptul la autoapărare”, a adăugat Stoltenberg. „Iar acest lucru include şi lovirea unor ţinte militare legitime, ţinte militare ruseşti, în afara Ucrainei. Acesta este dreptul internaţional şi, bineînţeles, Ucraina are dreptul să facă acest lucru, ca să se protejeze”, a explicat Stoltenberg.
  Un oficial NATO a confirmat joi pentru Financial Times că Stoltenberg a declarat într-adevăr că Kievul are dreptul la autoapărare, inclusiv prin lovirea unor ţinte militare ruseşti legitime din afara Ucrainei.”

 27. Trump, aluzie ca Biden a dictat iudeo-comunismul

  Donald Trump, opozantul lui Joe Biden, a comparat, marţi, problemele sale cu justiţia americana cu persecuţiile politice. El s-a comparat cu opozantul rus Alexei Navalnîi.
  „Este o formă de Navalnîi. Este o formă de comunism sau fascism”, a caracterizat el politic o sanctiune financiara care i-a fost aplicata de justitia americana. „Suntem pe cale de a deveni o ţară comunistă în multe feluri”, a insistat Trump.
  Fostul presedinte american a insinuat ca succesorul sau a instaurat comunismul in Statele Unite. Mai evident si specific este ca regimul neomarxist „progresist” al lui Joe Biden este de fapt un iudeo-comunism, Acesta e diferit de comunismul clasic, national. E un darwinism rasist si sectar de putere, care-si mentine suprematia interna cu forta statului. Acest lucru este vizibil si in faptul ca aparatul diplomatic si executiv al administratiei Biden este format covarsitor din evrei, iar in unele departamente chiar in totalitate.
  Referinte: https://www.hotnews.ro/stiri-international-26917171-trump-compara-navalnii-suntem-cale-deveni-tara-comunista.htm

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.