Klaus Johannis, despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, care este şi prim-vicepreşedinte PNL, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce crede despre propunerea parlamentarilor liberali de alegere a primarilor în două tururi de scrutin. „Mi se pare rezonabil să revenim la alegerea în două tururi. Este un sistem mai bun, după părerea mea, nu că m-ar fi deranjat cel dintr-un tur. În cazul meu, a fost destul de indiferent dacă se aplica unul sau celălalt, dar, în ansamblu, cred că alegerea din două tururi este o variantă mai bună”, a spus Johannis.

De asemenea, acesta a precizat că, în ce priveşte alegerea preşedintelui consiliului judeţean, „lucrurile pot fi discutate”. „Cred că, dacă vrem să avem un preşedinte de consiliu judeţean ales, trebuie să fie, din motive de simetrie, tot alegeri în două tururi. Dacă dorim să îi dăm un rol mai degrabă administrativ, atunci este bună varianta cum am avut-o înainte, negocieri între partidele care sunt în consiliul judeţean. Şi o variantă şi cealaltă se poate. Aici nu aş veni acum cu o propunere, care cred eu că e mai bună decât alta. Trebuie discutat ce se vrea cu acele consilii judeţene”, a explicat Johannis.

Parlamentarii PNL propun, într-o iniţiativă de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.