Kovesi: Inculpații preferă să stea în spatele gratiilor decât să li se ia averea

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, marți, la un seminar privind recuperarea prejudiciilor, că persoanele cercetate preferă să îli ascundă bunurile în străinătate sau să plece cu totul, menționând că datele arată că infractorii preferă detenția, dar să nu li se confiște averea.

„Atunci când vorbim de indisponibilizarea bunurilor, nu ne-am limitat la cele din România. Am observat tendința extrem de interesantă ca inculpații să obișnuiască să-și ascundă bunurile în străinătate, conturi offshore, sau să plece cu totul. Compartimentul de investigații financiare înființat în 2015 în DNA a acoperit și problema asta. 2016 a fost primul în care DNA a sechestrat bunuri din alte state: două proprietăți în Franța în valoare de peste 3,5 milioane de euro, două imobile în Spania de peste 500.000 euro și conturi blocate în Cipru, Germania Elveția”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Procurorul șef al DNA a precizat că, în ultimii ani, valoarea bunurilor indisponibilizate de procurori a crescut, menționând că în acest domeniu legislația este suficient de clară și previzibilă.

„Problema pentru care banii nu intră în buget nu este o chestiune de legislație, ci de modul în care se execută aceste hotărâri judecătorești. Sunt peste 990 hotărâri judecătorești în dosarele DNA în valoare de un miliard de euro. Acestea sunt transmite Ministerului Finanțelor și instituțiilor care au competența de a pune în executare. Aceste instituții trebuie să vină să spună ce probleme au când vorbim de executarea bunurilor”, spune șefa DNA.

Kovesi susține că instituțiile care au competența de a recupera banii sau bunurile considerate a fi prejudicii ar trebui să se comporte ca un bun administrator.

„Dacă vorbim de imobile, aveam foarte multe instituții care plătesc chirie. De ce un imobil confiscat nu poate fi dat în folosință unei instituții pentru a economisi chiria (..) Din această suma de un miliard de euro trebuie să vedem cât este executat efectiv, lucru pe care în acest moment nu îl știu”, a completat magistratul.

„Nu doar condamnarea poate să ducă la o prevenire faptelor de corupție, ci în ultima perioadă mai mult recuperarea prejudiciului și a sumelor obținute ilicit poate să ducă la acest rezultate. În urmă cu câțiva ani am citit un studiu european iar una dintre concluzii era că inculpații preferă să petreacă o perioadă de timp în pușcărie, dar să nu li se confiște averile, lucru care pare să se confirme în ultima perioadă de timp”, a mai precizat Kovesi.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Ce inseamna sa falsifici, prin propaganda si manipulare, personalitatea si valoarea unei persoane! Dupa cum dicteaza interesul papusarilor lui Socrate (Platon). Metoda da rezultate bune si astazi. De exemplu, cazul acestei femei. Dintr-un nimeni in justitie, la bine sub treizeci de ani, a fost propulsata ocult in functii supreme, fara stagii intermediare, ea care avea si probabil si astazi tot pe acolo se gaseste, tangenta cu practica si stiinta juridica cam cum are ministrul educatiei actual cu morfologia limbii romane. Orice evidenta, platitudine, daca e scoasa din gura de o asemenea personalitate contrafacuta, pusa in functii inalte, e luata la analiza, la cercetare, de catre mai toti! Normal ar fi sa fie total ignorata sau cel mult o simpla nota de subsol. In acest caz genialitatea si robespierrysmul Lulutzei a decretat ceea ce stim toti si anume ca banii nu se recupereaza pentru ca nu vor inculpatii, care mai bine stau la bulau decat sa ii dea de buna voie. Evident ca e asa si atitudinea e normala din partea celor condamnati, atunci cand in balanta sunt miloane contra doi, trei ani de parnaie! Ce crede asta ca a descoperit? Gaura din covrig!

    • Ce legatura are capra cu varza? Condamnarile le dau judecatorii si nu procurorii, iar legile pe baza carora se dau condamnarile sunt facute de politicienii din Parlament, adica de alde Udrea, Mazare, Ghita etc. Ce ai facut tu personal cunoscand gaura din covrig ca banii furati de la cetateni sa fie recuperati?! Nimic. Foarte bine ca Kovesi isi foloseste notorietatea ca sa mentina in spatiul public aceasta stare de fapt stiuta de toti care ne face saraci, poate, poate autoritatile competente Parlamentul, Guvernul , ANAF-ul vor lua masurile necesare pentru recuperarea banilor.

  2. Statul Roman NU recupereaza Banii si Bunurile Sechestrate de DNA pentru ca NU vor cei aflati in functii de decizie in fruntea Statului!
    Uite aici, o spune Comisia Europeana in Raportul MCV:

    „De ce NU sunt recuperaţi banii furaţi de condamnaţii penal?

    România a primit o nouă Bilă NEAGRA din partea CE pentru că instituţiile statului, în special ANAF, NU recuperează Prejudiciile din Dosarele penale, printre care şi cele de Corupţie în care sunt implicaţi Politicienii.
    Cel mai recent Raport pe Justiţiei din cadrul MCV subliniază că în România Rata de Recuperare a prejudiciilor este “extrem de scăzută”.
    Altfel spus CE spune că infractorii sunt trimişi după gratii, dar rămân cu banii obţinuţi în urma infracţiunilor săvârşite.
    Comisia subliniază că în cazul Fraudării Fondurilor europene, Statul este cel care acoperă prejudiciul din Bugetul de stat(!) şi că de multe ori statul NU recuperează dauna de la infractori.
    CE a publicat cel mai recent Raport pe Justiţie din cadrul MCV.
    Raportul tehnic care însoţeşte Raportul principal subliniază că Rata de recuperare a prejudiciilor stabilite prin sentinţe definitive ” este FOARTE MICA, undeva în jur de 8% din ceea ce confiscă Instanţele”.(!)

    Deciziile de confiscare ale instanţelor NU sunt puse în executare de ANAF

    Raportul tehnic notează că ANAF este Instituţia CHEIE în Procedurile de Recuperarea a prejudiciilor, dar că la această instituţie există PROBLEME.
    “Pare a exista o problemă particulară cu cei care trebuie să pună în executare deciziile instanţelor. Există o RETICENTA a Instituţiilor să confişte bunurile pentru care s-au emis Titluri executorii în ciuda beneficiilor evidente pentru bugetul public”, se arată în Raportul tehnic.

  3. pe mustata l-a adus. Corect si la obiect. Pacat ca este interzisa clonarea umana, inca 10 alde LCK si am putea spune ca statului, guvernului ii pasa de romani, pune pret pe cresterea nivelului de trai si calitate a vietii pentru romani. Cu conditia ca o clona sa fie premier, o clona sef de partid la PSD, o clona sef de partid la PNL, o clona sef la transporturi, o clona sef la sanatate si o clona sef la finante. Exercitiu de imaginatie. Cum ar arata PSD cu sef o clona a LCK? Am fost votant PSD, nu mai sunt, astept un presedinte de partid cu viziunea LCK Pupici de la Stelu

  4. Sa o completam pe distinsa procuroare:inculpatii prefera Costa Rica,Madagascar ,Zanzibar si Pemba decât să li se ia averea!
    Nu dau bancile si nr conturilor unde si-au depozitat banii nici cu slujbe !

    • Ce avere a Kovesi?!Sa intelegem ca tu vrei o tara fara magistrati adica fara judecatori si procurori, doar cu infractori?!

  5. Nu este decat un SISTEM putred creat dupa 1990,doar ca sa-i imbogatasca pe smecheri.Si sistemul lupta pentru acesti,cu toate fortele.Oare nu stie nimeni cum „fug” averile tarii inafara ei ?Exclus!!!!!!

    • Conducerea ANAF a fost NUMITA de PSD!
      Ce sau CINE-i IMPIEDICA sa procedeze la Recupererea Bunurilor Sechestrate prin Sentinte DEFINITIVE ale Instantelor de judecata?!
      Cumva, dl Dragnea si acolitii, DNA a pus sechestru pe averea lui Dragnea si daca se aplica Sechestru pe averea exstinsa ajunge si la fiul lui, Mare Milionar in Euro la nici 30 de ani, desi NU a muncit niciodata!
      De unde-o avea atata avere fiul lui Dragnea, sotia lui, fiica lui!

  6. Impotenta kovesiana cu dosare subtiri si comandate arunca pisica in curtea anaf.
    Noi suntem dna! se zicea.
    Se va spune in istorie:
    aia au fost dna.

    • Stii sa citesti sau faci parte din categoria „analfabetilor functionali”?
      Scrie CLAR: RESPONSABILITATEA Recuperarii prejudiciilor in urma unei Sentinte Definitive a unei Instante de judecata e la ANAF!
      De ce NU Recupereaza ANAF?
      Vezi mai sus in comentariul meu de la ora 11:47 ce spune CE: spune ca „persoane din ANAF” NU vor sa puna in Aplicare Deciziile Instantelor!
      Oare de ce?
      Simplu: Politicienii sunt in cauza, iar semnalul lui Dragnea e NU!

  7. incadrarile din dosar se fac intentionat stramb sa nu se recupereze prejudiciul,cati dintre noi nu s-ar duce la puscarie 1-2 ani dar sa ramana dupa cu cateva milioane de euro,se mai sacrifica cate unul din cand in cand dar intelegerea e sa ramana cu banii altfel se trag unii pe altii in jos si se prabuseste tot sistemul corupt.Sistemul trebuie sa arate prostimii cate un pedepsit doi sa lase senzatia ca se ocupa de corupti cineva si sa mai detensioneze opinia publica,dar toti sunt la aceeasi oala de furat,bugetul contribuabililor…retineti,nu al statului!

  8. Daca TOATA Administratia PUBLICA din Roamnia(inclusiv ANAF!) si TOATE Institutiile din Romania(inclusiv DNA) erau DIGITALIZATE, azi puteam vedea pe ONLINE Innformatiile spuse de Dna Kovesi!
    Micutul stat baltic Estonia a digitalizat TOT, azi : „Votezi online, îţi botezi copilul pe internet sau porneşti un business în 20 de minute!
    „Estonia se află aproape de sfârşitul unui proces de digitalizare totală, cu o populaţie de 1.3 milioane de locuitori, toţi cu o identitate digitală, într-un stat în care 99% dintre servicii sunt realizabile online.
    Cu ajutorul identităţiii digitale, peste 90% dintre acţiunile legale care erau condiţionate de deplasarea cetăţeanului la anumite societăţi sau instituţii pot fi realizate acum cu ajutorul unui smartphone, unui laptop sau unei tablete.

    Statisticile arată EFICIENTA unui astfel de sistem. Semnătura digitală pe are cetăţenii o pot aplica pe orice act oficial, salvează 2% din PIB-ul anual deoarece nu mai există cheltuieli excesive cu acte în format fizic.
    Schimbarea a fost posibilă în primul rând datorită colaborării eficiente dintre instituţiile statului, portalul naţional de e-ID însumând toate celelalte portaluri web puse la dispoziţie de către instituţii.
    Singurele acţiuni legale care NU pot fi completate cu ajutorul identităţii digitale sunt cununia civilă şi tranzacţiile imobiliare.”

    In Romania, „Banca Mondială a inițiat zilele trecute Discuții OFICIALE cu reprezentanții Guvernului pentru Inchiderea Proiectului de MODERNIZARE a ANAF după ce a constatat că NU s-a înregistrat niciun progres, iar Guvernul e obligat în 2018 să Returneze din creditul de 91 milioane Dolari 1 primă tranșă de 7,1% până în Octombrie 2018.
    Este vorba de Creditul de 90 Milioane Dolari OFERIT pentru digitalizarea si restructurarea Fiscului.”

    Guvernantii NU vor sa se VADA matrapazlacurile guvernarii!

    • Tu mai ai ceva de facut in viata decat sa stai pe net? tata Soros sa traiasca…..

  9. Dna KOVESI spune numai ce-i convine, respectiv numai ce constituie atac la instituțiile statului român.
    De ce – de exemplu – dna KOVESI nu se referă și la prejudiciul de peste 400.000.000 dolari SUA produs prin falimentarea premeditată a Băncii Religiilor – prejudiciu recunoscut O F I C I A L de către DNA prin Ordonanța din 04.02.2008 ?
    Cine o împiedică pe dna KOVESI să instaureze supremația legii în Dosarul privind falimentul fruadulos la Băncii Religiilor – singura cale legală de a se asigura recuperarea unui prejudiciu de peste 400.000.000 dolari SUA ?

  10. Lili bate cimpii chiar daca in timpul asta face bataturi la aratator.
    Cate nu face omul pentru o pensie.

    • „Banca Mondială – OFICIAL: Niciun progres de 6 luni în reformarea ANAF – discuții pentru închiderea proiectului
      Considerând că există motive puternice pentru anularea proiectului de reformă al ANAF, BM discută în prezent, OFICIAL, această posibilitate cu reprezentanți ai Guvernului României.
      E vorba de creditul de 90 de milioane de dolari oferit pentru digitalizarea și reststructurarea Fiscului.

      cursdeguvernare.ro a obținut răspunsurile oficiale ale Băncii Mondiale referitoare la șansele acestui proiect.

      Motivele formale care au generat aceste discuții le constituie faptul că ”în ultimele 6 luni există o implementare necorespunzătoare a etapelor proiectului și nu s-a făcut niciun progres pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare”.

      Surse apropiate echipei române de negociatori cu BM afirmă că ”disputele tehnice” între experții părților cu privire la modalitatățile de implementare ale acestui proiect au început de câțiva ani, însă ”picătura care a umplut paharul” a fost decizia de înființare a Centrului Național pentru Informații Financiare.

      Adoptată de către guvernul Mihai Tudose, decizia este percepută ca ”parazitând” proiectul de reformă al ANAF.
      Poziția oficială a Băncii Mondiale: o confirmare a realității din teren

      În ultimul Raport privind derularea proiectului RAMP, BM a anunțat, în februarie 2018, că procesul de modernizare al ANAF s-a blocat imediat după prima etapă a achiziției sistemului de management al veniturilor bugetare, finalizată în octombrie 2017.

      După o trecere în revistă a problemelor structurale cu care se confruntă Fiscul român, BM transmite guvernului român: ”Aceste provocări rămân importante, indiferent de soarta proiectului de modernizare al administrării veniturilor (RAMP)”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.