La ce servește starea de urgență

Bill Gates declara cu ani în urmă că virușii vor fi mai periculoși decât armele nucleare. De asemenea, CIA a avertizat, cu datele științifico-tehnice la îndemână, că unul foarte periculos va veni în decada în curs.

Din nefericire, însă, persistă nelămuriri privind originea coronavirusului 19, deși cunoașterea ei, împreună cu cea a mecanismului de răspândire, rămân cruciale pentru o terapie durabilă. Originea are totuși șanse de lămurire destul de curând prin recurs la date larg accesibile.

Prestigioasa publicație „Medical News Today” a și intervenit zilele trecute (vezi Tim Newman, Coronavirus myths explored, April, 2, 2020) pentru a aduce discuția pe terenul faptelor. Neliniștilor privind focarele neidentificate de infectare și temerilor de recidivă li se poate pune capăt sporind testarea și, respectiv, administrând medicamentație.

Starea de urgență împletește, însă, mai direct constrângeri biomedicale cu scopuri ascunse. Mai ales atunci când decidenții se preocupă să obțină voturi pe seama epidemiei și să facă afaceri, iar opinia publică este prea puțin exigentă. Suspiciunile concentrate în întrebarea „la ce servește?” asemenea stare nu au astfel de șanse de lămurire factuală și cer o discuție aparte.

Într-o țară precum Italia, cu o cultură politică vie, se observă bine mizele ce se pun în joc odată cu decretarea unei stări de urgență (vezi dezbaterea Giorgio Agamben – Roberto Esposito). Se observă însă și faptul că cei care au suspiciuni trimit la un intelectual de mare pondere – medic psihiatru, inițiator al cotiturii reflecțiilor spre biopolitică. L-am numit pe Michel Foucault. I-am abordat ingenioasa filosofare în Introducerea în filosofia contemporană (Compania, București, 2016), încât mă rezum aici la întrebarea: la ce servește starea de urgență?

Teza lui Michel Foucault este că, începând cu „epoca clasică“, s-a desfăşurat o anumită „tehnologie a dominaţiei“, care s-a schimbat în trecerea la epoca modernă, dar, rafinându-se, și-a extind acțiunea. Ea se răsfrânge în măsuri şi instituţii de „disciplinare socială” a corpului, apoi, în „disciplinări” morale, ale atitudinii faţă de muncă, faţă de viaţă, care se regăsesc, în cele din urmă, în anumite științe.

Michel Foucault a luat în discuție starea de urgență în cartea A supraveghea şi a pedepsi (Surveiller et punir, Gallimard, Paris, 1975), în care examinează schimbarea înregistrată de sistemul penal, la începutul secolului al nouăsprezecelea, prin trecerea de la administrarea supliciului (in extremis, ghilotina) la închisoare. El spune că din această schimbare a rezultat o societate ce aplică o gamă de modalităţi de „control”, de la măsuri ferme şi explicite, la mecanismele „panoptismului” – ale observării fiecărui individ, în mișcările sale, de către un centru.

Ca ilustrare a trecerii la „panoptism”, Michel Foucault a evocat o măsură pe care a găsit-o în lupta cu ciuma de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Ea consta în „suspendarea legilor”, închiderea orașului prin blocarea intrărilor și ieșirilor, interdicția de a ieși din casă, trecerea alimentației în seama unor servicii organizate, instituirea „supravegherii” din partea unor responsabili cu disciplina, a unui „sistem de înregistrare” a mișcării persoanelor și de „raportare la instanțele puterii”.

În acest fel, „ciuma … are drept corelativ medical și politic disciplina” (p.199-200). La ciumă se răspundea cu „ordine”, cu orice preț.

Michel Foucault folosește imaginea datorată lui Jeremy Bentham, a „panopticon”-ului – o modelare arhitecturală a construcțiilor de spitale, școli, orfelinate, fabrici, ospicii, dar mai ales de închisori (Panopticon, or, the inspection house, în The Works of Jeremy Bentham, John Bowring, London, 1838-1843). Este vorba de o construcție cu camere multiple, având în centru un turn din care se supraveghează tot ceea ce mișcă. „Inspecția generală” este esența panopticonului. Fiecare individ este închis într-o celulă în care este văzut de supraveghetor sau măcar crede asta, dar nu are în jur decât pereți care îl separă de cei de aceeași condiție. Efectul major este de „a induce deținutului o stare conștientă și permanentă de vizibilitate, care asigură funcționarea automată a puterii” (p.202). Panopticon-ul este socotit de Michel Foucault „model generalizabil de funcționare; o manieră de a defini raporturile puterii cu viața cotidiană a omului” (p.206-207).

Forța de penetrare a imaginii și a descrierii din partea lui Michel Foucault sunt mari. Puțini gânditori au fost atât de temerari încât să vadă printr-un fapt întreaga realitate socială. Mărturisesc că de aceea îi și înțeleg pe cei care văd în jur, în orice măsură, o expresie a voinței de putere.

Nu poți fi de acord cu ei, căci rămâne o diferență între forța de penetrare a imaginilor și adevăr. „Radicalii” de acest fel, care își închipuie că prind totul dintr-un fapt, nu prea au de a face cu adevărul. La drept vorbind, nu poți deduce dintr-o măsură luată în dreptul penal tot restul societății. Sistemul libertăților, al drepturilor, al alegerilor, al dezbaterii publice, nivelul educației, al culturii, sau absența acestora, sunt cel puțin la fel de importante.

Presant este, însă, să discutăm ce se petrece sub ochii noștri. Știm prea bine că o stare de urgență în pandemie nu se declară fără rațiune biomedicală. O stare de urgență nu mai înseamnă, în mod normal, ca în secolul al XVII-lea, cum acuza Michel Foucault, doar „ordine”, ci mai ales acțiune comunitară pentru stingerea focarelor.

Din nefericire, în starea de urgență improvizată acum în România se vede bine că nu doar rațiunea biomedicală contează. Contează „ordinea”, mai mult decât acțiunea de stingere, chiar dacă riscul deja perceptibil este să se progreseze prea puțin în combaterea virusării și să se distrugă multe, inclusiv economia și democrația – atâta câte sunt. Fac aici câteva observații în acest sens.

Prima este aceea că nu s-a profitat de două avantaje. De faptul că România nu era asaltată de turiști sau vizitatori, precum țările din primele linii ale luptei cu coronavirusul 19, și de faptul că populația, comparativ cu alte țări, avea făcute vaccinuri antigripale. Doar că aici, la nepriceperea decidenților, s-a adăugat efortul acestora de a profita „electoral” de pandemie. Iar imaginea de pe aeroportul din Cluj-Napoca, din aceste zile, cu mii de oameni aruncați de a valma, contra tuturor prevederilor stării de urgență, în acea „diasporă” de la care niște mediocri așteaptă voturi, spune cât o mie de cuvinte. Pentru cine vrea să vadă, ea dezvăluie ceva în plus, anume, meschinăria din spatele decretării stării de urgență.

A doua observație de făcut este că nici SUA, nici Franța, nici alte țări nu au suspendat rolul Parlamentului. Este regim de „distanțare socială” (cum se spune greșit, căci este vorba de „distanțare fizică”), dar pluralismul și democrația nu se desființează, iar Parlamentul nu ia vacanță nici într-o democrație în regimul stării de urgență. Or, la noi, se discută până și reglementări de anvergura legilor cu guvernul, dacă nu cumva cu doi trei din guvern, a căror nepregătire a fost confirmată repetat. Ca o culme a rătăcirii, mai nou se dau „ordonanțe militare pentru piețe de legume”! Nu se înțelege că starea de urgență, gândită cu cap, este o mobilizare națională, nu o desființare a democrației.

A treia observație se referă la faptul că „ordinea” nu se separă în nici o țară de acțiunea biomedicală de încercurire a virusului și stingere a focarelor. La noi, se procedează iarăși ca la nimeni. Mai întâi se lasă să se treacă prin frontieră fără carantinizare corespunzătoare, testarea este dintre cele reduse, iar dacă afacerile decidenților o cer, se poate face și ceva contrar prescripțiilor medicale. Se cere însă “stați în casă” și se dau voios amenzi, după ce casa a fost infestată. Acum există un fel de „ordine”, dar abia dacă s-a luat act de infecția din sate, mai ales acolo unde au fost mulți emigrați, în vreme ce combaterea virusului și tratarea infecțiilor au găuri primejdioase.

A patra observație este aceea că s-a renunțat la politizarea măsurilor în orice țară matură. Congresul american a dat exemplu primul. La noi, după ce decidenții au căutat să-și facă reclamă „electorală” pe seama epidemiei și au eșuat, s-a recurs la militarizare. Cum s-a văzut la Suceava, mai nou și la Deva, în vreme ce Aradul și altele se clatină! Desigur că în România spitalele militare sunt printre cele mai bune. Dar aceasta nu înseamnă să-ți bați joc de sistemul civil, scoțând din joc medici care au avut ghinionul să fie în unități în care decidenții actuali vor să facă „politică” și din terapie. Și nici să folosești armata pentru a-i scoate basma curată tocmai pe cei vinovați!

A cincea observație pleacă de la constatarea că nici un decident din lumea democratică nu apare în public, în regimul stării de urgență, fără să fie anturat de principalii responsabili medicali. Îl vedem pe președintele SUA, i-am văzut pe liderii europeni anturați de experți biomedicali. La noi, se recurge la propaganda ieftină a președintelui solitar. Acest „președinte” repetă banalități, în loc să lase cuvântul responsabililor biomedicali. După ce a fugit nu numai de dezbateri publice, dar și de răspunderile funcției și vizitează spitale fără bolnavi sau birouri, nu pare să-și dea seama de ridicolul costisitor al pozei și să înțeleagă că nu devii priceput fiind singur printre drapele.

A șasea observație are în vedere faptul că nu se va putea pune în mișcare economia fără ca oamenii să dispună de resurse financiare. În orice țară se gândește astfel. Alături de alte erori, guvernul actual contestă însă la Curtea Constituțională salutara relaxare a ratelor la bănci, promovată de opoziție, căci vrea să fie singurul autor al relaxării. Vizibil, nu-l interesează rezolvarea problemelor, ci să se știe că se agită, fie și de prisos.

Eram înclinat să nu-i dau dreptate lui Michel Foucault când spunea că starea de urgență se folosește pentru „a controla” oamenii, nu pentru a depăși necazuri. Așa cum stau lucrurile la noi, sunt evidente tentația de a pune „ordinea” în fața combaterii pandemiei, de a face afaceri pe la spate și preocuparea de „alegeri”, mai mult decât de maladie și de oameni.

Amatorismul și indecența decidenților din România actuală joacă iarăși feste. Nu se înțelege nici într-un ceas de cumpănă, cum este expansiunea în lume a coronavirusului 19, cu victime, pierderi și distrugeri ce abia încep să-și arate amploarea, că nu este ora meschinăriilor – dacă este vreodată cumva. În înțelegerea lor lipsită de cultură nu intră faptul elementar că trăim, ca oameni, dincolo de culturi, de regimuri, de afinități politice, acum și pentru mult timp, în aceeași biosferă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Andrei Marga 588 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Cum adica „La ce servește starea de urgență” ? Sa stam in case, inchisi inauntru, ca sa nu vedem cum in timpul asta unii fura sau isi pregatesc terenul pentru viitoare furaciuni, pe afara ! „Noaptea, ca hotii !” … Si, daca unii sint mai curiosi sau nesabuiti si mai ies din case, riscind sa vada ceea ce nu trebuie vazut (de exemplu șatra de autobuze plimbind capsunari de la un judet la altul, cu destinatia finala Jarmania), acestia vor fi drastic pedepsiti si amendati !

  2. Indiferent cine era la conducerea tarii, trebuia sa mearga conform foii de parcurs, primita de la stapanii mondiali ai democratiei, pentru ca suntem slugi si avem stapani. Toate epidemiile, crizele economice si lantul aproape neintrerupt de razboaie dovedesc ca bogatii, profitorii, egoistii, hraparetii au condus si conduc Lumea prost si necinstit. Coronavirusul (adica virusul cu coroana regala) pare a fi o reactie de aparare a naturii impotriva actiunii agresive si nesabuite a oamenilor. Aceasta nu exclude in totalitate actiunea premeditata, mai ales daca tinem cont ca in toata istoria, oamenii au cheltuit mult mai multe resurse pentru a se omora intre ei, decat pentru a mentine viata si sanatatea lor. Nu vad ca bogatii, profitorii, egoistii, hraparetii se preocupa de sanatatea Planetei si de sanatatea oamenilor.

  3. Excelent articol! Oare din cei care-l citesc, cati inteleg?

  4. ” La ce servește starea de urgență ” … Serveste la ceva – tinerea la distanta a otrepelor !

  5. Foarte bine prinsă problema falsului și falsificatorilor vieții oamenilor din România de azi! Felicitări încă o dată domnului Marga – aceeași conștiință vie și pricepută a ceea ce este în jur! E bună treaba cu drapelele. Insul chiar crede că este destul să stai lângă ele să devii deștept? Nu cumva ar trebui invers – unul deștept la drapele?

  6. PINGESCU: Bravos ziar, domnule! Ăsta știu că combate bine.

    JUPÂN DUMITRACHE: Apoi nu-i zice lui degeaba „Vocea Patriotului Naționale”!…

    IPINGESCU (citește greoi și fără interpunctație): „București 15/27 răpciune. – Amicul și colaboratorele nostru R. Vent. …, un june scriitor democrat, a cărui asinuitate o cunoaște demult publicul cititor, ne trimite următoarea prefațiune a unui nou op al său. I dăm astăzi locul de onoare, recomandând cu căldură poporului suveran scrierea amicului nostru. Republica și Reacțiunea sau Venitorele și Trecutul. – Prefațiune. – Democrațiunea romană, sau mai bine zis ținta Democrațiunii romane este de a persuada pe cetățeni, că nimeni nu trebuie a mânca de la datoriile ce ne impun solemnaminte pactul nostru fundamentale, sfânta Constituțiune…

  7. Formațiunile politice propulsate la putere în 3 decenii de haos capitalist si democratie neoliberala nu au adus nimic bun poporului român. România nu mai este condusă nici de Guvern românesc, nici de președinte român , ci e dominata de alogeni, de expati. Atâta timp cât activele industriale sunt deținute de străini, băncile din România sunt deținute de străini, pârghiile economice strategice sunt deținute de străini, România nu are suveranitate. Cât timp depindem de străini, nu putem sa ne dezvolțam. Capitalul strain nu face altceva decât exploatează ieftin, in dispretul oricarei etici sociale nationale, resursele disponibile. « Starea de urgenta » foloseste meschinariei aparatului de partid si de stat, oportunismului corporatiilor ce controleaza businessul cu alimente, produse medicale, pharma etc. Ceea ce ni se întâmplă ar trebui sa ne limpezeasca propria autoreflecție si gandirea politica. Am ales prea des „a avea” niste avantaje materiale în locul lui „a fi” cetateni liberi si oameni demni intr-o comunitate cu valori sociale . Traim o profunda criză existențială,apogeul individualismului si confortului consumerist. Manipulati de politicieni, preoti si filozofi,advertiseri care urmaresc doar valorile materiale. De aceea România a ajuns o țară ocupată, împărțită si dirijata de capitalul extractiv strain cu cativa capitalisti autohtoni, protejatii serviciilor secrete. Acestia, prin prisma intereselor economice foarte mari din Romania, au grija sa fim lipsiti de Lideri autentici, de conducatori care-și fundamenteaza puterea politica pe vointa cetatenilor, pe idealul redeșteptarii conștiinței naționale.

  8. Nu trebuie să cauți departe un individ care n-a priceput o boabă din frumoasele și
    de bun-simț ziceri ale domnului Marga. Bunăoară, „perenitate…” încearcă o zeflemea
    ieftină la adresa ziarului și autorului articolului. Atât a priceput… Să fim înțe-
    legători, totuși, în Postul Paștelui cu cei săraci cu duhul.

  9. LA CE SERVESTE? SERVESTE PENTRU CA PERMITE PRAMATIILOR LIBERALE SI LA WUHANIS SA GUVERNEZE NEPEDEPSOSITI!PARLAMENTUL? DACA AR PUTEA L-AR DESFIINTA IMEDIAT! O ORDONABTA DE URGENTA SI MILITARA,FIRESTE!!! INCALIFICABILE LEPRE! PA NAS SA VA IASA CU SPUME LA GURA RUMINI CARE PRIN VOT I-ATI SUSTINUT!!!

  10. In Mioritza’s Land starea de urgentza ii serveste in primul rand lui Garcea ca sa-si arate muschii in fatza vreunui mos sau babe, carora le inventeaza ca n-au specificat ora de invoire pe formularele acelea in care nu este trecuta nicio ora.
    In acest fel Garcea le aplica democratia, precum Pristanda: Curat constitutional, dar te-am umflat.
    Stat de drept tataie!….[Leo]

  11. Este ora 13,22,stau cu masca de gaze pe fata .De la ora 9 in craiova zona de sud ,brestei,raului, sunt deversate substante neurotoxice,ne amoarte fata ,iti da senzatie de voma.Astazi este mai rau decat in timpul saptamanii.nu ma mai intereseaza corona 19,substantele astea iti ard gatul plamanii.Seara se mai duce un pic din mirosul asta apare altul mai tolerabil.,Ciudat ca multa lume nu simte ,decat apare cate unul care moare in somn.Nu ne mai otraviti,si lasati-ne cu virusul vostru .TELEFON ISU-,,Sunteti singura persoana care sesizati . Ce substante sunt?Nu stiu neurotoxice ,.,,Faceti o sesizare.Pana la sesizare mori cu zile.Vin intreaba cateva persoane,care pot fi alcoolice ,fumatori,aia spun ca nu simt nimic.Ei dau raspuns ca nu se confirma.

  12. Ma uit la cata deruta proasta e in laboratoarele securiste de propaganda atunci cand vine un om si pune oglinda-n fatza sparangheliei…Securistii de rit vechi aveau o ierarhie, nu-i lasau sa iasa-n piata pe toti ciobanii, indiferent de cata spoiala de carte dadeau pe ei…aveau niste rasati, niste intelectuali (pe bune!), aia au si venit dupa ceofifostindecembrie si au spalat imaginea criminala a suportului inarmat al partidului…ciobanii au fost lasati in umbra, de unde au fost recuperati de toate partidele si au pus bazele statului paralel…asta traim acum, dincolo de „to do list-ul” stapanilor globalisti, platim ifosele de precupeata ale statului paralel cu orice lege, ca „e smecher” si are procurorii de partea lui si armata si militia si controlul total, sa-si imparta ce-a mai ramas din hoitul ala de buget…Asta e dreapta in Romania, o paranghelie cu pretentii de mafie cosmopolita, total dependenta de afacerile cu statul, stiu toti, stim si noi, prostii „beneficiari” de restrictii la orice…Dincolo de eruditia de necontestat a autorului, e credibilitatea unui om din interiorul musuroiului matca…mai ales ca stie si cum (l-)a fost propulsat pe profesorasul ratat in sferele guvernamentale…si-i pare rau… O sa dau mai departe articolul.

  13. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD) a precizat vineri că „în acest moment este pe ordinea de zi Legea vaccinării obligatorie. Este susținută de către mine și de marea majoritate din partid. Ea va trece prin Parlament cât de curând, este printre primele puncte pe ordinea de zi”.
    Cu o lună în urmă, peste 5.000 de oameni din mai multe regiuni ale țării s-au strâns în fața Palatului Parlamentului de la București pentru a protesta împotriva Legii Obligativității Vaccinării. Acestia au spus ca nu sunt impotriva vaccinarii ci impotriva obigativitatii vaccinarii. Revendicarile acestora nu au fost luate în seamă de parlamentari și nici de presa centrală.

  14. Vad ca intre timp s-au tras invataminte cu rezultat vizibil, e demontata convingator strategia valaha pe linie germana, dar aplicata militar. Mi-a placut delimitarea social-fizic, chiar daca simplist socialul e rezultat prin contact fizic, nu doar intelectual.Starea de urgenta s-a decretat pt controlul absolut cu mijloace militare, nu doar subversive a statului. Starea de urgenta ofera o justificare lipsei de reactie a partidelor controlate prin „Maulwurf”-i la varf. Pana la Decret apatia parlamentara s-a suprapus apatiei prezidentiale fata de VIRUSUL BOLSEVIC CHINEZ, reactia hotarata fiind intentionat amanata cu explicatii gen „gripa banala”, abia in martie s-a trecut la masuri, dar nici atunci organizat asigurand baza materiala si umana. Stiind ca in China nebunia pornise din oct., asumata in dec, din ian. Italia explodand. Astfel revenim la fondul problemei ce a provocat controversa origine-focar, raspandire-mijloace contracarare. Abordare suferind radical o reevaluare fata de prima data cand se propunea concentrarea pe masuri, act important, dar pompieristic, nu exhaustiv filosofic in care in sfarsit se recunoaste: Nu poti combate eficient si durabil fara sa stii origine, focar si mod de raspandire! Exact ce am sustinut de la inceput fiind atacat si acuzat de crime cumplite. Si acum se recunoaste din startul noii, fericit reevaluate axiologic analize-au fost semnale de alarma ce prefigurau noille provocari care au fost criminal ignorate de decidenti. Cum traducem trimiterea la Gates si CIA? Ca inainte de a fi pusi la curent faptic din oct. 2019 de servicii presedintii stiusera de aceasta amenintare principiala. Gates in dorinta de a atrage atentia asupra amenintarii a supralicitat comparand un razboi nuclear major ce distruge nu doar vieti si infrastructuri, ci si Natura pt sute/mii de ani, virusul chinez operand o selectare de tip spartan neafectand infrastructurile si Natura. Vorbind de „origine” vizam modificarile de laborator creatoare de mutanti!

    • Iar te dai mai ceva decât ești, nene! Unde putem citi și noi, cei care murim ca orice om, ce ai zis, nene? Putem avea și noi acces la așa ceva, sau le ai doar în cujet? Tot ne spui ce ai zis, da unde iaste asta? Tare suntem doritori de a ști în aste vremuri de restriște? La nenea clarlie cerem aste lucruri!

  15. din bucuresti .ma uit in jur , vecinii stau in casa nu-i vad , alerg pe strazi sunt goale . etc . suntem un popor rabdator , civilizat . poate tot acest popor va sti sa separe graul de neghina fara frica . sa-si aleaga conducatorii dupa cum le dicteaza constiinta . sunt optimist . tot raul spre bine .

  16. Foarte bun articolul
    Din păcate,mă întreb citi îl vor citi și citi vor înțelege ce se ascunde în spatele panicii întreținute de coronavirus,citi profita de aceasta și cit de nepregătită este România pentru asemenea situații
    Pentru mine era clar că în România clasa politica,daca poate fi numita așa adunătura de neaveniți,este complet in afara lucrurilor și nu este preocupată decit de binele propriu sau al camarilei din care face parte(de ceva vreme i se spune partid)

  17. Nu stiu carui imbecil i-a venit ideea aceea mareatza cu intervalul 11:00-13:00 ptr varstnici, ptr ca se creeaza inghesuiala la magazine, suprapunandu-se cu cei mai tineri.
    Plus ca este timp insuficient, din moment ce astepti si cate 30 de minute pana iti vine timpul sa intri intr-un singur magazin. Nu mai spun cat astepti la faramacii.
    Omul prefera sa se duca si sa-si aleaga cu ochii lui produsele, sau sa se orienteze la alte produse care-i convin mai mult. Asadar varstnicii tot vor iesi din case, iar cele doua ore sunt insuficiente……[Leo]

  18. „cititor extirpat”, esti de garda pe pluton? Puteau sa repartizeze unul mai de soi, nu un agramat functional ca tine. S-au rarit randurile marxistilor? Cu asa ingramaditi ca tine „Acatrinei”, nu ma mira! Esti total pe langa subiect daca nu esti capabil sa extragi din analza idolului tau faptul ca intr-un mod elegant recunoaste eroarea initiala de abordare a unei tematici geopolitice atat de complexe. Idolul vostru tocmai imi da dreptate revizuindu-si radical abordarea simplista precedenta, dar voi pricepeti greu si de altfel misiunea voastra e de ciomagari, de automate care s-au…gripat, de roboti
    rebutati. Cine a tratat, catana neinstruita, aspectul geopolitic si national canalizate in directia paralizarii societatii
    cu consecinta dorita a legalizarii discretionarului? Cine vorbeste aici de procesul in derulare din 2004 de concentrare a puterilor statului in mainile unei singure slugi a Securitatii? Dupa compromiterea parghiei protocoalelor Securitatii cu institutiile de forta se complica substantial dirijarea acestor institutii cu un Parlament vulnerabil, cum s-a dovedit prin „defectiunea” lui Dragnea. Acum toate puterile sunt intr-o singura mana, curea de transmisie a Securitatii cu tara. Fenomen identic cu acela din Germania unde Merkel a putut reveni in forta. E vorba de o concertare a reactiilor si aceasta concertare nu poate fi descifrata sententios de un filosof, fiind domeniul politologilor, sociologilor si istoricilor…

  19. Le-a pierit graiul si si-au epuizat veninul legionarilor Garzii pretoriene constatand ca Patricianul s-a scuzat subtil si si-a revizuit total abordarea simplista, partizana, initiala cand ii anatemiza pe toti cei preocupati de cauza si nu doar de efecte. Ma bucur ca le-a pus personal pumnul in gura, mai ales ca indirect acesti agramati dogmatici prin fiecare cuvant il puneau intr-o lumina cu care nici eu nu pot sa fiu de acord, asa cum privesc ideologic lucrurile aproape total diferit! Eu nu i-am contestat niciodata cultura si nu o voi face nici in viitor, nu am dorit decat sa-i atrag atentia asupra scaparilor analitice si a necesitatii abordarii politicului si istoricului din postura de filosof numai dupa o stapanire perfecta a datelor problematicilor care nu fac parte din domeniul sau de referinta. Asta nu inseamna ca nu se poate pronunta, avand aceeasi libertate ca noi toti, indiferent de pregatire de specialitate si posibilitati autodidactice
    care sa permita pareri, doar ca nu sunt permise sentinte. Nu e permis sa fim sententiosi atat prin formularile directe, cat si catalogand alte opinii „teorii ale conspiratiei”! Progresul a fost asigurat de „teoreticienii conspiratiilor” fata de adevarurile consacrate, ale prezentului fiecarei etape istorice…

  20. Ce Gardă nene? Ai în cap numai Gărzi, precum cea vestită? CRed să tunt mulți oameni cu capul pe umăr, care sunt, poate, nu am verificat, uniți în ce gândesc. De gărzi ale celor chibzuiți este oricând nevoie. De Garda matale nu știu pe cineva să fie interesat.
    Da, peste toate, oamenii au necazuri, unii au Paștele și nu cred că au timpu de bazaconiile matale.
    Acum te lauzi iarăși cu ce ai spus. Totuși, nu ne soui unde faci mata isprăvi? Căci te citesc unii ca să vadă bazaconiile, nu de alta. Eu te iau în serios – îmi spui unde să-ți văd ideile negru pe alb?

  21. Pesemne că oamenii cu cap se cam satută să lupte cu prostia, Șarlicule! de aici te-au abandonat și ceri să te lase singur. Văt că tot timpul faci trimiteri la tine. Cu ce justificare, căci nu știu ca mata să fii scris ceva. Mă înșel? Că îți faci viața prin acest subsoluri edste evident, numai că nu este deloc demn de cineva cu pretenții. Arată-ne și nouă, muritori de rând unde a ținut cineva seama de ce zici tut? Mă tem că iarăși nu ai nic o probă. dar vorbești ca să te afli în treabă. Vezi că oamenii mai și sărbătoresc nu se ocupă zi și noapte de bolșevici din capul tău. Că bolșevicii din realitate nu i-ai atins vreodată. Da, tehnică securistă.

  22. Ai dreptate nene Charlie, nu am răspuns prompt. Eu nu am făcut-o căci am ceva mai important de făcut decât să me opresc la aiurelile dumitale. Cred însă că ai putea face un bilanț: aici este un articol despre starea de urgență, cu o foarte inspirată folosire a lui Foucault (este doctoratul meu, dacă vrei!), iar mata discuți verzi și uscate; înainte era, dacă nu mă înșel, un articol la care ai discutat tot alături; se poate vedea la fiecare articol că dumneata ești în afara subiectului, dar te bagi. O să fac într-o zi apropiată o statistică. Pribabil va fi in caz școală – nu pentru mine, căci eu predau istorie și geopolitică. dar poate fi un caz – cum se fac noile diversiuni securiste în presă? Nu ai capacitatea subiectului, dar te bagi cu aiureli, pentru a împiedica, prin abatere, discuția. Cine se poate lăuda cu așa ceva? Numai cine nu are mare lucru de spus.

  23. Serveste la a justifica cei 2 la 100 din PIB, miile de generali cu salarii speciale, pensiile lor speciale…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.