La Conpet s-au dat prime pentru avarii ascunse

Corpul de control al primului ministru a descoperit la Conpet, transportatorul național de țiței, deținut în proporție de 58,75 de către statul român, o practică neunitară în ceea ce privește modul numeric de consemnare a avariilor tehnice, în sensul că, dacă pentru lunile aferente trimestrului I 2017 raportarea s-a făcut în mod individual, începând cu luna aprilie 2017 raportările s-au făcut atât individual, cât și „comasat”, în sensul că poziția aferentă unei avarii, conținea, la rândul ei, mai multe subdiviziuni.

Astfel, dacă în Raportul de activitate pentru luna decembrie și cumulat 2017 au fost consemnate 29 de avarii tehnice, în anexa la acesta au fost evidențiate 44, din care, 24 de avarii au fost „comasate” la un număr de 9 avarii tehnice, în sensul că mai multe evenimente produse pe același tronson de conductă, dar la date diferite, au fost consemnate ca fiind o singură avarie, și 20 au fost raportate ca evenimente individuale.

În ceea ce privește realizarea indicatorului de performanță al administratorilor/directorului general „Scăderea numărului de avarii tehnice”, conform Raportului de activitate pentru luna decembrie și cumulat 2017 la data de 31.01.2018, pentru perioada ianuarie – decembrie 2017 au fost luate în considerare 29 de avarii tehnice deși, în realitate, numărul avariilor tehnice înregistrate de către structurile cu atribuții privind modul de acțiune și raportare a avariilor tehnice a fost de 44.

Potrivit Informării privind modul de realizare a obiectivelor și indicatorilor pentru administratori pe anul 2017, gradul de realizare a indicatorilor de performanță pentru anul 2017 a fost de 100,80%, procent calculat pe baza datelor financiare și a informațiilor raportate de direcțiile de specialitate din cadrul CONPET SA. Conform Notei interne nr. 10617/19.03.2018, punctul 1.5. Avarii înregistrate din Raportul de activitate pentru luna decembrie și cumulat 2017 inițial, potrivit căruia au fost înregistrate 29 de avarii, a fost refăcut, în sensul în care numărul evenimentelor consemnat în documentul modificat, să corespundă cu cel din anexă, respectiv 44 avarii tehnice.

În urma recalculării indicatorilor de performanță de către Direcția Operațiuni Transport – Serviciul Managementul Producției, a rezultat o neîndeplinire, atât trimestrial, cât și anual, a indicatorului „Scăderea numărului de avarii tehnice”, de către directorul general și de către membrii CA, ceea ce a condus la diminuarea procentelor cumulate, sub pragul de 100%.

Astfel, în primele 3 trimestre ale anului 2017, administratorii CONPET SA au fost remunerați pentru realizarea, în totalitate, a indicatorului global, cu toate că, ulterior, s-a constatat că indicatorul „Scăderea numărului de avarii tehnice” nu a fost realizat. Pentru neîndeplinirea indicatorului de performanță mai sus menționat, membrii CA ar fi trebuit să fie remunerați, conform clauzelor contractelor de administrare, cu doar 75% din valoarea tranșei aferente subcomponentei variabile.

În anul 2017, fiecare dintre cei 6 membri neexecutivi ai CA CONPET SA a fost remunerat cu suma de 37.620 lei, pentru primele 3 trimestre ale anului 2017, reprezentând prima subcomponentă variabilă (100%), deși procentul pe care ar fi trebuit să-l obțină, având în vedere nerealizarea indicatorului privind avariile tehnice (care a diminuat procentul global de realizare a indicatorilor de la 100,80% la 95,63%), era de 75% din valoarea tranșei aferente subcomponentei variabile. Administratorul executiv/directorul general al CONPET SA, a fost remunerat, pentru primele 3 trimestre ale anului 2017, cu suma totală de 227.448 lei, reprezentând 100% din valoarea tranșei aferente subcomponentei variabile, deși procentul ar fi trebuit să fie de numai 75%.

În perioada 1 ianuarie 2017-28 noiembrie 2017, președintele Consiliului de Administrație a fost Dan Weiler, iar administrator executi-director general a fost Liviu Ilași. Administratori neexecutivi au fost Cristiana Chiriac, Darius Mașca, Radu Bugică, Roxana-Elena Gheorghe, Ștefan Răzvan Lefter. Weiler este consultant pentru clienți români și străini în proiecte de fuziuni, achiziții și restructurări de firme. A ocupat mai multe funcții în cadrul BCR, Allegiance Capital SUA, HVHC SUA, Schott Corporation, Schott Zwiesel Germania. Liviu Ilași a ocupat fucția de director la Conpet din 2012, companie în care lucrează din 1989, cu un intermezzo de doi ani când a fost director executiv în cadrul Electrica. Ilași a cochetat cu politica, fiind candidatul liberal pentru Senat în 2008.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4603 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Conpet e infiltrata de securisti si fosti securisti. Intreprinderea este, totusi, rentabila, avand monopolul transportului de produse petroliere. A mai existat si PETROTRANS, tot plina de baieti cu ochi albastri, dar se calcau pe picioare si s-a renuntat la ea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.