La frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan s-au reluat luptele

Secretarul de presă al ministrului Apărării din Armenia, Artsrun Ovannisian, a declarat, într-o postare pe Facebook, că în dimineaţa zilei de astăzi, unităţi ale armatei Azerbaidjanului au încercat să pătrundă pe teritoriul regiunii armene Tavush.

Conform datelor oficialului armean, forţele azere au intrat într-un schimb de focuri cu armata armeană pe un sector al frontierei comune, în dreptul satului armean Chinari. Atacul terestru a fost respins, dar tirul de puşti cu lunetă şi aruncătoare de grenade continuă. Cu toate acestea, situaţia se află sub controlul deplin al armatei Armeniei, a informat Ovannisian.

La rândul lor, autorităţile din Azerbaidjan au anunţat că atacurile armate au avut loc atât de pe teritoriul Armeniei, cât şi de pe ”pământurile ocupate”, adică din republica separatistă Nagorno-Karabah, populată aproape în întregime de etnici armeni.

Conflictul armat dintre Armenia şi Azerbaidjan, ţări între care exista un armistiţiu, s-a reluat pe 1 aprilie. Confruntările purtate cu toate tipurile de arme, inclusiv artilerie grea şi aviaţie, au durat patru zile şi au provocat peste o sută de morţi şi sute de răniţi din ambele părţi, distrugând mai multe sate din zonă. Azerbaidjanul a reuşit să recupereze doar câteva hectare de teren ocupate de Armenia. Din aprilie până acum, Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc de încălcarea înţelegerii.

Regiunea Nagorno-Karabah a devenit o republică autonomă pe criterii etnice în componenţa Azerbaidjanului Sovietic, populată preponderent de armeni. Pe fondul destrămării URSS, în 1989-1991, în Karabah a avut loc o rebeliune şi s-a proclamat ieşirea zonei din Azerbaidjan şi unirea cu Armenia. În confruntările armate care au urmat, soldate cu 35.000 de victime, azerilor nu le-a reuşit restabilirea controlului în regiune, deoarece Moscova a susţinut militar şi diplomatic Armenia. Situaţia actuală a teritoriului cu statut de republică autoproclamată continuă din 1994, ocazional având loc schimburi de focuri între armenii şi azerii care şi-au masat trupele pe linia stabilizată a frontului. Luptele de pe 1-4 aprilie 2016 au fost cele mai intense din 1994, ulterior, pe tot parcursul anului, având loc lupte ocazionale, mai intense şi soldate cu mai multe victime decât în anii precedenţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.