La Mulți Ani, Majestate!

Încerc  să mă detașez și să zbor deasupra acestui cuib de cuci în care trăim. Situația este, cred, explicabilă: după 45 de ani de viață anormală, nu se putea să revenim la normalitate rapid, în 1989. Când Brucan a spus că sunt necesari 20 de ani, ne-am supărat pe el. Corneliu Coposu a avut dreptate când a spus, cred, că ne trebuie 50 de ani. Asta, cu condiția ca  lumea din jurul nostru să fi rămas normală, dar și ea a suferit schimbări  nedorite.

Era o lume în care tinerii plecau la studii în străinătate, dar era o rușine să rămână  acolo; astăzi tinerii pleacă la studii și nu se mai întorc – cine plătește mai bine îi câștigă, au devenit deci mercenari. Era o lume în care  profesorii erau respectați, astăzi au ajuns să fie batjocoriți de părinți și elevi. Era o lume în care cei mai în vârstă erau respectați: copiii îi respectau pe părinți, frații mai mici îi respectau pe frații mai mari, astăzi toți se tutuiesc. Era o lume în care și  muncitorii purtau pălărie, astăzi nici miniștrii nu mai poartă pălărie. Etc.

Era o lume cu multe monarhii, astăzi este o lume cu multe republici, în care comunismul își face de cap. Sunt oameni și caractere, poziții  geografice și istorice diferite. În 1945, după două bombe atomice aruncate la Hiroshima (6 august) și Nagasaki (9 august), SUA au învins Japonia, dar nu au îndrăznit să se atingă de împăratul Hirohito, pentru că, în opinia lor (generalul Douglas MacArthur era la conducerea forțelor de ocupație americane), atunci ar fi fost necesari un milion de soldați americani timp de două-trei generații ca să țină piept japonezilor furioși (conform Secrete de război – Secrets of War, TVR1, 2017).

„Regele este foarte popular și, din câte auzisem, devine din ce în ce tot mai popular. Este iubit pentru modestia și seriozitatea de care dă dovadă continuă. Chestiunea este însă mult mai mare. Ea depinde de marile puteri. Care va fi hotărârea lor rămâne de văzut. În măsura în care decizia va depinde de noi, eu sunt convins că poporul român va dori întoarcerea regelui Mihai“ (Ion Rațiu, despre șansele monarhiei, 3 ianuarie 1952 – Jurnal, vol. 1 – Începuturile unui exil îndelungat – 1940-1954).

Am văzut care a fost hotărârea marilor puteri după 1989 pe pielea noastră: nu am revenit la monarhie, nici în jurul nostru nu s-a revenit la monarhie. Marile puteri Franța, Germania și SUA sunt republici. Uniunea Europeană, în care am fost atrași prin sunete de sirenă, se dorește a deveni un stat federal, incompatibil, cred, cu monarhia unor state membre. Unul dintre argumentele aduse pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (Brexit) a fost că birocrații de la Bruxelles nu au jurat credință Majestății Sale Regina Elisabeta.

Brexitul și reîntoarcerea la protecționism în America lui Trump sunt, sper, zorii unei schimbări în bine în lume.

Suntem mici și neputincioși, poate fricoși sau chiar lași, Majestate, dar Vă iubim. Să Ne trăiți! Din inimă, La Mulți Ani!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dr. Afrodita Iorgulescu 43 Articole
Author

23 de Comentarii

 1. Beneficiarii Actului de la 23 August 1944, l-au calificat drept act de salvare naţională.

  Regele Mihai a primit pentru această bravură, de la „tătucu” Stalin, cea mai înaltă decoraţie rusă: „Ordinul Victoria”.

  Se pretinde (ceea ce este adevărat) că prin acest act, soarta războiului a depins de aliaţi şi că a fost scurtat cu aproximativ o jumătate de an.

  Criticii califică actul de la 23 august 1944 drept „înaltă trădare”, „gravă eroare politică” şi susţin că România nu trebuia să capituleze înainte de a fi semnat un armistiţiu. Acest armistiţiu trebuia semnat doar de mareşalul Antonescu.

  Actul de la 23 August 1944, asumat direct de regele Mihai a fost, de fapt, o capitulare necondiţionată cu consecinţe imediate: 130.000 de soldaţi români prizonieri (sunt surse care indică 180.000 de soldaţi): deportaţi 20.000 de români şi alţi 72.000 de români de origine germană, pierderea a 50% din totalul de 19 divizii, angajate în lupta alături de sovietici, pierderea libertăţii şi bolşevizarea cu forţa.

  Procedându-se la arestarea mareşalului şi la capitularea întregii armate înaintea semnării aricărui armistiţiu, am pierdut baza juridică şi morală a apărării drepturilor României şi ne-am dezonorat singuri.

  Prin „armistiţiul” regelui Mihai, dictat de Moscova la 12 Septembrie 1944, în loc de 300 de milioane impuse, prin guvernul „frăţesc comunist”, sovieticii au furat României cel puţin 3 miliarde de dolari în produse.

  • Credeti ca Maresalul Antonescu ar fi fost republican ? Eu cred ca ar fi fost monarhist!
   A-l opune pe Maresal Regelui este o mare greseala, in opinia mea. Amandoi au fost victimele perioadei.

 2. Doamna Dr. Afrodita Iorgulescu, în semn de considerație, vă rog – ajustați fnalul acestui articol și vorbiți exclusiv în numele și despre Dvstră când afirmați „Suntem mici și neputincioși, poate fricoși sau chiar lași…”. Astfel de afirmații nu au ce căuta în mentalul colectiv! Vă rog, nu considerați discreția celor care cunosc și au trăit istoria adevarată, ca un acord tacit și implicit pentru astfel de articole.
  Multumesc,
  Cristela GEORGESCU

  • Felicitari pentru replica doamna Cristela ! Azi se merge (si se maninca cozonac , ca piinea-i pentru cei cca noi )pe linia trasata de vest si pentru interesele vestului . Cind vom ajunge sa avem si noi vre-o data interesele noastre si sa ni le aparam macar precum vecinii ?

  • ` Unul dintre argumentele aduse pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (Brexit) a fost că birocrații de la Bruxelles nu au jurat credință Majestății Sale Regina Elisabeta.` Doamna Iorgulescu , , dv. in ce secol traiti ? V-ati chinuit sa scrieti o pagina intreaga , ca noi sa deducem ca iubiti monarhia indiferent debunde este ea Ultimile rinduri ereau de ajuns .Luptati pentru o cauza pierduta , depasita istoric moral , iar in situatia Romaniei si LEGAL , legea salica limpezeste apele . Inca din 1789 cind si regele frantei a procedat la fel ca si mihaita a-l nostru . Pacat , ca alergati dupa himere . Cu atit mai mult ca sinteti formator de opinie , iar tinerii nostrii frumosi si liberi , din cauza lipsei de cultura , inghit totul pe ne mestecate .

  • La mulți ani, Majestate!
   Regii rămân regi, chiar și fără aprobarea lui MamaMare.

  • Romania este republica…, prin lovitura de stat bolsevica. Si ce bine ne merge, republica ta comunista ne-a transformat intr-un popor de needucati, mitocani si de marlani, de care toata lumea fuge. Tu esti un exemplu.

 3. Inca nu am aflat in perioada aceasta de tranzitie de la republica socialista catre una capitalista adevărul despre Regele Mihai,adevarul pe care il asteptam de cateva generatii. Asa jonglam de ani si ani cu tot felul de falsuri despre alţii cat si despre noi înşine. Multe fapte politice , militare din trecut ne-au bulversat existentele la decenii departare. Comunismul implementat cu forta in RO postbelica şi fascismul neoliberal importat in RO postdecembrista , ca regimuri politice, au fost si sunt apogee ale oportunismului, ale minciunii si manipularii planificate, ale compromiterii viitorului prin falsificarea trecutului. Oameni, legi şi instituţii,republicani si monarhisti, totul se invarte parca într-un regim falsificator, intr-o farsa sistematica organizata de unii pentru a obţine şi păstra Puterea…
  Sunt prea multe spirite falsificatoare concentrate in capitala RO şi prea multi complici intelectuali cu spiritele falsificatoare. Ne zbatem fara ragaz intr-o continua contrafacere a realităţii istorice: trecute, prezente şi viitoare. Manuale care ne falsifică trecutul, ştiri ce ne falsifică prezentul şi promisiuni care ne falsifică viitorul.
  Pentru a recunoaşte adevărul istoric e nevoie de discernamant si bunavointa.Dar e nevoie de un climat social sanatos, de o Tara suverana ,de un popor liber …Sper ca Majestatea Sa sa mai aiba energia de a-l rosti, de a-l face public in timpul vietii…

  • adevarul il poti deduce foarte bine: colaborationism De la 23 August la 30 Decembrie toti anii de conservare si toat revenirea in epoca Iliesciana (dupace lui Iliescu i s-a spusce trebuie sa faca).Nici nu e demirare monarhiile negre si experimentul comunist ca si cel sorosist de azi au in spate aceesai Mari Papusari.Cativa ani am tot polemizat aici cu unii care ma certau ca as fi victima isoriei Roller-iene ce l-ar fi infatisat negativ pe Mihai .EROARE ..Ei nu il citisera pe Roller.Nici eu, pana atunci. Asa ca ca m-am dus frumusel la BN si l-am citit.Comentarii f scurte si CONDESCENDENTE, dac nu chiar politicos neutre si doar vag impanate cu lozinci moderate; gen ” franm in calea dezvoltarii democratice socialiste a tarii”.Q.E.D.

 4. Regret sa fiu precis si sa informez cert ca 1. Nu este Casa Regala si nu mai este nici Casa Princiara ci un cetatean obisnuit 2.Nu este Majestate 2. Nu este Rege, nici Margareta Principesa si nici Duda ASR, iar defuncta Ana nu a fost in viata dumneaei Regina, casatorindu-se in Elvetia cu cetateanul Mihai. Toate sunt certe dpdv legal si istoric, atat potrivit legislatiei nationale, apoi dorintei domnulului Mihai care a renuntat in scris la titlurile de Sigmaringen Hohenzollern cat si acestei Case titulara de drepturi in ceea ce o priveste, care a comunicat public aceste lucruri. Un cetatean obisnuit insa cu un istoric de sef de stat, Rege, odata de mult, si o viata potricit rangului detinut temporar la varsta frageda, la care a renuntat prin semnatura, neavand voie sa renunte indiferent de amenintari, ceea ce a dus la predarea pe gratis a tarii bolsevimsului, ne-a lasat balta si a plecat in Elvetia. Ridicol national total sa se adreseze lumea cum se adreseaza, cu titluri inexistente, acestor persoane.

  • De acord, in Austria titlurile vechi au fost interzise prin lege. Toata lumea stie ca Habsburgii nu mai sint imparati.

 5. ma minunez nu alta… nu stiu daca o astfel de persoana are dreptul moral sa se adreseze publicului, atunci cind intentionat, deliberat il pune in genunchi in fata unei persoane cu o moralitate dubioasa… asta e cea mai buna dovada care scoate in evidenta mentalitatea de invins:… Suntem mici și neputincioși, poate fricoși sau chiar lași, … in viata mea nu am gindit asa despre mine sau despre oameni. sa spui asa ceva inseamna sa nu cunosti maretia umana sau sa minti in mod intentionat…

  Ni s-a ascuns propria splendoare, ni s-a răpit puterea, ne-am ignorat geniul, devenind inconștienți de adevărata noastră putere și măreție. Dar toate astea sunt pe cale să se schimbe! Foster Gamble

 6. A fost o vreme in care casele regale europene aveau prea multi regi si prea putine coroane.Le-am oferit noi una.Regalitatea sau republica au fost experimentate si in Roma Antica si in Franta revolutionara.Pana la urma dinamica sociala impune forma de guvernamant.

 7. Cei care sunteti republicani este dreptul dumneavoastra, iar cei care suntem monarhisti trebuie sa va respectam optiunea ! Chiar M.S.REGELE MIHAI I, spunea in anii ’90 ca reinstaurarea MONARHIEI se poate numai prin referendum numai daca poporul roman doreste forma asta de guvernamant ! Trebuie sa spunem clar ca republica tovaraseasca, un fel de ” mama hotilor ”. a fost instalata de fosta URSS, de serviciile sale secrete puternic populate de insi ai ” poporului ales ” in cardasie cu cozi de topor autohtone recrutate din analfabetii satelor si oraselor dupa data ticaloasa de 30.dec.1947 ! In anii stalinismului, cei amintiti mai sus, au asasinat, exterminat ELITELE ROMANESTI si au plantat in locul lor analfabetii satelor si oraselor din care actuala clasa politica isi are oroiginea , cu ajutorul lor fosta URSS a infaptuit ticalosaia din dec’89, o lovitura de stat prin care in locul tovarsiei au instalat democratia originala in sos slinos de capitalism de cumetrie, lucrare facuta de batranul edecar Ion si Iliescu impreuna cu pupilul sau, dusmanul de neam si tara, Petre si Roman ! Prin mega hotiile si mega banditismele infaptuite de 28 de ani tara noastra a republicanilor si monarhistilor a devenit o ruina: economica, politica, sociala, riscam sa fim desfiintati ca stat national unitar, iar MARIA SA POPORUL ROMAN sa fie imprastiat in Lumea asta cam prost facuta ! Va doresc si la republicani si la monarhisti sanatate maxima !

 8. Cei care sunteti republicani este dreptul dumneavoastra, iar cei care suntem monarhisti trebuie sa va respectam optiunea ! Chiar M.S.REGELE MIHAI I, spunea in anii ’90 ca reinstaurarea MONARHIEI se poate numai prin referendum numai daca poporul roman doreste forma asta de guvernamant ! Trebuie sa spunem clar ca republica tovaraseasca, un fel de ” mama hotilor ”. a fost instalata de fosta URSS, de serviciile sale secrete puternic populate de insi ai ” poporului ales ” in cardasie cu cozi de topor autohtone recrutate din analfabetii satelor si oraselor dupa data ticaloasa de 30.dec.1947 ! In anii stalinismului, cei amintiti mai sus, au asasinat, exterminat ELITELE ROMANESTI si au plantat in locul lor analfabetii satelor si oraselor din care actuala clasa politica isi are oroiginea , cu ajutorul lor fosta URSS a infaptuit ticalosaia din dec’89, o lovitura de stat prin care in locul tovarsiei au instalat democratia originala in sos slinos de capitalism de cumetrie, lucrare facuta de batranul edecar Ion si Iliescu impreuna cu pupilul sau, dusmanul de neam si tara, Petre si Roman ! Prin mega hotiile si mega banditismele infaptuite de 28 de ani tara noastra a republicanilor si monarhistilor a devenit o ruina: economica, politica, sociala, riscam sa fim desfiintati ca stat national unitar, iar MARIA SA POPORUL ROMAN sa fie imprastiat in Lumea asta cam prost facuta ! Va doresc si la republicani si la monarhisti sanatate maxima ! p.s.- de ce cenzurati comentariul meu ???

  • toatecele spusede tine sunt adevarate, dar te opresti la suprafata.marsaviile s-au intamplat si cu acordul inaltului (doar la propriu) personaj.Un felde Ponta al timpului sau.Se facea ca lupta cu Sistemului , dar era parte a lui.

 9. 1.deja sunt multi 2. nu stiu daca mai e constient/lucid 3. cripto antiroman dar globalist pe fata 4. acum ii platim si numele disipat la urmasi

 10. eunu-l iubersc.A avut o viata buna catre foarte buna.Cu o moarte toti suntem datori.Ce atata gaura in cer?

 11. La multi ani si multa multa sanatate Regelui Mihai!Bunul Dumnezeu si Sfintii Arhaghieli Mihai si Gavril sa il ajute pe Majestatea sa Regele Mihai sa traiasca. Romania va iubeste!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.