La Uniunea Arhitecților din România, o gravă lipsă de cunoaștere

Îmi vine greu să cred că pe contul oficial al Uniunii Arhitecților din România s-a putut „afișa” o asemenea eroare. Un titlu (mai jos) care denotă o gravă lipsă de cunoaștere a unor informații elementare de istorie și o exprimare total nepotrivită.
Pavilionul României din cadrul „Bienalei de la Veneția”, expoziție internațională anuală, a fost inaugurat în anul 1938 sub îndrumarea lui Nicolae Iorga, moment care a găzduit o expoziție temporară prezentând tablouri de Ștefan Popescu, Eustațiu Stoenescu, Theodorescu-Sion, sculpturi de Oscar Han sau Ion Jalea.
Ceea ce vedem în postarea de pe contul oficial al Uniunii Arhitecților este prezentarea proiectului ce reprezintă România la Expoziția Internațională de Arhitectură din cadrul Bienalei de la Veneția 2025.
Nu vreau să comentez calitatea proiectului.
Recomanda 4
Author

6 Comentarii

  1. Si totusi este ceva ciudat: poate ma luminati? Daca bienala de arta a inceput in 1895 (Riccardo Selvatico), in an impar, cum de Nicolae Iorga a participat in 1938?

    „Prima ediție a Bienalei de Artă de la Veneția a fost organizată în 1895. Debutul României la acest eveniment a avut loc în anul 1907, fiind reprezentată de Fritz Stork cu cele două lucrări expuse: Portretul compozitorului Alfons Castaldi și Pe gânduri.

    Începând cu anul 1938, România deține propriul Pavilion în Giardini della Biennale, proiectat sub atenția și coordonarea lui Nicolae Iorga. Pavilionul era asimilat unui salon de artă structurat în trei încăperi: un showroom înalt, flancat de două încăperi mai mici. În anul 1962, zidurile despărțitoare au fost demolate, Pavilionul României fiind reconfigurat sub forma unui singur salon spațios. Prin inițiativa și planurile arhitectului Attila Kim, în 2015 s-a revenit la arhitectura inițială a Pavilionului.”

  2. Bienala internationala de arhitectura trebuia organizata intr-un an par. Spre deosebire de cea de arta (Nicolae Iorga) care a inceput intr-un an impar.

  3. Si in 1938 N Iorga a fost atat de habarnist incat n-a fost capabil sa duca la expozitie capodoperele brancusiene Rugaciune si Hidosenia Pamantului?
    Ntz-ntz-ntz, incult dl Nicolae Iorga al nostru!……[Rumburak]

  4. casele cu turnulete, au fost aprobate de uniunea arhitectilor?
    Bloacele dintre case, alea fara parcari, alea colorate ca un curcubeu, materialele de proasta calitate, au fost aprobate de aceasta uniune??
    Voi ati vizitat Spania?
    Acolo, nici maturatori in institutele lor, nu ati fi.

    • Am vizitat in schimb Huedinul, o suburbie de lux a Klujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.