Lazăr, despre imixtiunile altor autorități

La prezentarea raportului de activitate pe anul 2017, procurorul general al României, a declarat că „independența procurorilor este menită să contribuie la edificarea unei justiţii eficiente”, menționând că prevederile constituționale împiedică imixtiuni ale altor autorități.

„Procurorii se bucură de statutul de magistrat care le conferă în activitatea judiciară respectul și autoritatea cuvenite, iar, în contrapondere, le atrage și o mare responsabilitate. Atenția publică permanent și uneori insistent orientată către munca procurorilor a impus, alături de responsabilizarea amintită, asumarea unei conduite integre, a unei ținute etice înalte care să faciliteze acceptarea de către societate fără rezerve a produsului activității Ministerului Public”, a declarat Augustin Lazăr.

De asemenea, procurorul general al Româniai susține că „prevederile constituționale și legale asigură în prezent în mod practic şi efectiv independența operațională a procurorilor în luarea deciziilor în activitatea judiciară şi împiedică imixtiuni sau ingerinţe ale altor autorităţi din afara puterii judecătoreşti”.

„Aceasta permite ca principiul separaţiei și echilibrului puterilor în stat să fie respectat, în cadrul democrației constituționale. Independența procurorilor este menită să contribuie la edificarea unei justiţii eficiente şi echitabile care tratează după acelaşi standard statul şi individul. Acţiunile din ultimii ani ale procurorilor în combaterea marii corupţii, a abuzului în folosirea fondurilor publice şi a nesocotirii principiilor de atribuire a serviciilor de achiziţii publice se înscriu în această direcţie”, a precizat Lazăr.

Un exemplu privind separația puterilor în stat și relația cu celelalte puteri, dat de Augustin Lazăr, se referă la decizia CCR privind predarea dosarului alegerilor din 2009 comisiei parlamentare de anchetă.

„Menționăm cu titlu de exemplu decizia Curții Constituționale nr.611 din 3 octombrie 2017, care a consfințit că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a acționat în limitele Constituției și legilor interne atunci când a apreciat că nu există cadru legal care să impună transmiterea către o comisie de anchetă parlamentară a unor dosare penale, indiferent de stadiul acestora”, a precizat Lazăr.

Declarațiile referitoare la independența procurorilor vin în contextul modificării legilor justiției, pe care Augustin Lazăr le-a criticat de-a lungul timpului, dar și în contextul demarării procedurii de revocare a Laurei Codruța Kovesi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Nu a existat,nu exista si nu va exista procuror independent.Judecatori ,da,nu trebuie bagati in aceeasi oala!

  2. Pt Lazarica de la Stefan Gheorghiu. Din constitutia germana:
    Durch das Grundgesetz ist die Staatsanwaltschaft der Exekutive zugeordnet Tradus: Prin constitutie procuratura tine de executiv, deci de guvern, deci de ministrul justitiei. Judecatorii tin de „Judikative” deci puterea juridica.
    La comunisti si nazisti e altfel, toate puterile tin de servicii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.