LECȚIA lui Emil Constantinescu, cu dezvăluiri despre Ion Iliescu!

Fostul preşedinte Emil Constantinescu, prezent marți la ședința solemnă din Parlament, a dat detalii despre relația cu adversarul său Ion Iliescu, afirmând că în momentul în care este vorba despre interesul ţării nu trebuie să mai existe interese politice şi ideologice, iar politicienii trebuie să susţină ceea ce este în interesul ţării.

„Ar trebui ca toată lumea să reţină: în momentul în care este vorba de interesul ţării, nu mai există interese politice, ideologice, trebuie să existe un dialog în care, indiferent de interesele noastre sau de poziţiile noastre politice, trebuie să servim ceea ce este important pentru ţară”, a declarat Constantinescu, la Parlament, după şedinţa solemnă dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO, ședință cu atacuri lansate de actualul președinte.

Fostul președinte a amintit că în momentul în care NATO a cerut României să pună la dispoziţie spaţiul aerian pentru survolul avioanelor Alianţei Nord-Atlantice, deşi punctul său de vedere era diferit de cel al lui Ion Iliescu, l-a invitat pe acesta în CSAT unde şi-a spus punctul de vedere. Constantinescu a relatat totodată că Iliescu a fost prima persoană căreia i-a spus că nu va mai candida pentru un nou mandat de președinte. 

„În momentul în care trebuia să treacă prin Parlament propunerea preşedintelui, l-am invitat pe preşedintele Iliescu la o întâlnire între patru ochi în biblioteca de la Cotroceni. Preşedintele Iliescu este prima persoană căreia i-am spus că nu voi mai candida pentru un nou mandat. Nu au ştiut nici colaboratorii mei, nici familia mea, a fost primul căruia i-am spus acest lucru, am bănuit că va fi următorul preşedinte. Am discutat foarte serios asupra viitorului ţării – în NATO sau în afara NATO, pentru că atunci era proba pe care România trebuia să o dea. I-am propus preşedintelui Iliescu, pentru că PSD aproape avea majoritate în Senat, (…) să se abţină, chiar dacă CDR vota pentru această propunere şi grupul condus de Vadim Tudor se opunea cu violenţă. La sfârşitul discuţiilor, preşedintele Iliescu a zis ‘da’ şi atunci oamenii politici când spuneau ‘da’ chiar se ţineau de cuvânt. (…) Atunci plecam la NATO. (…) Când eram deasupra Atlanticului mi s-a comunicat rezultatul votului. Într-adevăr, toate forţele democratice votaseră „pentru”, iar PSD s-a abţinut aşa cum a promis, astfel încât rezultatul votului a fost excepţional, peste 300 la 20 şi ceva. Aceasta a reprezentat nu numai pentru noi confirmarea de prim candidat pentru NATO, dar a reprezentat argumentul cel mai important pentru începerea negocierilor pentru integrarea în UE”, a povestit Emil Constantinescu.

El a susţinut că relaţia sa cu Ion Iliescu ar putea constitui un model.

„Când se va scrie istoria adevărată a ultimelor trei decenii, probabil că relaţia noastră va putea să constituie un model. Această relaţie a început cu o confruntare politică foarte dură, nu numai politică. După cum puţini îşi mai amintesc, atunci când a fost mineriada din ’90, minerii – pe Marian Munteanu şi pe mine – ne căutau să ne omoare şi nu voiau să dialogheze cu noi. Au fost momente dificile, momente grele. Am avut o campanie electorală în 1992 şi una în 1996, dar spre deosebire de ce se întâmplă acum atunci campaniile electorale erau o confruntare de idei. Atunci ideologia era importantă, punctele de vedere ale mele şi ale preşedintelui Iliescu erau total opuse privind reforma economică, intrarea în NATO, integrarea în UE, mersul justiţiei”, a spus fostul președinte.

Emil Constantinescu i-a transmis „sănătate” lui Ion Iliescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ioana Radu 8516 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Domnul Emil Constantinescu este un om educat si cultivat, cu simtul onoarei si al masurii. Este si motivul pentru care securistii si presa basist-iohannista il ataca mereu. Le-a stat in gat ca nu era de la coada vacii, nu injura si nu tragea la masea. Intelectualul roman Emil a fost inlocuit cu pseudointelectualul sas Klaus-Werner, pe care-l pupa-n dos ” elitele ” cu doctorate cumparate si spalatii pe creier.

  2. Și președintele Constantinescu și președintele Iliescu au fâcut școală cu profesori deosebiți formați în perioada interbelică. Amândoi au fost profesioniști în domeniul care au activat și amândoi avânt o cultură solidă, știu și au înțeles dedesupturile care fac istoria, au înțeles prezentul, și au condus țara pe cursului istorie. Nu au dat declarații fară acoperire stricând o prietenie inainte de a fi siguri de cea nouă. Fără girul Rusiei Ucraina de atunci nu încheia întelegerile care ne-au permis aderarea la NATO și UE. Din pacate președinții ce au urmat și echipele lor au trăit și trăiesc și azi din realizările presedinților Constantinescu și Iliescu. P.S. Pacostea de președinte Băsescu, militar de carieră, înțelegea totuși ce se discută, actualul însă este tot ce poate fi mai rău.

  3. Felicitari domnule PRESEDINTE EMIL CONSTANTINESCU !!!Asa procedeaza un adevarat presedinte de tara.Respecta CONSTITUTIA si LEGILE acestei tari.Nu face ca acest NEONAZIST KLAUS WERNER IOHANNIS,care cum deschide gura ataca actuala putere,care a castigat DEMOCRATIC nu ca el impus de forte oculte ,cu voturile din strainatate care nu pot fi controlate.

  4. Fac pariu pe oricat, ca Johanis NU INTELEGE NIMIC DIN ACEST EXPOZEU! De ce nu intelege? Varianta „E tampit” e vanturata de cei ce-l iubesc, de fapt. In realitate, el nu intelege pentru ca NU VREA. EL VREA DOAR SA DISTRUGA ROMANIA.

  5. Nu este vorba de adversitate ci mai mult de cirdasie. Permisiunea de a utiliza spatiul aerian romanesc pentru atacarea Serbiei a fost o gafa. Nu asta a determinat admiterea in NATO si in EU. Nu a facut decit sa arate ca Romania este dispusa la orice compromis pentru a fi primita in zisa lume buna, fie si facindu-se pres. Au urmat apoi tratatele PSAL 1 si 2 plus MCVuri si alte bazaconii care au adus Romania la statutul de colonie. Romania este vazuta doar ca o periferie, buna de secatuit de resurse materiale si umane. Prezenta NATO este doar simbolica, prin pioni nesemnificativi si fara asigurare logistica. NATO nu acorda atentie acestei regiuni, desi potentialul rusesc se intareste pe zi ce trece. Nu exista investitii importante ale ‘partenerului strategic’ aici. Deci nici nu are ce sa apere aici.

  6. Asta înseamnă oameni de stat. Din pacate, mizerabilii de werner, basescu, ciolos,lazar, macovei, kovesi si alti securisti din zilele noastre ne ingroapa cu zile.

  7. Oricate s-ar spune despre Iliescu si Constantinescu, sunt doi presedinti care au ales sa fie cinstiti. Niciunul nu si-a insusit, prin fals si uz de fals si/sau alte metode ilegale, imobile si terenuri…
    Basescu a adus stilul securisto-stalinisto-mafiot, stil pe care l-a preluat si IohaniSS si la transformat in stil securisto-stalinisto-nazisto-mafiot… Astia doi au fost mai intai primari, functie in care au facut retrocedari frauduloase, si-au insusit ilegal case, etc.

  8. Sa ia si teutonul Klaun Kaizer Kiolhanis, exemplu de la Constantinescu sau Ilescu, in ce priveste interesul major al Romaniei! Dar infumuratul teuton o tine langa danga, cu Sica mandolina, Oaia Turcana si rezistentii agresivi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.