Legătura lui Radu Mazăre cu Madagascar

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a anunțat încă din anul 2012 că a concesionat, pe o perioadă de 99 de ani, un teren de 1,8 hectare în Madagascar, pe care intenționa să construiască bungalow-uri și un restaurant, reamintește agenția Mediafax.

Până în 2008, principala destinaţie de vacanţă a lui Radu Mazăre era Brazilia, unde putea practica unul din sporturile sale preferate – kitesurfing. De altfel, în campania electorală din anul 2008 Mazăre a fost acuzat de contracandidaţii săi că petrece prea mult timp în Brazilia şi că nu ar mai fi interesat de treburile oraşului, iar cu o săptămână înainte de alegeri a apărut pe internet un filmuleţ care prezenta mai multe proprietăţi ale edilului din această ţară, dar şi diverse afaceri, între care o firmă de taximetrie. Radu Mazăre a negat aceste lucruri, spunând că nu are nici afaceri, nici proprietăţi în Brazilia şi că atunci când îşi va cumpăra ceva în străinătate va anunţa.

Treptat, Brazilia nu a mai fost principalul loc de petrecere a vacanţelor, pe harta destinaţiilor lui Radu Mazăre apărând Venezuela, Honduras, Papua Noua Guinee și Madagascar. Ultima dintre acestea pare să-l fi cucerit în mod special pe primarul Constanţei, care a fost atât de încântat de cele întâlnite în prima sa vizită din 2011 încât a petrecut Paştele din 2012 tot acolo, împreună cu mama sa.

„Oamenii erau foarte drăguţi, nu erau agresivi, violenţi ca în Africa de Sud, Mozambic. (…) Am avut sentimentul că eram un colonist din anii ’30, dacă aţi văzut în filme, unde populaţia băştinaşă nu era încă revoltată şi nu era înrăită. Am avut sentimentul unui colonist acolo. Oamenii erau agreabili, doreau să câştige nişte bani de la tine, erau serviabili”, spunea, în 2011, Radu Mazăre.

Ulterior, el a anunţat că a cumpărat un teren în Madagascar pentru a construi bungalowuri şi un restaurant.

“M-am întâlnit cu primarul de acolo, care este primar al unei comune de 5.000 de locuitori. Acolo sunt un mare investitor, chiar dacă fac şapte bungalow-uri şi un restaurant, cu şeful de trib, le-am dus cadouri, am făcut o ceremonie cu un vraci. De ce râdeţi, aici când începem construcţia unui ansamblu nu se sfinţeşte? Iar în Africa sunt şi creştini, dar au şi tradiţia veche şi cred că dacă nu e oficiată această sfinţire şi în tradiţia veche, să vorbească cu strămoşii care sunt adevăraţii deţinători ai pământurilor de acolo, nu merge bine şi atunci am avut o ceremonie şi cu un vrăjitor”, spunea atunci Radu Mazăre.

Terenul pe care fostul edil dorea să construiască bungalow-uri şi un restaurant are o suprafaţă de 1,8 hectare şi a fost concesionat pe o perioadă de 99 de ani, fiind trecut şi în declaraţia de avere a edilului.

„Am concesionat, pe 99 de ani, o suprafaţă de teren de 1,8 hectare, pe malul mării, într-un golf în nordul Madagascarului, un loc în care bate vântul nouă luni pe an. O să dezvolt acolo o mică investiţie turistică, Investiţia o să fie de vreo 200 – 300.000 de euro, bungalouri plus utilităţi. Cei care fac sporturi din astea, cei care se duc până acolo, nu sunt foarte pretenţioşi. Merg pentru frumuseţea locurilor şi pentru vânt. O să fie aşa, cam la două, două stele şi jumătate. Mâna de lucru o să fie ieftină, aşa că nu o să coste mult”, a declarat, în 2012, fostul primar al Constanţei.

El a spus că terenul a fost concesionat pentru că în Madagascar legea nu le permite străinilor să deţină proprietăţi. În schimb se practică formula de concesionare pe 99 de ani, cu prelungire automată.

„Practic e un fel de proprietate, dar nu sunt acte de proprietate. Când va pemite legea, ea va trece automat în proprietatea mea şi a fratelui meu. Pământul aparţinea tribului. Nu aveau acte pentru pământ. Din cauza asta a durat cam patru luni până când a fost gata. Au dezgropat urnele străbunilor, au măsurat, au intabulat, au trecut terenul prin toatele formele legale”, spunea Mazăre.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Putea sa investeasca banii romanilor in Romania. Sunt romanii agresivi? Cine nu ar fi agresiv cu el dupa ce le fura 100 de milioane de euro? Eu ma mir cum a primit cu suspendare dupa o paguba dovedita de peste 100 de milioane de euro. Cine stie cit o fi in realitate. Ca daca furi o gaina nu scapi.

    • Vlaicule, ai dreptate in principiu,dar la noi Legea este ca gumilasticul, tragi de ea si nu se rupe! Iar Justitia se face la ordin si nu e oarba , vede bine cu un ochi! Cat despe ‘paguba dovedita’, dosarul Mazare este mai ‘tare’ decat dosarele Microsoft si EADS la un loc! De dovedit insa nu s-a dovedit mare lucru, caci altfel primea si Mazare fo’ 2 ani cu executare ca Dorin Kukosh , fara confiscarea bunurilor. Poate se mai negociaza si nu stim noi, prostimea , mai da jupane, mai lasa rumane …

    • Ehe,iote-te ca aparu si fratele major de la Directia Pulherie , aia de te bate cu bulanu’ si te asculta cu urechea ! Desigur, daca Mazare era din Asociatia Patriotica Amicii PD scapa cu achitarea pana acum, ca si Basile Vlaga, Nelutzu Mexicanu, sau mai recent protejatu’ lu ‘ tanti Aglaie Bouagi.Desigur,malaiu’ era vamuit corespunzator, lua Directia, lua si gradatii , lua si giudici ,win-win situation! Pace si fericire!

  2. Să alungăm toți întreprinzătorii români sau să-i băgăm la închisoare spre a face loc, olandezilor rușilor, francezilor, evreilor, ungurilor, arabilor chinezilor oricui numai români să nu fie. S-a început cu minunata Lege 18 a “reconstituirii” dreptului de proprietate a pământului, dat ori unde numai pe locurile moștenite de la părinți nu. Și pământul bun a ajuns la cei care nu erau legați de el și l-au vândut străinilor. La fel cu casele unde a fost legiferată “buna credință” a
    activiștilor și securiștilor care l-au cumpărat când proprietarii traiau. Nu vorbim de Împroprietărirea ilegală a FDGR, sau retrocedări de domenii sau case la moștenitorii latifundiarilor unguri despăgubiți de statul român interbelic. Acestea nu sunt teme pentru DNA sau Parchetul General, ci de la Referendumul suspendării lui Băsescu hărțuirea lui Mazăre, care reușit includerea stațiunii Mamaia pe lista stațiunilor selecte din lume!

    • Faci confuzii groaznice intre hoti si intreprinzatori. Cata carte ai? Mazare e hot nu intreprinzator, Mazare este asa zisul jurnalist pe care l-a luat Iliescu de guler si l-a intrebat: „De ce ragi asa mai animalule”? Ti se pare ca ar fi Mazare intreprinzator? Cu ce bani? Bani munciti de el sau furati de la oamenii care-si platesc cu sila impozitele ca sa aiba ce fura banditii de la putere?

  3. Mascaradă de Madagascar, tribalism de parazit primitiv antropofag, ce ia de la gura semenilor, ţaţa snoabă ce face pe colonistul, fără tată, fără, mamă, fără Patrie, fără niciun Dumnezeu! Portretul robot al mafiociocoiului român, de la Dinu Păturică încoace!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.