Legea hidranților obligatorii

Avem nenumărate localități în care nu există apă curentă. Avem localități fără canalizare, cu toalete amplasate în fundul curții. Ei bine, tot ceea ce ne mai lipsea este o lege prin care fiecare gospodărie va fi obligată să dețină un hidrant. S-a rezolvat și asta: la sfârșitul anului trecut, Ministerul Dezvoltării a înaintat un proiect de lege care prevede că orice gospodărie din România va trebui să dețină hidranți sau alte sisteme corespunzătoare pentru intervenții la incendiu. Prin acest act normativ se intenționează modificarea și completarea Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, astfel încât sistemele de alimentare de oriunde din țară să corespundă normelor de combatere și stingere a incendiilor. În capitolul intitulat „Descrierea situației actuale“, noul proiect menționează: „Referitor la securitatea la incendiu a construcţiilor, Legea nr. 241/2006, republicată, nu conţine prevederi pentru asigurarea condițiilor tehnice necesare echipării, odată cu realizarea infrastructurii de alimentare cu apă a localităţilor, cu instalaţii exterioare de prevenire şi stingere a incendiilor, respectiv cu hidranţi exteriori de la care se pot alimenta autospecialele de pompieri în caz de incendiu. Mai mult, modul de echipare cu hidranţi exteriori în localităţi, precum şi modalitate de menţinere în funcţionare, este prevăzut numai în reglementările tehnice specifice domeniului construcţiilor“. Iar punctul 2, intitulat „Schimbări preconizate“, stabilește că, „În scopul realizării unor sisteme de alimentare cu apă care să corespundă nevoilor gospodăreşti şi perspectivei de dezvoltare a localităţilor, inclusiv pentru combaterea şi stingerea incendiilor, prezentul proiect modifică şi completează Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006, republicată, cu:

-obligativitatea echipării reţelelor exterioare de alimentare cu apă cu hidranţi de incendiu exteriori, care vor marcaţi pentru a fi uşor de identificat;

-obligativitatea exploatării corespunzătoare a hidranţilor de incendiu exteriori în caz de incendiu.

Concret, după Art. 4 se introduce Art. 4.1 care stabilește:

„Art. 4.1

(1) Reţelele de distribuţie a apei din unităţi administrativ-teritoriale trebuie să fie echipate cu hidranţi exteriori – subterani şi/sau supraterani, care trebuie să asigure condiţiile de debit şi presiune necesare stingerii incendiilor. Iar în ceea ce privește „Gospodăria proprie în caz de incendiu“, proiectul prevede:

  1. a) rezerva intangibilă de apă necesară funcţionării sistemului de securitate la incendiu, în conformitate cu reglementările specifice în vigoare;
  2. b) sistem de pompare: pompe active, pompe de rezervă, rezervor hidrofor, cu alimentare electrică dublă – atât din reţeaua publică cât şi din grup electrogen propriu;
  3. c) sistem de avertizare la incendiu.“ Noile măsuri vor fi urmărite de primarii din fiecare localitate, pentru a fi duse la îndeplinire.

În plus, noul proiect de lege prevede și sancțiunile pentru cazurile în care hidranții sunt distruși sau deteriorați: „Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei următoarele fapte:

  1. a) hidranţii sunt distruşi, deterioraţi sau este împiedicat accesul la aceştia şi care poate conduce la pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale, a sănătăţii persoanelor sau la distrugerea totală sau parţială a construcţiei, ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante.“

Proiectul de act normativ al Ministerului Dezvoltării Regionale va fi vizat și aprobat și de alte ministere din domeniu, după care va fi trimis la Guvern pentru adoptare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Avem o lege care reglementează un lucru unic în lume: se cresc salariile în așa fel încât să scadă veniturile. Absenței canalizării prin satele țării îi lipsec hidranții particulari, cu rezerva de apă legală în fiece curte și un hidrofor puternic pentru asigurarea debitului normal. Presupun că le-a scăpat ceva din vedere inteligenților care fac legi: un grup electrogen puternic, pe benzină care, în caz de incendiu, să mențină hidroforul în funcțiune pentru că la izbucnirea incendiului trebuie oprit curentul electric. Sau o miniuzină electrică în fiecare gospodărie țărănească, cu rotor învârtit de patru-cinci cai. Toate astea pe cheltuiala gospodarului care trăiește din ajutoare sociale primite de la primărie. Dacă nu este în stare să-și pună hidrantul cu cai, să-i ia statul casa, măgarul și viața pentru că nu merită să trăiască într-o țară care are conducători complet tâmpiți.

  2. Va dati seama ca cei care au redactat aceste ENORMITATI traiesc printre noi??? Vin la munca, isi beau cafeaua si scriu tampenii pe hartie, fiindca hartia suporta orice! Pai sa ia ei „masurili” necesare, cum zicea rapid impuscatu si sa asigure apa curenta din mijlocul campiei pana-n varf de munte, si bineinteles, electricitate pentru pompe, sosele si drumuri practicabile pentru masinile care sa aduca combustibilul pentru generatoarele de rezerva! Aceasta aberatie constituie o dovada clara de autism birocratic! Nici in orase nu poti avea hidranti in casa dar in satele fara apa curenta!!! Oare unde traiesc acesti oameni?! Sau este doar necesar sa gasim cum sa ii amendam pe unii !!! Ar fi ideal sa existe ceea ce si-ar dori si viseaza dansii! Dar ar fi ideal ca milioane de oameni sa aiba apa curenta in case, sa aiba wc urile si bai cu canalizare, tot in casa nu in fundul curtii, sa beneficieze de asistenta medicala si de scoli acolo unde s-au nascut. Oameni buni, ganditi cu ceea ce aveti intre urechi, de aceea este acolo, sa ganditi si sa rationati, inainte de a promova tampenii care nu pot nici macar fi citite, cu atat mai putin respectate!

  3. Daca intrebi 100 de romani ce au inteles din articolul asta si din ce au mai auzit prin alte parti, 95 o sa-ti spuna ca sunt obligati sa-si traga hidrant in curte. FALS. Proiectul asta obliga unitatile administrative teritoriale (oras, comuna) sa investeasca in retele de hidranti, statie de pompare si o rezerva de apa. De ce? Pentru ca in situatia unui incendiu sa ai un debit de apa disponibil pentru 2 pompieri voluntari ai comunei sau macar niste oameni cu capul pe umeri sa racordeze un furtun si sa intervina, sau sa asigure apa autospecialei de pompieri venita de la 20-30km distanta in unele cazuri… sa nu stai doar in alea 9 tone de apa pe care le aduce, si sa-i pui sa faca drumuri-drumuri sa realimenteze de la x km distanta.
    In alta ordine de idei, nu poti sa implementezi aceste directive peste noapte, o sa dureze, trebuiesc proiectate, gasite fonduri, etc… dar parca tot e mai bine decat sa toace banii pe biserici, parcuri si terenuri de fotbal.

    • @Ghro, faci propaganda guvernantilor tical;osi sau esti pur si simplu PROST?! Ia de aici: „iar în ceea ce privește „Gospodăria proprie în caz de incendiu“, proiectul prevede:

      a) rezerva intangibilă de apă necesară funcţionării sistemului de securitate la incendiu, în conformitate cu reglementările specifice în vigoare;
      b) sistem de pompare: pompe active, pompe de rezervă, rezervor hidrofor, cu alimentare electrică dublă – atât din reţeaua publică cât şi din grup electrogen propriu;”

      Dupa cum vezi se cer niste instalatii ale caror costuri depasesc pretul casei!!! Si sincer, este doar o afacere ptr unii cum a fost si contorizarea caldurii. Nu am auzit ca in occident proprietarii de case (racordati la sistemul public) sa aiba grupuri electrogene, rezervor hidrofor, pompe de rezerva.

    • Am fost primii și singurii din Europa la creșterea salariilor prin micșorarea veniturilor, trebuie să fim primii și la plantarea hidranților în curțile oamenilor. Eu am câțiva vecini ale căror case stau să se huluie din lipsa reparațiilor și întreținerii corespunzătoare cauzate bineînțeles de lipsa veniturilor. Dacă îngroparea hidranților se va face mecanizat, după plantare sigur nu vor avea ce casă aprinsă să mai stingă. Propun să ne oblige la construirea a câte unui bunker antinuclear la cel puțin 20 metri sub pământ și câte o corabie ca a lui Noe pentru cazul în care vin niscai inundații.

    • amice Nicu, ai macar tangential legatura cu domeniul? Eu unul am studiat si lucrez in domeniu… tu (si multi altii) nu esti in stare sa intelegi ca termenul „gospodarie de apa” nu se refera la o casa; iar o „rezerva intangibila” nu inseamna sa iti faci rezervor in curte. Din pacate, sunt multi care-si dau cu parerea fara sa aiba o pregatire tehnica, dar aici nici macar nu e vorba de niste studii de specialitate, sunt niste notiuni de cunostiinte generale.

  4. o aberatie,de unde banii,de unde apa,de unde specialistii care sa-o intretina!?,poate initiatorul crede ca suntem o tara de milionari!initiatorul unei asemenea aberatii ar trebui cunoscut si examinat medical,oricum nu ar mai trebui sa se apropie de vreo functie publica!!!

  5. Legi prin care se stabilesc amenzi. Amenzile sunt cele care interesează PSD-ul. Huooo.

  6. Idioțenie totală … ! Dacă cei aflați la guvernare o țin cu tîmpenii de genul ăsta … , să nu ne mai mirăm că trag toți de țara asta ca de un tărîm al nimănui … !

  7. Maare ti-e gradina Doamne si multi nebuni sar gardul! Mai lipseste sa fim obligati sa purtam pelerina ignifugabila, casca si toporisca chiar si cand dormim. Genialii astia, care fac legi tampite, sunt absolventi de scoli ajutatoare.

  8. Nu prea inteleg, dar un lucru este cert:militati pt. introducerea avizului psihologic la toti parlamentarii si guvernantii tarii-si atentie, aviz luat la centre serioase (ca si asta se poate lua pe bani)-cred ca avem mari sanse ca astia sa dea legi atat de ,,nebune,, ca nici dracu nu ne mai scoate din rahat.

  9. oare toti astia de prin ministere sunt analfabeti functionali?? deh, sunt dupa chipul si asemanarea prim-cadanei ministresa shaide….!!!
    Doamne, in ce tara am ajuns sa ne traim batranetile….!

  10. Evident ca se refera la UAT nu la persoane fizice si asta nu e un lucru rau.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.