Leș, în scandalul corvetelor: „Vă dați seama…?”

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a susținut, sâmbătă, că nu se putea lua o hotărâre în termen în privința achiziției noilor corvete, având în vedere faptul că Șantierul Naval a atacat în contencios-administrativ, la Constanța, Hotărârea de Guvern privind programul de înzestrare.

„O parte din sesizări sunt trimise la Parchetul Militar. Asta este informarea pe care mi-a făcut-o în cursul zilei de ieri secretarul de stat pentru armamente. Pe lângă aceste suspiciuni, cel mai interesant este, din punctul meu de vedere, atacarea de către Șantierul Naval la contencios-administrativ a hotărârii de guvern, cea care reglementează toată procedura de achiziție. Vă dați seama că nu se putea lua o decizie. Oricum în termenul ăsta de 12 ianuarie maxim, deși nici ăsta nu era un termen extrem de fix, pentru că ne putem aștepta ca instanța de la Constanța să anuleze acest HG și atunci vă dați seama în ce situație am fi fost? Dincolo de acest aspect foarte important, acele sesizări pe care le-a făcut secretarul de stat pe care mi le-a prezentat și mie în parte sunt la Parchetul General, unde vom vedea care va fi cursul anchetei pe această speță”, a declarat Gabriel Leș, la Antena 3.

Întrebat dacă sesizările Șantierului Naval Constanța sunt valide, ministrul a afirmat că nu știe și că nu a văzut documentele.

„Competitorii puteau să ofere acest produs. Toți trei s-au calificat, ceea ce făcea diferența până la urmă era prețul cel mai scăzut. La prima hotărâre de guvern pe care am anulat-o, acolo nu erau îndeplinite toate condițiile legii și anume nu exista aprobarea Parlamentului care trebuia să fie înaintea acelei hotărâri de guvern, a fost singurul aspect peste care nu s-a putut trece. În momentul în care nu ai aprobarea Parlamentului pentru investițiile mai mari de o sută de milioane de euro nu poți să continui o procedură specifică de acest gen. Dar în acest moment, vedem ce se va întâmpla în perioada următoare și, în ceea ce mă privește, voi face toate diligențele ca aeastă capabilitate să existe cât mai repede în înzestrarea Armatei române”, a mai declarat Gabriel Leș.

Ministrul a mai arătat că oricum ar fi durat aproximativ 10 ani până când cele patru corvete ar fi intrat în înzestrarea Forțelor Navale.

„Aceste corvete oricum ar fi intrat prima în următorii trei ani de zile, iar peste șapte ani de zile ar fi trebuit să intre și celelalte trei plus, în același timp, modernizarea fregatelor, care sunt în înzestrarea Forțelor Navale. Este o capabilitate extrem de necesară și din păcate Forțele Navale au fost destul de văduvite în ultima perioadă pentru că pentru Forțele Terestre s-au făcut niște achiziții importante, dar aici nu am reușit să pornim aceste proceduri. Ceea ce avem acum, din păcate, nu mai răspunde nevoilor actuale, de aceea avem în acest program inclusiv modernizarea fregatelor și era și este necesar de achiziția de noi capabilități care să răspundă amenințărilor actuale”, a mai spus Leș.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, vineri seară, că a suspendat procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale și că a sesizat Parchetul Militar, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. Decizia a venit în condițiile în care Gabriel Leş, anunța, la finalul anului 2018, că termenul limită pentru luarea unei decizii privind achiziția corvetelor era 12 ianuarie.

Solicitarea de anulare a licitației pentru corvete cerută de Șantierul Naval Constanța, în calitate de reclamant, împotriva Guvernului României, prin Ministerul Apărării Naționale, are termen la Curtea de Apel Constanța în data de 16 ianuarie. Potrivit datelor oficiale, prezentate în portalul Curții de Apel Constanța, dosarul, de contencios administrativ şi fiscal, a fost deschis la Secţia a II-a civilă de către Şantierul Naval Constanţa SA, în calitate de reclamant, împotriva Guvernul României, prin Ministerul Apărării Naționale.

Dosarul figurează ca fiind înregistrat la data de 19 octombrie 2018. Prin acesta, Şantierul Naval Constanţa SA solicită anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

9 Comentarii

  1. „Va dati seama…”, „intelegeti dumneavoastra…”, „…vedem ce se va intampla in perioada urmatoare…”. Acestea se numesc popular „balbaieli”. Atata poate acest subnormal pus de tovarasul Dragnea sa justifice o ilegalitate. https://evz.ro/acuzatiile-dinamiteaza-dragnea.html Adica rezulta ca un mic stimulent din spaga deja l-a supt liderul iubit. De-aia nu e bun gen. Ciuca sa fie in continuare seful statului major general, ca stie intreaga poveste. Pe asta a si mizat tovarasul Dragnea, pe schimbarea comenzii armatei. Sper ca francezii sa fie suficient de abili si sa-l infunde pe groparul Romaniei, tovarasul Dracnea. De cand plange Rahova si patu’3 dupa el…

    • folclorist,folclorist,mai omleta!faci pe niz-naiul si sufli din fundul bojocilor sa nu se bage cumva de sama legatura cu refuzul de schimbare a sefului MSM ,da ?caci favoritii Fritzului erau limpede in pericol. asadar,avem punct si de la capat si un nou inceput,pas cu pas.
      oricum, daca livrarea era intre 3 ani si 10 ani era numa’ bine sa-si primeasca daru’in al doilea mandat,sau la liberare, depande de cum i-o fi norocu’…. insa oftica e mare cat capra cand vede cum Draqnea ii face iar stricaciuni la borcanul cu maruntis …pai nu-ti vine sa-i strigi : Penalule !

  2. Cand sa ajunga si Les la „succes fees”,na pozna cu contenciosul!

  3. Mai bine,mult mai bine si mai simplu ar fi sa cumparati niste barci de lemn,dotate cu ciomege…

  4. Achiziția,construcția corvetelor are deja o istorie de 3 ani si …ca la autostrazi, amânări,contestații si capacul este,este…COMISIONULLLLL! Adică fratele surorii sale penale SPAGAAAAA!

    • intrebati la 3 Coceni,de acolo veti afla raspunsul. vizitele dese la CE , intalnirile cu komisarii pe diverse domenii au si ele riskul lor, se mai afla cateceva despre mercurial…

  5. Nu cumva a intrat pe fir si nenea Damen, solid „ancorat” si la Galati??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.