Libera exprimare, în zona gri a legilor UE

Liderii de la Bruxelles se tem pentru viitorul UE, în special de alegerile europene, cele care de la scrutin la scrutin înregistrează o prezență tot mai mică la urne, atât timp cât cetățenii europeni nu fac decât să aleagă un Parlament European lipsit de principala prerogativă a unui legislativ – dreptul de a propune legi.

Julian King, comisarul european pentru Securitatea UE, a cerut un plan „clar“ referitor la modul în care reţelele de socializare online îşi desfăşoară activităţile în perioade electorale sensibile, în perspectiva alegerilor din 2019. Totul pleacă de la scandalul Cambridge Analytica, compania care a colectat ilegal datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru a le folosi în scopul profilării psihometrice pentru scrutinul prezidenţial din Statele Unite. „Comisia Europeană se teme că viitorul scrutin pentru desemnarea membrilor Parlamentului European este vulnerabil la campanii online pentru „dezinformare eurosceptică“, scrie Financial Times, într-un articol dedicat intențiilor Bruxellesului de a contracara știrile false și conținutul ilegal pe rețelele online.

CE vrea o abordare „mai constrângătoare“

Comisarul Julian King pledează pentru o „abordare mai constrângătoare“ în locul autoreglementărilor, inclusiv prin stabilirea unor „indicatori de performanţe definiţi clar“. Propunerile lui King sunt susţinute de alţi comisari care contribuie la elaborarea planurilor Uniunii Europene de contracarare a „dezinformării online“. Comisia Europeană este foarte activă în acest domeniu al știrilor false, conținutului ofensator sau „care nu este în acord cu legislația UE sau cu legea statelor membre“, după cum arată o recomandare a CE din 1 martie, prin care Bruxellesul vrea să facă responsabile platformele sociale pentru postările utilizatorilor lor. Comisia a avertizat că, în cazul în care platformele sociale nu se supun acestor prevederi, va recurge la un regulament, o lege europeană care se va aplica obligatoriu în statele membre.

O miză pentru legea defăimării

Unde se va ajunge în urma acestor reglementări multiple venite din teama manipulării exercițiului electoral în Europa? Un articol de opinie publicat de Euobserver atrage atenția că platformele sociale vor institui un regim arbitrar, în care toate postările care stârnesc cel mai mic dubiu vor fi înlăturate, pentru a nu risca un proces. Apoi, o asemenea legislație europeană se va lovi de legislațiile diferite ale statelor membre, un aspect care este de luat în seamă în dezbaterea din România privind reincriminarea defăimării. Circa jumătate din statele UE au legi care incriminează defăimarea. Tot circa jumătate din statele UE au legi care incriminează ofensele aduse șefului statului. România face parte, alături de Marea Britanie și Estonia, din grupul statelor în care legile defăimării sunt cvasiinexistente. Revenind la recomandarea CE, Euobserver atrage atenția că aceasta propune criterii identice pentru aproape toate tipurile de conținut ilegal. Or, ilegal poate fi un film piratat, radicalismul politic, incitarea la ură, dar și propaganda teroristă și, cât de curând, o știre falsă. Astfel, obligarea platformelor sociale la înlăturarea conținutului ilegal va ajunge să stârpească propaganda teroristă, însă va risca să reducă mult și libertatea de exprimare. Din aceste rațiuni, la începutul lunii martie, majoritatea parlamentarilor olandezi au cerut ministrului de Interne să facă presiuni asupra UE pentru a desființa recent creatul serviciu pentru depistarea știrilor false (EU vs. Disinformation, creat în cadrul East Stratcom Task Force din cadrul Serviciului pentru Acțiune Externe al UE), al cărui rol primordial este contracararea propagandei ruse în UE. Motivul demersului parlamentarilor olandezi: oficialii europeni nu trebuie și nu pot să ia locul jurnalismului independent, o opinie împărtășită și de ministrul Kasja Ollongren.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

5 Comentarii

  1. Iertati- ma , dar principala prerogativa a unui legislativ nu este ” dreptul de a propune legi „, ci aceea de a legifera. Este adevarat insa ca parlamentele au ajuns ‘in lumea veche ,intr-un perfect derizoriu si ca tarile ” civilizate ” sunt conduse astazi de serviciile secrete si prepusii acestora , astfel incat greseala, care candva putea parea enorma, nu mai are, azi,nici o importanta.

  2. Care este relevanta lui Sir Julian King KCVO CMG pentru problemele UE in contextul Brexit? Au vrut out, sa stea out!

  3. Așadar poți denigra Romania dar nu Comisia Europeană. Macovei știa asta de aia și-a permis să mănânce cacao! Care comisie nu a ales-a nimeni. Așadar dacă parlamentul asta nu face nimic, de ce e ales și plătit? Nu știu dacă răspunsul e exact dar, acesta este: De proști!

  4. UE, komisari, cenzura; comunism, komisari, cenzura. Vede cineva vreo legatura?

  5. Vinatoarea de vrajitoare e distractzia specifica occidentului totalitarist – catolic sau protestant. Sa aducem si Romania in linie, o sa le strice si asta cum a facut si cu alte standarde europenice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.