Liberalii, la răscruce

Liberalii îşi reproşează cît de slabi au fost la consultări. Se întreabă cum de au pierdut negocierile – purtate în genunchi – pentru alcătuirea acestui guvern Cioloş. Nu e prima ocazie pierdută, nu e prima farsă în care joacă rolul perdantului. Aşa a fost de exemplu la Codul Fiscal, la Primăria Capitalei după plecare lui Oprescu. Aşa au pierdut TVR. Acum – cu guvernul Cioloş – nu mai zic, au încasat-o din nou. Lumea nu-i iubeşte pe învinşi. Îi compătimeşte, dar nu îi votează.

Situaţia din interiorul PNL produce asemenea efecte. Are o conducere cu prea mulţi şefi, dar niciun lider real. Cine gîndeşte politic aici? Cine ia decizii etc.!? Pentru un partid sunt întrebări decisive. Haos la vîrf – haos în partid, spune o vorbă. PSD a dovedit o capacitate mai mare de a negocia. Liberalii – indecişi, împărţiţi pe găşti, mai multe strategii, între PNL şi PDL, între linia Blaga şi linia Gorghiu – s-au pierdut pe drum. Au mers pe o idee prostească, anume că ei nu au nicio solicitare. S-au lăsat la mîna lui Iohannis, să decidă el pentru PNL, iar Iohannis s-a debarasat de liberali dacă tot avea deja sprijinul lor. Pentru el&Cioloş, negocierea cu PSD a fost singura încercare. Trebuia să dea ceva ca să primească la schimb voturile. Liberalilor nu trebuia să le dea nimic, ei au capitulat necondiţionat.

Liberalilor le va fi deloc uşor în perioada care urmează. Deciziile amînate prea mult se răzbună. PNL şi PDL trebuie să decidă în timp relativ scurt 1) dacă fac sau nu fuziune şi cum!? 2) Fac sau nu congres!? El este necesar, dar puţini de la vîrf îl doresc ca să nu-şi piardă poziţiile deja cîştigate.

Încă de la plecarea lui Crin Antonescu, o stare de incertitudine s-a instalat printre liberali. A venit ca lider Iohannis, a stat puţin şi a ajuns la Cotroceni. PNL a rămas fără conducere şi aşa este şi azi. Nu a fost capabil să îi găsească înlocuitor lui Crin Antonescu. Se mai gîndeşte cineva la el!? De pildă, ar putea fi ales lider la congres!? Sau propus premier la anul. Sau membru simplu în BPN. Va apărea pe listele PNL în alegerile parlamentare!? Dosarul Crin Antonescu nu este închis pentru liberali. El rămîne o opţiune, cel puţin atîta vreme cît nu se impune altcineva capabil să conducă partidul. Cu cît conducerea de acum a PNL va face mai multe erori (deja s-au adunat), problema revenirii lui Crin Antonescu se va pune mai insistent. Va fi cerută de filiale, de baza partidului. Probabil şi de unii lideri. Există pericolul ca un eventual comeback al lui Antonescu să se se facă pe fondul unor reale tensiuni şi conflicte între grupurile de interese şi influenţă din partid.

PNL va avea în coastă la alegerile din 2016 alte două grupări care se revendică de la dreapta, ALDE (Tericeana fostul lider PNL şi premier) şi MP (cu Băsescu fost preşdinte la Cotroceni, şi liderul PDL, aflat acum în PNL). E de preferat ca pînă în luna mai să se clarifice relaţiile cu ele. Electoratul trebuie să aibă o alegere simplă. Voturile din dreapta nu trebuie să se risipescă. Dacă se va întîmpla aşa ceva, ar împinge spre victorie PSD-ul. Formulele sunt la îndemînă liderilor PNL, care domină deocamdată electoratul captiv de dreapta. Mai e şi chestiunea aşa-zisului partid prezidenţial, apărută recent, care ar atrage o parte dintre liberali. Va rupe fără îndoială nemulţumiţii, pe cei care nu se regăsesc pe liste. Există şi un scenariu B – Dacian Cioloş să devină la cererea lui Klaus Iohannis liderul PNL. Înainte sau după alegeri.

Liderii PNL (PNL plus PDL) trebuie să dea răspunsuri clare acestor chestiuni. Ce for din PNL o va face!? Îl vor lăsa liberalii pe Iohannis (sau mai rău pe Dan Mihalache&Co) să decidă pentru ei!? Dacă amînă decizia în aceste chestiuni esenţiale, PNL va intra curînd într-o situaţie fără ieşire care îi va duce la pierderea alegerilor din 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.