Lista rușinii: Apărătorii torționarului Augustin Lazăr

După trei zile de derută, cozile de topor din presă ale instituţiilor de forţă încearcă să se regrupeze, declanşînd operaţiunea „Spălarea torţionarului Augustin Lazăr”. Practic, este o operaţiune de auto-demascare, aşa cum s-a mai întîmplat în decursul anilor, cînd lucruri evidente erau contestate de aceste „instrumente”, cu intenţia de a minimaliza efectele dezvăluirilor ce apăreau în presă despre securişti odioşi şi nomenclaturişti ai PCR, mai ales atunci cînd aceştia se strecurau în poziţii înalte ale instituţiilor democratice de după Revoluţia anticomunistă din Decembrie 1989.

După apariţia pe „Lumea justiţiei” a documentelor care arată clar că Augustin Lazăr, actualul Procuror general al României, a contribuit decisiv la tortura fizică şi psihică a disidentului Iulius Filip, în calitate de preşedinte al comisiei de liberare condiţionată din Penitenciarul Aiud, prin faptul că s-a amînat cu aproape doi ani eliberarea sa, am asistat la cîteva tumbe ridicole ale lui Augustin Lazăr pe site-ul Ministerului Public, în care încerca să se eschiveze cu mijloace demne de milă: „nu-mi amintesc, nu eu am decis, n-am făcut poliţie politică, am o anumită stare de emotivitate…” Generic, toate acestea se pot sintetiza în expresia celebră a lui Tudor Postelnicu: „Am fost un dobitoc!”, numai că fostul șef al Departamentului Securității Statului a dovedit parcă un pic mai multă demnitate decît Augustin Lazăr.

Brusc, însă, în timp ce Augustin Lazăr încă îşi mai lingea rănile, au apărut şi primele reacţii în apărarea onoarei acestuia. Ignorînd evidenţele, autorii acestora au încercat să aplice tehnici de manipulare cunoscute, precum deturnarea subiectului principal către teme false, interpretări forţate ale prevederilor legale sau pur şi simplu afirmaţii false spuse ca şi cum ar fi adevărate.

Toate acestea cu un singur scop: nu cumva ca dezvăluirile despre „torţionarul” Augustin Lazăr să se extindă asupra tuturor celor pe care #Rezist i-a pus în ramă ca pe icoane în bătălia politică din ultimii ani: Klaus Iohannis, beneficiar al NUP-urilor date de parchetul condus de Augustin Lazăr, sau Laura Codruţa Kovesi, cea care l-a adus pe Lazăr în conducerea Parchetului general şi care a susţinut-o vehement cînd a fost în dificultate!

Întrucît aceste operaţiuni de spălare a torţionarului vor fi din ce în ce mai numeroase în zilele următoare şi este aproape imposibil ca noi, singuri, să putem monitoriza toate articolele sau emisiunile în care autorii lor se vor da în spectacol, facem un apel la cititorii noştri să ne semnaleze fiecare „reprezentaţie” dată de slugile acestui Sistem odios, indicîndu-ne un link, semnalîndu-ne un articol sau trimiţîndu-ne orice element de identificare ce poate fi verificat înainte de publicarea în „Cotidianul”.

Este absolut necesară această acţiune, căci nu mai este vorba despre dispute contradictorii pe teme politice sau despre polemici fireşti despre una, despre alta, ci de apărarea unuia dintre cei mai mari disidenţi români din vremea dictaturii comuniste, pe care l-am cam uitat cu toţii, aşa cum am făcut şi cu Doina Cornea, pe care n-am apărat-o suficient atunci cînd astfel de şobolani ai Sistemului au atacat-o în anii 90. Iată-i pe Iulius Filip şi Doina Cornea într-un cadru rar, capturat din filmul „Scrisoarea românească”, regizat de Jacek Reginis şi difuzat de Antena 3:

Iulius Filip este acum în suferinţă şi nu trebuie lăsat să creadă că demnitatea lui, cu care s-a împotrivit regimului comunist, sau suferinţele prin care a trecut au fost în zadar! Lui şi celor cîţiva disidenţi adevăraţi, precum şi morţilor şi răniţilor de la Revoluţie, le datorăm libertatea de astăzi! Nu lui Augustin Lazăr, nu lui Klaus Iohannis, nu Codruţei Kovesi, pe care în mod ciudat îi apără astăzi aşa-numita „Stradă”. De altfel, acest „Caz Augustin Lazăr” ar trebui să fie un bun exemplu pentru #Rezist pentru a înţelege în ceasul al 13-lea ce risc imens zace mocnit în acţiunile lor de susţinere publică a instituţiilor de forţă, în loc să apere drepturile şi libertăţile oamenilor!

Înecepem să publicăm azi lista primilor apărători ai torţionarului Augustin Lazăr. Conştient sau nu, justificîndu-l pe acesta, ei lovesc în acest brav erou al României, care se numeşte IULIUS FILIP, în faţa căruia ar trebui să ne plecăm cu un imens respect, dacă autorităţile din toţi aceşti 30 de ani n-au fost în stare să găsească o decoraţie pentru a-i omagia lupta împotriva dictaturii comuniste, aşa cum au făcut-o polonezii!

1. VLADIMIR TISMĂNEANU publică în revista „Newsweek” articolul „Augustin Lazăr si claritatea morală”, în care, cu o obrăznicie ce parcă cere cîteva palme, scrie: „Așa văd eu distincția necesară la acest tulbure ceas istoric: Augustin Lazăr simbolizează valorile societății deschise. Detractorii săi reprezintă forțele beznei, represiunii, infamiei! Jegul acesta moral, care este fiul ideologului comunist Leonid Tisminețki, pe care Băsescu l-a numit să conducă acea Comisie pentru condamnarea comunismului, îl apără acum pe torţionarul Augustin Lazăr, aruncînd expresii mizerabile la adresa celor care l-au demascat pe acesta ca fiind instrumentul Securităţii, aşa cum a fost şi tăticuţul lui. Tismăneanu crede că Augustin Lazăr n-a fost torţionar pentru că „nu el l-a schingiut, nu el l-a condamnat” pe Iulius Filip. Zău, Volodea? Deci, după mintea ta, numai plevuşca Securităţii poartă vina torturii, nicidecum şefii Securităţii, activiştii PCR care au impus dictatura sau procurorii şi judecătorii care-i aruncau pe disidenţi în puşcării sau le amînau eliberarea! Ca să zic aşa, prin acest articol, Tismăneanu micţionează chiar pe „Raportul Tismăneanu”, despre care credeam că este documentul care condamnă tocmai astfel de torturi fizice şi morale la care au fost supuşi sute de mii de români, împreună cu autorii lor.

2. CRISTIAN TUDOR POPESCU a sărit în apărarea lui Augustin Lazăr la „Digi 24”. Opiniile sale sînt de-a dreptul şocante: „Toate zicerile cu Augustin Lazăr torţionar sunt nişte minciuni, nu cu picioare scurte, sunt oloage. Cum să fie torţionar un procuror? În comunism, cu tortura asupra deţinuţilor, fie prin interogatorii, fie prin tortură fizică se ocupau ofiţerii din penitenciar şi Securitatea”! Şi CTP se preface că nu înţelege mecanismul care acţiona asupra deţinuţilor politici care nu se supuneau reeducării, văzînd în procurori nişte bieţi mieluşei care nici nu ştiau ce misiune aveau: „Din când în când, pentru că aşa era legea, se discutau cererile de eliberare condiţionată ale tuturor deţinuţilor, fie de drept comun, fie politici. Lazăr nu l-a văzut la faţă pe Iulius Filip, nu a venit Iulius Filip să îi spună <ar trebui să mă eliberaţi> şi Augustin Lazăr să-i fi spus <nu>”!

Dacă ar fi avut curiozitatea să citească Legea 23/1969, CTP ar fi aflat care erau atribuţiile lui Augustin Lazăr ca procuror delegat la Penitenciarul Aiud, că de el depindeau toate actele de tortură la care a fost supus Iulius Filip, căci procurorul avea sarcina să verifice condiţiile de detenţie şi respectarea „Convenţiei împotriva torturii”, ratificată de România în 1975! Dar, cînd ai devenit tu însuţi instrumentul Sistemului, apărătorul abuzurilor lui Kovesi, ce pretenţii să ai!

3. ANDREEA PORA nu putea să lipsească din acest peisaj pestilenţial. „Regina cîrnatului”, care a fost şi a rămas susţinătoarea Sistemului, de la Monica Macovei pînă la Codruţa Kovesi, a publicat pe site-ul „Radio Europa liberă” articolul „Cum a ajuns Lazăr un Vișinescu 2. Există vreun magistrat disident în perioada comunistă?”, în care se întreabă: „Putea Lazăr la cei 29 de ani ai lui, proaspăt procuror, să înfrângă Securitatea și sistemul comunist, așa încât dizidentul Iulius Filip să fie eliberat?” Oricît de puţine ar fi aşteptările din partea Andreei Pora, totuşi, crede cineva că naivitatea ei pune o astfel de întrebare sau ordinul de zi pe unitate? Nici Pora n-a citit Legea 23/1969, altfel nu ar fi pus acea întrebare stupidă, ci ar fi înţeles că Augustin Lazăr nici nu avea dreptul să facă parte din acea comisie din penitenciar, căci era procuror la Procuratura locală, nu la cea judeţeană, cum prevede legea, deci ceva suspect este chiar în numirea sa şi în acceptul pe care l-a dat! Oare, cui? Dacă ne întreabă pe noi: „Putea Lazăr la cei 29 de ani ai lui să înfrângă Securitatea?”, îi răspundem Andreei Pora: nu putea, dar nimeni nu l-a luat cu forţa să-l facă preşedintele Comisiei de liberare condiţionată. Iar dacă, totuşi, a acceptat, era de bun simţ să nu accepte acum să fie Procuror general! Căci, dacă a acceptat să fie sluga sistemului comunist, atunci tot aşa se explică de ce este acum sluga conducătorilor de azi, tolerînd şi abuzurile acestora împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale oamenilor! Dar poate să înţeleagă Andreea Pora aceste lucruri simple?

4. IOANA ENE DOGIOIU, senior editor la „Ziare.com”. Cunoscută ca fiind apărătoarea Sistemului încă din vremea cînd funcţiona Binomul SRI-DNA, Ioana Ene Dogioiu publică pe site-ul său articolul „Marea manipulare in cazul „tortionarului Lazar”. Cei doi „Lazari” de la Aiud”, în care se foloseşte de declaraţia altui disident, Radu Filipescu, răstălmăcindu-i vorbele, insinuînd că procurorul Augustin Lazăr nu a avut nici un rol în prelungirea torturii lui Iulius Filip! Ea este cea care a realizat acele interviuri cu Florian Coldea, fostul şef operativ al SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA, atunci cînd aceştia aveau nevoie. Atunci, cum să nu susţină ea acum că torţionarii sînt îngeri?

5. ISTORICUL MĂDĂLIN HODOR, cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), acum fiind suspendat şi anchetat disciplinar după publicarea unei liste cu aşa-zişi colaboratori ai SIE, între care preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, consilierul BNR Adrian Vasilescu, jurnalistul Cornel Nistorescu şi sociologul Dorel Abraham. Mădălin Hodor este autorul dezinformării prin care se sugerează o posibilă cofuzie între procurorul Augustin Lazăr şi colonelul de Securitate Gheorghe Lazăr, care era şeful biroului CI din penitenciarul Aiud. Numai că nimeni nu a spus că Augustin Lazăr ar fi fost şeful acelui birou, deci nimeni n-a făcut nici o confuzie! Crezînd că drege busuiocul, Hodor adaugă: „Consider că o discuție despre rolul procurorilor și colaborarea lor cu Securitatea și regimul comunist este bine venită. Dar această discuție, care este, trebuie spus, dureroasă prin prisma realității, nu poate fi făcută în contextul unor campanii mediatice care amesteca minciuna și manipularea în scopuri strict politice cu adevărul și cu problema delicată a moștenirii comuniste”. Bine, dar unde este „minciuna şi manipularea în scopuri strict politice”? Nu este adevărat că Augustin Lazăr a fost preşedintele comisiei care a decis prelungirea torturii lui Iulius Filip cu încă doi ani? A intrat Augustin Lazăr în politică şi noi nu am aflat?

6. DORU BRAIA, devenit unul dintre promotorii #Rezist, deşi înainte de 1989 făcea parte din diaspora anticomunistă. A fost exclus din Societatea „Timişoara” în urma apariţiei angajamentului său cu Securitatea. El postează pe site-ul său mesajul: „Abjectă manipularea mediatică la adresa procurorului AUGUSTIN LAZĂR, crezută chiar și de oameni cât se poate de onorabili (Teodor Mărieș)! Radu Filipescu, fost deținut politic, a dezvăluit Adevărul!” Ce nu a înţeles Doru Braia din declaraţia lui Radu Filipescu este faptul că acesta a confirmat că deciziile comisiei de liberare condiţionată nici măcar nu erau prezentate deţinuţilor politici, astfel încît aceştia nu se puteau adresa unei instanţe pentru a cere eliberarea din penitenciar! E greu de înţeles cum unul dintre cei prezenţi în Piaţa Universităţii în 1990, manifestînd împotriva Sistemului comunist, a devenit acum un apărător al acestuia.

7. BRÂNDUŞA ARMANCA este vicepreşedinta Societăţii „Timişoara”, cea care i-a acordat lui Augustin Lazăr premiul „Speranţa”! Fosta directoare a ICR Budapesta a declarat pentru „Mediafax” că „nu am primit nicio solicitare de acest fel, nu comunicăm cu alte organizații prin presă, deși suntem și noi jurnaliști. Sunt convinsă că orice discuție despre retragerea premiului este inutilă pentru că noi am premiat un om pentru atitudinea lui corectă și fermă în apărarea justiției. Acesta a fost criteriul cel mai important, el este îndeplinit și în ziua de astăzi”! Înţelegeţi? Brânduşa Armanca încă n-a aflat că Augustin Lazăr este, practic, revocat din funcţia de Procuror general şi-l consideră apărătorul Justiţiei, deci premiul i s-ar cuveni!

Cînd i s-a cerut să-şi argumenteze poziţia, Brânduşa Armanca s-a năpustit pe Dan Voiculescu, ca şi cînd acesta l-ar fi numit pe Augustin Lazăr în Comisia de la Penitenciarul Aiud: „Nu participăm la campaniile Antenei 3 și ale lui Dan Voiculescu împotriva unor persoane sau șefi de instituții. Eu consider că este o campanie murdară de tip securistic, practicată în trecut de Dan Voiculescu în calitatea sa de om al Securității, care a fost transferată, iată, ca metodă în televiziunile sale. Nu vom participa, asta sunt sigură, la campaniile lui Voiculescu”!

Mînjită bine de Sistem cu funcţii în TVR şi la ICR, Brânduşa Armanca se preface că nu ştie că unul dintre cei care au cerut Societăţii Timişoara să-i retragă lui Augustin Lazăr premiul „Speranţa” nu este Dan Voiculescu, ci Cornel Nistorescu, fostul ei şef de la „Expres”, din vremea cînd încă îi plăcea să fie jurnalist independent! De asemenea, Asociaţia 15 Noiembrie 1987 Braşov i-a cerut să-i retragă acel premiu lui Augustin Lazăr şi, din cîte ştim noi, nici această asociaţie, formată din revoluţionarii braşoveni care s-au ridicat împotriva lui Ceauşescu, nu este condusă de Dan Voiculescu!

8. MIRCEA MORARIU este un mai nou colaborator al site-ului „Contributors.ro”, acolo unde a publicat şi articolul „Cazul Augustin Lazăr, arhivele Securității și Proclamația de la Timișoara”, în care crede că-l apără pe Augustin Lazăr, adresînd injurii jurnaliştilor de la „Lumea justiţiei”, care au publicat documentele despre cazul Iulius Filip! Abandonînd limbajul academic (căci este profesor la Universitatea din Oradea), Mircea Morariu pare să fi scris articolul la aceeaşi masă cu cei de mai sus, căci, la fel ca ei, manipulează în chipul cel mai ordinar informaţiile despre torţionarul Augustin Lazăr, încercînd să deturneze acest caz dramatic al disidentului anticomunist Iulius Filip prin mutarea atenţiei către jurnaliştii care au adus în spaţiul public documente reale, necontestate nici măcar de Augustin Lazăr!

Nu dau nici măcar o ceapă degerată pe ceea ce spune și scrie site-ul luju”, spune cu un aer doct Mircea Morariu, fără să-şi dea seama că trădează tocmai lucruri pe care vrea să le ascundă, căci devoalarea lui Augustin Lazăr ca torţionar al regimului comunist la ordinul Securităţii, cum spun chiar susţinătorii lui, nu s-a făcut de jurnaliştii de la Luju, ci chiar de actele pe care Lazăr şi-a pus semnătura!

Textul lui Mircea Morariu începe astfel: „Încerc de câteva zile bune să înțeleg, măcar în parte, sensul poveștii ale cărei personaje principale par să fie fostul disident anticomunist, dl. Iulius Filip, și actualul procuror general al României, dl. Augustin Lazăr”. Un sfat: ca să înţelegi sensul poveştii, trebuie îndeplinită o singură condiţie: să judeci cu mintea ta, nu cu a celor care ţi-au amanetat-o!

Aşteptăm ca atenţii noştri cititori să ne semnaleze toate articolele sau emisiunile în care este „apărat” Augustin Lazăr, în încercarea de a minimaliza rolul său în ceea ce priveşte tortura l-a care a fost supus disidentul Iulius Filip în vremea comunismului. Le vom publica pe toate, astfel încît cozile de topor ale Securităţii de tip nou să fie devoalate din timp, înainte de a ne invada iarăşi viaţa. Măcar să-i ştim!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 38
Ion Spânu 1818 Articole
Author

55 de Comentarii

 1. In Siberia cu ei!La Canal!Afara cu reactiunea din tara !

 2. Cine se aseamănă, se adună. Ce rezulta? O ADUNĂTURĂ.
  Ăștia sunt dintre ăia cărora șefii lor de dinainte de ’89 le-a ascuns dosarele de …, ca să n-ajungă la CNSAS și să poată ocupa și ei funcții din care să fie utili, în continuare, celor pe care i-au deservit și înainte de ’89.

 3. toti astia nici un scuipat nu merita….dar fondurile pentru ONG-urile lor musai taiate

 4. si voi aparatorii securistului felix, al turnatorului de familie voiculescu, adulatorii puscariasului voiculescu pe care lista va puneti nesimtitilor si fariseilor

 5. Pe langa ăștia sunt PNL si USR+destui! Intrebare:
  – Nu cumva astia sunt sponsorizati ca firme de la bugetul statului in detrimentul cetateanului de rand majoritar,pe care cred ei ca il prostesc cu minciuni?

 6. Domnule Ioan Spanu, suntem milioane, daca nu zeci de milioane, alaturi de jurnalistii Cotidianului, Luju, etc. Suntem Romania Profunda, ce-i care v-a zdrobi impostorii, ticalosii si dementii care de 30 de ani ne otravesc sufletele si intuneca mintile naivilor cu intoxicarile lor criminale pentru a-si ascunde propriile crime. Este ceasul adevarului, dreptatii si judecatii lui Augustin Lazar, un abominabil tortionar feudalo-comunist si nelegiuit care a incalcat in picioare insasi legislatia penala socialista in materia detinerii persoanelor fizice, in vigoare dupa 1968, ce-l obliga sa verifice si sa controleze personal, ca procuror, conditiile de detentie din temnitele comuniste. Nu a facut-o, comportandu-se ca un tortionar medieval al Inchizitiei Catolice. Nu are nicio scuza, domnule Spanu, astfel ca trebuie judecat si condamnat de urgenta pentru crime impotriva umanitatii si nelegiuire fata de legislatia penala socialista in vigoare la data savarsirii abominabilelor atrocitati!?

 7. De ce acesti „pupinc……” nu au sarit si in apararea lui Visinescu si Ficior acuzati pentru fapte de acelasi fel ???!!!

 8. Ca răsplată pt suferințele lui Iulius Filip de dinainte de ’89 politicienii democrației de azi să desființeze imediat sri, sie şi alte structuri militare de informații. O lustrație care ar cuprinde torționarii de azi şi toți ofițerii de rang înalt de genul lui Coldea, Dumbravă( câmpul tactic din justiție) şi alții ca ei, ofițeri şi subofițeri să fie degradați total, dezonorați şi despuiați de haina militară şi epoleți. Voi ziariştii de la cotidianul ar trebui să puneți presiune pe liderii puterii Dragnea şi Tăriceanu sau pe stăpânii lor pt a îndrepta lucrurile. Cât despre monitorizarea portavocilor noii securități sau falşi jurnalişti ca CT Popescu, este benefică doar pt posteritate sau adevărul istoric al acestor vremuri….de rahat.

 9. Tovarase Ioan Spanu,(de fapt Ion) suntem zeci de milioane, daca nu sute de milioane, alaturi de jurnalistii Cotidianusului, Luju,Juju etc. Suntem Romania Proinfunda, ce-i care v-a (a doua greseala) zdrobi impostorii, ticalosii si dementii care de 30 de ani ne otravesc sufletele si intuneca mintile naivilor cu intoxicarile lor criminale pentru a-si ascunde propriile crime,(aceasta pelagra a PSD). Este ceasul adevarului, dreptatii si judecatii lui Augustin Lazar, un abominabil tortionar feudalo-burghezo-reactionaro-comunist si nelegiuit care a incalcat in picioare insasi legislatia penala socialista in materia detinerii persoanelor fizice, in vigoare dupa 1968, ce-l obliga sa verifice si sa controleze personal,ca procuror, conditiile de detentie din temnitele comuniste. Nu a facut-o, comportandu-se ca un tortionar medieval al Inchizitiei Catolice. Nu are nicio scuza,mult stimate si iubite domnule Spanu, astfel ca trebuie judecat si condamnat la moarte prin inec de urgenta pentru crime impotriva umanitatii si nelegiuire fata de legislatia penala socialista in vigoare la data savarsirii abominabilelor atrocitati genocidare impotriva umanitatii !?

 10. spanule, tot redbedeu ai ramas carpa hotilor. eu daca as si lazar..te-as da in judecata si ti-as cere niste despagubiri monstruase pentru mizeriile pe care le insinuezi. tortionar inseamna calau bai panarama. Editat, asa cum meriti. apai dupa mintile voastre de slugile hotilor…mai aveti putin si ne faceti pa toti tortionari..ca n-am facut revolutia mai repede cu vreo 30 de ani..si asa omu ala a ajuns in pyuscarie. slugoi nenorocit! stii ce…NU SCAPATI! si drachnea..si pieliceanu..vor merge acolo unde le e locul borfasilor.

 11. Visinescu ca si multi alti tortionari NU mai fac parte din SISTEM, sunt niste expirati despre care se credea ca nu vor mai fi acuzati deoarece multi din cei ce i-ar fi putut acuza sunt oale si ulcele ori de mai traiesc s-au,, ipacat ” cu trecutul considerand ca,, astaa fost crucea lor ”, soarta, destin….. .,, La vremi noi tot noi! ” Sistemul se preda dar nu moare! ,, Lupu’ s’ schimba parul da’ naravul BA!”

 12. Inca un rahatel securist bagand fitile pe forum. Bai labus, Voiculescu n-a fost tortionat in inchisoare de exterminare fizica a detinutilor politici de la Aiud ca Augustin Lazar, asa ca hai plimba vopsitul de pe aici ca nu tine vrajala ta.

 13. Cand totul a fost cladit pe minciuna, va aduceti aminte cum brates chema la televiziune oamenii sa-i „apere” de teroristi, cum vreti sa fie altfel. Realizati ce s-ar intampla sa-nceapa o ancheta generala, in care toti oamenii „puterii” incepand cu ilici, sa fie cercetati la „parcursul profesional”? Uitati-va la programele televiziunii „oficiale”, si-o sa vedeti, citind genericele, numele celor din cea „veche”. Cred ei ca dupa 30 de ani, om fi uitat. Totul, dar absolut totul este cladit pe marea minciuna, lovilutia. Nu mai vorbesc de protv, „facuta” de cel ce tine casetele lovilutiei, ca sa se apere.

 14. SECATURI ! IATA PORT DRAPELUL STRAZII +REZIST , AL SOCIETATII „CELOR FRUMOSI SI LIBERI”
  CARE MANIFESTA ÎN PIATA VICTORIEI CU SPÂNZURATORI KU KLUX KLANICE ! EI „SPONZORIZEAZA” IDEOLOGIC ALDE BOT , DIDE , „CEAUSESCU” SI ALTII CA EI !
  UMANITATEA A SECAT ÎN EI ! AU DEVENIT ROBOTI !

 15. mergând pe logica acestora înseamnă că doar ceaușescu era vinovat, că el era cel mai mare în funcție. dar el nu executat abuzurile deci nu era vinovat și ceilalți au executat un ordin și nu sunt vinovați. deci nimeni nu e vinovat. dar măcar un pic de complicitate nu poate fi găsită… și se pedepsește la fel ca autoratul…..

 16. @Cine e de vina?:asa e ba,dar astazi Mircea Basescu e dizident al regimului tortionar a lui frate-su si castiga si de la CEDO niste bani,ca a fost torturat de procurori!Ce nu intelegi voi,caprele A3, este ca in Romania nu ne mai trebe Justitie,ce sa faci cu ea?!

 17. O constanta a slugilor Securitatii staliniste baso-joha-niste e HIDOSENIA MORALA DUBLATA DE HIDOSENIA…FIZICA! O alta constanta, TOTI „disidentii anticomunisti” marcanti au fost acoperiti ai Securitatii!!!
  Am mai spus ca unicii anticomunisti autentici au fost asasinatii, respectiv cei supusi cumplitelor torturi fizice si psihice IN INCHISORILE COMUNISTE!
  Lista cuprinde cei mai de nadejde acoperiti ai Secu, majoritatea autodemascati dupa 2004 cand a avut loc RESTAURATIA stalinista de catre REZIDENTUL SECU/GRU/KGB de la Anvers, Mongolul ceacar Baseala!
  Nimic nu e intamplator, toti cei 8 ticalosi(lista e mai lunga si astept continuarea) care actionau rasfirati au primit ordin sa atace in haita dezvaluirile nimicitoare,dezvaluiri care demasca o data in plus cine e cu adevarat CIUMA ROSIE stalinista, aripa de „dreapta” a Securitatii baso-joha-nista!!!
  Planul lui Natziman de a-l perpetua cel putin 6 luni prin delegare pe TORTIONARUL BOLSEVIC LAZAR a fost dat peste cap,
  intregul esafodaj al Secu riscand sa se prabusesca definitiv, de aceea zbaterea HIDREI. E clar, ceea ce parea posibil nu are sanse, Lazar fiind doar salvat sa-si incheie mandatul, o prelungire devenind imposibila!!!
  Prestatia lui Braia post-lovitura de stat a semanat cu a camaradului Dinescul, provocari scabroase a unor acoperiti si acum Braia s-a demascat definitiv, i-a atacat pe kgb-isti ca ILEGAL in strainatate.
  Angajarea scabroasei Pora la „europa libera” e tot o dovada, a mia, ca a fost o oficina CIA controlata prin sefii sai, ILEGALI bolsevici, de Biroul Politic al PCUS-URSS…
  Dle Spanu, chiar nu vreti sa renuntati la INTOXICAREA, inventata de kgb-isti pentru a se LEGITIMA CA…EMANATI(tot un fel de baseala!), cu „Revolutia anticomunista din Decembrie 1989”? Vreti sa va trec pe „lista” mea? Va decredibilizati si e pacat…

 18. Stiu un caz in care CTP MINTE , dezinformeaza publicul . A prezentat , in calitate de ziarist , in „Adevarul” ,informatii neadevarate despre persoane pe care le cunosc nemijlocit . Ptiu , sa-ti fie rusine mancator de c… .

 19. @ „Promotori ai capitalismului”, „debranșați” de la bugetul public ,?

 20. „Augustin Lazăr…a contribuit decisiv la tortura fizică şi psihică a disidentului Iulius Filip…prin faptul că s-a amînat cu aproape doi ani eliberarea sa”
  Nu s-a amanat deloc, cum gresit scrieti. Nu a fost eliberat anticipat. Dar a fost vreun dizident, vreodata, eliberat anticipat? L-a bagat Lazar pe Filip la puscarie, l-a condamnat pe el sau pe oricare alt dizident? Putea Lazar sa il scoata mai repede de la puscarie? Raspunsul este nu, la toate intrebarile.
  Deci acuzatia dvs. se reduce la a spune ca Lazar nu a fost dizident sau luptator anticomunist, asa cum ar fi fost bine sa fie. Avem vreun procuror din perioada comunista care a fost dizident? Tudorel Toader? Norica Nicolai? Valer Dorneanu?
  Nu a existat niciun fel de justitie independenta inainte de 1989, in ce priveste orientarea politica. Oricine se opunea regimului era condamnat printr-un simulacru de proces. Lazar nu a participat vreodata la vreun asemenea proces in care sa fie condamnat Iulius Filip sau oricare alt dizident. Lazar nu e „tortionar” si nici nu a facut ceva ilegal. Nu a fost un erou, asta-i adevarat. Era bine sa fi avut procurori dizidenti dar, din cate stiu, nu am avut asa ceva…

 21. o ceată de derbedei plătiți de gașca Securista regrupată după lovitura de stat ,se întrece în a debita idioțenii specifice slugilor.

 22. Ma intreb cat de josnic poti fi sa aperi un jegos tortionar!Le place mocirla,sa scufunde in ea,stadiul de rame li se potriveste!Cat formatori de opinie sunt astia?Cata credibilitate vor sa induca unor acte,fapte si victime?Cati scuipati,virtuali si reali vor sa primeasca in mufa lor schimonosita de minciuna?Astia intra in categoria „HAZNAUA ROMANIEI” cu premiu de „excelenta”un rahat puturos spre consumare cu tortionarul lor,aug.lazar!O am si acum in imagine pe pora cu carnatul in maxilar,i-a ramas acolo intepenit si abunda un miros pestilential!RUSINE,FOSILE PUTREDE!

 23. felicitari d-le Spanu ptr. demers. Astia nu se pot numi intelectuali, niste jivine scelerate care pupa mana securistilor ptr bani, functii, o rusine ptr. specia umana. Tot respectul eroului Iulius Filip, Romania a decorat toti securistii, toti sunt generali, dar n-a gasit momentul sa onoreze um dizident care si-a riscat viata pentru noi toti. Uite ca a facut-o Polonia, de asta polonezii sunt unde sunt.

 24. Ca a fost multa manipulare si zvonistica la Revolutie, este adevarat, dar cei care s-au occupation cu asa ceva au fost tot securistii ceausisti, ei urmarind sa sperie lumea! Iliescu si cei din jurul lui nu aveau timp nici sa respire, cum sa aiba timp de scornicit manipulari grotest? Ei organizau cat de cat statului roman in zapaceala aceea si o faceau ascunzandu-se de gloante pe sub birouri! Toata porcaria asta impotriva lui Iliescu si Voican este o alta lucratura scarbavnica a securisto-tortionarilor comunisti!!!

 25. Pai ce a facut Taica Lazar asa de rau dupa mintea unora?
  A vrut si el sa scoata un ban cinstit,indiferent cum.
  Daca pentru un pumn de maruntis,o prima,o promovare trebuia sa nenoroceasca pe cineva-care era problema?
  Din aceeasi tagma de asa zisi „oameni” au fost multi care au facut orice sa parvina,sa se pricopseasca,sa ajunga Cineva.
  Culmea este ca acesta problema a fost,este de actualitate in toate timpurile,in toate oranduirile.
  Inca mai traieste Soros care i-a decimat cu ajutorul nazistilor pe concetatenii evrei din Budapesta si s-a pricopsit,a ajuns Cineva,astia de mai de sus enumerati in articol:mai un maruntis (si de la Soros),mai un carnat,mai cred ca au ajuns si ei Cineva.
  Vorba lui Soros:Daca nu o faceam eu,se gasea cineva sa o faca….

 26. Ceausescu a fost imbrobodit de securisti fiind dus de nas si tot ei l-au impuscat in Dec.89 pentru a-i inchide definitiv gura. Ratia la benzina, oprirea curentului electric si neaprovizionarea magazienlor cu alimente din ambundenta a fost tactica prin care Securtatea a ridicat valul de indignare populara impotriva sotilor Ceausescu tocmai ca lovitura de stat sa reusesca mascata subtil intr-o revolutie populara, tot pentru prostirea poporului cum ca daca au scapat de tiran laptele si mierea va curge in tara noastra tocmai ca ei securistii si secretarii de partid sa se poata transfoma in slujitori devotati ai economiei de piata libera la furat. Iar acum dupa ce au prins osanza si cheag de chiaburi onorabili a venit tortionarul Lazar sa-i acuze pe cei 3 de crime impotriva umanitatii. Un Lazar care si el a facut crime impotriva umanitatii in cei 2 ani cand era mare Procuror Delegat la inchiosare de comis crime in numele luptei de clasa, Aiud. In ceea ce priveste injuraturile impotriva lui Ceausescu doar unii dintre cei care-i injurau ajungeau la Aiud, nu toti. Cei care erau ciripitori sau ofiteri sub acoperire o faceu din ordin de zi pe unitate, tot la fel cum astazi ciripitorii si ofiterii sub acoperire au sarit in albirea pi din dos dar si pin fata a vopsitului Lazar. Pora, Braia si Dogioiu sunt experti in albirea frontala ceilalti din poza in albirea dorsala.

 27. Nici nu-i de mirare că oligofreni ca CT Popescu îl apără pe sclavu Statului Paralel ,Lazăr. Slujesc la același stăpîn, este?

 28. L-ati uitat pe Costi Rogozan, care la emisiunea DECODOR (Realitatea TV) din seara aceasta practica un caproverzism impardonabil, servind umil o televiziune demult compromisă.

 29. Copacii au crengi care fac roade, darau si unele ramuri uscate, ce nu vatama copacul.Asa si oamenii,pot sa aibe si unele scapari care nu vatama, dar noi trebuie sa la vedem virtutiile!

 30. Trebuie doar sa te uiti la fetele lor ca sa-ti dai seama ce caracter infect au aceste javre ordinare, acesti nemernici in slujba securitatii!

 31. Pe nemernicii astia poti sa-i injuri toata ziua, poti sa spui zilnic ca sunt niste ticalosi, ca prin comentariile lor provoaca sila, lor, nici ca le pasa, executa ordinele lui Soros! Greata, greata de atia nesimtire!

 32. acesti asa zisi jurnalisti sunt cei care doresc raul romaniei impreuna la lazar

 33. cred ca fiecare dintre noi stim ca lazar trebuie sa stea la inchisoare

 34. vechi procurori comunisti trebuie sa dea socoteala pentru raul pe care l-au facut

 35. eu zic la acest lazar trebuie anchetat de catre persoanele competente nu de catre colegii sai

 36. cei care au facut rau in timpul comunismului sa plateasca cu totii ca ne-am saturat de ei

 37. daca vrem sa ne fie bine trebuie ca in fruntea justitiei din romania sa fie oameni noi

 38. la inchisoare cu ei cei care au bagat lumea in puscarie nevinovata

 39. daca a r fi sa judecam corect cei care fac asa ceva sunt buni de plata adica lazar sa nu scape basma curata ca este urat

 40. lazar este un venetic comunist care nu trebuie sa umble singur pe strada este un pericol public

 41. ne ma cam saturat de asa oameni sincera sa fiu nu vreau sa mai aud de asa ceva sa plece toti din tara asta

 42. daca nu ii strapim pe dinozaurii astia mult vom sta sub pulpana lor

 43. hai sa fim seriosi ca esti au o protectie de nici nu ne imaginam noi

 44. lazar cu iohannis sunt cei care au distrus acesta tara frumoasa

 45. sa se incerce dezbinarea romaniei din interioruol ei mi se pare ceva inimaginabil

 46. sa se duca la inchisoare lazar si cei care au fost pe langa el

 47. toti sunt jidani si stau calare pe poporul roman de aproape 200 de ani.

 48. Mircea Morariu e un dement care doarme pe pragu de la ușă că îl dă baba afară din casă.Scuze, dar ăsta nu e jurnalist, e doar un finanțat soros care are nevoie de bani ptr țuica lui de crăci

 49. Tovarasu spanu, inainte de a improsca nu noroi, macar aveti bunul simt de a trece si traducerea cuvantului TORTIONAR. Vad o gramada de comentarii de le indivizi la fel de gretosi ca dumneata tovarase, care folosesc acest cuvant, fara discernamant. Un procuror nu este egal cu tortionar. Niciodata. TORTIONAR = persoana care tortura si schingiuia detinuti in inchisorile copmuniste. PROCUROR = membru al procuraturii care supravegheaza justa aplicare a legii. ASA CA TOVARASU SPANU, HAI SA FITI PROFESIONISTI, NU ARUNCATI CU RAHAT AIUREA. MAI BINE MANCATI-L.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.