„Listarea Hidroelectrica este în linie dreaptă”

Hidroelectrica este cea mai valoroasă companie românească, listarea acesteia este în linie dreaptă şi trebuie spus că statul român nu listează nimic din pachetul de 80% pe care îl are, a declarat, vineri, Virgil Popescu, în cadrul conferinţei de presă organizate la final de mandat.

„Listarea Hidroelectrica este în linie dreaptă. Hidroelectrica, să ştiţi, este cea mai valoroasă companie românească. Dacă nu mă înşel, are active de 56 de miliarde de lei, a depăşit chiar şi OMV Petrom. Este prima companie românească şi sunt convins că va fi un real succes. Nu vă pot da date, nu că nu aş şti date, dar nu vă pot da date… Ceea ce trebuie spus, pentru că nu vreau să se speculeze, este că statul român nu listează nimic din pachetul de 80% pe care îl are, ci Fondul Proprietatea îşi listează probabil întreaga participaţie pe care o are. O listează pe bursă, dar nu va putea lista sub 15%, pentru că aşa a aprobat Adunarea Generală a Acţionarilor. Mi-e greu să cred că nu există cerere în piaţă, dar tot teoretic vă pot răspunde că, în momentul în care 19% se va regăsi pe Bursă, o parte se duce către alţi acţionari, o parte rămâne la Fondul Proprietatea pe Bursă. Asta înseamnă că 19,9% din Hidroelectrica este pe Bursă”, a afirmat Popescu.

Pe data de 6 iunie, Hidroelectrica a anunţat, într-un comunicat, intenţia Fondului Proprietatea de a desfăşura o ofertă publică iniţială având drept obiect acţiuni ordinare existente. Astfel, societatea intenţionează să aplice pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor sale pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti. Oferta va avea loc după aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Admiterea la tranzacţionare este de aşteptat să aibă loc în luna iulie 2023, iar acţiunile vor fi incluse în indicele BET al BVB.

Pe acest subiect, Comisia Europeană a informat, citată joi de Reuters, că România ar putea să nu îndeplinească regulile anexate la finanţarea UE de miliarde de euro dacă cel puţin 15% din compania de stat Hidroelectrica nu este listată luna aceasta.

Guvernul nu vinde propriile acţiuni în Hidroelectrica ci în schimb a aprobat planul de listare al unicului acţionar minoritar, Fondul Proprietatea, un fond de investiţii gestionat de Franklin Templeton.

Guvernul s-a opus totuşi planurilor pentru o listare la Londra şi la Bucureşti, iar Fondul a avertizat că ar putea să nu reuşească să vândă întreaga sa participaţie în listarea internă.

Întrebaţi ce se va întâmpla dacă va fi listată o participaţie mai redusă, reprezentanţii Comisiei Europene au declarat pentru Reuters că „acest jalon prevede ca listarea a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica să fie finalizată”.

„Nu vom specula în acest stadiu cu privire la neîndeplinirea jaloanelor şi obiectivelor. Ca un principiu general, statele membre trebuie să implementeze planul lor de redresare şi rezilienţă cum a fost aprobat … pentru a primi fondurile”, au precizat reprezentanţii Executivului comunitar.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Hidroelectrica speră să obţină peste un miliard de euro în ceea ce ar putea deveni una dintre cele mai mari Oferte Publice Iniţiale (IPO) din Europa, anul acesta.

Potrivit Reuters, Fondul Proprietatea evaluează participaţia sa de 20% în Hidroelectrica la valoarea de 2,2 miliarde de euro.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale societăţii este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare.

Totodată, societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

În primul trimestru din 2023, compania a obţinut venituri consolidate de 3,272 miliarde de lei ce au fost generate de creşterea cantităţii totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producţie, cât şi pe cel de furnizare Acest lucru a condus la obţinerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2,184 miliarde de lei şi a unui profit net de 1,723 miliarde de lei, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1,702 miliarde de lei şi a unui profit net raportat de 1,287 miliarde de lei în primul trimestru din 2022.

Acţiunile societăţii sunt deţinute de Ministerul Energiei (80,06%) şi de Fondul Proprietatea (19,94%). Fondul a deţinut o participaţie minoritară în Hidroelectrica încă de la înfiinţare, în 2005.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

29 de Comentarii

  1. ÎN PERIOADE DE CRIZĂ VÂNZAREA DE ACĂIUNI ALE FIRMELOR CU PROFIT ESTE *OPERA UNOR CRIMINALI ECONOMICI! A venit SCADENȚA !!!! Dar voi ANESTEZIAȚILOR, ce-ați crezut că se va întâmpla la o DATORIE EXTERNA A STATULUI DE 150 MLD. DOLARI + încă pe atât datoriile firmelor și ALTOR ENTITĂȚI private române ? De ce se împrumuta Cațu , Orban si acum Câciu, fară ^număr în pandemie, ? SĂ STAȚI VOI ACASĂ , să luați bani nemunciți , cum vor acum și toate *bonele băgătoare de seamă de prin școalele și * fabricile de diplome? / Dați vina pe *speciali , dar numai la * școalele de gradați e îmbulzeală la înscriere , la Politehnică *suflă vântul! Puțini au ^tras semnalul la LEGEA GUVERNANȚEI CORPORATIVE , votată acum o lună ,*prefesorii erau la Piață pt. * mălaiul lor. HIDROELECTRICA e prima , urmează ROMSILVA ,SALROM, ROMGAZ , TRANSGAZ . TRANSELECTRICA , NUCLEARELECTRICA etc .

  2. CONTINUARE/ HIDROELECTRICA NU E NUMAI CEA MAI MARE ȘI PROFITABILĂ COMPANIE ROMÂNEASCĂ PRODUCĂTOARE DE ELECTRICITATE SIGURĂ , IEFTINĂ , NEPOLUANTĂ . Hidroelectrica ADMINISTREAZĂ și DISPECERIZEAZĂ SURSELE și REZERVA DE APĂ A ȚĂRII . OPTIMIZEAZĂ DEBITELE PT. ASIGURAREA SERVITUȚILOR – fauna , vegetația acvatică și adiacentă albiilor ,consumul casnic și industrial( spuneți ^trotinetiștilor bucureșteni că niște ^nostalgici au construit HIDROAMENAJAREA VIDRARU și salba din aval pt. ca ei să nu mai fie ^luați de gârla DÂMBOVIȚEI din care și acum ar fi băut apă ) , APĂRAREA TERITORIULUI LA VIITURI etc . PROFITUL și EXPLOATAREA INTENSIVĂ VA DICTA , CĂ TOT SE ÎNTREBAU NIȘTE IDIOȚI *JURNALISTI , de ce anul trecut -2022- hidroagregatele , n-au funcționat la capacitate . Așa au învățat ei la SNSPA și la *școalele VEDETELOR ieducate de Joian , Ciocolacu , măciuca , Gorghiu , Firea , Turcan etc , la care *femeile de serviciu și * bonele supraveghetoarele școlerilor , vor lefuri mari.

    În 2020 , CEZ România a vândut parcurile eoliene Fântânele- Cogealac 600 MW , Hidroelectrica n-a putut achiziționa acest cel mai mare parc eolian cu care se integra perfect în SEN , funcționând ALTERNATIV , pe perioadele de acumulare în lacuri . S-A OPUS FONDUL PROPRIETATEA , ACEST JEFUITOR AL AVERII NAȚIONALE, care s-a ^răzgândit . Nu mai vinde ci cumpără acțiuni . Dăi-le Ciolacule că *trebă PEȘCHEȘ la Pașalele care te-au pus VEL ARGAT la recomandarea FANARIOTULUI !

  3. Tot niste austrieci pun mana si pe Hidroelectrica! E scris in stele
    ” Hidroelectrica, acord de cooperare cu cea mai mare companie de utilități din Austria Hidroelectrica şi austriecii de la Verbund Hydro Power au semnat un memorandum de cooperare (oct 2018)”
    Cum spune domnul Costin in postarea de mai sus,urmeaza si altele…mai este de furat..
    PS tolomacii romani raman tolomaci pana la capăt,chit ca au grade pe umar, ca asa zisul pres de la Hidroelectrica, alta javra penala din gaska afaceristilor cu credite-carbon

  4. Tot niste austrieci pun mana si pe Hidroelectrica! E scris in stele
    ” Hidroelectrica, acord de cooperare cu cea mai mare companie de utilități din Austria Hidroelectrica şi austriecii de la Verbund Hydro Power au semnat un memorandum de cooperare (oct 2018)”
    Cum spune domnul Costin in postarea de mai sus,urmeaza si altele…mai este de furat..
    Tolomacii romani raman tolomaci pana la capăt,chit ca au grade pe umar, ca asa zisul pres de la Hidroelectrica, alta javra penala din gaska afaceristilor cu credite-carbon
    PS nici rusii nu ne mai scapa de lacustele astea securistoide, defriseaza tot

  5. Vindem tot; hidroelectrica incepe balul ! Da’ de ce o vindem, daca este mare si profitabila ? Ce rau v-a facut ? Intrebarea este de ce noi vrem sa scapam de ea ( nu avem nevoie) si de ce vor altii s-o cumpere ? Probabil , ca noi suntem destepti , de bubuim , iar cei care vor s-o cumpere sunt niste dobitoci, care nu stiu ce fac! OARE? Maine urmeaza, restul din Hidroelectrica , Nuclearelectrica , Taromul , care deja , este „copt” pentru vanzare,( odata cu Tarom si aeroporturile Otopeni si Baneasa, dar si celalalte), portul Constanta ca tot am vandut si distrus flota, si aoleu , sa nu uitam , vanzarea singurei bogatii inepuizabile a tarii :pamantul agricol , ca noua nu ne trebuie! ” Cum nu vi tu Tepes Doamne…?” Traiasca jaful, coruptia si minciuna institutionalizate , painea de fiecare zi cu care sunt hraniti romanii ! Revolutia(?) din decembrie ? Am scapat de dracu si am dat de tat-su!

  6. @ Probabil că sunt d’ăia care au construit la Hidroelectrica și încă mai rezistă, ? Probabil vreun sistem occidental de ”schimbare de generații”, ?

  7. & Faptul că Hidroelectrica funcționează probabil că nu le permite ăstora să facă la guvernare ce le convine, ?

  8. & Încă mai dau comuniștii lumină, cine își ia acțiuni probabil că o să aibă coșmaruri și lupte cu ideologia și spirite comunite, ? Care au mai fost privatizați s-au desființat singuri, ?

  9. Nu este nici o intentie a Fondului Proprietatea…
    Este o impunere de la Bruxelles !
    De asta sintem buni, sa le dam toata bogatia noastra dar cind sa stam la masa cu nemernicii, ne trateaza ca pe niste catei…ne arunca si noua cite un os sub masa…
    Ce tradatori de neam si tara ne pot conduce !

  10. & Probabil că niște ”specialiști”, obsevându-se caracteristicile atribuite obiectivului în apărarea terioriului și siguranța națională, pregătiți anterior și pentru, ”lupte ideologice”, însă se cam mută zona de cutremure, pe acolo, ?

  11. & Probabil că sunt încă mulți aceia care mai păstrază amintirile zonelor inundabile din lunca fluviului, apărând localități și populații, după amenajarea fluviului, în zona de luncă a Dunării, ?

  12. @Vlad Tepes : Politicienii in Franta discuta re-nationalizarea EDF si politicienii romani continua tampa politica a ‘privatizarii”?? Cred ca nimeni la Bruxelles nu isi permite sa atenteaza la securitatea energetica a Romaniei asa cum o fac boii si vacile din Parlament si Guvern pentru care „listarea pe bursa” e suprema
    La Bruxelles ii doare in tuhas de prostia romaneasca,foarte convenabila
    Prin listare HE apar actionari ‘pasivi’,care se vor opune constant oricarui proiect de investitii,caci le diminueaza tantiemele din profit; vezi cazul OMV Petrom in care un actionar strain de neam si tara jefuieste Romania ca in codru ,dar nu face nici o investitie in sectorul majorarii productiei (ex. sonde noi in zonele in care s-au identificat rezerve)) , caci i-ar diminua profitul

  13. Ca o paranteza: investițiile cele mai mari in România sunt in infrastructura de transporturi.

    Sunt proiecte plătite cu împrumuturi de țara care îndatorează romanii.
    80% din miliardele de euro investite in aceste proiecte ajung la firmele străine, inclusiv la 2 firme din Austria care au fost banate / debarred in Austria datorita încălcării legii concurentei (Antitrust Law).

    Aratati-mi mie o țara in care antreprenorii romani si firmele lor câștiga miliarde de euro in contracte cu statul respectiv așa cum câștiga firmele străine la noi?

    Când încetați sa mai discriminati romanii si sa va lăfăiți in fapte de corupție (conflictul de interese, patronajul si favoritismul sunt fraude) pe banii romanilor?

    Atentie ca totul se documentează si se va face public, inclusiv corupția parlamentarilor si autorităților de supraveghere si control, SRI &DNA care au tocat miliarde de euro pana acum ca sa intermedieze si sa protejeze un jaf de €800 de miliarde de euro de la romani in ultimii 30 de ani (25 de miliarde de euro anual prin achzitii măsluite, 20 de miliarde de euro prin tax dodging /optimizare fiscală a corporațiilor, 5 miliarde de euro din exploatarea resurselor țării, fără ca romanii sa beneficeze de profituri).

  14. Cum scria cineva mai sus, EDF se renaționalizează 100% deși a fost sub 20% vîndută/privată. Vă dați seama cît de mult mint cei din guvern? Noi n-am vrut dar ne-a pus duamna Ursula.

  15. „investițiile cele mai mari in România sunt in infrastructura de transporturi”

    O investitie se recupereaza si genereaza profit. Infrastructura de trasporturi este pura cheltuiala atata timp cat trasportul este slab taxat la greutate, abia se strang banii pentru cele 3.000 de salarii uriase de la compania iresponsabila construita de Basoi. Intr-o tara cu premier cu nr. pe casa, doar la automobile se platesc 10 euro la fiecare 100 de km de autostrada. Poate scrie cineva cat se plateste la o duba de 3,5 de tone si la un camion de 20 de tone. Transortatorii romani, bulgari, turci si ukrani nu circula pe autostrazile din tarile cu apa calda la robinet.

  16. Ticalosii din UE, dupa ce ne-au pus sa inchidem termocentralele si minele de carbuni(in timp ce ei le deschideau si/sau construiau altele), vor sa le vindem o parte din o resursa energetica strategica a Romaniei si astfel sa nu putem deveni independenti din punct de vedere energetic.
    ROExist e singura solutie demna si viabila pentru Romania.

  17. Ticalosii din UE, dupa ce ne-au pus sa inchidem termocentralele si minele de carbuni(in timp ce ei le deschideau si/sau construiau altele), vor sa le vindem o parte din o resursa energetica strategica a Romaniei si astfel sa nu putem deveni independenti din punct de vedere energetic.
    ROExit e singura solutie demna si viabila pentru Romania.

  18. Falimentarea programată a României a intrat în linie dreaptă. Guvernul ăsta de trădători ordinari format din PSD și PNL vor desăvârși o lucrare de 30 de ani de sabotare și distrugere economică a țării. Poporul doarme anesteziat și se va trezi sclav în propria țară, în mare parte este deja dar odată cu vânzarea ultimelor companii strategice românești , vor urma pădurile și restul suprafețelor agricole încă nevândute . Africa scrie pe noi, vom ajunge o colonie exploatată sălbatic ca țările din continentul african, cu o populație ținută în sărăcie extremă și prezență militară permanentă pe teritoriul țării. Populația va fi amestecată cu alte rase de pe alte continente pentru a se dilua etnicitatea și simțul apartenenței la pământul natal. Vai de mama copiiilor și nepoților noștri în ce lume îi lăsăm să trăiască…ne vor blestema și se vor pișa pe mormintele noastre…

  19. Fondul Proprietatea își vinde cam toate acțiunile la Hidroelectrica, vor păstra maxim 5% din 20. Prețul va fi supraevaluat,deci, nu vă băgați să cumpărați acțiuni la Hidro. În această perioadă, acțiunile firmelor producătoare de electricitate sunt pe maxim. Probabil că cu o parte din banii obținuți, Fondul Proprietatea vă cumpăra la un preț mult subevaluat, de la statul român, 15-20% din 80%, cât e în posesia statului. Eu așa am înțeles că stau lucrurile…

  20. Vindem tot ce avem, pe urma stam in genunchi si o luam la UE
    La noi nimeni nu raspunde pentru ceea ce face ? Statul perdendicular ii protejeaza pe mafioti

  21. Totul are un preț. Cînd UE lasa românii să muncească pe salarii de 3-4 ori mai mari, cînd dădea bani nerambursabili, cînd ne lasa sa ne plimbam fără viza nu va din destinate ca exista un preț?! Sau credeati cai moca??! Problema e ca nu avem oameni care știu să negocieze pentru Țara.Asa popor asa conducători?

  22. Cam deodată HEL sa-si plătească datoriile fata de oamenii care au suferit strămutarea forțată la construcția Hidroelectrica Valentin de la Bicaz

  23. @ Accesul la standardul de viață american obținut în condițiile ,,parteneriatului strategic cu SUA” probabil că solicită mai mult efort, mai multă energie, provocându-le astfel și ideea listării Hidroelectrica la bursă, ?

  24. & Un ,,parteneriat strategic” este probabil ca o ”moleculă de apă”, parteneriat în care probabil că funcționarea parteneriatul se face după regulile componentelor parteneriatului ,care formează ”molecula de parteneriat” , ?

  25. guvernanta corporativa pe-ne-re-re – cine a votat impotriva? dahhhh, asa ma gandeam si eu…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.