Ce aveți de ales.

Listele negre ale „României curate” pentru europarlamentare 2019

Cît de curate sunt alegerile europarlamentare, care au, în premieră absolută, un referendum însoțitor despre problema corupției? Pentru a răspunde acesti întrebări, Coaliția pentru un Parlament Curat, parte a Alianței pentru o Românie Curată, a monitorizat în total 86 de candidaţi pentru integritate, după cum urmează:

  • Cîte 11 (primii plasați) de la partidele cu şanse să depăşească pragul electoral conform sondajelor de opinie (PSD, Alianţa 2020 USR PLUS, PNL, ALDE, PMP, Pro Romania şi UDMR) – în total 77 de candidaţi. Deși șansele lor sunt diferite, am hotărît că pentru compararea listelor de partid e preferabil acest regim egal, astfel încît numărul de candidați cu probleme de integritate din primii 11 este criteriul de comparare.

  • Primul pe listă de la partidele care, conform sondajelor, nu vor trece pragul electoral (PRU, PSDI, PRODEMO, BUN, PSR şi UNPR) – în total 6 candidaţi.

  • Candidaţii independenţi (George-Nicolae Simion, Carmen-Gregoriana Tudoran şi Peter Costea) – în total 3 candidaţi.

Criteriile folosite au fost cele tradiționale stabilite și verificate cu partidele politice și prin sondaje de opinie cu începere din anul 2004, cînd a avut loc prima monitorizare a Coaliției pentru un Parlament Curat, și anume:

  1. Profit necuvenit de pe urma funcției, de exemplu ca abonat la contracte de stat (care depășesc în economia firmei profitul din afacerile pur private) sau avere neconcordantă cu sursele transparente de venit;

  2. Fraudă academică.

  3. Trimiteri în judecată pentru corupție sau alte fapte penale.

  4. Nepotism (promovarea rudelor folosind influența publică și orice încălcare în profit personal a separației public-privat în exercitarea unei funcții publice).

  5. Traisesm (căutarea de profit personal prin apartenența la multiple partide, începînd de la al treilea în sus).

  6. Autonomia față de servciile secrete. Acest criteriu este transformat din mai vechea colaborare cu fosta Securitate. Într-o democrație, civilii controlează servciile secrete, și nu invers, și sponsorizarea unor oameni politici de către serviciile secrete e la fel de anormală ca și șantajarea lor.

  7. Atitudini discriminatoare față de minorități. Acest criteriu a fost deja introdus la alegerile anterioare, și i s-a dat o greutate chiar mai mare la cele de față dat fiind că este vorba de alegeri europene, unde normele valorice sunt clare.

Candidații cu probleme stringente au fost clasificați ca avînd probleme de integritate. S-au făcut mențiuni și la unii candidați la care nu s-a considerat că există probleme la fel de grave. În ce privește candidații fără probleme, ei sunt considerați astfel doar pe baza informației existente la această oră în spațiul public.

CNSAS nu a transmis în timp util verificarea candidaților. Nici ANI. La 15 ani după prima coaliție pentru un Parlament Curat încă nu ne putem baza că organele statului reușesc obiectiv și la timp să preia acest rol de monitorizare a integrității de la societatea civilă.

Mai jos concluziile analizei generale.

În ce privește situația pe partide, nivelul integrității după doi ani de discuție pe problema corupției este inferior nivelului de la precedentele europarlamentare monitorizate. La partidele principale sunt mai puțini candidați fără probleme de integritate decît invers. Iatcă cum se prezintă situația:

PSD- Minim 6 candidați din primii 11 au probleme de integritate

PNL- Minim 9 candidați din primii 11 au probleme de integritate.

ALDE – Minim 6 candidați din primii 11 au probleme de integritate

2020 USR-PLUS – Minim 6 candidați din primii 11 au probleme de integritate

PMP 6 din 11 candidați au probleme de integritate.

Pro-România 4 din 11 candidați au probleme de integritate.

UDMR- Minim 1 candidat din lista UDMR poate ridica probleme de integritate.

Nu s-au găsit probleme de integritate la trei independenți, iar din partidele prezumate a fi sub prag trei au probleme de integritate.

Dacă luăm în considerare candidații la aceste alegeri, împărțirea partidelor în ”penale” și ”anti-penale” nu este evident justificată de fapte. Partidele cele mai vocale în susținerea referendumului prezidențial contra corupției făceau mai bine dacă dădeau un exemplu prin integritatea de pe listele lor. Nu a fost cazul, listele PNL, PMP și chiar 2020 avînd destui candidați problematici și bine plasați pe liste (ca regulă, candidații mai puțin problematici sunt mai jos). Pro-România are toți candidații de frunte cu exceptia Corinei Crețu cu probleme de integritate. UDMR și independenții stau cel mai bine ( un singur candidat cu probleme la fiecare). Cei care țin discursuri contra profitului din afacerile cu statul au afaceri cu statul berechet, ș.a.m.d.

În ce privește oferta generală a clasei politice românești la aceste alegeri europarlamentare, situația este aceasta:

TRASEISM – aproape 10 % din candidați sunt traseiști .

NEPOTISM – 30 % practică nepotismul.

AFACERI CU STATUL – 27% au făcut afaceri mănoase cu statul.

AVERE NETRANSPARENTĂ – 26% au menţiuni privitoare la avere din surse netransparente .

AUTONOMIA FAȚĂ DE SERVICIILE SECRETE – 35% au avut relații cu serviciile de informații într-o formă sau alta (un număr enorm de europarlamentari viitori s-au pregătit pentru Parlamentul European studiiind la academiile de securitate din România),

ATITUDINI DISCRIMINATOARE 30% au menţiuni la această rubrică.

PENALI – 11% au sau au avut la un moment dat probleme cu legea incomplet clarificate.

La aceștia se adaugă 41% la sută alte menţiuni privind integritatea, cum ar fi frauda academică, amenzi pentru comportamente nesociale, incompatibilități sancționate, etc.

Această listă este un act de informare publică. România curată nu afirmă că nici unul dintre candidații cu probleme de integritate este ”corupt” sau ”penal”, considerînd însă că e de datoria sa să contribuie la votul informat al cetățenilor.

CPC-RC au monitorizat toate alegerile începînd cu anul 2004.

Situația integrală candidaților de la aceste alegeri europarlamentare o puteți vedea aici.

Listele istorice le puteți vedea aici.

[pdf-embedder url=”https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2019/05/19/lista-România-Curată-candidați-europarlamentare-2019.pdf” title=”lista România Curată candidați europarlamentare 2019″]

 

România Curată

Alina Mungiu Pippidi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. ATENȚIE bree. Singurul partid, formațiune politică, care declarat e antimigrație este UDMR. Ei sunt declarat impotriva aducerii a 500 mii de pakistanezi in europa. Restul de partide românești sunt slugi..Se duc boii in europa fără să știe o limbă in plus, fără o cultură, o istorie a țării in care se duce, sau al europei,. doar să stea in fotoliu și să fure cât mai mult. Deci atenție pe cine și cum votezi la 26 Mai,…

  2. Aceasta lista cu tot ce contine,trebuie data pe micile ecrane! Majoritatea cetatenilor nu au internet sau timp fizic pentru informare prin a citi articole,privesc la televizor ce se discuta mai ales cand e vorba de dovezi clare! Asa ca,dati pe tv totul sa afle alegatorul care va vota!

  3. N-ai inteles sa nu-ti mai dai cu „parere”-a, clona securista de „dreapta”? Pe tine te intereseaza sa afle lumea doar de partidele din Coalitie cati candidati pretins cu probleme de integritate au pe liste, restul neprezentand importanta!
    Chiar nu ti-e sila de tine sa postezi cu atatea pseudonime, ticalos mic? Stiu ca dand in tine dau in… vreo duzina de pseudonime deodata, atatea cate ai folosit in timp.

  4. “Nobody’s perfect”! Adică nimeni nu-i perfect! Decât să citești liste cu persoane din care cel puțin două treimi sunt imbecili, mai bine vizionează memorabila comedie Unora le place Jazzul (Some like it hot).

  5. Se duc boi și se întorc vaci de la Bruxeelles. Niște prăpădiți gen Macovei, Cristian Preda, daniel Buda, Sigfrid Mureşan, Marian-Jean Marinescu, Adina Vălean, Traian Ungurean și alți. ăștia tac și își înjură țara și iar tac, iar dacă vine vreun baron gen Timmermans și înjură și ăla Romînia, momîile tac să nu-l deranjeze pe soros.Foarte puțini parlamentari, majoritatea de la PSD-ALDE și majoritatea femei, au pus la punct sclavii Sorosiști de la Bruxeles care au persecutat aiurea Romania/

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.