Liviu Dragnea, urecheat de CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, că declaraţiile liderului PSD Liviu Dragnea despre procurori, dar şi cele de la mitingul PSD au afectat independenţa justiţiei.

CSM a admis cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România care a invocat atacurile la adresa justiţiei din discursurile de la mitingul PSD, precum şi declaraţiile lui Liviu Dragnea, care spunea, referindu-se la plângerea formulată de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, că speră ca niciun procuror „să nu rişte atât de mult” să dea curs acestei „demenţe”, afirmând că „foarte mulţi procurori riscă să plătească greu”.

Decizia plenului CSM a fost luată cu 15 voturi „pentru” din 17.

„Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu. Frica pe care o au îi face să nu mai aibă nicun fel de raţiune. Sunt unii care încearcă să se depărteze de această zonă otrăvită, sunt alţii care nu vor să mai participe la aceste execuţii şi abuzuri, şi sunt alţii care ori de frică, ori că aşa simt ei, rămân acolo ca amazoanele până când moare şi ultimul din statul paralel. Da, au de plătit, pentru că există prevederi în Codul penal care nu au fost aplicate, dar o să fie aplicate. Şi vă spun, oamenii au început să vorbească din diverse parchete, sunt destui care abia aşteaptă să înceapă să vorbească, să spună”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Miercuri, în şedinţa plenului CSM, subiectul a suscitat discuții aprinse.

„Sute de mii de oameni au fost chemați într-un loc pentru o manifestare. Câteva ore li s-a spus încontinuu că justiția sau parte din justiție este inamică, că trebuie să iradicăm acest rău deja constatat, nu știu cum. A fost aruncat un blam asupra întregii justiției. A fost și difuzat și internațional. Nu știu cum am putea, chiar și prin aceasta hotărâre, să reparăm acest rău. Acest discurs a continuat, aducându-se chiar și amenințări punctuale la adresa unor magistrați la niște televiziuni de către aceleași persoane sau alte persoane din zona politică. Nu a fost un eveniment dintr-un târg, s-a întamplat în centrul Bucureștiului, langa Guvern. Trebuia să luăm această măsură mai devreme, dar e bine și acum. Fiecare cerere trebuie analizată separat, cu responsabilitate, și de fiecare dată când este atacată justiția, trebuie să intervenim. S-a spus că am interveni prea des. Eu cred că nu. Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze nu este numărul mare de apărări, ci numărul mare de atacuri”, a spus judecătorul Mihai Bălan.

Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, s-a întrebat, retoric: „Dacă un judecător ar face astfel de atacuri la adresa politicenilor, ce s-ar întmpla? Nu aștept răspuns”.

În replică, Victor Alistar, reprezentantul societății civile în CSM, a subliniat că nu întreg discursul de la mitingul PSD este de blamat și că ar trebui amânată discuția, măcar până se lămurește situația expresiei „penali de rang înalt”, pe care a folosit-o Augustin Lazăr atunci când a descris membrii Parlamentului.

„Aș dori să facem două tipuri de analize atunci când vom stabili. Care a fost per total discursul incriminat? Nu putem scoate din context o propoziție, fără să observăm că s-a cerut o justiție independentă, neafectată de protocoale, că s-a solicitat o justiție dreaptă și echilibrată. E adevărat că acolo unde au fost interpretate subiectiv presupuse abuzuri au fost folosite licențe de limbaj, dar dacă un judecător ar vorbi așa despre un politician ce s-ar întâmpla, așa cum a spus colega mea? Să ne amintim că avem magistrați care au spus că discutăm de penali de rang înalt vorbind de o întreagă comisie a Parlamentului. (…) E adevărat că au fost licențe de limbaj când au fost criticate abuzurile, (..) oare este chemat Consiliul să critice acest lucru sau să analizeze discursul per ansamblu? (…) Până nu lămurim expresia „penal de rang înalt”, să nu ne grăbim să ne antepronunțăm pe o chestiune generică. S-ar impune o amânare pe acest subiect”, a spus Victor Alistar.

Procurorul general Augustin Lazăr a criticat mitingul PSD și a îndemnat să nu se facă politică în cadrul plenului CSM.

„Nu am mai văzut niciodată o adunare publică să fie convocată pentru a identifica justiția cu un inamic, cu un stat paralel ilegal. Nu am mai văzut o amenințare a distrugerii acestui presupus inamic. Nu ar trebui să ne întindem mult. CSM, în calitate de garant, a înțeles ce se întâmplă și dăm un semnal magistraților că sunt sub această cupolă protectoare. Lucrurile sunt simple. Votăm și gata, lămurim. Despre protocoale? Sunt proceduri în curs, eu zic că chiar și un membru CSM din partea societății civile trebuie să aibă răbdare să se dea o soluție. După aceste soluții se vor da, vom vedea ce se face în continuare. Îndemn la decență și să nu facem politică în cadrul CSM. Îl aud pe domnul Alistar că abate tot timpul către Parlament. Aici suntem juriști, trebuie să punem probleme juridice. Faceți trimitere la Parlament fără să vă gândiți că este o procedură în curs. Faceți politică”, a spus Augustin Lazăr.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Unu: Dragnea a folosit cuvantul „dementa” atunci cand s-a referit la denuntul lui Orban. Doi: in ce calitate puterea judecatoreasca poate face referiri si judecati de valoare, atunci cand se refera la actvitatea puterii legislative? Ei pot da avize (consultative!!!) numai cand este vorba de Legile Justitiegii. In rest, este exact treaba Parlamentului sa faca legi, iar magistratii sa le puna in practica. Nici lor nu le convine cand altii se refera la activitatea lor, considerand aceasta drept atac la independenta lor!! Trei: in ce calitate procurorul Lazar isi perimite, periodic, sa faca comentarii legate de legile facute de Parlament? Asta, atunci cand nu debiteaza fel si fel de obraznicii la adresa Legislativului! Ar fi timpul ca ministrul Toader sa-l cheme putin la ordn si sa-i reaminteasca care este locul si rolul lui in sistemul de Justitie. Sau, cel mai bine, sa-l revoce putin………

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.