Liviu Negoiţă pompează bani în oamenii de partid

Primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, fură din banii cetăţenilor până şi la achiziţionarea de pansele, arbuşti şi mobilier urban. Totul pentru oamenii partidului, în speţă pentru Silviu Prigoană şi Florina Mihaela Gruia.

Prin hotărâri de consiliu local, aranjamente, contracte şi acte adiţionale, Negoiţă dirijează banii sectorului către conturile firmelor apropiate familiei sale, respectiv ADPB SA, Rosal Grup SRL, Rosal Ecologic&Recycling System SRL şi Urban Promotion SRL. Ele aparţin unor prieteni de-ai primarului Liviu Negoiţă, respectiv Silviu Prigoană, deputat PDL de sectorul 3 şi fondator al grupului Rosal, şi Florina Mihaela Gruia. Pentru exemplificarea jafului la care se dedă Negoiţă asupra buzunarelor cetăţenilor sectorului 3 trebuie spus că dacă un fir de pansea costă, pe piaţa liberă, un leu, prin firmele protejate de primarul Negoiţă, acelaşi fir ajunge să coste aproape un euro. Hoţia a început din 2005, după ce Primăria Sectorului 3 a organizat licitaţia pentru concesionarea lucrărilor publice de întreţinere a spaţiilor verzi împărţite, anterior, în trei zone.

Victoria la licitaţii a fost împărţită între trei societăţi care reprezintă, în cea mai mare parte, interesele baronului PDL Silviu Prigoană – Rosal Grup SRL, Rosal Ecologic& Recycling System SRL şi Administrarea Domeniului Public SA, o societate ilegală (consiliul local nu are voie, prin lege, să fie acţionar în societăţi comerciale, ceea ce fostul avocat Negoiţă ar trebui să ştie), care are ca principali acţionari consiliul local şi Rosal Grup SRL. După împărţirea zonelor de acţiune a urmat însă jaful banului public. Mecanismul este extrem de pervers şi are la bază complicitatea funcţionarilor primarului Negoiţă şi indolenţa consilierilor de sector. Cei din urmă au aprobat, ori de câte ori le-a cerut-o primarul, plata, din bani publici, a unor costuri nemaiîntâlnite.

Jaful banilor publici sare în ochi la o simplă comparaţie cu preţurile pieţei a sumelor plătite din bugetul sectorului 3 al Capitalei. Plantarea platanilor este unul dintre exemplele relevante. Cele trei firme au câştigat licitaţia solicitând câte 30 de lei pentru fiecare platan (material săditor) folosit la amenajările peisagistice. Preţul, unul relativ rezonabil la acea vreme, putea fi însă lesne modificat, potrivit contractului-cadru: „Primăria Sectorului 3 are dreptul să aprobe ajustările preţurilor şi ale tarifelor propuse de operatorul serviciilor de amenajare şi întreţinere a spaţiilor verzi”. Cum diferenţa de preţ ar fi ajuns, pare-se, mult mai mare decât cel cu care s-a câştigat licitaţia, Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat preţuri scandaloase, de la 1.500 până la 2.400 de lei pentru fiecare platan sădit, plus manopera (de 50-80 de ori mai mari decât cele iniţiale)! Preţurile platanilor variază între 100 şi 300 de lei bucata la magazinele de desfacere „cu amănuntul”. La magazinul de la intrarea în Universitatea de Ştiinţe Agronomice, de pildă, un platan s-a vândut cu 170 de lei, dar pentru o comandă de 20 sau de 30 de bucăţi se acordă şi reduceri substanţiale. La fel, preţul unui tei ca material săditor, 20 de lei iniţial, a crescut ca voinicul din poveste, astfel că materialul săditor Tilia europaea pallida (teiul) a ajuns să coste şi 2.100 de lei!

Povestea se repetă la capitolul „arbuşti”. La licitaţia din 2005, ADPB şi cele două Rosal-uri au preţăluit o tufă de tuia la 35 de lei. Însă în acest an o tufă de Thuya occidentalis a ajuns la 100 de lei, iar sortimentul Smaragd ajunge chiar la 190 de lei. La magazinele de profil, preţurile sunt de 4 ori mai mici. O pepinieră din Hunedoara cere 25 de lei pentru Thuya occidentalis şi 55 de lei pentru Thuya smaragd. Recordul îl bate însă o specie de conifere, Tujopsis dolobrata, care se vinde cu amănuntul şi cu 25 de lei tufa, dar este plătită înzecit de Negoiţă, cu 270 de lei bucata! La fel este şi în cazul arbuştilor de tisa – Taxus bocata aurea (în facsimil) costă 29 de lei să o plantezi în propria grădină şi 270 de lei publici să o admiri pe străzile din sectorul 3.

Surse din cadrul Primăriei Sectorului 3 ne-au declarat că prăpădul este chiar mai mare în cazul florilor, de care se face risipă ori de câte ori este ocazia. Dintre acestea, panseluţele sunt la mare cinste, dar şi la mare preţ. „Ajung la aproape un euro bucata, înmulţiţi cu câteva sute de mii şi vedeţi ce profituri se obţin”, ne-au spus sursele. Într-adevăr, preţul de piaţă al panseluţelor este de un leu firul, în timp ce ADPB sector 3 vindea panseluţele, în 2008, cu 3,1 lei plus TVA!

Firmele prietene ale primarului Negoiţă au identificat între timp o nouă afacere, cu mobilier urban, unde o jardinieră oarecare este plătită cu o mie de euro bucata, bani cu care o familie de români poate cumpăra un frigider, un aragaz, un televizor şi o maşină de spălat. Preţul jardinierelor, care pot fi văzute peste tot în sectorul 3, a fost aprobat în şedinţa din 5 august 2008 – 4.201,68 lei fără TVA, în anexa HCL 72/2008. Spre deosebire de hotărâre, anexa nu a fost publicată nici pe Internet, nici în Monitorul Oficial, ea putând fi consultată numai la sediul consiliului local de sector! Ghivecele „de aur” sunt produse de Euroform-W, o companie care distribuie astfel de produse în majoritatea ţărilor europene. Distribuitorul din România al companiei este SC Urban Promotion SRL, care are acelaşi sediu, telefon şi căsuţă de e-mail cu SC AA Marketing şi Management SRL, firmă abonată la contracte publice, fără licitaţie, pentru lucrările din curtea ex-premierului desemnat Negoiţă. Într-adevăr, potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Florina Mihaela Gruia, prietena lui Carmen Negoiţă, soţia primarului, este administrator şi deţine 50% din Urban Promotion SRL. După ce am identificat modelul din oferta firmei Euroform-W care corespunde caracteristicilor ghivecelor aprobate, la propunerea lui Negoiţă, de Consiliul Local al Sectorului 3, am solicitat o ofertă chiar din partea firmei de casă a primarului. Răspunsul companiei este edificator! Preţul cerut pentru o bucată, evident negociabil, a fost cu 25% mai mic decât cel plătit din bani publici pentru sute de jardiniere (762 de euro, în loc de 1.000 de euro).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.