Locul de pe Pământ care poate contribui la reglarea climei

Sute de oameni de ştiinţă prezenţi la Dubai la summitul pentru climă COP28 al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au lansat duminică o coaliţie de cercetare menită să corecteze o lacună istorică de informaţii referitoare la bazinul fluviului Congo şi la pădurea sa tropicală, a doua ca mărime din lume, transmite Reuters.

Grupul ştiinţific pentru bazinul fluviului Congo, susţinut de Reţeaua Naţiunilor Unite pentru soluţii de dezvoltare durabilă, îşi propune să publice în anul 2025 un raport care să ofere cea mai detaliată evaluare ştiinţifică realizată până în prezent referitoare la această zonă.

„Vorbim despre un ecosistem unic, ce susţine sute de milioane de oameni şi, totodată, joacă un rol crucial în reglarea climei de pe Pământ”, a declarat Raphael Tshimanga, copreşedinte al grupului de experţi şi specialist în domeniul apelor la Universitatea din Kinshasa, în Republica Democrată Congo.

„Actualele noastre cunoştinţe referitoare la funcţionarea ecosistemului bazinului Congo sunt, într-adevăr, foarte, foarte limitate”, a spus el.

Republica Democrată Congo, unde este situată cea mai mare parte a pădurii bazinului Congo, a înregistrat anul trecut a doua cea mai mare rată de pierdere a suprafeţei împădurite din lume, după Brazilia, potrivit Global Forest Watch.

Această distrugere eliberează în atmosferă gaze cu efect de seră, contribuind la încălzirea globală, şi conduce la pierderea habitatelor vitale pentru specii de plante şi animale.

Potrivit raportului, peste 10 000 de specii din Amazonia riscă să dispară, documentul subliniind rolul regiunii în sistemul climatic global şi cuantificând totodată cantitatea de carbon pe care o conţine pădurea.

Se preconizează că un număr de peste 300 de oameni de ştiinţă vor contribui la raportul Congo, a precizat Tshimanga. Acesta va include secţiuni referitoare la modul în care bazinul fluviului Congo reglează clima regională, dar şi informaţii despre impactul uman asupra ecosistemului forestier şi modul în care datele ştiinţifice pot fi utilizate pentru a informa politicile guvernamentale, a subliniat specialistul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. De unde si zicala: „daca e sa castige Bombo, am plecat in Congo” ! Asta, Bombo, n-a fost cules in AUR ?

  2. 70 000 de mii de delegati au ajuns la COP 28 cu carutele lor personale care emit 0,000 noxe de carbon si alte gaze de sera hidroponica. Voi, sarakilor, imputiti planeta cu beamveurile vostre poluante.

  3. „OPRIȚI TOATE ÎNARMĂRILE,OPRIȚI TOATE RĂZBOAIELE,TRANSFORMAȚI „LOGISTICA”MILITARĂ-MILITARII-CERCETĂTORII SĂ TREACĂ LA AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!-ȘI GATA CU POLUAREA!!

  4. Palavre, ca deobicei.Mâine o să apară cu alte aiureli, doar-doar de s-o înghesui lumea să le mai dea.Era un moș pe TED biolog de meserie, de prin Zimbabwe sau pe-acolo care a demonstrat practic cum poți folosi vaca la înverzit deșertul Kalahari.Binențeles că a cam dispărut in zgomotul de fond al big money care le minte cu megafonul dar țăranii de acolo mai-mai că vorbeau de el ca de un sfânt pentru că chiar merge trea a si de unde aveau până mai antărț câteva smocuri de iarbăuscată si niste roșii sfrijite, le creste zzi porumbul de doi metri,verdesi des, cum nu și-au imaginat vreodată.Secretul e iarba si dejectiile de la vacă care țin umezeala-n sol si niveljl rificat de azot.Și e normal așa.Le vremuri, turme nesfârsite de ierbivore migratoare se răhăteau peste tot și vegetatia regla sistemul pluvial.Murikanii cu știinta-n dinți înghiteau praf prin anii 30 dupa ce au distrus savana cu bizoni cu tot.Dar e sub demnitatea puliticii să caște ochii la d,aste si, oricum ,nu despre asta-i vorba.Ținta e buzunarul cetățeanului.

  5. La cine ajunge lemnul tăiat din pădurea amazoniană și congoleză?

  6. @POSTACHELE … 🙂
    CAND vrei si nu SCUIPI (La Ordin), pot arata CE esti cu adevarat …

    Mergi ASA inainte !

  7. Locul de pe Pământ care poate contribui la reglarea climei,
    Bigăr Spring !!!!!!
    -am inteles ca e un fel de lighean
    un fel de bideu.

  8. am inteles problema ..!ce n-am inteles, este, ce cauta prostu’ acolo..?este specialist in ” konga” si noi nu stiam ..?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.