Lovitură dură pentru marea familie din CSM

Curtea Constituțională a decis că mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeași dată pentru toți magistrații aleși în acest for.

CCR a declarat neconstituțională interpretarea dată de Senat legii prin care opt membri CSM au fost validați cu mandate pline de 6 ani deși au venit pentru restul de mandat în locul altora, interpretare agreată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Astfel, mandatele acestor magistrați vor înceta în acest an, la fel ca în cazul celorlalți membri CSM cărora li se încheie mandatul la termen.

La cererea CSM, Senatul a decis în martie ca 8 membri ai Consiliului, investiți în funcții ulterior alcătuirii CSM din 2011 și care au ocupat locuri rămase vacante din diverse motive, să aibă un mandat întreg de 6 ani. Hotărârea îi viza pe Alina Ghica, Florentina Gavadia, Bogdan Gabor, Gheorghe Muscalu, Mona-Lisa Neagoe, Adrian Bordea, Luminita Palade și Daniela Ciochina. Practic, mandatele acestora erau prelungite până la împlinirea termenului de 6 ani, atât cât este durata mandatului unui membru CSM.

UPDATE Reacția Uniunii Naționale a Judecătorilor

Curtea Constituțională a admis joi excepția de neconstituționalitate ridicată de Uniunea Națională a Judecătorilor din România și a decis, cu unanimitate de voturi, că interpretarea legii privind durata mandatului membrilor CSM este „constituţională în măsura în care persoana aleasă pentru ocuparea unui loc vacant îşi exercită calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru restul de mandat rămas până la expirarea termenului de 6 ani”, precizează într-un comunicat transmis joi UNJR.

Cu alte cuvinte, CCR a decis faptul că CSM este un organ colectiv, ales pe un mandat de 6 ani. Dacă mandatul unui membru încetează îniante de termen, noul membru își va desfășura activitatea pentru restul de mandat, până la expirarea termenului de 6 ani al mandatului Consiliului, subliniază judecătorii.

„Decizia Curţii restabileşte legalitatea mai presus de calitatea persoanelor, reprezentând totodată dovada că mecanismele de apărare a statului de drept funcţionează, dacă ele sunt accesate cu bună credinţă şi încredere”, a declarat Bogdan Mateescu, membru UNJR.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Forumul Judecătorilor din România au chemat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii, în data de 26 aprilie 2016, pentru a anula hotărârea prin care s-a declanșat procedura de alegere pentru numai șase membri ai Consiliului, fiind omise posturile altor opt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

La data de 29 aprilie, Curtea de Apel București a admis cererea formulată de Uniunea Națională a Judecătorilor din România de suspendare a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii privind alegerea a numai șase membri pentru viitorul Consiliu, decizând totodată sesizarea Curtii Constituționale.

„Durata mandatului constituţional şi legal al Consiliului vizează autoritatea publică, în ansamblul său, în vreme ce persoanele alese dobândesc calitatea de membru al acestuia şi o exercită până la împlinirea termenului de 6 ani”, se arată în comunicatul dat publicităii de către Curtea Constituțională.

Decizia Curții Constituționale infirmă așadar modul de interpretare a legii dat de către Consiliul Superior al Magistraturii și Senatul Romaniei, consfințind faptul că aceasta s-a făcut cu încalcarea prevederilor constituționale, subliniază UNJR.

Interpretarea data legii de către CSM ar fi condus la situația halucinantă în care aproape anual judecătorii erau în campanie electorală pentru alegerea unui nou membru CSM, mai precizează Uniunea în comunicat.

La rândul său, Asociația „Forumul Judecătorilor din România” consideră, în urma deciziei Curții Constituționale, că s-ar impune demisia președintelui CSM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.