Festivalul de Film Transilvania, pe ultima sută de metri

Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF

Invitaţi speciali, dezbateri şi premiere sold-out.

Zilele Filmului Românesc, secţiunea care adună anul acesta 29 de producţii româneşti, dintre care 6 aduse în premieră mondială, începe pe 2 iunie, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Proiecţiile Câini (r. Bogdan Mirică), singurul film românesc prezentat şi în Competiţia Oficială, şi Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, de pe 2 iunie, sunt deja sold-out la Cluj. Regizorii celor două filme se vor întâlni cu publicul la TIFF Lounge-ul din Piaţa Unirii: Bogdan Mirică, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu şi Raluca Aprodu vor vorbi joi, de la 17.00, despre filmul Câini, distins la Cannes cu Premiul FIPRESCI, iar Cristi Puiu va răspunde întrebărilor despre Sieranevada – întors din competiţia de la Cannes.

După premiera spectaculoasă de la Parcul de Sculpturi Archai Vlaha, în prezenţa a circa 900 de spectatori, comedia Două lozuri va avea parte de o proiecţie şi în Piaţa Unirii, joi, 2 iunie, la 21.45, în prezenţa regizorului Paul Negoescu şi a actorilor Dorian Boguţă, Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol. De prima vizionare cu public vor avea parte şi Ultima zi, în prezenţa regizorului Gabriel Achim şi a actorilor Doru Ana şi Mimi Brănescu, şi Afacerea Est, în prezenţa lui Igor Cobileanski. Vor testa pentru prima dată reacţia sălii şi Ion Indolean, cu debutul Discordia, Sorin Luca, autorul documentarului Imagini din vis, despre părintele muzicii electronice din România, Rodion-Ladislau Roşca, invitat la TIFF, şi Ionuţ Teianu, cu documentarul În căutarea tatălui pierdut.

Printre cele 17 scurtmetraje din competiţia Zilele Filmului Românesc, deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, se numără şi 4:15 p.m. sfârşitul lumii, selecţionat în Competiţia de scurtmetraje de la Cannes şi proiectat la TIFF în prezenţa lui Cătălin Rotaru şi a lui Gabi Șarga. Regizorii unora dintre filmele scurte vor lua parte la sesiuni de Q&A. La 10 ani de la lansare, o parte din echipa filmului Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la Cinema Victoria vineri, de la 17.00. La Muzeul de Artă, în aer liber, Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc) va rula de la 21.45.

Regizorul Bogdan Mirică. Foto Vlad Cupşa

Pe 3 iunie, poate fi văzut în premieră şi documentarul Never Ending Story, povestea unuia dintre primele mari concerte de la Sala Palatului post revoluţie – show-ul Dragoste, susţinut de Loredana în 2012. Proiectat în TIFFashion, la Cinema Mărăşti, de la ora 15.00, filmul va fi urmat de un dialog între public, stilistul Loredanei, Radu Mada, şi regizorul filmului, Remus Achim, şi va fi însoţit de o expoziţie cu câteva dintre cele mai spectaculoase costume ale artistei.

Pe 2 iunie, TIFF sărbătoreşte şi Ziua HBO, spectatorii fiind invitaţi la un maraton de cinci ore cu The Accursed/ Damnaţii (r. Hagai Levy), Nightingale (Casa de Cultură a Studenţilor), premiera naţională Doar o răsuflare (intrarea liberă), de Monica Lăzurean-Gorgan (Cinema Florin Piersic, ora 17.30), Cain’s Children, la Cercul Militar, ora 10.45 (urmată de o dezbatere).

10 actori talentaţi din teatrele din România vor fi prezentaţi publicului, presei şi profesioniştilor din industria filmului în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Joi, de la 12.30, aceştia se vor întâlni cu presa şi cu publicul la TIFF Lounge, iar vineri, de la 19.00, vor urca pe scena cinematografului Florin Piersic, înaintea filmului Câini. Zilele acestea, cei 10 filmează un clip şi un scurtmetraj, iau parte la workshop-uri, premiere de film şi dezbateri şi sunt introduşi regizorilor, producătorilor români şi străini, directorilor de casting şi agenţilor. Vineri, de la 10.30, la Napoca 15, aceştia vor participa la Workshop in film & talent promotion, cu Deborah Kolar şi Jan Kean.

Programul 10 pentru Film

La proiecţia peliculei Câini

40 de actori de diferite vârste, din toate colţurile ţării, care s-au afirmat în teatru, dar nu au avut roluri majore pe marele ecran, au fost promovaţi în cele patru ediţii de până acum ale programului 10 pentru FILM. După fiecare ediţie, actorii au fost remarcaţi de regizori şi producători, iar unii au fost distribuiţi în filme. Printre aceştia, Maria Obretin, Fülöp Erzsébet, Elena Ivanca, Alina Ilea, Lucian Teodor Rus, Alex Ion. Ca în fiecare an, actorii beneficiază de broşuri dedicate, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist.

Cei zece actori sunt: Alina Petrică (Godot Café-Teatru, În Culise, Teatrelli – Bucureşti), Andi Gherghe (Teatrul Ariel din Târgu Mureş), Cătălina Bălălău (Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ), Cezar Grumăzescu (Teatrul Excelsior din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Comedie), Ciprian Scurtea (Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu), Cristian Rigman (Teatrul Naţional din Cluj Napoca), Ioana-Florentina Manciu (Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova), Nicholas Caţianis (Teatrul Excelsior din Bucureşti, Teatrul Naţional I.L.Caragiale), Richard Balint (Teatrul de Stat Oradea), Sânziana Tarţă (Teatrul Naţional din Cluj-Napoca).

Alina Petrică a absolvit secţia Arta Actorului a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti în 2012, la clasa profesorului Doru Ana, unde a obţinut ulterior şi diploma de master (în 2014, la clasa Taniei Filip şi a lui Gelu Colceag). Tot în2014 a absolvit Școala de Artă din Bucureşti, secţia Improvizaţie Jazz.

A jucat pe scenele unor teatre precum Teatrul Odeon, Teatrul Excelsior, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul de Comedie, Centrul Cultural „Nicolae Bălcescu”. Face parte din distribuţia unor proiecte independente găzduite de Godot Café-Teatru, În Culise sau Teatrelli şi s-a remarcat în spectacole regizate şi coregrafiate de Răzvan Mazilu: Mon Cabaret Noir sau West Side Story.

Regizorul Cristi Puiu şi actorii din Sieranevada la Cannes

Actorul şi regizorul Andi Gherghe este absolvent al Universităţii de Arte Târgu-Mureş, specializarea Artele Spectacolului – Actorie, unde a obţinut în 2009 şi diploma de master, specializare Arta Regizorului. În 2011 a obţinut atât Premiul Juriului, cât şi Premiul Publicului pentru Cel Mai Bun Actor la Gala Tânărului Actor ”HOP”, organizată de UNITER.

Joacă din 2006 pe scenele teatrelor din Târgu Mureş, şi a colaborat cu numeroşi regizori precum Radu Afrim, Cătălin Mîndru, Laurenţiu Blaga sau Radu Nica. În prezent poate fi văzut la Teatrul Ariel din Târgu Mureş, în piesa El – Respiraţii de Duncan Macmillan, regia Radu Nica.

Cătălina Bălălău este absolventă a Facultăţii de Teatru, secţia Arta Actorului, la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Bucureşti (clasa profesurului Florin Zamfirescu 2014) şi în prezent desfăşoară cursuri de Masterat – Arta Actorului, la clasa profesorilor Gelu Colceag şi Tania Filip.

Este actor angajat al Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, unde poate fi văzută în spectacolul Anul Dispărut. 1996, de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu. A colaborat cu Teatrul Apropo, Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul Bulandra, Centrul Naţional al Dansului şi ArCuB.

La Gala Hop 2015 a obţinut Premiul Special al Juriului, iar în 2014, la Gala Metropolis, i-a fost acordat Premiul Florin Zamfirescu. În 2013 a câştigat Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin în cadrul festivalului Serile de Teatru Studenţesc pentru rolul Imme din Lut de Marijke Schermer.

Cezar Grumăzescu a absolvit Facultatea de Teatru, secţia Arta Actorului, la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Bucureşti (2011, profesor coordonator Florin Zamfirescu), unde a obţinut ulterior diploma de master (2013, clasa profesorului Gelu Colceag).

Joacă la Bucureşti în spectacole puse în scenă la Teatrul de Comedie, Teatrul Foarte Mic, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Bulandra, Teatrul Act, Teatrul Odeon şi a colaborat cu regizori precum Vlad Cristache, Cristi Juncu sau Bobi Pricop.

În prezent, Cezar poate fi remarcat în rolul lui Scripps din spectacolul The History Boys de Allan Bennett, regia Vlad Cristache, la Teatrul Excelsior, Bucureşti.

Cirpian Scurtea este absolvent al secţiei Teatru a Facultăţii de Litere a Universitatii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea Actorie, anul 2004.

În perioada 2004-2007 ajucat la Teatrul de Nord din Satu Mare, Teatrul Municipal din Baia Mare, Teatrul Municipal din Turda şi Centrul Cultural Aiud.

Două lozuri, în premieră

În prezent, este actor al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, unde a jucat în spectacole regizate de Silviu Purcărete (Călătoriile lui Gulliver, Metamorfoze, Faust), Gianina Cărbunariu (Solitaritate), Cristian Juncu (Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză) sau Zoltan Balasz (Maestrul şi Margareta).

Poate fi văzut în spectacolul Nathan Înţeleptul, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, în regia lui Armin Petras.

Cristian Rigman este actor al Teatrului Naţional din Cluj Napoca. Este licenţiat în Arta Actorului la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Teatru şi Televiziune, clasa profesorilor Miriam Cuibus, Mona Chirilă, Dragoş Pop (1998 – 2002).

Și-a început activitatea teatrală încă din anul 2000, iar din 2003 este angajat al Teatrului Naţional din Cluj Napoca. De-a lungul timpului a lucrat cu regizori precum Radu Afrim (Mansardă la Paris cu vedere spre moarte, Ultimul mesaj al cosmonautului către femeia pe care a iubit-o cândva în fosta Uniune Sovietică), Mihai Măniuţiu (Alcesta, Noaptea Walpurgiei sau Paşii Comandorului), Mona Chirilă (Zenobia, Revizorul), Alexandru Dabija (Pygmalion, Florenţa sunt eu, Sânziana şi Pepelea, Mein Kampf, Linoleum), Gábor Tompa (Regele Lear, UbuZdup), Silviu Purcărete (Ce nemaipomenită aiureală!) sau Anna Stigsgaard (Idiotul).

În 2014 s-a alăturat proiectului Deliruri, un spectacol-concert de Mihai Măniuţiu, unde apare alături de Ada Milea, Vava Ștefănescu şi Bobo Burlăcianu.

Ioana-Florentina Manciu şi-a început activitatea teatrală la vârsta de 14 ani, în cadrul unui trupe pentru adolescenţi. La 18 ani a fost admisă la Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj, la clasa profesorului Miklos Bacs, şi de asemenea la Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii Naţionale „I.L.Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorului Florin Zamfirescu.

Alege Bucureştiul, unde şi debutează şi începe să activeze în teatrul independent. Îşi continuă studiile academice prin masteratul în Arta Actorului din cadrul aceleiaşi universităţi, făcând parte din clasa profesorului Gelu Colceag, cel care o îndrumă în prezent şi în cercetarea sa doctorală.

A perfomat începând din anul 2011 şi până în prezent în diferite spaţii precum Teatrul Act, Teatrul Bulandra, Teatrul Arca, W.A.S.P, Teatrul Odeon, Galeria 26, Teatrul Mic sau UNATC iar din 2015 este actriţă angajată a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Nicholas Caţianis a absolvit în anul 2014, în cadrul Universităţii Hyperion Bucureşti, Facultatea de Arte, secţia Arta Actorului, la clasa profesorilor Eusebiu Ștefănescu şi Rodica Mandache.

Pe parcursul celor trei ani de facultate, a jucat în Demonii, O Noapte Furtunoasă şi Nunzio. În prezent, joacă în trei spectacole ale Teatrului OdeonUn tramvai numit dorinţă şi Trei Generaţii, ambele în regia lui Dinu Cernescu, şi West Side Story, în regia lui Răzvan Mazilu.

Tineri pasionaţi de filmele româneşti

Cele mai recente spectacole în care poate fi văzut Nicholas Caţianis sunt #Teenspirit, la Teatrul Excelsior din Bucureşti, Recviem şi Martiri.

În 2015, Nicholas Caţianis a câştigat Premiul pentru cel mai bun actor la Gala HOP.

Richard Balint este absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş – Bolyai” din Cluj–Napoca, Catedra de Teatru, secţia Actorie, clasa profesorilor Cornel Răileanu şi Cristina Pardanschi, în 1999.

Angajat al Teatrului de Stat Oradea, Richard Balint a colaborat cu regizori precum Alexandru Dabija (Praf în ochi, Livada de vişini), Ion Sapdaru (Visul unei nopţi de vară), Mihai Măniuţiu (Electra, Leonce şi Lena), Victor Ioan Frunză (Nevestele vesele din Windsor), Szabó K. István (Equus), Radu Afrim (În curând vine timpul) sau Bobi Pricop (Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas).

De-a lungul timpului, Richard a colaborat cu Teatrul Dramatic din Baia Mare, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul Naţional Timişoara sau Teatrul „I.D. Sîrbu”, Petroşani. În film, a apărut în roluri secundare în producţii precum Morgen sau Rocker, în regia lui Marian Crişan.

Sânziana Tarţă s-a născut în Satu Mare, a urmat două facultăţi în Bucureşti (Universitatea Naţională de Artă, Facultatea de Arte Decorative şi Design, specializarea Modă, şi Facultatea de Teatru, secţia Arta Actorului, la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale”) şi s-a stabilit în Cluj, fiind angajata Teatrului Naţional Cluj Napoca începând cu anul 2014.

A lucrat cu regizori precum Alexandru Dabija (Linoleum), Andrei Măjeri (Moarte şi reîncarnare într-un cowboy, Agamemnon), Gabor Tompa (UbuZdup!) sau Ada Milea (Apolodor). La Teatrul Odeon din Bucureşti a colaborat cu Răzvan Mazilu pentru piesa West Side Story. A mai colaborat cu Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Tamasi Aron din Sfântul Gheorghe, Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti.

În film, Sânziana a jucat în câteva scurtmetraje şi a avut un rol secundar în 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, în regia lui Cristian Mungiu.

Din 2011 este trainer al Festivalului de Teatru Tânăr de la Alexandria, Ideo Ideis.

„Sieranevada”, în avanpremieră naţională la TIFF


După ce a deschis Competiţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (11-22 mai 2016), cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cristi Puiu, Sieranevada, va deschide şi sezonul de toamnă al premierelor cinematografice româneşti.

Pelicula, care îi are în distribuţie pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, va rula pe marile ecrane din România din 9 septembrie.

Acţiunea din Sieranevada are loc la trei zile de la atentatul din redacţia hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Una dintre cele mai aşteptate producţii româneşti ale anului, Sieranevada va rula joi 2 iunie, în avanpremieră naţională în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Proiecţia este programată de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, la eveniment urmând să participe regizorul Cristi Puiu, dar şi o parte din distribuţia şi echipa filmului.

Cel de-al 4-lea lungmetraj regizat de Cristi Puiu are imaginea semnată de Barbu Bălăşoiu; Jean Paul Bernard, Filip Muresan şi Christophe Vintrignier au realizat sunetul, Maria Pitea s-a ocupat de costume în timp ce Mojca Gorogranc Petrushevska a realizat machiajul. Letiţia Ștefănescu şi Ciprian Cimpoi au semnat montajul iar Cristina Barbu scenografia, Anca Puiu –producător.

Sieraneva este o producţie Mandragora în coproducţie cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films.

Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Fondacija Za Kinematografiju Sarajevo, Macedonian Film Agency, Croatian Audiovisual Center, Region Ile de France, Eurimages. Cu participarea: HBO Romania, Aide aux Cinemas du Monde, Valvis Holding Distribution, Centre National du Cinema et de l’Image Animee, Ministere Des Affaires Etrangeres et du Developpement International, Institut Francais, Arte France. Finanţatori: BMW Group Romania, Nestle Romania, AQUA Carpatica, Vodafone, Albalact, Groupama Romania, Apa Nova, DHL, Zumzet, Musette.

Actriţele Carmen Galin şi Lujza Orosz, celebrate

Fascinanta actriţă Carmen Galin

Actriţă emblematică a filmului şi teatrului românesc, Carmen Galin, care a împlinit anul acesta 70 de ani, va fi distinsă cu Premiul de Excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, 4 iunie, în cadrul ceremoniei de premiere de la Teatrul Naţional din Cluj. Premiul pentru întreaga activitate îi va reveni actriţei Lujza Orosz.

Spectatorii TIFF vor avea ocazia să o (re)vadă pe marea actriţă Carmen Galin într-unul dintre cele mai renumite roluri ale sale, în Faleze de nisip (1982), regizat de Dan Piţa, alături de Victor Rebengiuc, Marin Moraru şi Gheorghe Visu. Este una dintre cele mai curajoase producţii realizate înainte de 1989 şi a avut parte de o proiecţie dedicată, în 1991, la Festivalul de la Berlin. Proiecţia specială de la TIFF, în prezenţa lui Carmen Galin, va avea loc sâmbătă, 4 iunie, ora 15.00, la Cinema Victoria.

Carmen Galin şi Victor Rebengiuc în Faleze de nisip

Cu farmecul ei aparte, Carmen Galin s-a remarcat pe marele ecran în peste 30 de filme, dar şi-a pus amprenta inconfundabilă şi în rolurile de pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti, Teatrului Naţional din Cluj şi Teatrului Mic, sub bagheta unor regizori precum Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Andrei Șerban. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1967 şi a debutat în cinema cu un rol secundar în Dimineţile unui băiat cuminte (r. Andrei Blaier, 1966). Tot Blaier a distribuit-o în rolul care a impus-o definitiv, în Ilustrate cu flori de câmp (1975), în compania lui Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Jean Constantin, Constantin Rauţchi sau Ştefan Mihăilescu Brăila. Au urmat roluri în Tănase Scatiu (1976), alături de Victor Rebengiuc, Mere Roşii (r. Alexandru Tatos), Saltimbancii, Ana şi hoţul (1981, r. Virgil Calotescu) şi cel complex şi dramatic din Faleze de Nisip (1982). Pentru Saltimbancii şi Ana şi hoţul a obţinut Premiul pentru interpretare feminină al Asociaţiei Cineaştilor din România. Actriţa a devenit populară şi pentru rolul din serialul TV Fram (1983).

Lujza Orosz în Urgia

Premiul de Excelenţă TIFF 2016 este oferit de Mercedes Benz.

Premiul pentru întreaga activitate acordat unei personalităţi din cinematografia română îi revine anul acesta Lujzei Orosz (89 de ani), actriţă reputată a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, căreia îi va fi dedicată şi o proiecţie specială a filmului Urgia (1978), co-regizat de Iosif Demian şi Andrei Blaier. Proiecţia specială, în prezenţa actriţei, va avea loc vineri, 3 iunie, ora 14.30, la Cinema Arta. Urgia din titlu este războiul, cu traumele sale produse într-un sat din nordul Moldovei. O apariţie la fel de puternică avusese în Viforniţa (1973, r. Mircea Moldovan), de data aceasta alături de Gheorghe Cozorici, rol pentru care a câştigat Premiul Asociaţei Cineaştilor din România. Actriţa a jucat şi în O lacrimă de fată (r. Iosif Demian), proiectat la Cannes în 1982. Alături de Marga Barbu, George Motoi şi Florin Piersic, a apărut în filmul din seria Mărgelatu, Trandafirul galben (1981).

Producătorul lui „Mad Max”, Iain Smith, distins cu Premiul Special

Iain Smith, producătorul filmului Mad Max, Drumul Furiei

Iain Smith, unul dintre cei mai influenţi şi prolifici producători de film actuali, omul din spatele unor blockbustere ca Mad Max: Drumul Furiei, Al cincilea element sau Șapte ani în Tibet, este unul din invitaţii speciali ai celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde va primi Premiul Special pentru Contribuţia adusă Cinematografiei Mondiale la gala de închidere din 4 iunie, de la Teatrul Naţional din Cluj. Producătorul va fi prezent şi la proiecţia Mad Max: Drumul Furiei, premiat cu şase statuete Oscar, în Piaţa Unirii Open Air vineri, 3 iunie, de la 21.45.

Născut în Glasgow, Scoţia, Iain Smith (n. 1949) a absolvit London Film School şi a colaborat de-a lungul anilor cu marile studiouri de la Hollywood – Warner Bros., Universal Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox, Miramax – şi cu regizori precum Ridley Scott, Oliver Stone, George Miller, Darren Aronofsky, Stephen Frears, Luc Besson, Roland Joffe. În 2005 a fost recompensat cu Premiul BAFTA pentru Outstanding Achievement in Film, în 2008 a fost decorat cu Ordinul de Ofiţer al Imperiului Britanic, iar trei ani mai târziu a fost numit la conducerea British Film Commission.

Deţine compania Applecross Productions încă din 1987 şi a fost producător, co-producător sau producător executiv pentru zeci de filme, de la Hearts of Fire, cu Bob Dylan (r. Stephen Frears) şi Mary Reilly, cu Julia Roberts şi John Malkovich, la producţii cu bugete mari de la Hollywood ca Mad Max: Drumul Furiei (r. George Miller), cu Tom Hardy şi Charlize Theron, Wanted (r. Timur Bekmambetov), cu Angelina Jolie, Fântâna (r. Darren Aronofsky), în care protogonişti sunt Hugh Jackman şi Rachel Weisz, Copiii tatălui (r. Alfonso Cuaron), Alexander (r. Oliver Stone), Cold Mountain (r. Anthony Minghella), pentru care Jude Law, Nicole Kidman şi Renée Zellweger au filmat în România, la începutul anilor 2000, Planeta Maimuţelor (r. Tim Burton), Șapte ani în Tibet (r. Jean-Jacques Annaud), cu Brad Pitt pe afiş, Al cincilea element (r. Luc Besson), cu Bruce Willis, Milla Jovovich şi Gary Oldman, sau Misiunea (r. Roland Joffe), în care Robert de Niro şi Jeremy Irons au roluri principale.

Deşi a contribuit la realizarea unor mari hituri de box office, Smith povestea pentru Daily Record că cel mai bun film pentru care a lucrat vreodată a fost comedia lui Bill Forsyth, Local Hero (1983), cu Burt Lancaster. Într-un interviu pentru Movie Scope, declara că „a produce este, într-un fel unic, combinaţia de artă şi bani, de comerţ şi cultură. Cele două lucruri sunt, de fapt, interdependente şi aş spune că filmele sunt inspirate de oameni talentaţi şi susţinute de bani, iar producătorul este poliţistul care supraveghează toate astea”.

Mihai Chirilov şi Tudor Giurgiu la Conferinţa de presă TIFF 2016 – foto Nicu Cherciu

A 8-a ediţie de EducaTIFF, programul de educaţie media şi cinematografică, îi implică pe elevi în vizionări de film, ateliere speciale şi seminarii de critică de film. Continuă şi Let’s Go Digital, ajuns la a 14-a ediţie şi adresat tinerilor cu vârste între 14 şi 18 ani. LGD a avut anul acesta un număr record de 100 de înscrişi eligibili – 89 de juniori şi 11 seniori.

În al cincilea său an, Transilvania Talent Lab se adresează de această dată managerilor de săli de cinema sau celor ce îşi doresc să urmeze această carieră în România şi Republica Moldova. Programul vine în sprijinul celor care conduc puţinele săli rămase deschise sau al celor care îşi doresc să pornească pe acest drum, oferindu-le accesul la un training profesionist, cu experţi internaţionali.

Continuă şi Transilvania Pitch Stop (TPS), platforma prin care cineaşti aflaţi la început de drum au şansa de a-şi dezvolta şi prezenta proiectele de lungmetraj în faţa unor potenţiali producători şi finanţatori români şi străini. The Pitch, concurs demarat de Shorts TV, e dedicat cineaştilor din Transilvania şi oferă un premiu de 5.000 euro pentru producţia celei mai bune idei de scurtmetraj din concurs. În Competiţia locală, adresată realizatorilor de film din Cluj, au fost înscrise 23 de producţii.

În programul 10 pentru FILM, zece dintre cei mai talentaţi actori de pe scenele din ţară, care nu au avut până acum şansa afirmării pe marele ecran, vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul şi profesioniştii din cinematografie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Diva Sophia Loren, celebrată pentru întreaga carieră

Fascinanta Sophia Loren in Man of La Mancha

Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran şi una dintre cele mai intens celebrate frumuseţi din lume, Sophia Loren vine pentru prima dată în România, ca invitat special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Sex simbol al anilor ’50 – ‘70, cu o popularitate internaţională neegalată de nicio altă actriţă italiană, Sophia Loren va primi Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a celei de-a 15-a ediţii, pe 4 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Pe 3 iunie, de la 18.30, la Casa de Cultură a Studenţilor, actriţa va lua parte la o proiecţie specială în onoarea ei.

„Este una dintre întâlnirile pe care mi le-am dorit de foarte mulţi ani la TIFF şi mă bucur că se întâmplă, în sfârşit. Sophia Loren este idolul multor generaţii, o prezenţă tonică şi şarmantă, cu o popularitate enormă în orice colţ al lumii. E o onoare s-o avem la TIFF şi o bucurie, sper, pentru clujeni să o întâlnească, la prima ei venire în România. Ea se alătură unui şir de personalităţi puternice care au fost celebrate în cei 15 ani de TIFF, de la Claudia Cardinale, Annie Girardot, Vanessa Redgrave, la Catherine Deneuve şi Geraldine Chaplin”, declară Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.

Sophia Loren şi Cary Grant în The Pride and the Passion

Participarea Sophiei Loren la festival este posibilă datorită colaborării dintre TIFF şi Asociaţia Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, co-organizator al evenimentului. „Suntem onorate să susţinem prezenţa la Cluj a uneia dintre cele mai talentate, puternice şi apreciate femei din lumea filmului. Sophia Loren este un model pentru multe generaţii de femei, iar întâlnirea cu ea la TIFF va fi un eveniment cu totul special”, declară Mihaela Rus, preşedinta Asociaţiei Femeilor de Afaceri Cluj.

La 81 de ani, Sophia Loren admite că se simte flatată de statutul de sex simbol şi că l-a acceptat toată viaţa ca pe imens compliment. La începutul anului, diva italiană a susţinut un turneu în SUA, întâlnindu-se cu publicul în cadrul unui eveniment special numit An Evening with Sophia Loren. Actriţa şi-a rememorat viaţa şi cariera fabuloasă, pornind de la anii copilăriei în Napoli – Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934 -, trecând prin anii de după război, când era remarcată în concursuri de frumuseţe la doar 14 ani, primele roluri în filmele lui Vittorio de Sica, regizorul care a descoperit-o, Hollywood-ul, întâlnirile ei cu mari actori ai vremii, premiile, iubirile, familia. Și faima. Toate se regăsesc şi în volumul de memorii publicat în 2014 – Yesterday, Today, Tomorrow: My Life.

În cele şase decenii de cinema, Sophia Loren a jucat în aproape 100 de filme, lucrând îndeaproape cu marii regizori ai vremii, de la Vittorio de Sica, George Cukor, Charlie Chaplin, Mario Monicelli şi Ettore Scola la Robert Altman. Și-a început cariera de actriţă în 1950, la vârsta de 15 ani, iar primul său rol important a fost în L’Oro di Napoli (1954), al lui De Sica. Peccato che sia una canaglia / Too Bad She’s Bad (1954) a fost primul film alături de Marcello Mastroianni, actorul care avea să-i devină un colaborator constant pe marele ecran. Printre ele, Matrimonio all’italiana (1964), pentru care a fost nominalizată la Oscar, comedia La moglie del prete (1970) şi Ieri, oggi, domani / Yesterday, Today, Tommorow, cu o scenă de striptease care a intrat în istorie.

Sophia Lauren în Human Voice

Sophia Loren şi-a fascinat, de altfel, partenerii de platou. Printre ei, Cary Grant, Peter Sellers, Clark Gable, Frank Sinatra, Gregory Peck, Jack Lemmon, Paul Newman, Marlon Brando. Momentul care a propulsat-o printre marile staruri de cinema ale lumii a fost anul 1958, când a semnat un contract cu studioul Paramount, la Hollywood. În 1961, rolul dramatic al mamei din La Ciociara (1961), în regia lui Vittorio de Sica, i-a adus 22 de premii internaţionale, inclusiv unul de interpretare la Cannes şi un Oscar, devenind prima actriţă premiată cu statueta pentru un film străin şi prima actriţă italiană distinsă cu acest trofeu. La apogeul carierei sale, a fost plătită cu 1 milion de dolari ca să joace în The Fall of the Roman Empire (1964). Ultima peliculă din lunga colaborare cu Vittorio de Sica a fost Il viaggio (1974), în care a jucat alături de Richard Burton. Cea mai recentă apariţie a sa este într-un scurtmetraj, Voce umană (2014), regizat de unul dintre cei doi fii ai săi, Edoardo Ponti.

Sophia Loren a fost recompensată de-a lungul carierei şi cu patru trofee Globul de Aur pentru World Film Favorite – Female, prestigiosul Cecil B. DeMille Award, un Premiu BAFTA şi deţine recordul de a fi distinsă cu şase Premii David di Donatello pentru cea mai bună actriţă. În 1991, a fost onorată de Academia Americană de Film pentru întreaga carieră, fiind declarată o „comoară a cinematografiei mondiale”, iar în 1999 a fost recunoscută de către American Film Institute drept una dintre marile legende ale epocii de aur de la Hollywood. Mick Jagger şi Keith Richards i-au dedicat o melodie – Pass the Wine (Sophia Loren).

Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE

Samuel Collardey, coordonator Jury jeune TV5MONDE

Șapte studenţi francofoni care provin din patru ţări diferite (România, Franţa, Moldova, Israel) alcătuiesc anul acesta Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE, care vizionează cinci filme de limbă franceză din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi care va acorda unuia dintre acestea Prix TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie du Jeune jury francophone / Premiul TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie al Tânărului juriu francofon, în cadrul Galei TIFF din 4 iunie.

Cei şapte studenţi francofoni sunt stabiliţi la Cluj şi sunt coordonaţi de cineastul francez Samuel Collardey. Fiecare dintre tinerii juraţi are o formare şi un profil diferit, însă ceea ce îi uneşte este pasiunea pentru film şi francofonie. Ei sunt: Georgia Moraru (România), Solène Noret (Franţa), Olimpia Buhai (România), Dumitru Neagu (Moldova), Ioana Ciupa (România), Marine Dori (Franţa) şi Yarden Tal (Israel).

Filmele jurizate de Juriul tinerilor francofoni de anul acesta sunt: Au plus près du Solei/ Prea aproape de soare (regia Yves Angelo, în secţiunea Supernova), Ville-Mari / Ville-Marie (regia Guy Edoin, în secţiunea Suspecţi de serviciu), Trois souvenirs de ma jeunesse/ Trei amintiri din tinereţe (regia Arnaud Desplechin, în secţiunea Supernova), Je me tue a le dire / Mor să-ţi spun (regia Xavier Seron, în secţiunea Fără limită), Boris sans Beatrice/ Boris fără Beatrice (regia Denis Coté, în secţiunea Expresul Bucureşti – Berlin).

Lungmetrajul Tempête, regizat de Samuel Collardey, “le parrain du jury”, a fost proiectat la TIFF anul acesta, urmat de sesiuni de discuţii cu publicul. Tempête este un portret emoţionant al unui pescar care încearcă să-şi schimbe stilul de viaţă pentru a păstra custodia copiilor săi, în care protagonistul (premiat laVeneţia) îşi joacă rolul din viaţa reală.

Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2016 este unul dintre proiectele pe care TV5MONDE, Institutul Francez din România şi RFI continuă să le dezvolte împreună pentru a susţine tinerii şi francofonia. Premiul este acordat la TIFF pentru al treilea an consecutiv.

Samuel Collardey, director de imagine, operator şi regizor francez, a lucrat patru ani în televiziune, înainte de a se alătura departamentului de Imagine al celebrei La Fémis (Școala naţională superioară pentru studii de imagine şi sunet din Paris). Filmul său de la finalul studiilor, Du soleil en hiver, a primit numeroase distincţii, printre care Premiul SACD, la Quinzaine des réalisateurs, în cadrul Festivalului de film de la Cannes, şi Premiul special al juriul la Festivalul de la Clermont-Ferrand.

În 2008 apare primul său lungmetraj, L’Apprenti, o docu-ficţiune ce face portretul unui tânăr ucenic dintr-o fermă din Haut-Doubs. Filmul primeşte Premiul Semaine de la critique la Veneţia, şi Premiul Louis-Delluc pentru cel mai bun debut.

Realizează imaginea filmelor Adieu Gary (regia Nassim Amaouche) şi J’aime regarder les filles (regia Frédéric Louf).

În 2013 îşi lansează cel de-al doilea lungmetraj, Comme un lion.

Poster Terminator-Terminatul

Samuel Collardey este un regizor ale cărui filme au o tentă umanistă, tematica pe care o abordează fiind inspirată din fapte reale. Realizator deopotrivă de documentare şi de ficţiune, Collardey are o abordare artistică şi socială ce evocă încercările prin care oricine poate trece.

TV5MONDE este una dintre principalele reţele mondiale de televiziune, prezente în 220 ţări şi teritorii, prin nouă canale regionale distincte (TV5MONDE Franţa – Belgia – Elveţia, TV5MONDE Europa, TV5MONDE Africa, TV5MONDE Orient, TV5MONDE Asia, TV5MONDE Pacific, TV5MONDE America Latină şi Caraibe, TV5MONDE Brazilia şi TV5MONDE SUA), două televiziuni online, cărora li se adaugă primul canal tematic, TiVi5mondeUSA, un canal dedicat tinerilor, aferent pieţei americane.

TV5MONDE Europa difuzează în fiecare an peste 300 de filme subtitrate, 1.300 de ore de ficţiune, 2.000 de ore de film documentar şi reportaj şi 19 emisiuni zilnice de ştiri şi cele mai bune emisiuni francofone, cu subtitrare.

Este singurul canal generalist francez care emite la nivel mondial. Are 10 canale francofone partenere (France 2, France 3, France 4, France 5, France Ô, ARTE France, RTBF.be, RTS, Radio-Canada şi Télé-Québec), le CIRTEF şi l’AEF. Este prezent în 235 millioane de cămine şi 25.000 de hoteluri, în 55 de ţări şi difuzează programe cu caracter generalist produse în limba franceză şi subtitrate în şapte limbi (română, engleză, germană, spaniolă, olandeză şi rusă).

În urma Declaraţiei de la Bucureşti, adoptate în cadrul Sommet de la Francophonie, în 2006, TV5 primeşte statutul de must carry, fiind prezent în oferta tuturor operatorilor de cablu din România, la finalul lui 2007. Consecinţă firească, TV5MONDE introduce subtitrarea în limba română la începutul lui 2008.

Pentru a ajunge la o audienţă cât mai largă, TV5MONDE furnizează subtitrarea programelor sale în 12 limbi, şapte dintre acestea fiind disponibile la TV5MONDE Europe: franceză, engleză, spaniolă, olandeză, germană, română şi rusă.

Despre facilităţile fiscale ce pot impulsiona industria de film din România se va dezbate tot vineri, de la 12.30, la workshop-ul Romanian film law & tax incentives, la care participă Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, Alex Trăilă – membru în Consiliul de Administraţie al CNC, şi Manfred Schmidt – Director MDM (Germania). Programul Creative Europe va avea parte de o prezentare din partea Media Desk România vineri, de la 11.30, la Napoca 15. Mare iubitor de film românesc şi membru în juriul competiţiei, Richard Pena, profesor la Columbia University, va susţine un workshop pentru tineri profesionişti, regizori, critici de film şi studenţi sâmbătă, de la 15.00, la Napoca 15.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.