Lucruri mai puțin știute despre bere

Muzeul Național al Țăranului Român găzduieste o inedită expoziție de fotografie despre bere.

Cine și cum făcea bere în Ungaria? De ce a devenit Kőbánya epicentrul maghiar al fabricației de bere? Ungurul este băutor de vin sau de bere? Berea este băutura burgheziei sau a clasei muncitoare? Expoziția despre istoria berii, atât fabricarea, cât și consumul din Ungaria încearcă să răspundă la aceste întrebări.

Expoziția prezintă cultura băuturii strămoșilor maghiari încă de pe vremea descălecării, procesele de fabricare din evul mediu, metodele cehești și nemțești de fabricare a berii, precum și industria înfloritoare din zilele noastre a berilor artizanale. Pe lângă astea putem afla cum se face berea, cum se transformă orzul în malț și care este diferența între berile cu fermentație de fund și berile de fermentație superioară. Iar în sfârșit vom afla dacă berea era băutura preferată a burgheziei sau a clasei muncitoare și cum a fost acest fenomen influențat cu diferitele metode ale propagandei.

Istoria berii este aproape de o seamă cu istoria omenirii. Chiar înainte de antichitate, în valea Nilului Albastru se făcea deja bere, drept dovadă stă un vas de aproape 7000 de ani, găsit pe teritoriul Sudanului, în care oamenii de știință au identificat urme de bere. În muzeul Louvre din Paris putem admira o piatră gravată înaintea erei noastre cu 2000 de ani, care păstrează 360 de reglementări referitoare la fabricarea, calitatea și comerțul berii. Grecii antici cunoșteau deja „vinul din orz” și istoricii greci și romani, Dioscoride, Plinius, sau Antiochus descriu în amănunte băutura care te face mahmur și poate cauza dureri de cap, dacă e consumată în exces. Germanii considerau că cerul este un imens ceaun cu bere, care curge în râuri în Walhalla.

Istoria berii europene din evul mediu se leagă strâns de mănăstiri și de călugări. În secolul 5 deja exista o industrie dezvoltată a berii fabricate în mănăstiri, împreună cu tehnica, rețeta și cultivarea hameiului necesar pentru acesta. În secolul al XII-lea berea era fabricată artizanal în gospodăria oamenilor, iar spre sfârșitul evului mediu epicentrul industriei berii a fost transpus în orașe. Orașele aveau posibilitatea să primească drept de fabricare a berii, de exemplu o treime din comerțul orașului Hamburg era asigurată de industria berii.

În epoca modernă s-au format obiceiurile, tehnologiile, mărcile și definițiile berii, valabile până în ziua de azi. În Anglia, pe vremea lui Henric al VIII-lea s-a dezvoltat industria fabricării berii la cote industriale și tot atunci s-au răspândit berea de tip Ale. S-au creat instituțiile moderne care nu numai că reglementau fabricarea și calitatea berii, dar și o protejau.

Războiul de Treizeci de Ani a produs o ruptură în istoria fabricării berii în Europa, iar după redresare a început o dezvoltare tehnologică de mare amploare și fabricarea berii a devenit foarte repede o tehnică modernă, chiar știință. S-au dezvoltat tehnologii care permit beri cu o durată mai lungă de valabilitate, permițând astfel producția unor beri care pot fi transportate la mari distanțe. Azi există deja procese internaționale, chiar globale în industria fabricării berii, care permit ca orice marcă de bere să poată fi fabricat responsabil, respectând rețeta originală în orice loc al planetei.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Media, până în 7 aprilie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea și marțea este închis. Intrarea este liberă.

Sursă: mkvm.hu, elte.hu, wikipedia

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. Am baut bere in Egipt. Am vrut sa fiu f aproape de original. Sincer?
    E foarte buna. 🍺

  2. Ha, ha? Mno, dacă un “bebeluș” de bere de 2,5l costă cât o jumătate de sticlă de “vin” contrafacut, cărei categorii sociale credeți voi că i se adresează?…

  3. Se pare că cei ce-au impus ca berea să fie aromatizată numai cu hamei au știut ce fac. Au blegit bărbații băutori de bere. Oricum berea e poșircă față de ce a fost odată.
    Citate despre hamei și bere:
    [Hameiul este] Sedativ nervos major, tonic-aperitiv și stomachic, anafrodisiac, diuretic cu eliminare de acid uric, calmant al durerilor provocate de menstruație, activează circulația sanguină, coleretic-colagog, astringent, antitrichomonazaic.
    Efectul estrogenic al hameiului este cunscut de zeci de ani, prima mențiune a proprietăților estrogene ale acestei plante datează din 1953, de către Koch și Heim. (tradus online)

  4. Man.
    Estro e de tip vegetal nu animalic de afeminitate.Alfel nu te-ai mai duce sa retii huligansi universitari cu rapidu ca ar fi toti domnisoare… 🤗…
    Cand bei bei nu mai gandi.

  5. In urma unui Studiu elaborat , cercetatorii britanici au stabilit ca :

    – 1 – indivizii care consuma constant VIN – au un coeficient de inteligenta peste medie , apreciaza Mozart si Beethoven si isi platesc din timp taxele si impozitele .
    – 2 – cei care consuma constant BERE – au un coeficient de inteligenta scazut , nu citesc nicio carte , nu prea platesc taxe si impozite si nici nu se vac -cineaza .
    – 3 – cei care nu consuma decit APA – sunt un grup de oameni de evitat.

  6. @ „Calin”, 11 mart. 2024 la 18:45
    „…au impus ca berea să fie aromatizată numai cu hamei”?
    HAHAHA! Impozare humanum est…
    Nu-ți fă atîtea griji hormonale! …lanțurile de fabrici de bere okțidentale ce dețin acum întreaga producție în Rro’ au înlocuit – ca și în țările lor de rezidență – de mult timp hameiul, cu pelin și anghinare (ce „aromă” vezi, cînd ele TOATE nu au nici o aromă?!) ce compensează lipsa hameiului din compoziție, și nimeni de la F.D.A. sau E.F.S.A. nu le-bagă-de-vină (e la fel ca la decernarea Nobălului păntru Pace, la fel cu controalele anti-doping în fotbal – INEXISTENTE! – iar vînduții de la T.A.S. ne-au demonstrat acu’ că nici roksadustatu’ nu mai e ce-a fost „Meldonium”-ul ce N-A FOST NICIODATĂ DOVEDIT ȘTIINȚIFIC CA FIIND SUBSTANȚĂ DOPANTĂ!). Nici măcar gustul nu mai diferă, de la un fabricant la altu’ și de la un sortiment la altu’ (exceptînd „blondă”/”brună”), pentru că mălaiul a înlocuit malțul (pentru viteză, și economie termică)! …ba, să nu mint: alea „fără alcool” au ALT GUST :))) Că pot fi grupate cu „Pepsi-Cola” și „Coca-Cola”, procesul de fabricație e același…

  7. Nu cred că berea e rea numai de la înlocuitul hameiului cu extract sau ceva sintetic. E vorba de scurtarea timpului de fermetare. Înainte dura cam patru săptămâni, azi căteva zile. Citeam undeva că berea e carbogaziată, se bagă CO2 cînd e gata.
    Trebuie să fie la fel precum la pâine; cea cu maia/plămădeală se face de la o jumate de zi în sus, cea cu drojdie în 2-4 ore. Nu numai gustul și mirosul sînt altfel, mai bune, dar cade mai bine la stomac și, se zice, cei cu celiac o pot mânca.

  8. @MYSEBI
    -piatza e inundata de „bere reciclata”….

    nu credem ca mai exista vreo fabrica care sa DROJDEASCA berea,saptamani dupa cum trebuie:
    toti baga enzime si in cateva ore pi’shoarca e gata.

  9. Sumerienii si akkadienii aveau deja vreo zece feluri de bere, si asta per oras-stat. 🙂
    Vorbim de perioada 4000-2000 ien, când Egiptul iesea din ou(a). 🙂

  10. berea mythos din grecia anilor 2005… nu cred ca mai este la fel, acum. cea mai buna bere pe care am baut-o vreodata.

  11. CHIAR SI Berea VECHE, cinstita este o Bautura DAUNATOARE:
    CO2
    din Dansa, ATACA INTIMA Arterelor, facand Crapaturi care se umplu cu Cholesterol, da’ cam la Fel cu Carpeala unei Camere de Roata cu PETICE, Amorse VIITOARE de DePuneri, care intarite se RUP, migreaza si faci ca Alain Delon, da’ mult mai repede, NU la 84 de Ani, pe la 40, -50, 60 siii GATA !…

    ALCOOLUL
    in OriCE Cantitate micsoreaza CiriBomFlexerul SI ATACA la Temelie FICATUL, Pancresul si Stomacul.
    ESTROGENII Vegetali din Bere fleshcaie in TIMP, imPLacabil ARGUMENTuu’,
    deja pierdut in Cute abundente de Grasime … 🙂
    de li se pare to the Fryers ca este NORMAL sa NU mai FXXA de pe la 60-65 de Ani … mai ales ca si DACA il cauta,
    NU il mai vad de „Abdomenuu’ Burtzii” ….;):):)
    CINE sunt
    InConstientii si
    Ultimii OAMENI,
    care ALEG intre
    – Consumul REGULAT de Bere si
    – REGULATuu’ (FXXXXXA… adica…:), CataVreme se misca si merg?

    SE reCunosc USHOOOR, ca se vede DupaCumScriu pe Forum:
    CacaMacii,
    Elenii PoPULAri,
    GHITZANII Guitzatori din Ratuu’ Murdar,
    „Tudors” Obraznici in Prostie si Ejusdem Farinae, DestulDeFoarteMUlti,
    scarpinati dulce pe sub COAste de catre UNii dintre PAZNICII Forumului … 🙂
    CONTINUARE

  12. CONTINUARE
    SE STIU dupa CUM si cu CINE „tzin”, in RasPAR cu Boboruu’, care PARE Prost, da’ NU este, este doar un Comportament de Prezervare BIOLOGICA, ca in Vremuri de Bejenie, EXERSAT prin SECOLE de Dainuire InDarjita, in Ciuda TUTUROR LIFTELOR SI acum Asumat instinctiv , ca si OriCARE Fiintza care SE SIMTE Amenintata in Existenta EI de catre OAMENII Dreacuu’ …
    Alde CacaMACII, TZIN ImPlacabil, InContestabil, InConturnabil, InEvitabil, NeClintit, IneBranlabil, NeGresit SI I-ReFUTABIL cu
    Partea a RA a APUSULUI Sperantelor NOASTRE NAIVE,
    APUSE Progresiv din 1989 incoa’, Partea a RA fiind Peste Partea a BUNA SI in APUSenia, ca SI La NOI, Ashtia de la Margine de Ioropa,
    PUSA ASHA, SI ACOLO, tot cu Pumnii de Neam PROST din ARGUMENT Stramb din ADN …. 🙂 ca SI la NOI, Romanii!

    Sa JEFUIESTI in ASHAUN HAL ESTUL, iar pe NOI, Romanii MaiMultSIMaiRau decat TOATE Liftele DREACuu’ la un LOC, din Urma cu 2000 de Ani, in NUMI 34 Virgula Ani (3 luni din Decembrie, o Luna face O,083 AN (UN AN impartit la 12) si fiind Doua Luni Jumate din Deembrie, adica Ianuarie, Februarie juma de Martie, adica 0,083 x 2,5 egal O,2075 An.
    Deci, in Fine, 34,2025 Ani …:)

  13. @ „Calin”, 11 mart. 2024 la 21:15
    „…se bagă CO2 cînd e gata”…
    Vezi? Ai scos în față aici încă o problemă la care ne lovinm tot dă coorvele dîn Komiziya Ioropenisă: barbotarea dă CO2 în băuturi: beri, „carbogazoase” („Coca-Cola”, „Pleksi-Cola”, „Pepsi-Glass”, :)) etc.), „vin spumant”! CoDoiu’ ăla tră’ să hiie dă uz alimentar, așa că SE FABRICĂ!
    Deci coorvele dă la C.E. dă la Bruksăl nu numa’ că au încurajat în ultimele decenii producția dă avtomobile personale (că cică e „motor a’ Ykonomiei”) șî utilizarea lor în detrimentu’ transportului public în colectiv, ceea ce a contribuit decisiv la actuala criză climatică (pe miliardele de tevi de esapament tirkulante pe Pamint) pă care aceeași Komiziye zîce acu’ că o kombate, ci – simultan cu insistența pentru „verde” pînă în 2050, cu reghenerabile șî alte marțiene – permite PRODUCȚIA SUPLIMENTARĂ DE CoDoi utilizat în industria alimentară! …șî altili, șî altili… Komiziya Ioropenisă islamizantă LA PUȘCĂRIE! …însoțită dă javrele masone Juncker șî Barroso!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.