Satul cu emanaţii de gaze din pământ. Ce urmează

Firma de cercetări geologice care a făcut o analiză în zona Calopăr, satul Bâzdâna, judeţul Dolj, unde au loc emanaţii de gaze din pământ, a propus o serie de măsuri printre care şi sondare verticală şi posibilă executare de foraje de exploatare a acumulării de gaze.

Potrivit Prefecturii Dolj, planul de măsuri pentru analiza geologică a zonei a fost întocmit şi aprobat în unanimitate prin Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Calopăr.

„Prin urmare, pentru identificarea modului de acumulare şi geneza acumulării de gaz în zona satului Bâzdâna, firma care face cercetări în zonă a propus următoarele lucrări: Cartarea geologică, geochimică şi geomorfologică de suprafaţă; Prelevarea de probe de sol şi de apă pentru analize chimice de laborator; Achiziţie de date seismice 2D şi interpretarea acestora; Profile de sondaj electric vertical; Posibilă executare de foraje de exploatare care să traverseze intervalul de adâncime cu acumulări de gaze; Proiectare şi execuţie studiu seismic de reflexie 3D de înaltă rezoluţie; Interpretarea integrală a datelor obţinute în urma cercetărilor geologice şi geofizice efectuate”, informează Prefectura Dolj, într-un comunicat de presă transmis luni.

În cazul în care costurile aferente lucrărilor executate la Bâzdâna nu pot fi acoperite în integralitate de către Primăria Calopăr, Instituţia Prefectului Dolj va face toate demersurile necesare pentru a solicita ajutor financiar de la bugetul de stat, prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Acest aspect se va stabili însă după înaintarea către autoritatea locală a ofertei financiare din partea firmei care realizează studiile.

În urmă cu o săptămână s-a înregistrat o explozie la soba dintr-o locuinţă din comumă, iar proprietarul s-a ales cu arsuri la nivelul feţei şi mâinilor. Ulterior, patru persoane din trei gospodării au fost relocate la rude.

Locuitorii din satul Bâzdâna susţin că au făcut nenumărate sesizări către autorităţile locale privind acumulările de gaze în pământ şi pericolul la care sunt expuşi în momentul în care acestea ies la suprafaţă, însă până acum nu au primit niciun răspuns.

„Gaze sunt aici, în fântână, de zeci de ani de zile. Fântâna a fost potabilă şi la un moment dat, nu ştiu din ce cauză, au ieşit gaze, bolboroseşte apa în fântână. Am făcut sesizări peste tot:, la Gaze, dar pe unde nu am fost, dar nu s-a luat nicio măsură”, a declarat presei unul dintre locuitorii care a fost nevoit să meargă să locuiască la rude.

Acesta a mai afirmat că ar trebui găsită o modalitate prin care să facă un depozit de gaze, pentru că la 2 kilometri de zonă trece conducta magistrală Segarcea-Calafat, şi „s-ar putea face un depozit de gaz de unde să se ducă gaze spre conductă, nu să se ducă gazele în aer”.

În urmă cu circa doi ani, după un incendiu de amploare din aceeaşi cauză, Prefectura Dolj a solicitat un punct de vedere Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în calitate de autoritate competentă, privind situaţia de la Calopăr, iar în răspunsul ANRM se precizează că „în zonă nu este o pungă de gaz exploatabilă”.

Satul Bâzdâna din comuna Calopăr, localitate care nu are gaze naturale, este cunoscut ca fiind o zonă cu potenţiale resurse de gaze naturale, care de multe ori au ţâşnit din fântâni şi au produs incendii, ultimul de acest fel fiind cel din septembrie 2022. Acesta s-a produs prin arderea gazelor evacuate pe cale naturală dintr-un puţ destinat alimentării cu apă pentru uzul gospodăresc, forat de un localnic, la adâncimea de circa 75 de metri. După izbucnirea incendiului, focul, care a ars câteva zile, a fost permanent supravegheat de către pompieri, iar Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Calopăr a hotărât atunci contractarea în regim de urgenţă a unei firme specializate pentru cimentuirea/astuparea puţului forat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Dacă era mai isteț, îsi deschidea o sticlărie acasă sau măcar o termocentrală.Pariu că dacă băga statul sonde, tot n-o să aibă gaze pentru următorii 20 de ani și,în plus, n-o să mai aibă nici apă-n fântână, asta ca bonus.

  2. O fi în legatura cu gazoductul din marea baltică aruncat în aer de către ukrainieni!…

  3. Mai multa minte au satenii din Bazdaca aia, precum sateanul care a capta gazele si si-a incalzit casa cu ele. Sper sa scape doar cu o amenda ptr indrazneala si sa nu-l bage in puscarie.
    Daca gazele ies din pamant, ce mare branza ar fi sa le folosesti ptr localnici? Daca ies libere din fantani si gropi inseamna ca depozitul de gaze nu este chiar neglijabil.
    Treaba cam greu de inteles ptr niste autoritati batute in cap.
    (La fel m-am convins eu cat de batuti in cap sunt marii ,,specialisti” cadastristi de la OCPI din judetul meu, cu care m-am luptat doi ani pana i-am facut sa priceapa ca in planul cadastral al municipiului nostru aveau un imobil vecin inscris in coordonate eronate care se suprapuneau peste imobilul meu. A fost o lupta titanica pana s-au convins de asta)……[Rumburak]

  4. Aia de la OMV parca au fost obligati sa plateasca amenzi de Garda de Mediu ca erau scapari de metan pe la unele foste puturi de exploatare… toata lumea se dadea cu 3 litere de pamant ca poluare, etc. Aici unde metanul scapa prin toate puturile, dorm pe ei… tipic rromania. Ecologistii stiu doar de COdoi, e rau, polueaza etc… e dezastru, si e doar 0.4% din compozitia atmosferica, de metan care e MULT mai problematic nu-i intereseaza

  5. Cititi articolele cu studiile facute pe vremea lui Ceausescu unde se descoperise zacamant de petrol si gaze in zona Craiovei. Problema acestui guvern este ca nu au oamenii pregatiti sa faca studii in detaliu despre acesta sursa. Asta dupa ce au distrus Institutul Petrolier de la Ploiesti. Sa angajeze o firma straina….le ia procente serioase si pune autoritatile romane la munca serioase. Si cine e dispus sa se bata pentru niste sateni olteni? Cine sa mearga si sa ii stramute si sa inceapa forajul? Ba mai mult! Cine sa aiba tupeul sa infiinteze o firma a statului Roman si sa extraga bogatiile subsolului tarii pt.bemeficiul romanilor?Hai raspundeti!

  6. In secunda doi, decaturile birocratice asa zisele „autoritati”aveau obligatia sa dea case dupa soare localnicilor din Bâzdâna ,comuna Calopăr,sa-i stramute pe cheltuiala Statului corupt care cheltuie pe lux,excursii si amantlic,baga vagoane de profituri la omw si alte corporatii hoate,
    Sa recupereze hartile furate de hoti,banditi si spioni de la Insti Geologic jefuit de securisti,sa faca prospectiuni geologice nu cu firme straine pe bani multi ci cu specialistii izgoniti asa cum Rafila izgoneste acum medicii rezidenti ca el are bani doar sa infunde big-pharma si capusele straine carora le-au vindut fabricile de medicamente,sau Instit.Cantacuzino praduti de ARmata sta pe linie moarta face creme si smacuri,nu vaccinuri si med.serioase,noi ne tratam cu „suplimente”-afacerile ue,sau cu „tantum verde”iarba pisata ,nutret de la americani!
    In AMerica de icneput de secol 19-20,astia captau petrolul primitiv,bancherii in devenire se repezeau imediat -Texas etc,adica grupuri de afaceristi ,care au performat america,nu stateau de lemn tanase sa se scarpine prefectul,primarele,comit.lui peste prajit din Calopar !Cer si de la ANMR „avize”ce tb date demult,dar astia erau ocupati sa indesre petrol,gaze si ene.electrica hubului unguresc si austriac cu Sterian si alti borfasi de tg.mures ce au dat toata energia vestului Ursulei,taranul roman moare in casa cu gazele sub el,tremurind de frig!
    Platim hotilor si tradatorilor bir greu,pt.ca ei sunt masati in „birouri si autoritati”unde invirt casapirea resurselor,neglijenta si fondurile primite ca pomana de la ursula,pt.ca au abandonat munca,obliga romanii sa nu poata munci,sa stea in saracie si stagnare,cu toate bogatiile sub nas,confiscate de banditii de la ANRM,Sterian,OMW etc.zacaminte duse afara pt.mitele luate

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.