Luna, o suprafaţă fără apă

În ciuda recentelor descoperiri, se pare că Luna este un adevărat deşert.

Interiorul Lunii s-ar putea să nu conţină apă, aşa cum se credea până acum. Un studiu nou a sugerat chiar contrariul. Analizarea din nou a rocilor aduse de misiunile Apollo întăresc ideea unei lumi fără apă.

La 40 de ani după ce astronauţii au aterizat pe dezolanta suprafaţă lunară, satelitul era considerat un adevărat deşert. Această opinie a început să se schimbe în 2008 când cercetătorii au descoperit cu ajutorul unui satelit apă într-o serie de roci lunare, având aproape aceeaşi concentraţie care se găseşte în rocile terestre vulcanice.

Acum, însă, o echipă de oameni de ştiinţă conduşi de Zachary Sharp de la University of New Mexico din Albuquerque a arătat că măsurarea nivelului clorinei din mostrele aduse de misiunile Apollo sugerează că Luna a fost întotdeauna lipsită de apă, rocile investigate conţinând chiar şi de 100.000 de ori mai puţină apă decât cele de pe Pământ.

Potrivit newscientist.com, clorina se poate găsi sub forma a doi izotopi stabili, 35Cl şi 37Cl, care au doi neutroni în plus. Sharp a descoperit că versiunea mai grea este mai abundentă în rocile lunare decât cele de pe Pământ, acestea formându-se într-un mediu mult mai uscat.

Se crede că Luna s-a format în urma unui impact al Pământului cu o planetă de mărimea lui Marte, în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.