MAE român dezavuează declaraţia oficialului MAE rus despre opinia pe teme istorice a preşedintelui Băsescu

Ministerul Afacerilor Externe al României informează, printr-un comunicat transmis joi AGERPRES, că a luat notă cu surprindere de declaraţia exprimată în numele Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse care se referă la unele comentarii ale preşedintelui Traian Băsescu pe teme istorice, considerând „complet nepotrivit” limbajul folosit în declaraţia oficialului rus pe acest subiect.

„Ministerul Afacerilor Externe român consideră complet nepotrivit limbajul folosit în declaraţia oficialului rus pe acest subiect şi dezavuează utilizarea unor comentarii privind evenimente tragice, atât pentru poporul român, cât şi pentru cel rus, de acum 70 de ani, dându-le o semnificaţie în actualitatea politică. Considerăm regretabilă şi lipsită de temei lansarea unei asemenea reacţii publice cu o violenţă de limbaj inacceptabilă, fără o informare completă şi o minimă interacţiune prealabilă în plan diplomatic”, se afirmă în comunicatul menţionat.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al României adaugă că „are deplina deschidere pentru a dialoga cu Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, pentru eliminarea oricăror confuzii şi denaturări ale informaţiilor ce au stat la baza reacţiei oficialului rus”.

În acelaşi timp, MAE „consideră că acest episod nu trebuie să conducă la afectarea dialogului firesc, purtat în termeni de civilitate, care este normal să definească relaţiile bilaterale şi îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog cu Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse pe orice temă de interes bilateral”.

Moscova se declară indignată de exprimările preşedintelui României Traian Băsescu, potrivit cărora el ar fi putut în 1941 să trimită soldaţi pentru a participa la atacul împotriva Uniunii Sovietice, relatează joi agenţia oficială ITAR-TASS.
„Cuvintele lui Băsescu – despre faptul că, ‘în locul mareşalului Antonescu, în 1941, şi el i-ar fi îndreptat pe ostaşii români peste Prut’ pentru a lua parte la agresiunea Germaniei hitleriste împotriva URSS – sunt revoltătoare”, consideră Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Instituţia diplomaţiei ruse a apreciat că o asemenea declaraţie, făcută chiar în ziua comemorării a 70 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în care poporul rus „a pierdut 27 de milioane de vieţi”, nu poate fi explicată „nici prin actualele circumstanţe din politica internă (a României – n.r.), nici făcând trimitere la întrebările provocatoare ale jurnaliştilor”.
„Este absolut evident că o asemenea sfidare obraznică, ce îndreptăţeşte agresiunea fascistă şi profanează memoria a milioane de victime ale fascismului, este inadmisibilă. Aceasta trebuie să primească o notă adecvată din partea civilizatei Europe”, mai susţine instituţia diplomaţiei de la Moscova.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat pe 22 iunie, într-un interviu televizat, că abdicarea regelui Mihai I a fost „un act de trădare a interesului naţional”.
„Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României, abdicarea din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere”, a spus Băsescu, la postul B1 TV, în contextul în care a menţionat de împlinirea a 70 de ani de la „hai să-i spunem de la celebra ‘Soldaţi români, vă ordon treceţi Prutul'”.

Şeful statului român a revenit miercuri, 29 iunie, asupra subiectului. Traian Băsescu a afirmat că pentru el un şef de stat sau un comandant de navă reprezintă meserii în care nu se abandonează echipajul, explicând astfel afirmaţiile sale de săptămâna trecută cu privire la abdicarea regelui Mihai şi precizând că nu are ce să retracteze cu privire la respectiva afirmaţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.