Magistrații și critica sistemului judiciar

Magistrații nu trebuie sancționați dacă au criticat sau critică sistemul judiciar. Trei asociaţii ale procurorilor şi judecătorilor condamnă public sancţionarea ori blamarea magistraţilor care critică întemeiat sistemul judiciar, potrivit unui comunicat de presă și citat de stiripesurse.ro

Judecătorii şi procurorii, mai ales membrii CSM, care vorbesc despre problemele reale ale justiţiei, despre cauzele care le-au generat şi despre posibilele soluţii, trebuie susţinuţi şi încurajaţi să vorbească, nu blamaţi ori sancţionaţi în vreun fel. Criticile nu reprezintă excese de limbaj, depăşiri ale obligaţiei de rezervă, ci sunt reacţii necesare pentru că doar sistemele totalitare detestă şi exclud critica, promovând doar unanimităţile„, se arată într-un document semnat de Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO).

Potrivit celor trei asociaţii, Justiţia din România are probleme grave şi nerezolvate de mulţi ani, iar cei care le cunosc cel mai bine sunt cei din interiorul sistemului. Primul pas pentru rezolvarea problemelor Justiţiei îl constituie recunoaşterea şi asumarea greşelilor, nu blamarea celor care le arată, susţin reprezentanţii celor trei asociaţii.

AMR, UNJR şi AJADO au susţinut în mod constant că orice critică solidă, întemeiată pe fapte dovedite sau chiar pe îndoieli rezonabile, este obligatorie şi necesară, nu doar pentru sănătatea unui sistem social, ci pentru existenţa însăşi a democraţiei.

Apărarea independenţei Justiţiei este rolul constituţional al Consiliului Superior al Magistraturii. Punerea în aplicare a acestuia se face prin activitatea fiecărui membru CSM, care are datoria de a spune adevărul în întregime şi public despre sistemul judiciar, chiar şi atunci când acest adevăr este neplăcut, irită sau deranjează. Este ceea ce a făcut judecătorul Gabriela Baltag, îndeplinindu-şi misiunea constituţională. Concluzia se impune cu atât mai mult cu cât declaraţia dată a avut ca subiect apărarea statutului magistratului, prin raportare la una dintre componentele importante ale independenţei magistratului, astfel cum este consacrată şi garantată de documentele internaţionale la care România este parte”, mai precizează sursa citată.

AMR, UNJR şi AJADO îşi reafirmă determinarea de a susţine orice magistrat, judecător ori procuror, care aduce critici întemeiate sistemului judiciar, asemenea critici fiind necesare îmbunătăţirii funcţionării Justiţiei, ca serviciu public, în interesul fiecărui cetăţean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. Marele Plavan a tinut cu umerii si spatele sau ca justitia sa nu fie daramataDaca nu era el ,justitia o lua pe aratura la vale ,tot la vale ca o viitura care aduna si lasa in urma ei tot molozul si toate resturile Se temea ,marele plavan ca aceasta viitura sa nu lase pe aratura toate nelegiuirile facute de el si santajatii sai Se temea sa nu ramana in malul viiturii TULUSII,AUGUSTIN LAZARII ,KODRUTELE, in mana cu resturi de dosare pe care scrie IOHANNIS CORUPTUL sE TEMEA ca nu cumva sa observe ,alegatorii de aici si din diaspora lui pe care o pretueste doar in vorbe silabisite taraganat Deci se temea sa nu iasa la iveala micimea si apucaturile sale de individ corupt si mincinos si imoral Se temea sa nu si dea seama lumea de caracterului sau de cacat

  2. Dragii nostrii magistrați,cum se face că așa dați sentințele pronunțate în majoritatea cazurilor în favoarea infractorilor!!!!… vuiește țara ba magistraților!!.. violatori,criminali, hoți, corupți toți beneficiază de indulgența voastră,sau de prostia voastră…!!.o fi justiția oarbă ,dar voi ați întrecut orice măsură… în 99%din cazuri de corupție sentința finală nu prevede confiscare averilor obținute prin corupție!!!.caz celebru securistul Voiculescu,..trebuiau recuperare 60 de milioane de euro!!!..alt caz Borcea , Becali, truică, Năstase,….ba din contră in pușcărie ăștia s-au îmbogățit…culmea tot prin sistemul mafiot creat de ei.. rușine !!!

  3. Ma astia, magistratii, voi nu ati aflat ca s-a schimbat guvernul, ca acuma PNL-ul meu este la putere si nu PSD-ul?! Deci, ciocu mic. Critica a fost un drept cat ati criticat PSD-ul. Acuma aveti obligatia sa taceti si sa executati ordinele Partidului si Liderului. Clar?!

  4. In JUSTIȚIA din ROMÂNIA e multă CORUPȚIE! ASA SE EXPLICĂ HOTĂRÂRILE JUDECĂTOREȘTI ABERANTE.
    LA JAFUL ȚĂRII JUSTIȚIA A AVUT O CONTRIBUȚIE MAJORĂ, PROCURORI CARE AU TINUT DOSARE GRELE LA SERTARE SI JUDECATORI CARE AU DAT SENTINȚE PE BAZĂ DE CĂRĂMIZI MULTE DE EURO.
    E O COMPLICITATE INTRE OAMENI DIN POLITICA ȘI OAMENI DIN INSTITUTII IMPORTANTE ALE STATULUI ROMÂN.
    SPRE EXEMPLU, DE CE NU SE STOPEAZA JAFUL DIN PĂDURILE ROMANIEI? NU A FACUT NIMIC NICI PSD SI NICI PNL! DE CE?
    DACĂ S-AR VREA ,ATUNCI OPRIREA JAFULUI S-AR REALIZA IN MAXIMUM 30 DE ZILE.
    EU OANA IN 30 DE ZILE AȘ STOPA COMPLET JAFUL,CU O CONDIȚIE, SĂ AM LIBERTATEA SĂ ACTIONEZ ,SA-MI ORGANIZEZ ECHIPELE IN CONDITIILE LEGILOR ACTUALE.
    Cu siguranță as vedea de unde vin intervenții, amenințări să o las mai moale că…Dacă știu nominal cine intervine sau amenință, pasul urmator e in sarcina parchetului.

  5. „Renumita agentie de presa „cum califica Sputnik.ro(naimitul Dragos Peremistul) Stiri pe surse, aka „Vocea PSD-ului Liber”(cu anexa s-CURS-sondaje)poate spune orice,latraii PSD stiu ca 5-10 ani de aici inainte nu mai pupa puterea!
    Pentru magistrati-magistratura ,trebuie acelasi respect ca pentru oricare munca cinstita in Romania !Faptul ca delicventii poolitici i-au ridicat pe un piedestal,si Magistratura a acceptat, arata falsitatea Magistraturii in Romania

  6. I au ridicat pe un pedestal pentru ca sunt corupti de sus pana jos ,incepand cu presul ,,ales de servicii” si terminand cu magazionerul de la spital

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.