Poliţia a înregistrat 208 posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 107 sunt confirmate, 42 sunt în curs de verificare şi 59 neconfirmate, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
„Au fost aplicate 80 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 56 de avertismente şi 24 de amenzi, în valoare de 38.900 de lei. Totodată, se efectuează cercetări cu privire la 25 de posibile infracţiuni”, a declarat, duminică, Monica Dajbog, în raportarea de la ora 17,00.
Potrivit acesteia, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană ar fi încercat să voteze de mai multe ori la aceeaşi secţie de votare din municipiul Tulcea, cercetările fiind continuate în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot.
De asemenea, ea a arătat că poliţiştii din judeţul Olt au întocmit actele procedurale pentru fraudă la vot, după ce un observator de la secţie de votare a sesizat că o persoană din municipiul Slatina s-a prezentat la secţie să voteze pentru ea şi pentru mama sa.
„Persoana în cauză a prezentat propriul act de identitate şi pe al mamei sale, fără ca aceasta să fie prezentă, şi a şi votat pe două buletine de vot”, a spus purtătorul de cuvânt al MAI.
Totodată, o persoană din judeţul Teleorman a sesizat poliţia prin apel la 112 cu privire la faptul că însoţitorul ales pentru a o ajuta să voteze i-a sugerat cu cine să voteze în timp ce se aflau în cabina de vot şi chiar a votat candidatul indicat, fără consimţământul său. În cauză a fost întocmit dosar penal, a menţionat Dajbog.
„În Vrancea, un membru al unui birou electoral de la o secţie de votare a sesizat poliţia cu privire la faptul că o persoană ar fi votat de mai multe ori. În urma verificărilor, s-a constatat că persoana respectivă s-a prezentat în secţia de votare, însoţită de doi alegători cu handicap, care au solicitat buletine de vot, după care persoana respectivă a pătruns singură în cabina de vot unde a ştampilat buletinele de vot pentru cei doi alegători. Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot”, a mai arătat purtătorul de cuvânt.
Informaţiile iniţiale
Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare şi 21 neconfirmate, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
„Au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale: şapte amenzi în valoare de 11.700 de lei şi 27 de avertismente. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la opt posibile infracţiuni”, a declarat, duminică, Monica Dajbog, în raportarea de la ora 14,00.
Ea a precizat că poliţiştii din Ploieşti cercetează un bărbat pentru fraudă la vot după ce în momentul în care s-a prezentat la o secţie să voteze, Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal a semnalat că bărbatul votase deja la o altă secţie.
De asemenea, în Bucureşti se efectuează cercetări faţă de o persoană, cu domiciliul în altă localitate, care a votat la referendum deşi nu avea acest drept pentru că îi expirase viza de reşedinţă.
„Poliţiştii din Piatra-Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul că un alegător ar fi primit două buletinele de vot, cu care ar fi intrat în cabina de vot. Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot, sub forma tentativei”, a spus Dajbog.
Poliţiştii bihoreni efectuează cercetări în urma unei sesizări referitoare la o posibilă situaţie privind transportarea organizată la secţiile de votare a unor alegători, de către membrii unor partide politice. Poliţiştii de ordine publică, echipaje de poliţie rutieră şi jandarmii sunt prezenţi în teren, în zona respectivă şi monitorizează situaţia, pentru a preveni şi combate orice încălcare a legii.
„Un bărbat din Bucureşti a fost sancţionat cu amendă de 4.000 de lei după ce a sesizat la 112 că la o secţie din judeţul Giurgiu s-ar permite intrarea în cabina de vot a câte două persoane, dar în urma verificărilor efectuate de poliţişti, aspectele sesizate nu s-au confirmat”, arată sursa citată.
Tot în Bucureşti, poliţiştii fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare, în cazul unui conflict apărut între două persoane în incinta unei secţii de votare din Sectorul 5 al Capitalei.
Au fost semnalate mai multe cazuri în care alegătorii, printre care un deputat şi un europarlamentar, şi-ar fi fotografiat sau filmat buletinul de vot în timp ce se aflau în cabina de votare, iar cercetările sunt în desfăşurare.
Mare jmecherie-au făcut. Dac-au făcut, că, și după numerologie, pare poveste nemuritoare. De parcă poți schimba părerea cuiva.
Întreținerea minciunii că legerile au însemnătate.
Daibojoc a imbatranit prematur si urat:
-3-4 vaccine,
ca popa!